16.05.2017

ARICILIK VE İŞLER TAM GAZ DEVAM...

Arıcılık ve damızlık...
Damızlık her şeyde önemlidir. Ülkemizde ise damızlık sorun olmaya devam ediyor. Milenyum çağında arıcıya damızlığınız yoksa diye hitap eden bilimcilerimiz var, yıllardır bunlar bizim kamburumuz...
Bizi keklemeye doyamadılar, bizdeki yalakalarda bu kamburları yere göğe sığdıramadı, hocam, üstadım bu işin duayeni gibi laflarla bu işler yürüdü gitti.

Damızlık üretim çalışmalarım iyi gidiyor aldığım tüm siparişlerin üzerinde yavru kapatan damızlıklarım oldu ve sevkler balışıyor. İsteyen kendisi gelip alabilir. Yavru kapatan damızlıkları güçlendirme işi ile uğraşıyorum. Damızlık yavru kapadığında dışarıdan kapalı yavru vererek nüfus artırımı yapıp sonra yolcu ediyoruz.
Son uygulamaya 9 ana arı girdi, zaman ve başarı konusunda tırmanış Allaha şükür devam ediyor. Akşam 19:00 başladığım sperm toplama ve peşinden tohumlama, 22:30 gibi bitti. Bu mütiş bir başarı, yeni başladığım zamanlar, üç kişi üç ana arı için bir gün çalışıyorduk :)
Tek başıma çalışıyorum ve her şey pratikleşti.
9 Mayıs günü 9 ana arı tohlanmıştı, 14 mayıs kontrollerinde 6 tanesi yumurtaya başlamış,2 tanesinde yumurta yok, bir tanesi bölme yalancıya kaçmış, ana arıyı öldürmüşler.
Önümüzdeki günlerde Düzceden getirdiğim Mücahitin damızlığın kızları doğdu önümüzdeki günlerde bunlar tohumlamaya girecek, bunlara kullanacağım sipermlerin bir kısmı, 2011 yılının emmi erkekleri verilecek. Bu erkekleride Engin abiden getirmiştim sperleri depoladım hazır bekliyorlar. Resimde görünen ana arıda emmi damızlıklarından 2016 yılında Mehmet Yüksel tarafından Mücahit'e verilmiş.
Bu günlerde bir düzce yapabilirim gibime geliyor. Bu arada bu hafta izindeyim :)
Bu işte biraz geç kaldım, bu yıl yarım çıta arım çok az, damızlıklar yola gidecekleri zaman yarım çıta kapalı yavruya kendi arısını veriyordum. Bazı ruşetlerin standart çıtasını alıp, yarım çıtaya geçirdim.
İncir çelikleri hem filizlendi hemde köklendi.
Kışın aşı için aldığım kalemler buzdolabının meyveliğinde beklemişti. Aşıdan artan parçaları, suya koydum, kök yaptı.
Fazla durduğunda sararıp solacak, artık toprağa alınma zamanı.
Çelikler toprağa alındı.

Drahtar yavrularımız gelişmeye devam ediyorlar, inekleri yıkadım, güneşleniyorlar. İnşallah 2018 yılında bayağı yola gelirler.
Polenli çıta olmadığında ana arı üretmek oldukça zordur, polenli çıta bulamadığımızda, kendi polenli çıtamızı kendimiz oluşturuyoruz.
Polenleri peteğe doldurup üzerine şurup pürkürtüyorum, şurup püskürtmezseniz polenler dökülür.
Bir gün sonrası aynı çıtayı kontrol ettiğimizde polenler gözlere sıkıştırılmış.
Bazı camilerde namaza gelenlere temiz çorap konuluyor. Bu uygulama bir çok camide var.
Namaz kılmamak için çoraplarım temiz değil bahanesi bitmiş :)
Zaim abinin arıları oğul verdi bir sürü oğul kaçmış. Oğul vermeyen arılar acayip bal çekiyor.
Çıta altında çok az açık yavru var ve bu güzelim çıtayı kovana geri veriyoruz.
Kontrollerde bir kovan daha oğul vermiş, mermeleri temizledim, bir tane ana arı kendisi doğdu çok iriydi kıyamadım, aynı arıdan bir bölme yaptım. Kovandaki tüm memeler böyle iriydi. İlk defa bu kadar iri meme görüyorum hani tek tük olur ama tüm memelerin böyle olması ilginç geldi.
Oğul vermeyen bir kovan var, ona bir yarım birde tüm kat atmıştık.
Bu hafta ızgara koydum keşke daha önce koysaymışım, 20 çıta bal alırdık. Şimdi bazı çıtalarda yavru var.
Yarım çıtaların 5 tanesi sırlanmış, bir tanesini Zaim abim bana verdi.
Bu arada karşıdan resim alamıyorum, sağ gözden bir gün önce öpmüşler nasıl olduysa kovan kaymış mı? devrilmiş mi :)
Bu gibi durumlarda Zaim abi duruşmaya çıkamıyor, kafa göz şiş davaya girmişin :)

Bu sene beyaz püren hala açık. Normal şartlarda bu püren mart ayından önce bile açtığı olur. Hala açık olması ilginç. Bu mevsime kalmaması lazımdı, demekki kış sert olursa yılğın geç kalıyor, aynı şey kestanede olmuyor, her sene geç kalacağına erken bile geliyor :)
Beyaz pürenler.

Ovacıkta bir eşek arısı daha öldürdüm bu bahar 3 eşek arısı öldürdüm. Erken ilkbaharda öldürülen bir eşek arısı, bir koloni demektir.
Eşek arısı kolonisi son baharda ana arı hariç ölüyor, sadece anaları kalıyor, baharda ana arı yuva kurmaya başlıyor ilk önce bir tane yavru üretirken yanına diğer yavruları ilave ediyor, derken yaz ortasında bayağı güçlü bir eşek arsı kolonisi oluyorlar.
Recai abilerin üç yıldır arısı var, nihayet arıları bal yapmaya başlamışlar.
Aklıma Başakşehirli Salih abi geldi.
Tohumladığım analardan birisi, çıtayı çektiğimde tam yumurta bırakıyormuş,ayarını bozduk kıçında yumurta dolaşmaya başladı.

Hapsettiğimiz erkek arıları erkek uçuşu bittiğinde arkadaki tahliyeden yarım saat filan uçuşa bırakıyoruz. Yarım saat sonra çıkış tekrar kapatılmalı ki, istediğiniz erkekler lazım olduğunda burada olsun.
Yeni incir çeliklerini suya indirdim. Aşı işlerinede başladım.
Bu kalemler ocak sonu kesilip,buzdolabı meyveliğine alınmıştı.
Arılıkta güzel bir manzara.

Bahçe işlerinede başladım :)
Üretimde artan domatesler ihraç edilecek :)
Kışın akldığımız kalemleri kullanmaya başladım. Aşı kalemleri, kışın alınır ve gazeteye sarılıp, streç ile sarıp buzdolabına alıyorsunuz uykuya devam etsinler. Havalar iyice ısınınca kalemlerin tutması daha kolay.
Sperm depoladım, masa üzerinde bir sürü şırınga, her uygulamada yeni şırınga, yeni enjektör kullanırız.
Uzun süre masa üzerini temizlemeye zaman bulamamışız dün çöpler atıldı.

1 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam,
Yazdıklarını okudum da şöyle bir yol eskilere 2007 lere gittim neler yaşandı neler gördük ve bu gün nerelere geldik. O zamanlar koloni yönetimi ana arı kabulu ana arı üretimi ne zor işlerdi de suni tohumlama hayal bile edemediklerimizdi.

Bugün gönlümüzdeki hayalimizdeki arıcı olduk...

Ben boş zamanlarımı değerlendirdiğim hobi olarak gördüm sende hobi olarak başladın ama bir gelir kapısı bir işletme olarak geliştirme hayalleri de kurdun nitekimde başardın da
Bildiklerimizi tecrübelerimizi uygulamalarımızı eksiksiz paylaştık her şeyi açıklarsak nasıl para kazanırız demedik bunun karşılığında dostlarımızda oldu nankörlüklerde gördük..Ama olsun dışardan tek ortak noktası arı olduğu sanılan öyle dostluklar kurdukki en önemli ortak noktamız dürüst olmamız bilgimizi paylaşmamız birbirimize güven duymamız zaten bunlar dışındaki ortak noktalar işte görüyoruz etrafda o kadar çok ve boş işlerki..

Niye yazdıysam bunları işte öyle:)))


Bu arada hemen havaya girme hala kalfa olarak devam ediyorum:(((
Sağlıcakla kal.