24.07.2008

PINARHİSAR'DA BAL SAĞIMIN İLK GÜNÜNDEN GÖRÜNTÜLER

Cuma akşamı mesayi bitimi larva çantamızla birlikte,hacı abide dahil.Düştük yollara.Çantada 29 ve 37 nolu karniyol anaarılara ait yumurta ve larvalar var,asıl işimize yarayacak olanlar Gebze'de iken yumurta olanlar tabiki.Bayağı bir tranfer yaptık,ilerleyen haberlerde gelecek görüntüler.Anaarı sezonu bence bitti bu tarihten sonra kaliteli anaarı olmaz ama tüm anaların performansına bakabilmem için anaarı ürettim son postayı. (Erkek arı iyice azaldı,bahardaki gibi bol degil,buda anaarı kalitesine direk etki ediyor.)
Gece saat 11 de Lüleburgaz'a vardık.bir kaç dakikayla son arabayı kaçırmışız.Birdahaki araba saat gece yarısı bişdeymiş::(((Başka çare yok bekleyecegiz.Karnımızda aç dedik bir şeyler atıştırtacaz.Biri dediki en meşur ızgaracı şunlar.Hayret ben bu kadar iş yapan bir yer görmedim.Seyyar ızgara çeşitleri var.Her türlü ızgara bulunuyor.Araba içine iki ızgara monte edilmiş.Yani iki taraftada kuyruk var.Sırada 9-10 kişiden aşagıya düşmüyor.Uzun süre takip ettim hep kuyruk.Evden çoluk çocugunu alan arabasıyla gelip ayak üstü yiyen var,paket alıp giden var,harbiden hayret edilecek iş yapıyor.Hacı amcayla bizde yedik Aloş ustanın ızgaradan.Araba içinde 5-6 kişi siparişleri yetiştirmeye çalışıyor.Hacı amca dediki yav ipini koparan buraya geliyor::))Dedimki bizde geldik...Biz yolcuymuşuz::)))Gece ikide arılıktaydık,tabi reçel degil bal sağmaya geldik,bal sağımı çocuk oyuncagı bir şey::)))
Gittiğimnizde tenekeler hazır olacaktı bir sorun olmuş teneke yok.Sinirden kaysı ağacına çıkmışım ne işim varsa oralarda.Tabi ağaçtada teneke olmadıgına göre kaysılara yumulduk işte.Arıcılık ve magazin bir arada.
Burası Bülent Kınalı'ların boştanı.Biz saat 11 gibi gündüz bu arılıkta imamın arılarının sağımına yardım ettik.Resimlere karıştı düzeltmeyede uğraşmadım.Bu resimler en sonda olmalıydı,çünkü akşam karanlık olana kadar 23 teneke bal sağmışız yarım günde.

Bir hacı amca daha bu birde muhtar be yav.Mehmet abi akşama kadar oturdu,biz makinalarda ayakta öldük.Hacı muhtar abide sorarsanız çok yorulmuş oturdugu yerde sadece sır alıyordu be.::)))
Sır tezgahı iki kişilikti.
Bu resim için zor kalktı yerinden çok yorğunya.Sen otursaydın be hacı abi,niye yorulup ayağa kalktın.
Bal süzme makinaları genelde dışı varilden,içi güzelce boyanmış sadece iç aparatkları alınıp yapılmış zamanında.
Sağıma başlamadan yol üstüğnde bir arılıga girdim.Arılar feci saldırıyor.Geçen hafta Kazım'lara larva transferi yapmıştık.15 larva tutmuş,benden sonrada kendileri denemişler ikinci denemeyi sulu yaparak 8 adette kendileri tutturmuş.Görerek eğitimin ilk meyvesi herkese hayırlı olsun.Kazım bir çıtanın sırını bıçakla alıyor.Geçenlerde bu konuyla alakalı bir konu vardı beyaz kovanda.Sır bıçagımı,sır taragımı diye.Bu konuylada alakalı resimler çektim ama asıl resimler doktorun arılardan çıkar bence diyorum.
Bu ekip çokl kalabalıktı.200 kovan arıları var 3 kişinin yaklaşık 15 kişi geçtigimiz cumartesi bal sağımındaydı.
Bal dinlendirme kazanlarHer taraf pırıl pırıldı,maşallah.Bereketli olsun diyerek bir kaçta iğne yiyerek ayrılıyoruz.
Saat 11 den önce çıkan anaarıları ziyaret ettik tek tek::))
Çıkmadı diye iki meme vermiş hazır anaarılyı kestirmiş Ali osman efendi.Bunla kalsa iyi.
Memeleri zamanında dagıtmaması bazı anaarıların sonu olmuş.Çünkü kovanda iki sefer aşılama yapılmıştı.birer gün arayla,bu detay kaçınca bazı anaarılar gümlemiş.
Erken dağıtılan memelerden sorunsuz çıkan anaarıların memeleri.

İşler yolundaymış,yedi fırçayı.Anaarı katilleri,memlekette ne kadar çogaldı.Bu arada Eskişehir'den doktorun hissesine düşen anaarı benim çantadaydı.Çantada çadırda,benmde teneke peşine gidince::((Aklıma geldi direk çadıra gittim ama çadır pencereleri kapalı içi fırın gibiydi.Çantayı açtım kafese baktım işçilerde dahil hepsi ölmüş.
Sagım molalarında bostandan resimler aldım.Aslında dışarda olsaydım şahane sesler geliyordu.İmamın eniştesi bal alımına yardım ediyordu,devamlıda arıların anasına diyordu.Eller ayak bilekleri kütük gibiydi topal topal yürüyoprdu ama arıların anasına küfretmesi o şişlikleri ve acıları ne kadar dindirdi bilmiyorum.


Nefis bir kelek,şahane tadı vardı. Sizler içinde yedim merak etmeyin.
Çeşit çeşit kavunlar.Bu erkenciymiş.Bunun adını bilmiyorum.
Ankara mühürlüymüş adı.


Biz çadırdayken dışardaki durumdan haberimiz yok ama.Bu iş sakat.İmam efendide nasılsa bal geliyor diye,kasa kasa çıtaları dışarda yalatıyordu arılara.



Bir gün bir yağmalama yaşarsa o zaman akıllanır ne desen boş oluyor.İnsanlar bi felaketi yaşamadıktan sonra inanmıyor.Bu arılıkta her tarafta maskeyle gezdik,maske çıkaramazsın ki.

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

7 yorum:

ŞEKERLİ dedi ki...

Bereketli olsun balını koyacak teneke bulamayasın.Allah sabırlar ihsan eylesin.Kolay gelsin.

HB dedi ki...

Anaarı katili görmek istiyorsanız, aynaya bakınız. Doktor söylemişti; bana gönder, o eline yüzüne bulaştırır diye ama haklı çıktı.

Doktora yeni bir dağ güzeli göndereceğim tekrar ama korkum, onunda bu ifadelerden sonra aynaya bakma mecburiyetinde kalması.

Anayı yetiştirmekten ziyade, öldürmemek ve koloniye kabul ettirmekte öenmli imiş bunu da öğrendik.

Islah lafları duyuyoruz ayrıca Trakya bölgesinde... Hazır bölgede bulunuyorsunuz, ıslahın ne demek olduğunu anlatıverin arkadaşlara...

Islah anaarı memelerini kestirmemekle başlar.

Murat Çakır dedi ki...

TOTAL bal markasımıydı ki?

muratakın dedi ki...

Sayın Ali Türk:
Kelek sizin midenize inecek sonra da sizin için yedim diyeceksiniz olmaz bulursak biz kendimiz için yeriz.

Adını bilemediğin kavunun cinsi GÖNEN dir iyi ve sert kabuklu olur.

Saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sayın Şekerli bal koyacak teneke bulamadığımız için sağım bir gün zaten gecikti.

Sayın Bilen'e diyeceklerime gelince.İki kişiyle 50 teneke bal süzdük,ve o kargaşaların içine anaarıların girmesi zaten doğru degildi.

Doktorunda söylediklerine degil yaptıklarına bakarsanız daha iyi olur::))İkinci 43 nolu karniyolda yok artık.Tabi bu son olsun elimdeki 37 nolu karniyolu kovanıyla 27-7-2008 tarihinde teslim ettim kendilerine.Tavsiyem sende dağ güzelini bir kovanla göndermen yoksa bu anaarı katilini durdurmak zor.

Trakyada ıslah falan yok hepsi hikaye ve izole bölge bu sene kaldırılmış.Bizim ülkemizde zaten ne zaman arı ıslahı yapıldıki.?

Memeleri ben degil başkaları kestirdi.Suçlusuda hatasının farkında.::))

Murat Çakır::))Hee o trakya balı markasıdır.Yav adamlar yeni bal dinlendirme kazanları yapmışlar yazıya degilde varile bak varileeee::)))



Murat Akın abi sizin içinde yedigimden mideme hiç bir şey olmadı.Tarlada 8 çeşit kavun kökeni vardı.Bizde kaun karpuz fidesine köken derler,onuda merak eden çıkarsa peşin cevaplayayım.

Ama uzun yıllardır kökenden kopartıp yediğim kelekler süperdi.

Murat Çakır dedi ki...

Ya zaten ben varillere baktım hiç merak etme :)) Şimdi merak ettiğim başka bişey var, Mehmet Yüksel bu ekipmanla bal süzse ve bu varilleri de dinlendirme kazanı olarak kullansa, Almanya'da başına ne işler açılır acaba?

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

::)) yav burası alamanya degil.Bunada şükür diyorum::)))