22.09.2017

ARICILIK VE SON YILLARIN EN SICAK EYLÜL AYI...

 2017 Eylül ayı oldukça sıkıntılı geçiyor. Geçmişte 15 derece üstüne çıkmayan eylül ayı gördüm bu senede yaktı, 33-35 dereceleri gördük eylül ayında.
Sıcaklarda planlar tutmuyor, arı bölüp kutuları sonlandırmak lazım arı bölmek o kadar zormu zor...
Mayıs ayında, Enes Emin tarafından bölünen bir çıta arılar anasını verilen memeden çıkartıp şimdi ruşetleri doldurdular. Ruşetleri bile bölmeye başladık.
Arılar o kadar birbirine sarkıyorki anlatamam. Yağmalar en üst seviyede, kutu terklerini kanat keserek sıfıra düşürdük, arı terk etse bile anasız olunca dolaşıp geri geliyorlar.
Arılığa ziyarete gelen arkadaşlarımız, fantazi peşinde :)
Oktay, Şenol kadar şanslı değildi, alnından öpüldü :)
Bir sezonu geride bıraktık, istediğimiz bölmeleri normalde bir kaç günde yapmalıydık yapamadık. Bölme yapmaya devam ediyoruz bir çıta bölme yapıp arıyı başka yere alıyoruz analı kutuyuda böldüğümüz arıya ilave edip birleştireceğiz. Hem kutudaki arılar telef olmaz hemde ana arı kabul edilme aşamasında belli bir taraftara sahip olur.
 Bir çok noktada arılarımız var, dolayısı ile hepsine ulaşmak bazen aylar alıyor, ulaşıyorsun müdahale için ilaç veya başka şeylere ihtiyaç oluyor bir kaldımı bir daha ne zaman uğranır bilinmez.
Bu noktadaki kovanlara varroa ciddi manada zarar vermiş, mücadelede biraz geç kalınmış. Sabah arı uçuşu başlamadan kovanları ziyaret ederseniz musluklara gece getirilip bırakılan sakat arılartı ve çöpleri görmek mümkün. İşe giden arılar bu çöpleri uzaklara bırakır siz fark edemezsiniz.

Varroa mağduru bir işçi doğmadan ölmüş.
Varroa mücadelesinde fulimetril etken madde kullanıyorum.
Bir çok kişi bu etken maddenin kendisini arıyor, bu maddenin safı ilaç firmalarında vardır. Etken maddeyi arayacağına, bu etken madde nelerde var arasa sorun kalmayacak. Baytikol, Ba-tick, ilaçların  fulimetril içeriklisi aynı dozda ve %1 çözeltili olarak satılmakta. Aynı etken maddeden hazırlanmış varroa ilaçları çeşit çeşit isimler ile satılıyor.
Yapmış olduğumuz çalışmanın videosu alt linkte, anlamayanlar hazır ilaç kullansınlar.
https://www.youtube.com/watch?v=d9SEPe6Gmd4
 Arı kuşları geri dönüşe geçtiler, ölürken bile pes etmeyen bir kuş.
 Başına ne geldi bilinmez ama arı hala ağzında ölmüş :(:(
 Arılar incirlere sarıyor, sonbaharda arılar meyvelerden geçinme derdine düşüyor.

 Bu resim 17 eylülde çekildi. Bir aşı filizi üç günde bu kadar değişirmi şaşırmamak imkansız, alttaki resim 20 eylülde çekildi.
Alttan mumların içinden patlayan filiz ilk filizi geçecek görünüyor. Üç gün öncesi ne kadar ufak görünüyor.
 20 Temmuzda alınan can eriği kalemi ve yaprakları.
Buda yaprakları kesilmiş hali.
 Bunlar aşılarımız...
Bu aşının son hali altta 17 eylül resmi.

Yazın ortasında yapraklı kalemlerden yarma aşı yapılır mı? bunları geçen sene denedim, bu sene tekrar sağlamasını yaptım yazın yapraklı kalemlerin yapraklarını keserek yaptığım aşılar tutuyor, insanlığa hayırlı olsun.
Bu yıl iki minik bahçem vardı. Birisi hastalandı, hastalıkların kaynağı ise köyden bir abim istemem dememe rağmen sırık verdi sırıklar ile hastalıkları bahçeye taşıdık. Kırmızı örümcek ve yeşil kurt oluştur. O sırıkları kullanmadığım 50 metre ilerideki bahçede bu hastalıklar yok. Hastalıklı bir sezon yaşadınız ise hastalıkların barındığı sırıkları yakın ertesi seneye hastalıkları taşımayın.

Kendi yetiştirdiğiniz meyveler ve sebzelerin tadını pazardan aldığımız ürünlerde bulamıyoruz, buna köylerde satılanlarda dahil...
Bu gün 22 eylül kuvvetli yağmur başladı, peşinden havalar mevsim normallerine gelecek önümüzdeki bir kaç gün gene yağış görünüyor. Gerilen arıları yağışlar yumuşatır inşallah.

Hiç yorum yok: