9.07.2008

ARICILIKMI? BAŞLIK NE OLSUN Kİ ?

Bu haber dün kayseri'de bir yerel gazetede yayınlandı.Bizim Fatih Mutlu'yu yakaladım MSN de.Bastım fırçayı,kardeşim nisan ayından beri sitesinde tık yok.Abi makinam kırıldı,birde evime taşındım internet yok dedi::((Hayırlı olsun yeni eviniz, bizde evli degiliz.Kiralarda yıllardır sürtüp duruyoruz.İnşallah Allah bizi de evlendirir.Bu arada konudan saptık.
Konumuz sobamızın borusu degildi tabiki.Konu taa Amerikadan kalkıp gelen arı bilim adamlarıydı.Kayseri'nin yüksek rakımlı dağlarında arı yakalarken kaybolmuşlar.Adamların arıları öldüya hala nedenlerini araştırıyorlar.Bİzimkilerde kısmet olursa onlar araştırmaları bitirdikten sonra bize yaptıgımız araştırma diye çevirileri çakacaklar.Hele Amerikalılar bir işi bitirsin gerisi bize servis olur.
Bu haberi okuyunca bir düşündüm.Yav neden bizde çok revaçta olan kafkas arısı degilde ekotiplerin peşine düştüler diye düşündüm tabiki.Sonrada bizdeki geçen yıllardaki arı ölümlerini düşününce ölenler hep kafkas ve melezleriydi.Yani kafkas kendi kendine hayatta kalması çok zor(Batı bölgelerini kastediyorum).Hayatta kalsada sezon başına cenaze gibi çıkıyor.Uyanana kadarda kafkas arısı sezon bitiyor.Amerikalılarda bunu biliyor,neden hazır arı dururken başka arıların peşine düşme nedenleri bundan kaynaklanıyor.
Adamlarda dağlara çıkmışlarki kendi kendine yaşamlarını sürdürebilinen arıları bulup heralde merhaba veya nanik yapmayacaklar bunu memleketlerine götürüp orada bunlardan üreteceklerki,bir daha arı ölümleri olmasın.
Haberede başlık atamadım.Ne diyeyimki,adamlar dünyanın bir ucundan gelmişler.Bizmkiler siz yatın diyeyim bari.Belki büyürler yarken.
Çokton beri kaç sefer bu malzemenin kaç sefer resmini çektim hatırlamıyorum.Bunemi veya ne işemi yarar derseniz.Derimki bu hali ile bile anaarı boyayabilirsiniz bu malzemeyi kullanarak.Bunu 5 mm yüksekliginde kesilmiş pimaşa elek gibi monte edin,alın size anaarı boyama aparatı.Bu haliyle anaarıya ne kadar baskı uyguladıgınızı anlamanız zor.Bu nalburlarda var,ve binaların izalasyon straforunun üstüne döşenip,onunda üzerine sıva yapılan bir şey işte.

Sosyete iyi gidiyor,çıtalarını yakmıştım.Petek bile takmıyorum kendi kendine örüyor.
29 nolu karniyolf1 bu hızla giderse ayvayı yedik,kışa arıya kat vermek lazım .
Bu arının iki çıta kapalı yavrusu vardı kovana kabul edildiginde.Kapalılar çıkmış.Birde ballı çıtası vardı.O zaman bir ham petek vermiştik.Daha sonrada her iki dışada birer ham daha vermiştim.Şimdi kovan içinde toplam 6 çıta var biri sırf bal.4 çıtadada acayip yavru basmış.

Bu günlerde ilk işçi arıları çıkmaya başlar.
Bu çıtada kapalı yavru harici olan yerlerde yumurta veya larvalı.Ve aşırıda bir arısı yok.
Resmin altından yemlige dogru 4 çıta yavru var.Beşinci çıta tamamen sırsız ballı,altıncı çıtayıda örüyor bakalım ne olacak.Şu an çok dengesiz yumurta atıyor bence.Ama düşünüyorum,Mehmet anlatıyordu,16 çıtalı kovanın başında ve sonunda ham peteksiz çıtalara erkek gözü örüyorlar anaarıda onlara erkek yumurtası atıyor diyordu.Bizimkiler son çıtalara bal koyar,bu arı Almanya'da 20 çıtada yavrulu çalışmaya alışık bir arı sonuç ne olacak bakacagız.
Bu çıtayı çektim için cız etti.İki tane kapanmak üzere olan anaarı memesini arılar son anda bozmuşlar.Hemen öteki çıtayı çektim,çok şükür.

37 Geziyor.Şu an bulundugu kovanda 3 çıta var.İki çıta arısıda ancak gelir.Çünkü bunu kabul ettirmekte zorlanmıştım,bölünen arıyı bir daha bölmüştüm.37 de çılgın gibi yumurta atmış.Üç çıtadada yavru ve yumurta var.yemligin altınada az bir dalak asmışlar oda işçi gözü.Gebze'ye sağlam bir arı bırakmadığıma çok pişmanım.Elimde sağlam bir kovan olsaydı,şimdi bu arıya çıkmak üzere bir iki çıta verilse çok iyi olurdu.Polen geliri şu an çok iyi, bizde beslemeye devam ediyoruz,her gün bir su bardagı bakalım nereye varacak bu besinin sonu.
Farklı açılardan çekince bunların rengide farklı çıkıyor.

5-10 da Gebze'de anaarı üretsem iyi olacak.Hacı amcanın zayıf arıları vardı içi erkek dolu,ve her taraf degişik dikenlerle dolu.Felaket dikenler açmış.
NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi” ve” arıcılık” bilgi paylaşım “forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

6 yorum:

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

Bu amerikalılardan hiç kurtuluş yok
kayserinin dağlarınada çıktılarsa
çok düşünmek lazım bombus arısıda toplayabilirler onlar girdikleri yerden her türlü faydalnmasını bilirler

Unknown dedi ki...

Maşallah Ana Arılar mükemmel görünüyorlar.
Selamlar saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet Gündoğdu kardeşim,bambusların yurt dışına çıkış yasagı var.

Fakat bu adamlar buralara girdiklerine göre içerden bunlara bilgi verenler vardır.Ama adamlar ekotip arıların peşindeler.

Bir başka örnek vereyim.Şimdi İsrail yıllardır bizden bambus arısı götürmüş.Bu bambusları ıslah ettiklerinde bazı özellikleri kayboluyormuş.Onun için tekrar gelip dogal olanları götürüp yeniden ıslah yapılıyormuş.


Diger arılardada durum aynı,kışın bizden almanyadaki bazı arıcılar anaarı istedilerdi.


Mehmet Yüksel kardeşime gelince şimdi bazı şeyleri düşünüyorum,burada 10 çıta arıda 4 çıta yavru bulma şu an zor.Ama 3 çıta arı dört çıtaya yavru basmış,gidebilse dahada gidecek.Ne çıta nede arı var gitmek için.Hep birlikte görecegiz.


Bu arıların dagıtıldıgı yerler biri Erzincan'da,biri Eseste,biri Bilecik'te,biri Tekirdağ'da,biri Kütahya'da,ikisi İstanbul'da,biri Kırklareli'nde ikiside bende kaldı.Bu sırada ikici posta geliyor.Denensin bakalım seneye neler olacak görecegiz.

Biri kafeste öldü,biri Tekirdağ'da öldü,birisi kırklarelinde öldü,biride İzmir'de öldüler.Bu ölenlerin hepsindede kafes hariç arıcı hatası vardı.

muhteşem turunç dedi ki...

:)))) kafeste ölen anlaşılan sende öldü tabiiii hiç arıcı hatası olurmu be yav

Ballı Baba dedi ki...

Ali kardeşim; Her şey yolunda görünüyor buna sevindim. Ancak unutmaki boynuz kulağı geçer, doktorum bizden iyi olacak sende gurur duyarsın...
Arıların ana vatanı Türkiye bunu dünya biliyor. Hiç bir ülkede bu kadar ekotip yok. Yatan bilim adamlarının kulakları çınlasın. İnşallah aklımız başımıza gelecek çok geç olmadan...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi kafeSten çıkartıp öldürenler ben degilim.Sende kafeste tutsaydın biraz daha, arıcı hatan olmayacaktı. Ama öğreniyorsun bunu görüyorum.Bu arada hocanada karşılık vermeye başladın kendine dikkat et derim ona göre::)))


Selahattin abi bu kadarda kulagı çabuk geçmek olmaz yani.

Bir ay önce gittim astronat gibi giyiniyordu,banada evden tül yürütmüştü.Ben maskesiz çalışacam,körükçü tüm önlemleri almış.

Şimdi şortla poz veriyor::))