7.03.2016

ARICILIK SEZONU BU YIL ERKEN BAŞLADI...

Kışa 4 çıta girmiş bir ruşet havaların ısınmasıyla birlikte çift dalak atmış hatta önce erkek atmış ikinciye attığı dalağı işçi doldurmuş. Erkekler kapanmaya başlamış.
Şu ana kadar genelde aralık ve kasımda bölünen iki çıtalık arıları haber yaptım.
Aslında elimizde her güçte arı vardı ama ağırlık iki çıta bölmelerdeydi, çünkü bölme yaparken elindeki güçlüleri parçalıyorsunuz.
Hatta ovacıkta bölmeleri yeniden böldüm.
Bizim için acayip veriler oldu. İki çıta bölme Darıcada aç kalmaz ise çok rahat bahara çıkıyor ama aynı güçteki arı ovacıkta çok geri gitti veya sönenler oldu.

Ruşete şurup vereceğim yukarıdan bir baktım her taraf dolmuş görünüyor.
Yemliği bir çıkardım iki dalağın ikiside yavru erkekler kapanıyor, işçiler 5-6 günlük olmuş. Yemliği yeniden yerine koysan haftaya hallederim desem bir daha belki bu kadar rahat olmaz diye hemen yemliği bir yere bırakıp kovan getirdim ve ruşeti aktardım.
Birde çıta verdim ama verilen çıta yemliğin dışına verildi yavru bölünmesin diye...
Alttaki video bu aktarıma ait...
Arı aktarmak.


Arı bakanı face sayfam tabir yerindeyse kudurdu, dün akşam ekranın resmini çektim 44 bin haftalık erişim vardı. Sabah baktım 53 bin erişime ulaşmış.
Bunu bazen arkadaşlar ile konuşur tartışırız gelinen nokta kimse dişe değer işler yapamıyor, bir çoğu kuru gürüldü işin icraat bölümü nedense kimsede yok.
Bendeki sayfa ise sürekli güncel ve yapılanlar paylaşılmakta.
Arıcılığın en uç noktasına gelinmiş ülkemizde yaptıklarımızı yapabilen arıcı henüz yok ama bir çok kişi yapılanlardan cesaret alıp bizim yaptıklarımızı hedeflerine koydu.
Yıllarca aşağılayanlar oldu, bizi görmezlikkten gelenler oldu, hakaret edenler oldu, takdir edenlerde oldu, içimizden şenerler, arınçlar çıktı ama biz yılmadan yolumuza devam ettik, ömrümüz olduğunca inşallah devam edeceğiz.
Oldukça süper bir medya gücümüz var.
Normal face arkadaşlarımın beşte biri arı bakanı sayfasını beğenmiş tamamı bu sayfada yok.
Cumartesi hava 10 derece filan her taraf çiçek. Havanın ısınmasını bekliyorum bir turda invert şurup verilecek, bir hafta önceden 80 litre filan şurup hazırdı ama bana bu şurup yetmez. Ertesi gün için lazım olacak şurubu hazırlamalıyım.
 Bu yazacaklarımın videosu da var, yeni bir video daha çektim.
Bir çok kişi olur olmadık sorular soruyor. Sorular bitecek mi derseniz tabiki bitmeyecek ama araştıran olursa yazı ve videolarda cevapları görecek.

Önce bilimcilerden başlayayım, şurubu kaynatmayın diyorlar.
Sadece onlar der zaten.
Biz bu şurup ile bir avuç arıları yıllardır kıştan çıkartıyoruz arıların gelişmesi petek örmesi ortada.
Ayrıca invert şurubu kafamızdan uydurmadık, bu şurubun makalesi var ve orijinali Ali Şekerli abinin bloğunda var açıp okuyun. Birde siz çevirin biz anlayamadık, anlayanlar bir çeviri yapsın bizde öğrenelim.

Bir başka konu niye invert şurup diyenler, birincisi bundan daha ucuz yem yok.
İkincisi boş zamanında yap kenara koy acil zamanlarda kullan hemen ekşiyip bozulmuyor. Arının midesini bozup nosema yaptırmıyor.

Bazısı hazır şurup daha koyu diyor, sizde isterseniz aynı koyulukta yapabilirsin.
Parası olan hazır şurubu kullansın. Adamın 3-5 arısı varsa niye şurup kaynatmak veya yapmaya çalışsın al bir kaç teneke bu işler ile uğraşma.

Ben bir turda 200 litre şurup harcıyorsam hesapları iyi yapmalıyım.
Hazır şurubun aynısının bana maliyetini çıkartalım.
Bildiğim kadarı ile hazır şurup 24 kilo ve üzerinde yazıyor %75 kuru madde diyor. Yani dörtte üçü şeker birisi su.
Bu hesaba göre hazır şurubun içinde 17-18 kilo  şeker vardır, 6-7 kilo arası da su var.Ben 18 kilo şekeri bir kaba koysam 7 litrede su koyup şurup yapsam aynı oranı yakalarım bu şurubun bana maliyeti nedir. Şekerin kilosu üç liraya. 18x3=54 liralık şeker hadi 2 liralıkta krem tartar koydum. 56 hadi şimdiye kadar oduna para vermedim ama 4 liralıkta odun yakalım 60 lira. 
Bu fiyatta ambalaj parası yok, nakliye yok aracıların ve üreticinin karı yok, bundan daha ucuz yem üretme şansımda yok. Birde bunlar imkan meselesi, yeri yurdu olmayıp zamanda yok, geçen yııl arkadaşlarımdan birisi hazır 150 teneke yem kullandı. Aradaki fark ile en az 30 teneke daha kendin yem yapabilirsin.

İnvert şurubu sofralık şekerden yapıyorum bir ara bir fabrikadan çıkma şeker almıştık, kir pas yağ içinden her şey çıkıyordu.
Arılıkta çalışırken 2 saatte bir kazan şurup hazır oluyor ara sıra gelip ateşi kontrol etmelisiniz.

Yakıt olarak genelde odun, ortalıktaki çöpler naylonlar çuvallar, atılmış veya atılacak laminat parkeler ne bulursak yakıyoruz.
Şu an yananlar ise cila hanede boyanan malzemelerin altına konulan 2 cm kalınlığındaki tahtalar boyana boyana 10 cm olmuş acayip yanıyor arabaya doldurdum geldim çöpe atılacaktı bir işe yarasın.
Yalnız iken pet şişeleri doldurmak sorun oluyor, şişeleri boş bir kasaya koyuyorum, birde hava yapıyor bazı hunilerde tırnak yok bir ince dal sokarsanız hava sorunu giderilir, yoksa huni içinden şurubu taşıracak hava çıkıyor.
Şurup olurken önceki şurupları pet şişelere doldurup sıradan arılara dağıtmaya başladım.
Evet zararlı şurup ile iki çıta bölünen arıların  durumlarına bir bakalım.
Sonbahar ve kışın sürekli bu şurubu kullandık.
Bu arı Akdeniz, geçen yıl varroa deposuydu, ikinci kışı çıkartıyor.
Kışa biraz güçlü girenler hemen yemlik altına dalaklar atılmaya başlamış.
Resmi incelediğimizde kışa girerken bölünmüş bir arı zaten iki çıta arıyla bölündü, çıtaya zımbalanan  ana arı kutu çıtaları en üstte bu çıtada tel filan yok.
Bu bölmede böyle iki çıta kapalı üçüncü çıtada ise günlük yumurta var idi.
Bu hafta sonu çektiğim videolardan birisini vitaminlere ayırdım. Vitaminlerin mutlaka faydası vardır ama işi çok abartıyoruz.
Şimdi bu arımız 3 çıtayı sarıyor.
Bir çıtada iki tarafta ortalama 7500 göz var. Kenarlarda bal kemeri olduğunu düşünürsek ortalama 6 bin yavrulu hesap edelim. Bazı yayınlarda ana arı ırkına göre günlük 3 bin yumurta attığıda olur yazmakta bu vitaminle alakalı bir şey değil, arı sütüyle alakalı. Polen gelmesin istediğin vitamini ver bakalım arıya günlük 2 bin yumurta attıra bilecek misin.
Bir ana arı bir çıtanın tamamını 3 gün içinde dolaşıp, yumurta atar, ikinci çıtaya geçti üç günde bu çıtada çalıştı, üçüncü çıtaya geçti, üç günde bu çıtada dolaştı. Artık yumurta atacak alanı kalmadı çünkü arımız üç çıta idi. Bu arıya vitamin versen ne olur vermesen ne olur, arı 9 gün yumurta atıp, ilk attığı yumurtaların arı olmasını 12 gün bekleyecek, çünkü başka boş göz kalmadı.
Bu iş 70 yaşındaki adama azdırıcı vermek gibi bir şey, azdırmakla bazı işler olmuyor işin motor kısmı önemli.


Zararlı invert şurup ile arıları mahvolmuş :)
Bölmelerden birisi 15 gün filan önce ana arıyı değiştirmişti, yumurtaya başlamış, henüz yavru kapamadı çiftleşe bildimi bilmiyorum.
Yavrular erkek çıkarsa demekki erkek bulamadı, yavrular işçi gözü kapanırsa iş pişirilmiş oluyor.
2016 Yılının ilk çıtırı...
Yedek ana arı kutularına şurup vermeye devam ediyoruz.
Darıcada haşat oldum, sabah kahvaltısı ile saat 4 olmuş, peynir ekmek mi alsam hışıramı uğrasam diye düşünürken acil bir şey vardı, aciliyeti bir gider sonra boğaz işine bakarsın diye boyahaneye vardım ki ızgara yapılıyor :))
Şimdi ne denir, kaynanadan başladım nasıl sever filan sofranın baş köşesine oturmuşum geberiyoz açlıktan be :))
Bir hafta önce damızlık erkek işlerinin startı veridi.
Bir hafta sonrası çıta örülmüş ve erkekler basılmış.
yumurta atıldıktan 24 gün sonrası erkek arılar doğar. 2010 Yılında mart ayında larva transferi yapmışım. İnşallah bu senede ona benziyor. Bazı yıllar siz ne kadar güçlü arıya erkek yaptırmaya çalışın olmaz ama bu yıl 4 çıta arı bile erkek yaptığına göre arıların içgüdüsüne güveniyorum. Bahar erken gelecek ve ana arı işi erken başlayacak inşallah.
İlk damızlık erkeklerimiz yola çıktılar hayırlısı ile. Tekrar şurup verdim arı bazen havalar soğuduğunda erkekleri söküp atabilir ayrıca kovanda bir terslik olmasın diye iki kilo kek verdim. Kek bu gibi durumlar için çok önemli elimde kek olmasına rağmen diğer kovanlara vermiyorum yavru için zaten bal ve polen lazım, erkek işi ekstra işlerden ve arıyı zorluyorum zorlamada kek ile yapılıyor, kovan içinde herkese iş verilmiş yapay nektar akışı oluşturulmuş o kek sayesinde kaç çıta erkek alacağım bu kovandan :))
Yıllar öncesi erkekler kovanda balı çok yiyor diye imha edilirdi.
Şimdilerde bakıyorum bizi takip edenler artık erkek üretimi yapıyor.

Gebzede çilek ekimi yapacak bir yer ayarladık iki sıra olsun derken sıralar birleştirilip üç sıraya çıkartıldı.
Bu yıl çileğe doyacağız.
100 kök pelitliye ekmiştim.
Bir sırada darıcaya ekim yapacağız.
Kendimi acayip yayılmacı hissetmeye başladım :)
Pazar sabahı erkenden bahçedeyim rüzgarda vardı ama tek başıma naylonu çektim. Geçen yıl 13 kök çilek darıcada bahçeye ekilmişti bir sürü kendi kendine kol atmış, yüzlerce fide oldu. İnşallah son bahar kadar bu çilekler sürekli verecek, kışın darıcadaki çileklerin üstünü kapatırsak gene çilek verecektir diye düşünmekteyim.
Pazar günü Ovacık ve Pelitliyi halletmem gerekiyordu.
Sağ olsun Recai abiyle şuruplamayı bitirdik.
Recai abi bu gidişle arıcı olacak görünüyor.
Ovacık darıcadan çok soğuk arı yavruya yatamıyor.
Yavru durumu biraz geriden geliyor.
Recai abi arıdan korkmuyor.
Bu sönen ruşetler.
Bu ruşetler Darıcada olsaydı büyük olasıklıkla ölmezlerdi çoğu açlıktan ölmüş. Darıcada arı uçarken Ovacıkta arı uçmuyor dolayısı ile uçmayan arıyı açıp ne derdi bakamıyorsun.
Pelitlide erkek yapacak olan arıları kontrol edildi, brisinde 5 çıta yavru olmuş, hemen yarı kabarmış erkek çıtasını dayadım, iki şurupluğu yan yana koyup invertini doldurdum..
İki kiloda kek verdim bir kaç gün sonra durum kontrol edilecek.
Darıcaya göre Pelitli biraz daha temkinli yavru açıyor.
Üç çıta arı bile dalak takmaya başlamış, heme bunlara çıta giriyorum.
5 Çıta bir arı vardı.  Yemlik yetmiyor gibi ara boşluklarada dalak ve yavru atılmış.
Ben bu paylaşımları Gebzeden yapmaktayım, bir Akdeniz, Eğe bizde çok ileride olması lazım.
Ana arıyıda dalak üzerinde yakaladım.
Bu yumurtalar boşa gitti.
Aynı arının yemlik altındaki erkekler bir haftaya kapanır.

Son durumdan seçilenler bunlar.
Yazı içinde bahsettiğim gibi bu sene bahar erkenci inşallah böyle gideceğini umuyorum.

2 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Paylaşımlarında bilgi ve harfiyen er bilgi ayrıntılı yazıyor.Bugüne kadar önce bana sonra bilgi dediğine veya yazdığına hiç şahit olmadım.

En önemlisi de paylaşımlarının hepsinde bir samimiyet var.İnsanlar görüyor ve takip ediyor.Sessiz büyük bir kitle var.Tepki vermekten çekinen ama takip eden.BU kar topu gibi büyüyor.

Be sebeple , istatisdikler seni şaşırtmamalı.

Senin kızlar baya bir dalak sarmış görünüyor , bunu beslemeden mi yaptılar ?

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

SLM Yusuf bey...
Paylaşımda sen ne yazarsan yaz karşındaki okuyup incelemiyor sa kafasına huni ile dökecek değiliz bilgileri.
Yazdıklarımız yaptıklarımızdır, arıcıyım diyenler bu yapılandan ne anlarsınız veya kendinize ne pay çıkartırsınız bilemem.
Arı bakanı face sayfam dünyada tektir, neden derseniz bu sayfada tamamen kendi yaptıklarım paylaşılmakta, başka sayfalar gibi sağdan soldan bir şeyler alıp sayfayı güncel tutmak gibi bir derdim yok. Çok gerekli görürsem, başkasının gönderisini de kendime mal etmeden linkiyle paylaşırım, resim ise paylaşılan bu resim filan kişiye aittir derim.

Allah herkese aynı yetenekleri vermiyor, bizde yetenek yelpazesi biraz kabarık. Bir işte samimi iseniz zaten yaratan yolunuzu açıp önünüzdeki engelleri kaldırıyor. Şükürler olsun bu günlere kadar gelindi.

Artık bahar göründü ve bundan sonrası yatma zamanı değil, inşallah işlere yetişirim, ufak tefek kazalar olacaktır, acilen bazı ruşetler kovanlara alınmaya başlanacak, yoksa dalakçıya çıkar adımız :)

Sağlıcakla kal.