22.08.2016

ARICILIK VE İŞLER BİTMİYOR...

Bu hafta sonu Balıkesirli emekli öğretmen Sıtkı Yalçın hocam damızlık arısını aldı.
Yıllardır alışverişimiz vardı ama yüz yüze görüşme bu güne nasipmiş. Kızı yeğini oğlu ve damadı ile geldiler. Geçmiş yıllarda yaşanan bir olumsuzluğu anlattı bir gün arılara bakım yaparken damadı arı sokmuş, arılıktan uzaklaşan damat maskeyi çıkartıyor sonuç komalık olmuş. Bir kaç gün yoğun bakımda kalmış aslında arıya alerjim yoktu diyor. Boyun bölgesi sokulmaları tehlikeli, beni bir sefer şah damarına yakın yerden arı sokmuştu 3-5 saniye sonra kusmaya başlamıştım. Herkesin arıcılıkta farklı hikayeleri vardır.
Misafirler bir kaç işi bir arada yaptıklarından fazla kalamadılar. önce Sıtkı bey bir sürü işi birbirine bağlayıp bana geldi. Önce kızını Bursa'daki sınava yetiştirdi, sınav sonrası oğlu yalavadaymış onu almış sonrada Gebze de beni buldu yeğeni diyorki 11 saattir yollardayız, arıcıya uyarsan 11 saat nedir ki :))

Bizim arılara geçtikten sonra Sıtkı hoca rahalamış, ıski çılgın arılardan herkes bıkmıştı diyoru :)
Balıkesir şivvesini tam anlayamadım ne eğeye nede Bursa'ya benzemekte.
Bizim oralara gelirsen baharda keçi değilde süt oğlağı meşhurdur dedi birden yağlarım eridi ba...
Baharda süt oğlağını kaçırırsak birde kuzu mevzusu yaptı mest oldum :))
Sıtkı hoca ile anlaşamadığımız nokta önceden bir damızlık üzerine anlaşmıştık, gelmişken iki alayım diye tutturması oldu. Ne günlere geldik 50 kovan arısı olanları artık tek damızlık kesmiyor. Bence bir damızlık bir ilçeye yeter, çok damızlık olduğunda ne olacaksa. Benim açımdan çok damızlık önemli, üretim yaparken tüm damızlıkları kullanmaya çalışırım benden ana arı alanlara gelen damızlıklar genelde birbirinin kardeşleri değildir veya bir kaçı kardeş olsa bile farklılık çoktur bunun nedeni ise daha öncede yazdım bazı kişiler ana arı üretip satsalar bile bir iki damızlığı vardır biz ise damızlık üretebildiğimiz için sürüyle damızlığa sahibiz.
A Lisanslı kızın kızına geçen yılki B Lisanslı kızımızın kızının erkekleri verildi, Allah hayırlı uğurlu etsin. Geçen yılki B lisanslı Kırşahinleri kullananlar bal tutmasını çok beğendiler, bakalım A ile B birleşince neler olacak bende merak ediyorum.
Balıkesir'in meşhur tatlısı höşmerim, hem inek sütlü hemde koyun sütünden yapılmış, afiyetle götürdük :))
Cumartesi acayip bir hava vardı, arı bölecektim Sıtkı hocanın ziyareti araya girince bir karmaşa oldu. Durup dururken sağ bademciğim şişti diyorum bademcik durup dururken şişmez diyorlar :))
Cumartesi Sıtkı hocanın işini saymazsak tamamen yatışla geçti diyebilirim. Acayip bir halsizlik, yatıyorum olmuyor, arılara gidiyorum ortalık yanıyor böyle böyle akşam oldu.
Hafta için son çalışma Yasminin kızlarıyla bitirildi.
Aslında bal hasadı sırasında bir çıta kapalı erkek yakalamıştım,  saydım 200 den fazla doğmamış erkek vardı, hemen arıyı bölüp Gebze'ye getirdim anasız olmasına rağmen erkek yavruların büyük bölümünü söktüler manyak arılar. Anasız arı genelde erkeklere dokunmaz ama bunlar doğacak erkekleri doğmadan söktüler. Şu an doğmuş çok az erkek arı var yeterli sayı olursa suni tohumlamada kullanabilirim. Spermi alındığında larva transferi yapsan ana arı tohumlanmaya hazır olana kadar sperme bir şey olmuyor.
Arıcılıkta suni tohumlama bilenler için basit, bilmeyenlere çok zor ama bu işe başlar başlamaz başarı gelmiyor. Her yıl tecrübe ve başarınız artmakta. Tecrübe önemli, Avusturyada bir ana arının konuşması var adam diyorki suni tohumlamada ölçüyoruz biçiyoruz kurallara uymaya o kadar dikkat ediyoruz başarı düşük. İşi bilen bir yağlı arıcı geliyormuş ölçü tartı yok işe girişiyor ve bitirip gidiyormuş başarı tavan yapmakta.
5-6 Sene ülkemizde bu iş hiç bilinmezken şu an bayağı bir kitleyi bu işlere sürükledik zamanla başarı ve bu işe gönül verenlerin sayısı katlanacaktır.
20 Yıllık zımbayı kaybettim yada birisi aldı. Arıcılıkta benim acayip işime yarar, bir sürü yerde kullanırım. Ana arı yavrulu çıtaları standart çıtaya zımbalayıp kutuları birleştirmekte süper işe yarar. Rapit R23 modeli oldukça sağlam ve kullanışlı bir alettir, 13/8 mm çiviyi ağaca çakar.
Dün ruşetin birisi yandan patladı, resmen elin içine girer, önce bir naylon zımbaladım üzerinede karton delik kapandı ve bu ruşete bölme yapılabilir.
Bölmeler geçiktikçe elimizdeki hazır analar uçmaya devam ediyor. Genelde eski müşterilerimizin sorunlarını gidermeye çalışmaktayım. Yeni müşteriler riskli bizim arıyla çalışmayana yılların arıcısı da olsa bazı şeyleri anlatamıyoruz.
Balkondaki hünnap.
Bir ay sonra hünnaplar olmaya başlar, balkonda az meyve veriyor saksıda bu kadar. Balkondan alıp Zaim abinin bahçeye götürmeyi düşünmekteyim. Güzelim ağaç istediği şeyi saksıda bulamıyor.
Cumartesi hava bunaltıcı demiştim, bunaltıcı olduğunda arılarda kutusunda duramıyor. 2-3 Kutu terki vardı, kutulardaki analar yumurtaya girdiğinde kanadın birini kesiyorum fazla uzağa uçamıyor.
Olumsuzluklar bununla sınırlı değil, meme beslettiğimiz bölmelerde işleme son verilip ana arı kabul ettirdiğimizde ana arı yumurtaya girdiğinde bir kapalı yavru girerim.
Kapalı yavru almaya gitmek için yola çıkmışım ama zannedersem en az 1 aydan beri bu ruşete bir daha gelmemişim :(
İş çok olunca arada kaynayan kaynayana, ufalmam lazım diyorum bir türlü başaramıyorum.
Bu bölme meme beslediği için yiyecek sorunuda yoktur tüm çıtakar şurup blokesidir, dolayısı ile bu ruşetle işim olmaz demişim bir daha açmamışız...
Arı dalağı indirmiş, yavruyu basmış, bir tür yavru sökülmüş ikinci tur yavru kapatırken sıradan kontrolde karşımıza çıktı.
Çıtalar arasından dalağı alıp kenara koydum, oradac  kalırsa dert devam edecek, böylelikle en azından neşter vuruyorsun açık balları öbür çıtalara çekeceklerdir.
Terklerde anaları yumak olmadan yakalayıp aldım, arıları da dışarıya silkeledim, girin kardeş kardeş nasılsa anasız kaldınız.
Bu iş Zaim abilik oldu, hakim abim artık olay yeri keşfimi yapar bilemem, işin ucunda kara kovan balı var.
Geçen yıl birisine arı sattık, arıları sezon sonuna söndürdü, kovanları alıp yeniden arı koydum arılar bahara çıktılar.
Adamı aradım arılarını gel al arıların ovacıkta. Bizim müşteri alem, ben bir ay Gebzede olamayacağım sen onları besle şurupla filan. Dedimki ben kendi arılarıma gidemiyorum arılarını al...
Bir telefon görüşmemiz var seni esir alır, en son telefonu engelledim, arıcılığı bilmiyorsan yapmayacaksın, soru ile arıcılık yapılmaz. Ben yola çıkacağım şoförlük bilmiyorum, bilen birisini telefonla esir alıp marş nerede nasıl vitese takayım gaz nerede demek gibi bir şey yaşadıklarımız. Dediğim gibi bu konuşmadan 1,5 ay sonra gidebilmiştim Ovacıktaki arılara...
Hala arılarını almamılştı, bir ara bizim arkadaş dediki benim katlı arıyı senmi aldın dedim ben almadım ama alanı tahmin ediyorum, adam 4 kovan arısını almıyor arılıktaki tek katlı arıyı alıp gitmiş.

Sonuç olarak adama ben arı sözü vermişim, arılar duruyor ama bal benim olması lazım. Bizim arkadaş ise ballar benim diyor çünkü katlı arısı gitmiş. Bende diyorumki benimle senin sorunun yok, sorun senin arıyı alanla anlaşacaksın :)
Zaim abi yetiş kara kovan balları gidecek :))
Arıyı bahardan beri ilk defa açtım acayip olmuş, kovana el vurulacak gibi deil, boş bir kovana aktarıp dalakları almak lazım hepsi sırlı.
Köpük kapak nasıl kırıldı başına ne geldi bilmem, ilhami abi hafta sonu ruşetlerı çıkışa getirmişti aralarında bu kapakta var :(
Bu yapıştırıcı ile köpükler kırıldığında yapıştırıyorum acayip sağlam oluyor.
Cumartesi yattık pazar ise acısını çıkartma günü, sabah 7:30 Darıcadayım...
40 Bölme yapmak için malzemeleri doldurdum ve bölmeleri yapabilmek için kendime 2 saat verdim :)
Bu yıl 13 bölme yapmıştım yarım saat sürmemişti.
Ovacıktaki arılar eşek arıları tarafından taciz edilmeye devam ediliyor.
Eşek arısı taciz sırasında işçi arılardan birisini yakalayıp kaçıyor sonrada ağaca konup yiyiyor.
Eşek arısı arı kapmada başarısız olursa bizimkiler eşek arısını yakalayıp yumak yapıp öldürüyorlar. Arılar felaket asabileşmişler, bölme işleminde maskeli çalışmak zorunda kaldım.
Malzemeleri sıralamak bile dünya zaman aldı. Köpüklere bölme yapamadım pes ettim inşallah bu akşama Pazartesi mesai bitimie bırakıldılar.
Ağaç ruşetlerin bölmesi köpüğe göre zor oluyor örtü ve zımba yapmaz isen bir yerlerden kaçak oluyor bölme de arı kalmamakta. Ortaya serdiğim bu ruşetler 4 saat sürdü, iki üç seferde mola verdim.Hava bulutlu ve gölge acayip ter fışkırıyor, iki saat direksiyonda oturduk altımız pişik olmuş, birde kilolu biri filan olsak altımıza bez bağlamak gerekecek...
4 Saat sonra 25 bölme yapmışım ve kalan 15 taneyi bıraktım, yanlız başına bu kadar...
Bu sırada saat 4 olmuş, yolda plan yapıyorum inşallah İlhami abi bahçede olur yoksa 25 ruşete 25 tur atmak gerekecek yoldan içeriye 100 metre git ve gel, 5 km yapar.
Aradım İlhami abiyi bahçedeyim çıkıyorum pendikte bir cemiyet varmış abi cemiyet kaçmaz az bekle yarım saate oradayım.
İşin aceleyse Gökhan'ıda çağır çabuk bitsin iş dedim :))
İlhami abi komşunun el arabasını almış dedim bu iş nasıl olacak bir baktım ufak bir merdiven vardı üzerine koydu gene dedim bu iş yaş...
Ben yandan yardım ettim gökan arabayı çekemedi, dedim gel buraya araba devrilmesin...
Bu kadar kolay arı taşımamıştım, İlhami abim fikrine ellerine sağlık teşekürler.

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam :)))
Emekli öğretmen işi biliyor süt oğlağı felan diyerek damızlıkları kapmış. O kaybolan zımba makinası bana aittir. Hatırlarsan bir ara değiştirdiydin ve o gün bu gün kulaklarını çınlatır dururum.:))Bana yeni bir tane al ben seninkini getiririm:))Karakovan balların hayırlı olsun da adamcağız arıyı sana emanet etmiş şimdi sen kabahati adama buluyorsun. Maşallah iyide dalak yapmış bea:))Bu haberde en süper olan araba çekme görüntülerin hayırlısı olsun.:))
Sağlıcakla kal.

Sıtkı YALÇIN dedi ki...

Ali Bey;
Her şey için teşekkürler.
Arıcılığa aktif olarak başladığım günden bu yana sizlerden çok şey öğrendim.
Fırsat bulursam, ekibin geri kalanı ile de tanışmak isterim.

Baharda damızlık ananın kızlarına ziyarete gelirsiniz inşallah.
Gelene güveçte kaya kuzusu var.
Sağlıcakla kalın.
Allah yolunuzu açık eylesin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sevgili hocam olayı sulandırma yeni bir kaynak bulduk ne zaman gideriz sen ona bak :)
Kaybolan zımba seninse o zaman benim zımba sende demektir :)
Sana iyilikte yaramıyor, tecrübeli zımbayı kap sonrada kulaklarımızı çınlat :(
Kara kovan mevzusunu bu akşam hakim huzurunda hallediyoruz, biz yediemin değiliz, adama baharda arılarını al dedik kış geldi hala arılar orada, ayriyeten ecri misil çıkartıp, yer kirasıda almamız lazım :))
Abi araba çekmeye ne var, 5-10 dakika ile İlhami abiyı kaçırsaydım 25 tur atacaktım elimde ruşetle...
3 Turda arı kalmadı.

Sıtkı hocam acayip bir gündü siz yorgun ben yarı hasta, kusuruma bakmayın, ne sohbet edebildik nede sizinle gereği gibi ilgilenemedik :(
Vaktin olursa yakında bir keçi ziyafeti var buyur gel, sonra beni bunlarla neden tanıştırdın deme :))
Güveçte kaya kuzusu felan deyip milletin ayarını hepten bozma, şimdilik sadece keçi diyorduk menü değişiyor...
Allah cümlemizin yolunu açık eylesin inşallah.

Sağlıcakla kalın.