6.08.2008

ANAARI ÜRETİMİ ARICILARA NELER KAZANDIRIR

Devamlı anaarı üretimi üzerinde durdum bir zamanlar.Anaarı üretimi kitaplarda yazdığı gibi öyle zor bir olay olmadığı zaten şu an anlaşıldı.Internet kullanan amatör arıcılar bile artık anaarı üretir duruma geldiler.Peki anaarı üretmek bizlere neler kazandırdı bir göz atalım.

1-En önemlisi bana göre arı ıslah hareketi başlatıyorsunuz.Bilimsel olmasa da ayıklama şeklinde bir ıslahtan bahsediyorum.


2-Ayıkladıklarımız nelerdir yaşlı anaarılar,saldırgan kovan anaarıları,kireçleme hastalığı görülen anaarılarda yok edilmeli.Gelişmesi iyi olmayanlardan da kurtulmuş oluruz.

3-Yukarıdakileri uyguladığınızda,genç anaarılarınız olacak.Bal üretiminiz artacak.Arılarınızın oğul meyili azalacak.Genç ve kaliteli anaarınız olduğu için o kovan kışı daha iyi geçirip bahara çıkma şansı daha yüksek olacak.Bu kaliteli anaarılarınız çevrenize de etki edecektir.Yaptığınız çalışma insanlar farkında olmasa da başkalarına da yarayacak.


4-Anaarı üretenlerin bir başka avantajı,ellerinde yedek anaarıların olmasıdır.Bir anaarı bir kovan demektir.Yada elinizde yedeğiniz yoksa ve kovandaki anaarınız öldüyse kovan sönecektir.



5-Arılığınıza hakim olacaksınız,yada tüm olumsuzluklara mahkum bir arıcı olacaksınız Belki yazıya ilaveler yapabilirim ama konunun temeli bu.Şu ana kadarki, tecrübelerim de diyebilirim.Yazıyı çok kısa sürede aklıma geldi konuyu açıp yazdım.Tecrübesi olanlarda eksiklerimi gidersin.


6- Bir konu açtık,içine girmedik şey kalmadı.
Arıcılık içinde bir sürü branşlar olan bir dal.


Ben bir örenek vereyim.Bizim doktoru tanırsınız.Bu sene 8 arıyla bahara çıktı.Anaarı üretti ve bal aldı,kovan sayısını 22 ye yükselti.Konu bu ve benzerleri olması lazımken hayret.Ayıklamadamı yapamayız.Yav bu papaz bizden bir sürü arı götürüp ayıklaya ayıklaya bulmadımı ,papaz arısını.
Bu yazıya not ise sudur.
saçma sapan konular açılır,bazıları onlara sayfalar dolusu cevaplar verilir.Olumlu yazılarada açayıp cevaplar geldi.

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi gerçekten ben iyi bir örneğim bu konuda. Benim için arı çoğaltmak uysal, bal getirisi bol ve oğula meyilli olmayan kolonilerden oluşan bir arılık oluşturmak artık hayal değil gerçekten benim bu noktaya gelmemde en fazla emeği olanlardan birisin bu nedenle de sağolasın.

Şükrü KOCA dedi ki...

Bu kadar güzel örnekler varken durmak yakışmaz. Arı sayısını bu yıl biraz arttırdık. İnşaallah seneye biz de anaarı üreteceğiz.

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ali Abi,
Bu sene sayende mayıs ayında 5 ana çıkmıştı sağlam 1 adet ana yetiştirebildim.
Temmuzda bölerek günlük yumurtadan yapılan ana arı memelerini ana çıkmasına 2 gün kala parçaladılar nedenini bulamadım.
yaklaşık 3 adet bölmede 20 meme vardı ana sayısı sıfır.Ne önerirsin?
Saygı ve selamlar.