12.02.2018

ARICILIK 2018 ŞUBAT

 Hala kış gelmedi çiçekler erken açtı mevsimler birbirine karıştı, mart ayında etkili soğuklar olursa tarıma büyük darbe vurur. Mevsim neredeyse bir aydan önce. Hafta sonu cumartesi arı uçuşu serin havaya rağmen arılar polen getiriyordu.Bir ruşetide aktarmam gerekiyordu onu aktardım, arılar işten gelince sağa sola kondular, biraz şaşırdılar polen getiriyorlardı. Bu sene oldukça dengesiz bir kış var ne soğuk ne sıcak bazı arılar yavruyu kesmedi.Pelitlide bir ruşet açlıktan ölmüş acayip üzüldüm, içeride bal varken açlıktan ölüm oluyor.
İşten gelen arılar girişi hemen bulamıyor.
 Bu damızlık zayıftı ve bir türlü yavruyu kesmedi. 16 Numara, B lisanslı bir kraliçeden ürettiğim ana arı, A lisanslı erkekler vermiştim.
 Kışın arı yavru kesmiyorsa açlıktan ölmesi oldukça kolay olur. Arı zayıf, yavru devam ediyor, bir haftalık bir soğuk denk gelse yavru civarındaki balı bitirir ve yavru üzerine kümelenir biraz uzaktaki balı alamaz ve içeride bal varken açlıktan ölürler. Şu ana kadar üç tur şurup verdim bu damızlığa, çıtaları aktarırken düzenledim yavru karşısına bal denk gelecek şekilde çıtaları aktarım yaptım.


 Yasmin damızlık, bu damızlığın anası 2014 de tohumlanmıştı sonbaharda yaşıyordu, bakalım bahara çıkacakmı. 51 Numara YasminXYasmin.
Damızlıkları elde tutmanın ve kopyalamanın yolu suni tohumlamadan geçiyor. Bu konudaki deneyim ve birikimimiz her geçen gün biraz daha artıyor. Geçen yıl 170 lerde kaldım bu yıl 200 üzeri tohumlama yapmayı planlıyorum. Yaptığımız çalışmalarda en önemli konu damızlıkların kopyası sürekli elinizde olmalı, kopyalar olduktan sonra çaprazlamak kolay ve ayrı hatlar oluşturuyorsunuz. Elimizdeki hatlar Emmi, Yasmin, A Lisanslı, B Lisanlı, Avusturya, Sloven 3 damızlıklar, sabitlenmiş, birde bunları çaprazladığımda 30 dan fazla hat oluşuyor.

Açlıktan ölen 69 numara, yavru etrafındaki bal bitmiş, ilerideki ballara uzanamamış, ruşette ful çıtalı bal olmasına rağmen açlıktan gitmiş...
Cumartesiyi böyle geçiştirdik, pazar günü gezmelerdeyiz.
 Haliç kongre merkezinde Sadri abinin standayız. Sohbet iyi uzun zamandır Muhteşem abimle bir araya gelememiştim, gerçi gelipte kime yaranacan :)
Biraz kaynattık.

 Muhteşem abim hasta olmayan üzün geliştirmiş bana hediye etti...
 Fuarda gezerken amitrazın duman değilde  çubuğa emdirilmişine denk geldik. Bildiğim kadarı ile amitraz yasaklandı ama önceden üretilenler bitene kadar satılsın dediler yıllardır stoklar bitmedi. Amitrazda fulumetril gibi temasla arılara aktarılıyormuş.
İşin ilginç yanı ise ilaçlarda üretim ve son kullanma tarihi olur, paketlerde o bölüm boştu, burası Türkiye...
Bilecikten dostum Kadir bey ile karşılaştık...
Kadir beyin gözlerindemi benim gözlerimdemi sorun var anlamadım, Muhteşem abi ona göre aşırı kilo vermiş :)))
Fuarda müşterilerimizle karşılaştık, ne kadar korku salmışım bende şok oldum. Soldaki Kutal Erdoğan iki sene öncesi bana sipariş vermiş, bende sırası gelince aramışım oda şimdi almayım sonra demiş ve bir daha arayamamış. Bende sırayı takip ediyorum listenin başında bir daha işim yok, sondakilerle uğraşırken sene bitmiş, geçen sene niye aramadın dedim çekindim diyor :)
Feti Aydın, Balıkesir'den müsterimiz isimleri festen buldum :)

İşin bir başka garip tarafı, resimleri arkadaşım bilal çekti, kendisini çekmeyi unutmuş :)
Kalfayla ben anket cevaplıyoruz fuarı nasıl bulduk, bana göre küçük bir alana sıkıştırılmış ve acayip kalabık havası veriyordu, 5 dakikada her taraf nasıl turlanır başka şekilde.
Kısa sürede fuarı iki kere turlayıp, Yusuf Şimşak'ğı ziyarete gittik.

Yusuf artık marka bal satacakmış.
Sıradan ballar tabaklarda sebil...
Marka bal böyle yenecekmiş, gıdım gıdım...
Sonra kuzinede Afyon keçisi yedik sarı sarıydılar :)
Yusufun arı evi bitmek üzere, inşallah kısmet olursa haftaya burada dostlar ile toplanacağız, ahada yazıyorum gerçek keçi nasıl olur orada göstereceğim cümle aleme. Kimse kıvırmasın gelemem filan yoksa keçiyi bir daha rüyanızda görürsünüz...
Keçi haberini duyan Yusuf bey gülme kırizine girdi bir türlü inananamadı...
Kışın arılıklar sessiz.
Körükler şafak sayarken :)
Yusuf beyin bahçesinde iri dut olduğunu duymuştum, bu dut 10-12 cm uzunluğunda oluyormuş, aşı için kalem alayım dedim kalem almaya ağacın yanına vardığımızda bu manzara vardı. Dut uyanmış, dut bu sene bu mevsimde uyandığına göre ayvayıda yer.
11 Şubat pazar günü acayip yağmur vardı isaklı'da yollarda aynıydı Gebze'ye geldik aynı yağmur devam ediyordu, biz ise hafta sonunu güzel geçirdik arkadaşım Bilale'de çektiği resimlerden dolayı teşekür ediyorum.

1 yorum:

Yasinin Arıları ve Hayatı dedi ki...

Allah sağlık sıhhat versin Ali abi. Sizi ve arkadaşlarınızı hayranlıkla yıllardır takip ediyorum. Yusuf abiye de söyle uzun süredir bloğuna yazı yazmıyor. Bu yıl rüya gibi dedi baharda ve öyle kaldı sanırım rüyadan uyanamadı :D