12.08.2008

YENİ HACININ KARNİYOLLAR


Bölme arı ve ana arı üretimi.
Daha önceden memelerin verilecegi kovanlara iki çıtalık bölmeler yapılmıştı.Daha sonrada arılar anasız kaldıklarını anladıklarında yaptıkları kendi memeleri bozulup elimizdeki memeleri kovanlara dagıtmıştık.Kafesle meme verdiklerim ise arı bölünüp kutuya hapsedilirken aynı andada memeleri vermek zorundaydım.Bu tür kutuya memeyi verseniz hemen bozar.
Bu gün öğlen yeni hacıya gidip çıkmaları gereken karniyol kızlara baktık.Biri çıkmamıştı acaba ölümü diye memeyi açtım biraz soluktu,ama yaşıyor.Bu soluk olan kutuya verdigim memelerden biriydi.Kutunun bir yerinden çıkış yapmışlar ve çok az arı kalmış.Demekki arılar fazla sarmadımı anaarı çıkışı gecikiyor,tabi bu benim görüşüm.Kutunun diger gözünede bir çıta arı silkelemiştim hepsi verilen şurubu bitirip dipte ölü olarak yatıyorlardı.Anaarılar kafesteydi,anaarıya baktım kafeste bir arıyla dolaşıyor.Bu arada sosyeteyede kafeste meme vermiştim kafeste çıkan anayı nasıl öldürdüler anlamadım.İlk dedim tranfer yapayım 29 dan ve yaptımda.Kendi başladıgı memeden larvayı alıp yeni larva koydum.Baktım kutudaki gözün birindeki arılar ölünce,boşta kalan anaarıyı direk aldım sosyeteye saldım gitti.baktım dokunmuyorlardı birde şurup püskürtüp tranfer yaptıgım çıtayı ellerinden aldım.10 memeydi üç tanesi bana 7 tanesi Seyit abinin.Biri gitti bana iki kaldı.Seyit abidede 7 tane var bakalım kaç tanesi eşleşip geri gelecek.Arı kuşu şimdilik yok erkekte bol.
Sosyetenin bahardan beri içindeki anaarısı.Miller metoduyla üretilenlerdendi.Cuma akşamı hem kutulara arı koydum.Hemde sosyeteyi alıp yerine kafesle meme vermiştim.Bu sosyeteyide Pınarhisar'da muhtar abiye götürecektim Gebze'de unutup Trakyaya gittim.Bu aradı biri anaarı isteyip duruyordu.Şu an 3 katlı bir arısı varmış ille bölecem diye tutturdu.Benim müdürün de akrabası.Sosyete anası Trakya'ya gidecekti,nasipte Tokat Yeşilyurt'a gelin gitti bu gün varmış yerine.Kime niyet kime kısmet bu heralde.Her yerden anaarı isteyenler var::))Banada lazım ne yapayımki.Seneye herkesi anaarı manyağı yapacam merak etmeyin.
Kraliçe arı.Bu kızlarımız doktorun 37 den yürütülmüş yumurtalardan.Adımız yumurta aşırıcıya çıkacak.

Hacı amcanın malzemeler o kadar standartki sormayın.Çok güzelde bozuk petekleri var ilaç gibi geldi şimdi.Bozuk peteklerdede erkek arı üretimi hiç bitmiyor.Karniyollarda iki renk hakim siyah gibi duruyor ama sanki siyah kırmızı gibi.Birde siyah durup arı uzadıgında arada başka renk çıkıyor.

Yukardaki aynı anası gibi,siyahla kırmızı karışımı.Tam kırmızıda degil aslında.

Bu üretimde kafes kullandım.Kafes kullanacak olanlarada bu işin püf noktasını aktarayım.Mehmet Yüksel'le en son görüşmelerimizden biriydi sanırım.Emmi'den bayagı ders aldığını söylemişti anaarı konusunda.Emmi kafesledigi memelere iki adet işçi koyarmış.Nedenini bilmiyorum ama heralde memeyi arılardan mahrum koymamak için olabilir.(anaaarı üstündekini hisseder,arılarda anayı zaten yaşatmak için memenin üstünde dört dönüyorlar)İlerde onuda öğreniriz.Hep yazayım diyordum kaynayıp gidiyordu.Mehmet Yüksel'in 11 haziranda yaptıgı haberde Emmi'nin elindeki memelerde de kafeste arılar var gibi gözüküyor.Memeyi ıstmak içinde olabilir,bir ara Murat Çakır arılar göğsünden ısı yayar demişti.
Normal dururken gayet küçük,engebe oldugunda anında uzuyor.Bunların uzunlugu bizimkilerden fazla.Yada bana öyle geliyor diyecem ama analarıda büyük.Hatta biri diyorduki abi anaarı eşekarısı gibi oldu.::))

Arıcılık ve ana arı üretimi.Bu anasının aynısı.

Buda 29 za benziyor ama ikiside 37 nolu karniyolun kızları.


Bu arada yağma zamanı geldi kovan girişlerini daraltmak lazım artık.Anasız arılar birleştirilmeli.Hacının yeni anaarılı iki kovanda gram bal yoktu,şurup ver dedim öğlen öğlen vermiş telefon etti.O iki arıya arılar bindiriyor diye ağzını kapat akşama kadarda açma dedim.Kovan içinde bir çıta arı acak var boğulma olmaz.Birde uzun zaman önce bir tartışma yapmıştık,yağmayı önlemek için ne önlemler alınabilir diye.


Formik asit çıtalara emdirilerek kovan girişine ve içine atılabilir.Kovandaki arı bile gıcık olduguna göre ,dışardan gelen arı o rahatsız edici yere girmez diye düşünüyorum ama ben daha denemedim.

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010

http://www.aribakani.com/

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

bide 37 nin yumurtaları diyon yaa kovan bana geldiğinde ananın sadece yumurtalıkları duruyodu be:)))onlarıda alaydın oldu olacak..

Murat Çakır dedi ki...

Bazı bilgileri okurken ne işe yarayabileceğini anlayamıyoruz. Aklımızın bir köşesinde duruyor. Ancak pratikteki uygulamaları görünce bu bilgilerin önemi ortaya çıkıyor. Yanılmıyorsam Muhsin Hocanın ya da son dönemde okuduğum başka bir kitapta, anaarının bazen memeyi kesip dışarı çıkmakta zorlandığını bunu gören işçi arıların, ana arının dışarı çıkmasında yardımcı olduklarını yazıyordu. Kafes içindeki memeye işçi arı konulmasının bir sebebi de bu olabilir.Böylece çıkmayı beceremeyen anaarılara doğumda yardımcı olmak için ebelik amacıyla o işçi arılar konulabilir.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi iyiki bir yumurta aldık arından be.Şenol hiç bir şey demiyordu,onun kovanı hep göçürüyordum.Sen en iyisi bu aralar internet kafelere gitme,bu aralarda yorumlara falan bakma izin dönüşü bak en iyisi::)))

Birine kazma demiştim üstüne felan alınırsın neme lazım::))


Murat kardeşim aynen dedigin gibi bazen bazı şeyleri devamlı atlıyoruz.

Mehmet Yüksel Emmi'yle görüşmesinde çok öenmli bir konuyu daha anlatmıştı ama hala haber yapacam.

Emmi 190 bin koloni ölümünden bahsetmiş Mehmet'e sebebide nedir biliyortmusun.?Varroaymış.Yer yanılmıyorsam Polanya ve arılara varroa için Perizin kullanılırmış hep.Bizdede perizin hastası olanlar var.Polanyadaki arılardaki varroalar perizine direnç geliştirmişler ve 190 bin kovan sönmüş.Ülke konusunda yanılabilirim bu sohbete bayagı oldu.

Bu varoaya karşı devamlı degişik kimyalsal veya asid verin diye devamlı yazıyoruz,tek ilaçta ısrar edenlere duyurulur.