30.04.2018

SAF KARNİOL, DAMIZLIK ÜRETİMİ...

2018 Yılının damızlık üretimi hazırlıkları çok önceden başlamıştı, ilk tohumlama 29 Nisan günü yapıldı.Damızlık üretiminde tüm aşamalar önemli. Hiç biri göz ardı edilemez, bana göre bazıları hijyeni çok öne çıkartıyor, başarısızlıkların fatura adresi hijyen olarak gösterilmekte. Bu işleri ahırda arabada hijyen konusunda sınıfta kalacak yerlerde yapmamıza rağmen işler sorunsuz oldu. Bilgi ve beceri zamanla oluşuyor her sene biraz daha sorunsuz çalışıyorsunuz. Öncelikle bu işlerde iyi arıcı olmak lazım.

Bu sene başlangıç olarak 7 ana arı ayırmıştım bir tanesini F1 olsun diye serbest bıraktım. Her yıl mutlaka terslik olur açıyı tutturamazsın, aylarca ara vermişin 6 taneden bir veya iki gümleme olur.

70 Erkek arıdan 6 cm sperm topladım, 1 cm bir kraliçe arı için yeterli, yani iğnede 1cm=10 mikron sperm var(bazı yayınlarda 1 cm=8 mikron yazıyor), bunun 1 mikronu kraliçenin sperm kesesine gidecek gerisi atılıyor 1 mikron 7-8 milyon sperm içeriyormuş, yani ana arı çaresiz kaldığında tek erkek yetiyor ama çeşitlilik olmadığı için kalite düşüyor.

Tohumlama günü dedikya fire olur diye 5 dozluk iğne ile çalışmaya başladım 5 tane yaptım sıkıntı çıkmadı, az miktarda erkek kafeslenmişti onları getirdim bana 1 cm lazımdı, 2 cm sperm daha toplandı. İlk çalışma sorunsuz geçti 6 da 6 oldu inşallah.

Ara verdiğinizde mutlaka devamlı yaptığınız gibi olmuyor, 70 erkekten normal şartlarda 7 cm sperm toplanır ama riske girmiyorum, az daha var şunu da alayım derken mukus çekiyorsunuz. Oldukça cömert çalıştım ne kadar aldıysam bıraktım az daha var şunuda çekeyim demedim. Erkekler iyi beslendiğinde 1.25 mikron sperm oluyor, nomalde 1 mikrondur, tam ergenleşme yenler de değerler düşüyor bazen 30 erkekten bir doz çıkmaz, erkek arıyı yetiştirip beslemek ve korumak ayrı bir iş...

Damızlık üretimine herkes sulanıyor ama sonunu getireni şu ana kadar göremedim. Geçen yıl bu işte iddialı olan birisinin son haberlerini duydum kışa giren damızlıklar bahara çıkmamış bazılarının spermi bitmiş. Laf ile bazı kişileri kandırmak kolay.

Bazen damızlık isteyip, hangi hat diyenler oluyor, ilk defa damızlık alacaklar için hat önemli değil, elinde olurda tersni istersin. Hiç damızlığı olmayanın hat peşine düşmesi yanlış. Ben en az 50 hat oluşturabilirim. Elimde tüm damızlıklar var, bunları bir önceki yayında yazdım galiba, sadece Emmi damızlığı, Emmi X Yasmin Erkeği, Emmi X Sloven, Emmi X Avusturya, Emmi X Lisanslı, Emmi x03 sadece bir damızlıktan, 5 ayrı hat çıkarttım bunun tersini yap bir 5 hatta oradan çıkar.
Cihazımızı kurduk hayırlısı artık.
F1 üretimide bir taraftan devam ediyor.
Sipariş için alt linkte gerekli bilgiler var. Tel 05416726226
http://bengittim.blogspot.com.tr/2013/11/ana-ari.html
Daha ana arı üretmeden 40 gün öncesi erkek üretimi başlar, yumurtalar atıldığında hemen not alınır. Erkekler doğduktan sonra beslemeler başlar. Dışkılama uçuşuna bırakılmadığında tüm erkekler ölür, sürekli hapse demiyorsun. Akşam üzeri diğer erkekler uçmadığı zaman hapsedilen erkeklerin tahliyeden bırakılması gerekiyor, 5 dakika içinde gidenler dışkılama yaptıktan sonra geri dönmeye başlıyor.
Hazır damızlık erkekler kafesler ile spem alınacak yere taşınıyor. Genlde yayınlara bakıyorum bir turda 50 erkek götürün diyorlar. Neden derseniz kovan ortamından çıkartılan erkek arılar yarım saat sonra ölmeye başlıyorlar. Ben genelde 100 erkek götürüyorum, ölmeden hepsinin spermi alınıyor, oldukça hızlıyım.Erkekten erkeğe geçişlerde serum bile kullanmam, eskiden bir doz alablmek için ne uğraşırdık aldığımız spermin yarısı serum olurdu.
2009 Yılından beri bu işlerle haşır neşiriz, birisi kalkıp ben bunları hemen öğrenip yapabilirim diyemez, bu iş bilgisayar programı değil yükle gitsin.
İlk zamanlar topladığımız spermi o günkü uygulama için kullanırdık. Şimdi önceden topladığım spermleri 15 gün sonrası kullanıyorum.
Şu an elimde 11 doz toplanmış sperm var, 5 doz daha toplayıp, 1 Mayıs günü hepsini kullanacağım. Hem sperm hem tohumlama aynı gün kişiyi çok kasıyor, saatlerce mikroskop başında duruyorsun, yaş gitti, model her geçen gün düşmeye devam ediyor...
Spermide depo ettik, sıra geldi hazır ana arıların tohumlanmasına.
Bu sene Sadri abimin hediyesi olan cam fanusmu diyorlar, karbon gazı içinden geçiyor. Acayip fokurduyor sanki nargile :)
Sıra uygulamaya geldi. Bu iş aynı penaltı atışı gibi bazen ne yapsanız gol olmayabilir, bazende dokun top ağlarda :))
Olmayanlarda, kusur ana arıdamı bizdemi bilemiyorum. Bir türlü istenilen ortam oluşmaz, gözünüzün alıştığı ortam oluşmuyor. Bu yıl ilk uygulamada 6 tanede sorun çıkmadı. Tüm penaltılar gol oldu...
Eskiden bu işlerde uğraşırken yanınızda biri konuşsun veya nefes almanız bile bazı ayarları bozardı, şimdi tohumlama yaparken bir elimde telefon çekim yapıyorum :)
İnşallah yeni sezon herkese hayırlı olur...

2 yorum:

İşçi Arı dedi ki...

Selamlar Ali Bey bu ana arı kutuları için üretilen sarı çerçeveleri nereden temin edebiliriz. İnternette epey aradım bulamadım. Teşekkürler..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aradığınız çıtayı Seyit Eser hocamız üretiyor.

ANA ARI KUTU ÇITASI