5.06.2017

ARICILIK VE ORUÇ AYI...

 Ramazan ayında arıcılık zor, yaşlandıkmı banamı öyle geliyor bilmem. İki üç saatlık iş iki günde bitmiyor.
Zaim abinin yazlığa boşluk bulduğumuzda uğruyoruz.
Kovan açtığımızda mutlaka bal almak lazım yoksa o gün zarardayız :)
 Sırlanan balların hasadı yapılacak, inşallah bayramdan sonra hepsini toparlarız. Bir ara bal geliri kesildi, üç gündür akım yeniden başladı böğürtlen ve karaçlaıdan bal geliyor.
Kaç yıldır baharda bu kadar bol olmamıştı.
 Zaim abinin çilekler mis gibi kokuyordu, iftsrlık çilek topladım.
 Lavanta çeliklemiştim, üç ayrı kovaya birisini Muhteşem abi getirmişti, iki kovyada ben belediyenin bahçesindeki lavantaya bir fön çektim yanlardan dallarını almıştım. Lavanta çeliklemek çok kolay, aynı yıl çiçekleniyor, seneye araziye dağıtacağım. Kurak yerler için önerilen bir bitki. Şimdiye kadar es geçilmiş bence, dağa taşa ek dalını sokuyorsun tuttuyor.
 Kışın bir acı biber bulmuştuk, biberden bir parça istedik içinden tohum seçtim bir türlü fide yetiştiremedim.üç kez yer değiştirdim bir yerlerde yanlış yapıldı.
Aynı tohumu bir ay geç ektim bu eskisini acayip solladı. Bitkilerde hastalanıyor, sağlığını yitiren bitkiyi geri getirmek zor.
 Son zamanlarda birde tohum işine sardık. Pembe domatesler, hem yumuşak hemde lezzetli, her yıl aynı tohumdan üretiliyor.
 Harun geçen yılda iki damızlık almıştı bu yılda iki damızlık aldı.
Bazısı bardağı taşırıyor, kafa bulacak yer arıyor, neden her yıl damızlık alıyor, merak ediyorum diye dalga geçenler oluyor. Bu tür kişilere kesinlikle göz yummam.

Bazıları kendisini çok uyanık zannediyor ama işin başarı bölümümde bu kişiler nedense yok.
Aynı olay 15 gün önce Düzce de engin abinin evinde konu oldu. Engin abiye çevresindekiler diyormuşki, o kara buğday ekiyor arıları onun için fazla bal yapıyor. Engin abinin köyünde başka arıcılar var karabuğdaya Engin abiden daha yakınlar peki yerli arılar niye bal yapmıyor.

İnsanımızda acayip bir inat var, birisi bir şeyleri başarıyorsa bunu araştırmak yerine, nasıl çamur atarım, nasıl olayı sabote ederim mevzuları acayip hakim.

Harun 2016 yılında neler kazandığını şöyle ifade etmişti, bir sene önceki yaına bakabilirsiniz.

http://bengittim.blogspot.com.tr/2016/07/aricilik-ve-her-seye-ragmen-hayat-devam.html

Resimdeki kişi Harun yıllardır bizim arılarla çalışır.
Geçen yıl bir damızlık vermiştim kayıtlarda vardır, 7 numara dan memnunuz, farklı başka bir hat damızlık istedi. Bizde gel farklı bir hat verelim demiştik.
Ben genel durumları sordum, bu yıl kestaneden Allah nazarlardan saklasın iyi bal almışlar, kovan başı ortalamamız 22-23 kilo dedi ve 57 teneke balı toptan, tenekesi 1500 liradan vermişler.
Engin Altın abiylede görüştüm genelde aynı ortalama ile hasat yapmışlar.

Ortada böyle bir başarı var.
Damızlık önemli ve üç beş kuruştan kaçan kaçsın bakalım. Harun geçen yıl yaptığı iş ortada, 57 teneke kestane balını toptan 85 bin liraya satmış. Bu kişi damızlığa bin lira, binbeşyüzlira verse zararı nedir. Hala daha iyisini aramak suç mu?

 Elinde damızlık olmasına rağmen yakın akraba olmasın diyor, bu sene yasmin ve lisanslı damızlık aldı. Elindeki damızlıklardan farklı.

Doçent bir müşterim var onun kriterleri, arı sadece sakin olsun diğerleri önemli değil. Herkesin derdi başka.
Şu ana kadar en sakin arılarım Emmi ve Yasmin, lisanslı arılar ile Slovenler biraz daha sert.
Bu resim geçen yıldan ilginç olan bu seneki kıyafette aynı, Sadri abinin 8 yıllık bir gömleği vardı birde bende öyle gömlek var bir türlü eskimiyor.
Mücahitten aldığım emmi kızının yumurtalarının meyveleri olgunlaşmaya başladı, yavru kapatan 61 numarayı Mücahit'e gönderiyorum.

İkinci posta aldığım yumurtalardan ilk ana arılar bu gün doğacaklar, ana arılar doğmadan spermlerini hazırladım.

Hatta getirdiğim çıtanın eteklerinde kapalı 50 civarı erkek vardı,  erkek doğdular bir iki doz olursa kendi erkekleri ilede tohumlayacağım.

Oğlum Enes baba bu safların kaydını tutmakta ayrı bir iş ve zaman gerektirmekte diyor.
 Suni tohumlamada spermleri önceden toplamak işi kolaylaştırıyor.  Elimde 6 iğne sperm vardı, hafta sonu 3 iğneyi kullandım. Üç iğne yedekte ve doğacak emmi kızlarına verilecek spermler oldukça önemli, üç yıldır arılıkta şampiyon kovanın erkekleri.
Aynı arılıkta A Lisanslı şampiyonun spremleride elimdeki A ve B lisanslı damızlıklara veriliyor. Hatta bu hafta sonu yaptığım çalışmada üçüncü tur lisanslı tohumlama yaptım, üç tur sürekli lisanslı erkek kullanıldı.

Hafta sonu toplu nikah törenleri vardı, belediyenin bana verdiği yetkiyle diye başlayan sözleri arılara uyarlıyorum :)
Mümkün olduğunca çok damızlık yedeklemek hedefim, bakalım yıl sonuna ortaya ne çıkacak.
Bu sene, sadece damızlık işini yapmama rağmen henüz yüz adet tohumlama yapamadım. Avrupada damızlıkçıları araştırıyordum, 100 veya 150 damızlık üretiyorlardı, gerçekten zaman ve yetenek isteyen bir iş. Her yıl biraz daha kendinizi geliştiriyorsunuz, bu yıl hiç bocalamadım, ara verdiğimde yetenek kaybı oluyordu bu yıl bunu yaşamadım.
5 Aylık drahtar av köpeğimin Paşa, başına gelmeyen kalmadı. Yavru iken hastalıklarla boğuştu, arılığın yanındaki çiftlikte nasıl oldu bilmiyorum sağ omuzda kırıklar var, veterinere götürdüm. Ameliyat edecekler.
Araba çarpmış olabilir taş atmışlardır, sopa ile vurulmuş, bir başka seçenek bir başka köpek tarafından omuz bölgesinden ısırıldımı, sonuçta faili meçhul bir olay.

4 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam,

Ramazan geldi diye kayış atmak yok. Ondan sonrada kusuru sağa sola bulma:))
Zaim abinin ballarının maşallahı var ama her kovan açtığınızda bal almak zorunda olmak kötü:))) Hayırlısı olsun ne diyelim.
En çok paşaya üzüldüm kade işte senin gibi birine düştü. Ben kalfa olarak ondan şanslıyım omuzu neyim kırmadık:))
Neyse sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sevgili hocam aslında kayış atacak yer arıyorum birsenedir zaten iyice arazi oldum.
Zaim abide kovandan bal alınca mutlu oluyor, onun için balların tamamını taksit taksit alıyorum. Oruçlu oruçlu karakovandan bal alalım dedi, dedim sonra başımıza iş almayalım.
Paşa şanslımı sanşsızmı bilmem, yavru iken hastalandı, yem yiyemedi, inegin yediği et konservesini ben yemedim.Şimdide it ameliyat ettirir olduk daha ne olsun. Sen şanslısın en şanssız benim ba, sizin gibilere düştüm :))

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Zaim Abinin her bala bakışı bir güzellik.Anlayamadığım ise bu kadar balıseven birisi ,aynı ilgiyi neden arıya göstermez.Yani şimdiye kadar çoktan arıcı olmalıydı.

Ben arıcılığa başladım başlayalı İlkbaharda böyle nektar akışı gördüm.Keşke her yıl böyle olsa...

Dünya üzerinde iki tür insan vardır...

Birincisi çalışan ve emek harcayan insanlar....

İkincisi , çalışanları izyelen ve çekiştiren insanlar....

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aleyküm selam Yusuf kardeşim.
Zaim abinin bu haftaki bakışını beğenmedim, geniş bir zamanda balları toplu hasat yapmam lazım.
Arıcılık bilgisi oldukça iyi, yapılacak işleri yapıyor.
Bu yıl çok iyi bal akımı oluyor, ara vermişti şu an gene akım başladı.
Dünya üstündeki iki sınıf insanı iyi tespit etmişin, çalışanlar ile çalışanlar hakkında laklak yapanlar...

Sağlıcakla kal.