4.07.2008

ŞİLE BAL SAĞIMINDAN,PINARHİSA'RA GÖÇ ETTİK

Gebze'deki 37 nolu karniyolum.Sağıma girmeden bir Şile yaptım geldim 34 de sorun yoktu.Sorun olsaydı Gebze'deki iki karniyoldan biri şileye aktarılacaktı.37 numara biraz uğraştırdıktan sonra kabul edildi.
Yalnız anaarı kabul ettirmede bayagı bir beyin cimlastigide yaptık.Bir sürüde teknik geliştirdik diyebilirim bunları ilerde yazarım.Şu an Pınarhisardayım bu haberde internet kafede yapıldı.Gebze-Şile-Pınarhisarı kapsıyor.
Haziranın son cuma akşamı.Hacı abinin oğlu Cesim ve ben ve hacı birlikte gebzeden eşyalarımızı getirdik Şileye.Bal süzme ve sır tekneside dahil.
Yeni kapaklar ve düldülde dahil.
Sagımın ilk günü Haziran cumartesisi.Çadır kur,hazırlık yapana kadar öğlen oldu.Yemekten sonra bir daldık asistanımla ben arılara.Sormayın asistan Ehmet kendisini bayagı geliştirmiş be.
Yemekte kızarmış piliç var.Misafirlerimize A kalite ağırlamaya çalıştık.Şimdi resileri atarken dedimki ne çalışmışız be.
Asistan bir senedir pas vermiyordu.Dedim işi öğrendin beni aramazsın artık.Ne dese iyimi.Senden bir şey öğrenmedim dedi.Peki kaç arın öldü diye sordum hiç arısı ölmemiş.Gerçekten birşey öğrenmemiş be.
Balları alırken tüm ızgaraları aldım artık.İstedikleri kadar yavru yapabilirsiniz baldan yer bulursanız tabi::))
Bu arada iki tane daha çılgın arı çıktı.Anamızı ağlattı desem yalan olmaz.Kendilerine hemen hesap açtım,ilk etapta işlem yapacagım.
Cumartesi tüm ballar çadırdaydı.Asistan gitti.Hacı abiyle biraz süzdük.Süzülen petekleride gece dagıttık saat gece 12 idi.
Haziranın son pazar günü yardımıma Zafer abi geldi.Siz bunları yaşamayanlar ne bilebilirsinizki.Oturdugu yerden ahkam kesenlere diyorum.Hiç arı yükleyip indirdinizmi,hiç günlerce bal sağdınızmı,bu çileyi çektinizmi,çadırda 300 çıta vardı.Her çıtaya kaç dakika işlem yaparsınız siz karar verin.Yani bana yardım edenlere ne kadar ikram yapsam azdır,o iyiligin bedelini karşılanamaz bence.
Bu yardımın yanında birde balık ve tavuk getirmiş elleriyle pişirip ikram etti.Bizim halimiz duman haşat olmuşuz ve iş bitmiyorki.Son 4-5 günde yaşadıklarımızın kesitleri gelecek işte bakın bakalım.
Herkes istedigi işi yaptı.Bu işler severek yaparsan biter ne zaman bitecek diye kapıya bakarsa gelenler o iş bitmezki.
Sagım iki gün sürdü,ikinci gün akşamı zafer abi ve hacı abiyle gece yarısına kadar petekler dagıtıldı kovanlara.Ben arıları yola hazırlamak için Şile'de kaldım.Balları ve hacı abiyi Zafer abi Gebze'ye bıraktı.Çok büyük ikram oldu bunlar bana.Sağ olsunlar.
Ertesi gün resmi işlemler var.Sabah muhtardan menşey alarak şiledeki ilçe tarıma daldık.Çay sohbet derken evraklarımızı yaptırdık,çıkışımızı alıp arılıga döndüm.Bu üç resim Şile ilçe tarım çalışanlşarı.


Şİmdi biz her şeyi resmi yaparken ufak tefek sorunnlar çıkıyor.Birde başka bir zümre var.Hiç evrak yer ve mekan önemli degil.Gidip gözüne kestirdikleri yere arıyı bırakıp kaçanlar.
Asım abi geldi son çıkış günü.Sait kardeşime anaarı lazımmış.Bu sene ilk defa anaarı sattım.Kutulardan anaarıları dolduramadık.Kovanlara geçtim.Başkanım Kadir beye verecegim arılar vardı bir kaç çıta.Onlarıda ikinci anaarı almaya gelen postaya sattım.Daha önce söz vermiştim anaarı var diye ,kutudakiler terk etmişler açıkta kaldık bende kovanların anaarılarını sattım::))
Mitat amcanın bahçede hazır çay vardı misafirler çay içtiler.
Saitlari yolcu ederken ikici anaarı alıcıları geldiler.
Akşam köye gittim,köylüler diyorki arıcının birini polisler arıyordu dedi::))Dedim onlar polis degil.Barajdaki güvenlikler.
Bu sene doğru dürüst bir haber için özel resimleme yapamadık.Sagımdada az kişi olunca magazincilik askıya alındı yapacak bir şey yoktu.
Bir yeşil ejder daha,bu sene bizi yolcu etti.
Arıları yüklerken Şileden gene barajda çalışanlardan bir kaç kişi daha.Murat baloğlu ve tanıdık iki kişi alıp geldi.Arıları ben çok zor toparladım.Hava sıcaktı içeri sokana kadar onlar arabayı yüklemeyi bitirdiler desem yalan olmaz.
En soldakini tanıyorum,diğer ikisini tanımıyorum.Amaarıcılarmış,yav teşekkürle falan ödenmez bu iyilikleri.İlerde gereken yapılacak Allah nasip ederse.Bu kişiler gelmeseydi belki gece ikiyi bulacaktı Şile'den çıkmam.
Şile Kızılcaköyden çıkmamız gece saat 11 di.
Gece saat üç,Pınarhisardayım.Üç kişi arıları indirdik.Ben kamyondan verdim,Aliosman'la Seyithan abi dizdiler yeni yerimize.
Son bir hafta öyle bir tempoda geçtiki sormayın.Türksel yaş günümü kulladı,dedim kalsın be,manyak gibi gece 12 de ormanda çıta çakarken mesaj geldi.
Yeni hacı süper,eskisinin bel fıtıgı vardı::))
Çok kısa sürede arıları indirip yattık.Sabah bir uyandım duman olmuşum.Yolda yedigimiz yemek sanırım dokundu.İstifra ettim mideden sanki zehir geliyordu sapsarı.Zaten 2 saat yatmışız bu yorgunluk iki saatte geçermi derken Ali Osman Geldi.Hadi kavaltıya salak gibi çarşıda dolaşıp kavaltı yaptık.Sonra geri gidip tekrar yattım.
Sonra kalkıp,arılar nereye gidiyor bir göz attım.
Bir örümcek arının işini bitirmiş.
Gene çarşıdayız resmi işlemlerimizi yaptırdık.Bu aradada geziyoruz işte.Kek ünitesindeyiz Pınarhisar Bal birliğinin.

Benim arılığıma yakın bir arılığı olan,Berber gürkan.Onu ziyaret edip bir traş yaptırdık dagınıklık biraz toparlandı gibi.
Berber Gürkan'ın arılığı.
Sanki magazinci gibi yatmış yatmış,şimdilerde Gürkan efendi çıtalara berberde petek yapıştırıyor.
Ben yatmıştım dinlenecem ya::))Şenol geldi Hakan'la birlikte abi hoş geldiniz.Hoj bulduk abe yav::)))İlk gün gelmek zorundamıydın yarın gel dimi yani.
Etrafı bir dolaştık ovada kaybolduk desem yalan olmaz.Bir yere uğrayacaktık Şenol bulamadı.Sonra geçtik Ali Osmanın evinin önündeki arılığa.
Bu sene Şenol'un larva transferiyle üretilen anaarılardan biri fırıl fırıl.O kadar ilğinç ki sormayın.Güzdüz tranfer yapılmış,akşama bakmışlar bir tane tutmamış.Bir arıyorlarki sadece üç tane petekte larva var.Onları bozmuşlar.Tekrar larva transferi yapacaklar akşam olmuş.Ali Osman Fener tutmuş Şenol'da karanlıkta transferi yapmış.18 memeden 13 tanesi tutmuş.Hepside eşleşip gelmişler.
Çıtaya bakarsanız arısı o kadar az ama anaarı genç ve kaliteli üretilince yumurta atacak yer arıyor.Arıların saramadıgı yerlere bile yumurta atılmıştı.(Doktor iyi örnek olmaya başladıda bu ne yapıyor,ağzında sıgarayla anlamadım yani)
Poz vermelerdede bir gariplikler var bu ara.Doktor bazılarını yoldan çıkardı desem yeridir.Ali Osman'nın ne yaptıgını anlamadım anlayan varsa beri gelsin.
Bir doktor hayranı daha,arıya öpücük atıyor.Ama doktor kadar güzel öpemezsiniz.Boşa uğraşıp durmayın.
Bu arada geçen sene aldığım,sır teknesinde arızalar vardı.Hazır beni rahatsız edersiniz dimi gel buraya bakalım.
Sır teknesini taşlama ve kaynak işleri tamam,yani tamir edildi.
Sonra ikinci günümüz Pınar hisarda.45 çıtayı aynı gün çakıp telledik ve petekleyip birde gezmeye çıktık.Hacıda çağ atladı bu arada.Motordan enerji alıp petek yapıştırmak çok hoşuna gitti.
Geçenlerde birinin arabasının aküsünü kullandık diye laf söz oldu.Adamı hem egit birde demezmi benim arabanın aküsünü kulladın diye.Yok sana egitim vermek için birde araba alsaydım doktor efendi.
Motorun aküye bakmadım kaç volt ama süper iş oldu.

Ali Osmanla çay içerken telefon geldi.Metin abi ve oğlu neredesiniz diyor.Dedik çay bitti onlar gelene kadar ikinci çayı yaptık.

Ali Osman bu günkü istihakkımı almadım dedi bende bir arının yanına götürdüm onu::))Günlük 5 taneden az olmazmış ama bizimki bir seferde pes ettirdi be::))
Bu arada ilk deneme larva transferleri başladı.Metin abinin janter ekipmanları geldi yarına onlara tranfer yapacagım.Bu deneme tranferini yapan ise metin abinin oğlu.Arıya versek kesin kabul görür.



Bu arada arı öpme işlemleri çığ gibi dagılarak yayılacaga benziyor::))Hadi öpsene be ne bekliyorsun.


Şile bal sağımından bir filim daha.Şimdi dinlendim ve rahatladım.Bu gün 4 temmuz 2008 cuma,dün kandildi herkesin kandilini kulluyorum.Zor bir maratonun artık sonuna geliniyor yazın ortasıda geldi sayılır.Pınarhisarda bal olursa burada dost çok.Şiledeki gibi sıkıntı çekmem inşallah.Hacı amca torun hasretine dayanamadı bu gün cuma sonu Gebzeye yolcu ettim.Bende yakında evime dönecem.
NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi” ve” arıcılık” bilgi paylaşım “forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

6 yorum:

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Ali KArdeşim pınarhisar yolculuğun hayırlı olsun inşaallah bereketli olur uğraştığına değer.
Ayrıca benim hakkımda yazdıklarını hak edecek fazla bir şey yapmadımki, eğer biraz yardımım dokunduysa mutluluk duyarım. Şunuda bilmeni isterim ihtiyac olduğu anda sana telefon kadar yakınım.
Allaha emanet olunuz oradaki tüm arıcı arkadaşlarında kandilini ve üç aylarını kutlarım

Unknown dedi ki...

abi yine iyisin sadece üzüldüğünle kaldın o günkü ilk telefon trafiği bayağı üzücu idi hatta baksana sayın başkanım pes etti bile şu an senin adına sevindim yeni ve eski dostlar seni yanlız barakmadılar onlardan da allah razı olsun inşallah iyi bir sezon olurda pazartesi günü yaşadıklarını unutturur sana bütün dostlara selamlar.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

SAYIN BAKANIM SEN ARILARLA SOHPET ETMEK NEDİR BİLİRMİSİN BEN O ÇERCEVEDEKİ ARILARA BU YIL BANA ÇOK BAL GETİRİN DEDİM ONLARDA BANA ALLAH İZİN VERİRSE DEDİLER AMA ARIDİLİNİ BİLMEK GEREK YOKSA YATIRIM BOŞA OLUR
SANA SONSUZ TEŞEKKÜRLER.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi ben senin neler yaptığını biliyorum.Sabah erkenden geldin pazar günü akşama bal sagımı bitti.Gece petek dagıttık birlikte ve ballarımı gebzeye bırakltın hacı abiyle ben şilede kaldımSen belki evine gece 2 de varmışındır. Son dört günde o kadar zorlasndımki sağolun.

Buradada gelince Ali Osman geldiginde telefon et demişti.Telefon ettim yolda karşılayıp,arıların inecegi yere götürdü 3 kkişiyle arıyı indirdik.Herkese teşekürler.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi allah kolaylık versin bereketli olur inşallah dedikten sonra. Bak moda yarattık be "arı öpme modası" ama bakın ben daha neler öpeceğim bakalım o zamana ne yapacaksınız. Yanınızda olmak isterdim acayip keyiflidir orası.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Doktor abim işlerin büyük bölümü bitti sayılır.Trakya dönüşü kolay olur kısmet olursa,katlar iner arı zayıflar.

Neler öptüğünü görene kadar öpme konusuna bir şey yazmasam iyi olur diye düşündüm.

Ayrıca şimdilik yanımızda olmasan iyi olur,ufak tefek yiyoruz onada engel olursun.Bizim adımız çıkmış,kolostörolü yükselen birinin resimleri var bir bak.Ne yiyor ama ona bir şeyler de::)))