24.10.2016

ARICILIK VE KIŞLATMA HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR

2016 Yılı arıcılık ve anacılık sezonunu sürekli kapatıyorum bir şekilde açmak zorunda kalıyorsun.
Bu yıl damızlık alan müşterilerimden birisi, damızlığının öldüğünü söyledi, kendisi asker.
Urfa'da pamuklara ilaç atma zamanıymış, bunlarında bir şeyden haberi yok, pamuğa ilacı vurmuşlar arılar dökülmeye başlamış, zannedersem gelen bal ve polende kalan zehirle kovan içinde kırılmada olmuş tüm kovanlarda kırılma varmış dolayısı ile damızlıkta arada gitmiş.
Damızlık ölümlerine acayip üzülürüm, bir başka üzüntüm ise aylardır elinde damızlık var hiç ana arı üretilmemesi.Bazen Muhteşem abi ile konuşuruz, biz mi çok pratik davranıyoruz, millet neden bu kadar ağır kalıyor falan, doktorum abi bizde sorun yok der.
Adamın elinde Muğla arısı var, şakır şakır oğul veriyor oğul koymaya yer kalmamış, elinde benim verdiğim damızlık var sezonu kapamış bir tane üretim yok. İki oğulun anasını öldürüp, birleştir ver damızlıktan bir çıta en az 20 meme yapar, belkide 50 meme yapacak. Bunu yapamayanlara acayip kızıyorum.
Ölen damızlığın kovanına yeniden damızlık istedi vermedim bari F1 yolla diyor, hadi yollayalım ve inşallah bu yılın son f1 gönderimi olur.
Bu F1 ramazan bayramından beri kutuda bekleyenlerden, kışlatacaktım kısmet olmadı.
Bir kaç tanede f2 boşa çıkarttım Gebze deki arıcılar çılgın arılardan bıktık diyorlar.
Hafta sonu kısmende olsa arıları elden geçirdik, kovan açılacak gibi değil, anında her taraf arı doluyor.
Bu yıl ilk tohumlanan analardan biri işçileri tarafından sakatlandı. Doğduktan sonra kafese alınıyor, tohumlandıktan sonra geri verdiğinizde bazen ana arı kaybı oluyor bazende böyle sakat ediyorlar. topal damızlığın kovan çok bal çekmiş çok az yavru alanı kalmıştı iki yavru arasına boş esmer petek girdik birde kek verdim.Daha önümüzde yaklaşık 2 ay yavru yapılacak dönem var.
Bölgemizde pürenlerin çoğu geçti, bazı kuytu köşelerde böyle çok püren bulunuyor, polen ve bal veriyor.
Koca yemişlerin meyveler oldu, bazı yerlerde çiçeklenmeler başlamış, bu yıl koca yemişler erken açmaya başladı, bazı seneler kar yağdığında açardı.
Letonya ya dil öğrenime giden  webmasterım Ömer, o ülkeden bal evi resimleri yollamış.
Minicik ülkenin bal evleri...
Ekim ayı içinde de yarma kalem aşısı yaptım bakalım kış gelmeden filizlenme olacak mı...
Buda tutarsa yarma aşı yılın her zamanında yapılabilecek, seneye farklı aşı projelerim var.
Meşeye yaptığım kestane aşılarında başarısız oluyorum aşı 6-7 cm filiz yapıyor ve kuruyor, sinir oluyorum ama henüz pes etmedim...
Pırasalar bakımsız olmasına rağmen kavak fidesi gibi oldular :)
Bu hafta sonu tüm kutuları elden geçirdik ve hepsi keklendiler.
2017 Yılının ana arı ve damızlık arı siparişlerini almaya başladık. Birazda müşterilerimiz ilk sırada olmak istemekteler.
F1 üretimi kısıtlanacak fazla bir üretim düşünmüyorum ama bir sürü eş dost var onlarıda açıkta bırakmaya gönlümüz razı gelmiyor.
Ağırlığı damızlık arı üretimine vermeyi düşünmekteyim.
Damızlık konusunda elimizde 8-10 senenin birikimi var, bu birikimde yıllar öncesi Emiden temin ettiğimiz damızlıklardan tutunda Yasmin, avusturya, slovenya ve kırşahinler harmanlanmakta.
Bu yıl piyasaya vereceğim damızlıklara elimde bulunan tüm damızlıkların erkeklerini kullanacağım, bizden damızlık alanlar, ürettikleri ana arılar birbirlerine anadan kardeş olsalar da babalardan ayrılıp çok yakın kardeş olmayacaklar. Zaten yurt dışında yapılan çalışmalarda toplanan spermleri bir mikserde karıştırmalarının amacı damızlık üretimine ayrılmış tüm erkeklerin spermi harmanlanıp tohum verilen kraliçe üzerinde tüm erkelerden sperm bulunsun ve her üretilen ana arı farklı babalardan oluşması içindir, bende bu yıl bunu uygulayacağım ne kadar fazla baba o kadar kıymetli damızlık ana arı olacak inşallah.

F1 üretiminde gene ihtiyacın çok üstünde erkek üreterek, doğal saf ayarında ana arı üretme peşindeyiz. Geçmişte efendim ne kadar yabancı erkek olursa o kadar iyi F1 olur tezini sonuna kadar yedik bu bilimsel bir  kazımış, F1 üretiminde bilinmeyen erkek sorun oluşturmaktan öte gitmiyor. Sonuçta bilinmeyen şey piç daha yumuşağı yoz ve yabani ne çıkacağı belli olmayan.
Ana arı siparişi için alttaki linkte bilgi ve fiyatlar vardır.

http://bengittim.blogspot.com.tr/2013/11/ana-ari.html

 Telefonla sipariş konusu çok sorun oldu ve çok yakından tanıdığım müşterilerim biz İnternet'ten anlamıyoruz bizleri mağdur ettin dediler, çünkü yıl boyu gelen telefonlara bakmadım. Telefonumu oğlum Enes Emin'e verdim birlikte çalışacağız,telefonla Siparişleri alacak.
Tel:0541 672 62 26

Bu hafta avdaydım arazide gezerken arılık gördüm önünden geçerken bir baktım benim yaptığım ruşet ve biraz daha etrafa göz atınca alttaki üçlü ana arı kutusunu ve biçip bıraktığım ruşetlerin son halini gördüm bu resimdekinin ufağı...
Yaptığınız malzemenin karşınıza çıkması sizi bayağı etkiliyor...
Geçen yıl ava gittiğimizde bu incirden 2-3 ay boyunca incir yemiştik. Bu yılda yemeye devam ediyoruz, geçen yıl bu ağaçtan kalem aşıları ve çeliklemeler yaptım, kalemlerden 2-3 metre filizler oluştu, çeliklemelerin hemen hemen hepsi tuttu. Seneye aşıların incirlerini yeriz inşallah.


Hafta sonları bir gün ava gidiyoruz. Yeni ava başlayanlar evraklara 500 lira veriyorlar, daimi avcıların yıllık aidatı 300 lira. Oturduğu yerden ileri geri konuşanlar var, av helal, yaratılmışların hepsi insanlara sunulmuş, helal haramda belli ise sıradan insanların fetva vermesi biraz acayip oluyor.
Geçen hafta ve bu hafta gördüklerimizden iğrendik. Domuz avcıları geçen hafta 4 domuzu poşetleyip götürdüler. Bu hafta gittiğimiz avlakta domuz kotası yoktu ama adamlar gene domuzları vurup poşetlerle paylaşıp gittiler.
Köpeklerimiz domuz leşine gidip saplandılar, nasılda iğrenç kokuyor, göle götürüp sabunla köpekleri yıkadık.
Bize ne oldu anlamadım domuz tüketimi öyle artmış ki, bazıları nerede domuz vuruldu onun peşinde koşuyor, anında gidip parçalayıp götürüyorlar.

Neyse bizde geçte olsa keçi sezonunu açtık.
Bazı kişiler bnu keçi değil diyor, geçmişte tavuğu patatesi biz keçi bilmiştik...

3 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bahsi geçen kişileri hakikaten bende anlamıyorum.Bazen ben kendime kızarım ki neden bu kadar acele ediyorsun diye..Fakat bunları da görünce ..yan ne desme bilmiyorum.

Eline bir cevher geçmiş sen hala bir tane üretim yapma ama her daim ağlamaya devam et...

Bırakacan kendi haline ne varsa görsün diyecem...ama vicdanım elvermiyor.

Enes yine sahalara dönmüş.Umarım arılığa da döner..::))

Her çeşit incirim olmasına rağmen bu yıl bir tane yiyemedim.Senin bu ormandaki Anadolu ırkından olan incirden kök istiyorum bilesin.

Keçiye gelinceeeee....

Patates veya tavuk birşeyler gördün...

Bizim keçi diyebileceğimiz birşey görmedik .....::))

Tavşanı bile bize keçi diye yutturabilirsin..::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam

Bak bazı adamlar damizligi akla uygun şekilde kestiriyorlar yagmalatik diyene ne kiziyorsun. Ayrıca Enesin is başı yapmasına sevindim biraz rahatlar sin. Böylece bizde rahatça ariligina geliriz yer içer rahat ederiz .:))
Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf bey...
Ne desek boş, herkes kendi işini daha iyi biliyor demek ki :)
Enes artık saha ve arılıklar da olacak inşallah.
İncir gerçekten acayip, ağustosun 15den beri incir yiyoruz hala dalında olmamışlar var. Bu incirden çelikleme yaptım, köklü fideler var elimde, doktordan önce gelirsen tenekeyi götürürsün üzerinde incirde var :)
Keçi konusu arap saçına döndü , tavşan keçi işlerine girmeyelim :)
Kimseye bir şey yutturmasam benim açımdan iyi olur.

Muhteşem abi kızmadan edemiyorum, bana şimdi damızlık getir ben ondan en az 5 tane ana arı üretirim birinden birisi gider çiftleşir gelir.
Enes iyi oldu, anlamadığım benim arılıkta niye yiyip içiyoruz gel başka arılıklara dalalım :))

Sağlıcakla kalın.