30.05.2017

ARICILIK VE DAMIZLIK ...

 Bu sene damızlık çalışmalarımız erken başladı, siparişlerin çok üstünde damızlık üretmiş oldum. Sorun damızlıkları güçlendirmeye kalktığımızda zaman kaybı yaşanıyor. Ana arı güzel işçi kapamış, sorunu yok, sadece mevcut artsın diye elimizde tutuyoruz.
Gönderilecek yerlerde de sıkıntı çıkıyor. Üstteki 1 numaralı damızlık Sinop için paketlendi Enes ile gidecek araç birbirini otobanda bulamadı, Gebze'den geçecek araç gişilerden çıkıp girse sorun olmayacaktı bir kaç saat uğraşmalara rağmen paket elimizde kaldı, şu an Balıkesire yolladım. Alttaki 25 numarayı Urfa'ya paketledim gün boyu müşterime ulaşamadım, kendisi asker operasyonda olabilir telefon kapalıydı, 25 numarayı bir sonraki sıradaki kişiyi arıyorum bizim iki saf acil değil sen başkasına yolla dedi, hayda diyorsun öbür sıraya geçiyorsun derken, 25 numara Niğde'ye gitti. Bu damızlık işinin her aşaması zor, inşallah sahipleri hayır görürler.

Damızlık konusunda herkes ileri geri konuşuyor. Bazı şeylerin altını yeniden bir çizmekte fayda var.
Biz karniol arısıyla 2007/2008 yılında tanıştık biz bu arıyı getirmeden kimsenin haberi yoktu kullananlar varmış onlar kendisine Müslümandı.

Bizden sonra herkes karniolcu oldu, bizi bile beğenmeyenler türedi. Mehmet Yükseli tanımasaydım karniol diye arıyı tanımayacaktık, karniol konusunda en büyük pay, Mehmet Yüksel'in.
Bu arıyı ürettiğim için arılığım imha edilecekti ne badireler atlattık, hepsi geçti, bizde karniol üretmeyip, gebze arısı,Alitürk arısı ürettik...

Bir çok kişi ürettiği karniolu Anadolu arısı diye pazarlıyor.
Temin ettiğimiz, damızlıklarda sürekli kayıplar yaşayınca suni tohumlama yapmaya karar verdim, sağda solda alet yaptırmaya çalıştık, bunların kayıtlarının hepsi bu blokta vardır. Ben Muhteşem abimle çalışmalar yaparken Sadri abi eklibe dahil oldu. Derken uzun çalışmalar sonrasında suni tohumlama aleti yapıldı ve biz çalışmaların meyvelerini 2011 de aldık. Bizden önce bu işlerin hayali bile kurulamıyordu.
Bu konularda şu an o kadar uzman çıktıki ortalıkta kül bırakmıyor.
Toplamda 5-6 kişilik bir ekip olmasaydı, hala kocaman prof diploması olup yıllarca millete arılığınızdaki en iyi arı damızlıktır hikayelerine devam edilecekti bahsettiğim kişi bu hikayelere hala devam ediyor. Arı bilimcileri ülkemizde sanal arıcıların gerisinde kaldılar.

Elimdeki damızlıklar ve gen havuzuna bir göz atalım.
Emmiden yıllar önce temin edilen damızlıklar korunuyor.
En son 2016 yılında gelen damızlığınıda 2017 de yeniden yedekledim.
Yasmin damızlıklarından temin ettiğim damız var.
B lisanslı damızlıkların yedeklemeleri yapılmıştı, B lisanslı damızlık serisi var.
A lisanslı damızlıkların yedekleri var.
A lisanslı damızlığın kızlarına B damızlığın erkeklerini verip yedeklediğim AB damızlıklarım var.
Avusturyadan gelen damızlıklardan yedeklediğim damızlıklarım var.
Slovenyadan gelen damızlıklardan yedeklediğim damızlıklar var.

Bu havuza başka ilavelerde yaptım.
AB damızlıktan ürettiğim damızlıkları gene düzce A lisanslı damızlığın erkeklerini vererek, Alisanlı ana arıya B lisanslı erkekler, bunlardan üretilene de gene A lisanslı erkekler verilerek ABxA tamamen secereleri olan arıları birleştirildi. Son kullandığım A lisanslı erkeklerin Düzcedeki başarısı çok dikkat çekici. 8 Kovan ortalama kestanede 350 kilo bal toplamış ve bu arıların en çok bal toplayan kovanın erkeklerini aldık.

Şimdi başa saralım, elimdeki bir damızlığı diğer damızlıklar ile bir çaprazlayalım. Emmi damızlık ile başlayayım.
 Emmi ana, yasmin erkek EMxYs.
Emmi Ana, B lisanslı erkek. EmxB
Emmi ana A lisanslı erkek.EmxA
Emmi ana avusturya erkekleri. EmxAv
Emmi ana, sloven erkekleri. Emx Slv
Emmi ana AB erkekleri. EmxAB
Bir damızlıktan 6 farklı hat ve bu hatların hemen hemen hepsi özel.Diğer hatlarımıda bu şekilde çaprazladığımda elimdeki hat sayısı 30 üzerine çıkıyor. Bu konularda havalara girenlere duyurulur.
Bu kaynağı ülkem arıcısına sunuyorum. Asıl anadolu arısı böyle üretilir. Ben yurt dışından damızlık almıyorum sadece yumurtası benim için yeterli, ben yerli üreticisiyim.
Muhteşem abi şu damızlık konusunu bir işle sende acayip bir havuz var demişti, bende az bir dokundum.

Karniol ve suni tohumlamada geldiğimiz nokta budur.
Suni tohumlama ne kadar önemliymiş tabloya bakılınca daha iyi anlaşılır. Geçmişte ne var ana arı kıçına iğne sokmaya diyen keçilerim vardı.



 Hafta sonu acayip oldum, bademcikler şişti iştah yok, derman yok adım atamıyorsun halsizlik hat safhada birde ramazanın ilk günüydü. Şileye gidecektik pazar gününe erteledik, pazar günü daha iyiydim. Ustam Yüksel abiyle kestane yerimize baktık.
 Bu minik tepeyi düzlersek araba içeri girer, girmese bile taşırız inşallah.
 Şile Tekke imrendere civarındaki kestanelerin son hali. Kızılca köyde daha küçük sürgünler vardı.
 Kestanenin püsküllenmesine en az 10 gün var görünüyor.
Bu sene mayıs ayı özellikle geceleri dondurdu bu soğuklar kestaneyi geri bıraktırdı diye düşünüyorum.
Hafta içi Şile İlçe Tarımdan Kerem bey suni tohumlama çalışması yaptı. Erkeklerden süt çıkartıyordu :)
Kerem bey devlet senin gibi adamları değerlendirmiyor ülke olarak bu konuda çok eksiklerimiz var diyor.
Beni değerlendirip ne yapacak, yeterince bazılarına sorun oluyoruz :)
 Damızlıklara kapalı yavru takviyesi yaptık arılar bir türlü gelişmiyor.
 Gelişmiyor gözrünmesinin nedeni aşırı soğuklar, aqrkadaş mayıs sonu geldi geceleri donuyoruz.
 Verdiğimiz çıta kısa sürede aşağı doğru petek örülmeliydi. Enine genişledi ama alt teli bir türlü sarmadılar.
Başka bölmelerden yarım yavru alıp, gidecek arıyı öyle yolcu ediyorum.
 Sanki aşağıya örmeye yeminli...
Zoraki teli örmeye başlamışlar. Geçmişte bu petekler kargoda koptuğu oldu.  Ruşete aktardığımda biraz petek örülmesi iyi sonuç veriyor.
 Polenli çıta oluşturmak. Bu yöntemi bulduğum iyi oldu, polenli çıta yoksa bile oluşturuyorsunuz. Poleni dolduruyoruz üzerine az şurup püskürtüyoruz. Şurup püskürtmezseniz polenler dökülür.
 Merak ettim çıtayı bir saat sonra çıkarttım baktım, kısa sürede sıkıştırılma işlemine geçilmiş.
 Bir gün sonrası polenler gözlere tepilmiş vazıyette, kenarlarda alt resimde daha sıkışmamış polen olabiliyor.
Bu çıtayı oluşturmaktaki amacımız arı sütü üretimini kolaylaştırmak. Arı sütü olmadığında yaptığınız larva transferleri tutmuyor.
Geçen birisi bu resimlerin altına olumsuz yazılar yazdı yorumunu silip yazanıda engelledim. Efendim filan hoca poleni böyle tavsiye etmiyormuş, bana ne etmiyorsa. Bu benim saha çalışmalarım istediğimi elde ediyorsam başkasına ne olmuş.
Burada poleni çıtanın üstüne koysam, beslenecek memelerde altta arı polen ili larvalar arasında nasıl bağlantı kuracak.,
Bu sistemde arı işlediği polenden oluşturduğu arı sütünü larvalara direk aktarır, bu kadar kör olmaya gerek yokki, hocanın her dediği doğrumu...
Ramazan ayı içinde arıcılık dahada zor. Arı hazırlanacak, kestaneye taşınacak, bu arada Engin abiden son getirdiğim emi ve A lisanslı erkekler ölmeye başladı, iftardan sonra sperm depoluyorum. Oda sıcaklığında  en az 3 hafta sperm durabiliyor. Ben genelde 15 günü geçmedim. Kenarda hazır sperm olduğunda tohumlama işi %60 daha kolay olur. Siperm topla tohumlamaya geç adamın kamburu çıkar.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Arıcılık çalışmalarınızı yakından takip ediyorum Türkiye arıcılığına vermiş olduğunuz emekler için ülkem adına sonsuz teşekkürler ediyorum.meyveli ağaç taslanir çekemeyenler illaki olacak moralinizi bozmayin sayın bakanim

Fırat Köse dedi ki...

Saygı değer abim 2015 yılında sizden 20 adet ana aldım kaza bela birazda dağıttık elimde 2016 yılında 10 tane kaldı acemi arıxıyım 210 kg bal aldım 30 kafkas vardı onlarda 220 kg kadar bal yaptı geçen yıl 10 tane daha aldım ele dosta dağıttık kıymet bilmedik şimdi elimde 2015 model 2 tane kaldı onlarda şu an ilaveler full kaza bela olmazsa sadece ikisinden 60 kg kadar alırım ve bu arılardan ana üretiyoruz bakalım f2 ler nasıl olacak lafa geŕek yok icraata bakalım abi Allah razı olsun aldığın para helali hoş olsun ben razıyım Allah ta razı olsun.Analar kaliteli damızlıklar yani param çıkışmadı biraz daha ucuz görünce slovenyadan bir damıZlık istedim bir tane de Almanya dan ikisini de deneyip görüxeğiz. Acemilikleri atlatınca 2018 de sizden de bir damıZlık istiycem nasipse Allah razı olsun sizin sayenizde karniol arısı ile tanıştık memnunum sağol Ali abi

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bizlere değer verdiğiniz için bizde size teşekür ediyoruz. Allah kimsenin emeklerini zayi etmesin.

Fırat ülkemizde karniol arısını yönetemiyoruz. Günlük kovan açıp tek tek çıta veren arıcılık hakim. Karniol arısı 7-8 çıta olduğunda katı atacaksın, bal geliyorsa bir hafta sonra arı saramadığı yerdeki petekleri bile kabartır geri çekilir. Ülkemizde arıyı yatırmak moda arıya iş vermesini bilmiyoruz.

Sağlıcakla kalın.