8.05.2017

ANA ARI ÜRETİMİ VE 2017 YILININ İLK MEYVELERİ TOPLANMAYA BAŞLANDI...

2017 Yılının ilk hazır ana arılarını pazar gün toplamaya başladık inşallah. Almış olduğumuz siparişler mayıs sonu diye alındı, aynı kişiler ana arı erken yetiştiği için daha erken alacaklar. Yapmış olduğumuz listeyi müşterilerimiz kendisi oluşturmakta ve araya bir başkasının girmesi söz konusu olmaz, bu yıllardır böyle.
 Arı kuşları geçiş yapmaya başladı inşallah şimdilik zararları olmadı, Enes amin genelde tüm analar geri döndüler kayıp yok gibi dedi.
 Hazır bir ana arı, yol için hazırlandı.
 Bazı müşterilerimiz hemen ana arı istiyor, ana arı hazır olmadığında nasıl alacaksın...
Bazende bizim elimizde olmayan hava şartları üretimi geciktirmekte, 2010 yılıda böyle erken olmuştu. Bölgemizde genel olarak bakıldığında ancak mayıs ayı sonuna  ana arı hazır oluyor.
 Bölgemizde acayip bal akımı var, üst çıtada ana arı bir kaç gün daha uğramasa çıta ful bal olacamıştı.
6 Çıtalık ruşetinson çıtası.Biz kovana aktarana kadar baldan bloke olacak...
 Bazen ipin ucunu kaçırdığımız olmakta, her şeyi kontrol edip kontrol altında tutamıyorsunuz. Bu hafta cumartesi çalışamadık yağmur bir günümüzü yedi.
 Ara boşluklarda Zaim abinin arılara bir göz attık, bazıları yoldan çıkmış, acayip bal geliyor bu sene maşallah...
 Zaim abi balları gördüğünde kendisinden geçiyor, ızgara koymamıştık çok az çıtalarda yavru var.
 Kontrollerde suni tohumlamaya girecek bir kraliçenin unutulmuş, elimizde bekleyen sperm vardı hemen nikahını kıydım :)
 Tohumladığım ana arıların büyük bölümü yumurtaya girdi, damızlık siparişlerini mayıs sonu haziran ilk haftası diye almıştık, mayıs içinde İnşallah tüm damızlıklar teslim edilecek. Peşi peşine eklediğimiz tohumlamalar sayesinde bayağı bir yedek damızlık kenarda bekleyecek.
Dağıtılan memelerin korunması için üretilen kafesi, çıta üzerindeki memelere taktım.
 Düzceden Mücahit'ten getirdiğim damızlık çıtasındaki memeleri korumaya almıştım açtığımda bir memeden ana arı çıkmıştı. Arılar memeleri plastiklere yapışık yaptıkları için yan keski ile plastikleri keserek memeleri yerlerinden çıkarttım.
Damızlık çıtasından transfer yapıldıktan sonra çıtayı anasız bir kovana verip, yaptığı memeleri kullanmak lazım.

 Minik meme kafesi.
 Darıcada çilekler kızarmış.
 Enes Emin çileklerde.
 Çileklerin tadına baktık, gerisi gelecektir, üç ayrı yerde çileklerimiz var, darıca, Gebze ve pelitlide, Zaim abiyide eklersek dört yer.
 Aşı yaptığım incir kalemlerininin artan parçalarını suya koydum, internette görmüştüm. Suya girecek yerlerede bıçak ile çizik attığınızda çizdiğiniz yerlerden kökler çıkartıyor. İncir ayrık gibi çeliklemesi en kolay olan meyve.
 Tabi bazıları, bu işe de gudümsüzlüğünü bulaştırdılar, incir bile kahrından çimlenmiyormuş :))
 Muhteşem abinin kışın bana verdiği lavanta çelikleride tuttular. Lavanta kurak ortamlarda yetişen bir bitki, bunları çoğaltıp dağa taşa ekmek lazım.
 Arazide gördüğüm taş ilgimi çekti, bir sürü delik kanal insan işine benzemiyor, birisi tarafından delince delikler oval bir tarafı dar bir tarafı genil olmaması lazım.
 Taş hangi çilelerden geçip bu hale geldi Allah bilir.
Pazar günümüzü zehir eden arı. B lisanslı f1 di. Oğula gidiyordu enese memeleri temizle böl dedim, baktım ortalık karışmaya başladı Enes meme arıyor, hemen kovanı kapat dememle birlikte arı havaya kalktı.Hemen maskeleri giyinip kovanı kapadık ertesi gün ben anasını bulup metroya alayım dedim üçe bölündü ana arıda kovandaydı, metroya aldım ama çobanı evinin önünde soktular bilader de 5 iğne ile nasibini almış benim ellerim kabardı kaç tane yediğim belli değil ortalıkta kedi köpek kalmadı. Normal şartlarda lisanslı arılar biraz serttir ama bu nasıl çılgınlaştı bilmem diğerleri iel aynı zaman ve ayı postada doğup çiftleşen arının birisinin çılgın çıkmasına anlam vermek imkansız. Akşama kadar herkes maskeliydi...
Arıcılıkta bilmediğiz çözemediğimiz çok şey var bazısını mantıkla çözmek ise imkansız.
Evine ekmek götürürken hayatını kaybenden bir arı, yorulmuş yere kondu bizde fark etmeden üzerine basıp ezmişiz.
Son tohumlamaya gireceğim sperm toplamam lazım.  Alet kurulu şırıngayı temizleyip kurdum serum çekip geri veriyorum. Şırınğa devre dışı. Şırınga pistonu silindir içinde sıkıştı, zor zoruna silindiri çıkardım defalarca silindir yıkandı, tekrar taktım gene piston içeride kaldı.
Yedek sıfır lastiklerim vardı, onu taktım gene silindirin ortasında kaldı. Gittim ince tel buldum sıkıştırdım gene olmadı, en 2 saatimi yemiştir olmadı. Varroa için aldığım insülin enjektörleri vardı birisini kulaklarını kesip şırıngaya oturttum biraz kısaydı ama yağ gibi kayıyordu, boşu boşuna bir sürü zaman harcadım sonuçta işi çözdüm ama bir gün sonra aklıma geldi elimin altında yedek suni tohumlama şırıngam vardı, bunu nasıl unuttum...
Belkide bu şırıngayı çalıştırırken defalarca dokunmuşumdur.
2013 Yılında Engin abiye verdiğim F1 lerden aldığım erkekleri daha fazla yaşatma şansım kalmadı. Belli bir süre sonra ölmeye başlıyorlar. Pazar günü kalan 56 erkekten göz kararı ile baktığımda 4 doz çıktı. Mücahitten aldığım 2016 emmi damızlığın kızları doğmak üzere, bu spermler emmi damızlıklarına verip yıllar öncesindeki hatları başa sarmış olacağım.

Bazı kişilerin anlamadığı ve sorduğu bir hususta şu aynı anadan üretilen analardan ortalama olarak belli bir başarı oluşuyor. İçlerinde çok başarısı olan çıkmasada çok öne çıkanlar olmakta. Aynı kardeş analardan ortalama 30 kilo bal alınırken birisi üst üste üç yıl 45 kilo veriyorsa, birde bunu kestanede başarıyorsa, bu arının erkeleleri kullanılmalı.Düzceden getirdiğim erkekler öne çıkan başarılı kovanların erkekleri idi.

Bizim en büyük eksikliklerimizden birisi, arı yetiştirici birliklerinin görevlerini yerine getiremediğinden kaynaklanıyor.
Yukarıda yaptığım şampiyon kovanları birliklerimiz bulup kayıt altına almış olsaydı bu günlere böyle girmezdik. Birliğin bile ismi arı yetiştiricileri ama asli görevinden uzak duruyor.
Ülke genelinde bölgelerimiz belli, bölgelerdeki şampiyon kovanların tespiti yapılıp bunlar bir havuzda toplansa ve çalışmalar yapılsaydı.............

3 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bu yıl mevsim çok iyi gidiyor.Tahminimde yanılmaz isem kovan başı ortalamamız 30/40 kg olacak gibi görünüyor.İnşallah olur diyelim...

Zaim Abinin yüzünün güldüğünü görmek güzel.

Ana teslimatlarını zamanında yapabilmek hoş bir duygu.Keşke geçiktiğin zamanda insanlar azıcık empati yapabilseydiler...

Demirelin dediği gibi ; Ana vardı da ,sen mi yemiştin..::))

Baktığın kaya , Antalya fazle kayası.Akvaryum da, havuz kenarlarında vesair süs olarak kullanılır.Yapı itibariye biraz kireçe benzemesinden dolayı deniz ve rüzgar etkisiyle aşınıyor.

SLm ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam:)
Maşallah bu sene sende Zaim abi ve Yusuf kardeşimde iyi gidiyorsunuz maşallah maşallah diyeyim de nazar değmesin.
enesin sevkiyata başlaması da oldukça keyif verici. Bilirim evveli seneler havalardan dolayı oluşan gecikmelerde senin nasıl kıvrandığını.
Bu arada incir işini temcit pilavı gibi pişirip pişirip ortaya çıkarma tamam bir incir çelikleyemedik ama bahçemde 7-8 adet incir oldu:))
Ammaa işte geldik en önemli noktaya hala gülüyorum gülmekten bir yerlerime bir şeyler olacak diyede korkuyorum:))) demek akşama kadar maskeyle gezdiniz he çobanla biraderine üzüldüm ne yalan söyliyeyim ama onlarında günahı sana yakın gezmek işte ne yapacaksın:)) birde arayıp işin yoksa gel diyordun ahhahhhaa yaw Allahın sevgili kuluyum ki gelmedim o işide bana yıkacaktın :)))
Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf bey Aleyküm selam.
Bu yıl çok farklı bir yıl oluyor, inşallah sezon tüm arıcılar için bereketli olur. Baharda böyle bal akımı görmemiştim.
Zaim abi balı gördü, gülmesi eksik olmaz.
Ana arı işinin zorluklarını bilmeyenler ile uğraşmak acayip zor.
Baktığım kaya bizim arılığa nasıl geldi bilmem.
Harfiyatla gelme olasılığı fazla.

Muhteşem abi bu yıl oldukça iyi gidiyoruz.
Enes hazır olanları sevk etmeye başladı, sıra bende :)
İncire daha yeni başladık ne zaman pilav oldu beya :)
Abi o gün iyiki gelmemişin kesin sende nasibini alırdın. 40 metre civardaki her şeyi soktular ba. İyiki yoldan gelip geçen olmadı, yola 20 metre mesafedeydi o kovan.

Sağlıcakla kalın.