10.10.2016

ARICILIK VE SONBAHAR ÇALIŞMALARI...

 Bu hafta sonu bazı kovanları aktarmam gerekiyordu bazı bölmeleri de strafor ruşetlere aldım.
Son bir tur daha varro mücadelesi yapıp, kışın oksalik aside kadar varroa mücadelesine son verilecek.
 Yavru durumları devam ediyor güzel polen geliyor, şu ana kadar iki şurup verildi, stoklar için daha şurup işine başlamadım.
 Yavru durumları bizim yöremizde yıl sonuna kadar devam eder.
 Genel durum stoklar konusunda iyi. Bazı bölmeleri arada kaçırmamak gerekiyor bir bakıyorsun sıfır stok olabiliyor.
 En az iki tur daha yavru çıkacaktır yıl sonuna kadar.
 Tüm bölme ve kovanlara Sadri abinin keklerini verdim, arılar bu kek çabuk tüketemiyor, adı üstünde kek arıyı ne kadar çok oyalarsa bizim için kardır. Arılar uzun süre işler yolunda olduğunu düşünerek yavruya devam edecek, bizde genç nüfusla kışa girip, sağlıklı bir şekilde bahara çıkacağız inşallah.
Hafta içi Gebzeli arıcı Bilal yardıma gelmişti, birlikte şuruplamıştık arıları.
Hafta sonu cumartesi günüde geldiler.
 Recep abiyide alıp gelmiş. Arılıkta kalifiye eleman bulmak acayip güzel oluyor.
Kutuları toparlayıp, istiflemek gerekiyordu, bana kalsaydı bir hafta sürünürdü. Kısa sürede hepsini elden geçirip istifleyip sıkıştırdık.
 Kışa giren kutuların içinde petekli kutular ayrılmalı baharda ilk petekli kutular kullanılmalı sona kalırsa kutular ve petekler duman olur, ağ kurdu gecikmelere bayılır.

Kutular istiflenirken alt giriş sürgüsü kesinlikle kapatılmalı, yoksa minik fareler kutuda kışlıyor, inekler sıcak yeri bulunda kutulardan öbür kutuya tünel açıyor. Baharın bir bakıyorsunuz açık kalmış kutuların her tarafı delik, rahatlık batıyor :)

Arılıklar artık kontrol altına alındı, bundan sonra sadece besleme işi kaldı.
 Bizim yandaki çiftliğin sahibi (çoban) güya yardım ediyordu, balları toparlayıp götürdü. Bir türlü evlenemedi, çoban diyorsunuz, çobana karımı gelir diyor, mecburen çiftlik sahibi diyoruz artık :)
 Gitti güzelim ballar.
Bu ballarıda artık kışlatmıyorum bahara kadar küfleniyorlar. Bölmelerin yan tarafına koyuyorum, arılar balı yataklarına çekiyor, hemde keklemiş gibi oluyor, yandan takviye iyi oluyor.
Eylül ayında yaptığım yarma kalem aşıları da filizlenmeye başladı.
 Demek ki yazın yarma kalem aşısı oluyormuş :)
 Bazı filizlenmeyen kalemleri dün tepeden kestim kalemler yeşil demek ki besleniyorlar yoksa 15-20 gün kalem yeşil olmamalıydı.
 Muşmulalar bu yıl güzel, ava gittiğimizde de yabani muşmula var görünüyor, geçen yıl yabanilerde yoktu.

Ağustos ayında yaptığım yarma kalem aşısı.
Aiştainin bir sözü vardı, yanlış yapmayan hiç deney yapmamıştır gibi bir söz işte.
Bizde yarma aşı baharın yapılır. Hiç kimse başka zaman yarma aşıyı denememiş demek ki.
Ağustosta mürdüm eriği yapraklarını döktü erikte çok güzel tatlı bir erik, çoğaltmak istiyordum. Ormandaki gövem eriklerinin üçüne aşıladım, birisi tuttu, ikisi tutmadı, üçüde tutmasaydı tutmaz diyerek bu işi bırakacaktım, çünkü böyle bir örnek yoktu. Eylül ayında yarma kalem aşıladım gene tuttu, şimdi ekim ayında yapacağım bakalım onlarda tutacak mı.

Bir başka düşüncem ise filiz yapraklı ise yapraklarını kopartıp uyku moduna sokarak her dönem  bu yarma aşı yapıla bilir tezim var onuda deneyeceğim inşallah.
Pazar günü ava ayırdım, uzun yıllar av işlerine ara vermiştim. Ben çok aktif ve hareketli birisiyim kış geldiğinde kilo almaya başladım, av felaket efor ve hareket istiyor.
İnşallah hafta sonuna Akşehir'de olacağız.
Bazı arıcı dostlarımla buluşuyoruz.

4 yorum:

Mustafa Doğan dedi ki...

Dört gözle bekliyoruz...

Hayranlarınız sizinle tanışmak istiyorlar :)

İnşallah kazasız belasız güzel bir hafta sonu olur.

Bizde de kış hazırlıkları devam ediyor.

Ustamızın beğenisine bi sunalım arılarımızı.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi kalifiye elemanları bulmuş arılığı düzenliyorsun Allah onların yardımcısı olsun. Neden dersen balları da çiftlik sahibi götürmüş eee yemek fotosuda yok paylaşılan demekki aç karnına yada kuru ekmeğe talim ettiler. Avda da ateş yakılmış ama film burda birtmiş demekki orada da taban eti yenmiş. Yukarda Mustafa kardeşimin yorumunu okudumda senin beğenine sunacaklarmış arıları hikaye bu ya "adam borç batağında ablsına mektup yazmış ya işte yardım et felan diye; ablasıda cevap yazmış ne umuyon bacından bacın ölüyor acından" diye:)) nirden aklıma geldiyse:)) kal sağlıcakla.

zaim asat dedi ki...

akşehir mi dedi birisi....

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mustafa inşallah hafta sonu sizinle olacağız.
Yeni hayranlarımı var, hayranların deyince zaten çoğu ile oturup kalkmıştık :)
Kış hazırlıkları bizde de devam etmekte, inşallah kayıpsız kışlar arıcılarımız.
Bizim beğenmemiz veya beğenmememiz önemli değildir, önemli olan kayıpsız veya en az kayıpla kıştan çıkmak tüm mesele bu.

Muhteşem abi ze zamandan beri ortalıkta sürünen kutuları bir kaç saat içinde elden geçirip istifledik. Kişiler arıcı olunca iş dayanmıyor. Çoban ise çalışma değil bal peşindeymiş zaten durum ortada, balı bulduktan sonra ortalıkta görünmedi :)
Avda avcı aç kalmaz bilesin :)
Mustafa kardeşiyin yazısına fazla takılma be, gel birlikte denetleriz :)


Zaim abi maalesef Akşehir diyen birden çok kişi var ortalıkta, senin avcılığında iyidir ama kafilede olmadığına üzüldüm.

Sağlıcakla kalın.