7.09.2008

DÜN AKŞAM DIŞ ÜLKELERİN ARI BESLEMESİ VE BİZİMKİNİ KONUŞTUK.ARADA UÇURUMDAN DAHA FAZLA ŞEYLER VAR.


Mehmet Yüksel:
yarın şuruplamaya başlayacağım
Mehmet Yüksel:
kış şuruplaması
Mehmet Yüksel:
bu ayın sonunda
Mehmet Yüksel:
işlem bitmesi gerek
ALİ TÜRK:
daha bizde iki ay çiçek var
Mehmet Yüksel:
abi burda bitti
ALİ TÜRK:
yani bende diyeyim
Ali Şekerli:
şurub invert mi veriyorsun
Mehmet Yüksel:
evet
ALİ TÜRK:
abi bu invert ne
ALİ TÜRK:
soracam soracam sordum
Mehmet Yüksel:
abi parçalanmış şeker demek
ALİ TÜRK

:::))
Mehmet Yüksel:
şeker parçalanmamış hali
Mehmet Yüksel:
arılar onu
Mehmet Yüksel:
parçalıyor
ALİ TÜRK:
doktor şimdi o enzimin peşinde
Mehmet Yüksel:
kışın arılara kek vermek eziyet aslında
ALİ TÜRK:
sizde şimdi parçalanmış şekermi veriliyor şuruplarda
Mehmet Yüksel:
evet
ALİ TÜRK:
glıkoz diye biliyorduk
ALİ TÜRK:
demekki yanlış hatırlıyorum
Ali Şekerli:
hayır değil
ALİ TÜRK:
arılıklara tankerle nde aynısı demi
ALİ TÜRK:
Dış ülkelerde arılıklara takerle arı yemi gEliyor
Mehmet Yüksel:
abi ben 28 kiloluk bidonlarda alıyorum
Mehmet Yüksel:
invert şurubu
Mehmet Yüksel:
şurup buğday ve şeker pancarından oluşuyor
Mehmet Yüksel:
ve mısır
ALİ TÜRK:
bizde yoktur sanırım
Mehmet Yüksel:
vardır abi
Mehmet Yüksel:
selahattin abi
ALİ TÜRK:
abi mısırglıkozu var
Mehmet Yüksel:
veriyordu herhalde
Mehmet Yüksel:
konyadan
ALİ TÜRK:
abi o şekerden yapılıyor
ALİ TÜRK:
şekerpancarından
ALİ TÜRK:
sıvı şeker
Ali Şekerli:
bizde yok
Ali Şekerli:
fakat sakkarozu invert yapabiliriz
Mehmet Yüksel:
abi çok iyi birşey kokmuyor
Mehmet Yüksel:
bozulmuyor
Mehmet Yüksel:
ekşimiyor
Ali Şekerli:
6 ay dayanıyor
Ali Şekerli:
öyle değilmi
Mehmet Yüksel:
bende hatta 6 aydan fazla kalmış
Mehmet Yüksel:
bozulmadan
Mehmet Yüksel:
içine baktım az birşey kalmış
Mehmet Yüksel:
ama bazulmamış
Mehmet Yüksel:
birde yağmalama olmuyor
ALİ TÜRK:
abiler ben
Ali Şekerli:
mehmet size öğretmedilermi invert şurup yapmayı
ALİ TÜRK:
bu konuşmanın bu bölümünüde yayınlayam habriniz olsun
ALİ TÜRK:
Mehmet Yüksel:
yok abi
Mehmet Yüksel:
gerek yok
Ali Şekerli:
neden yok
Mehmet Yüksel:
abi ben hobi olarak yapıyorum az kovanım var
Mehmet Yüksel:
onun için baldan aldığım
Mehmet Yüksel:
üçretle
Mehmet Yüksel:
fazlası bile kalıyor
Ali Şekerli:
anladım doğru söylüyorsun
Mehmet Yüksel:
arının masrafı
Mehmet Yüksel:
benim giderlerim
Mehmet Yüksel:
bal hepsini karşılıyor
Mehmet Yüksel:
onun için kendim yapsam
Mehmet Yüksel:
10 lira tutar
Mehmet Yüksel:
alsam 15 lira
Mehmet Yüksel:
deymiyor
Ali Şekerli:
anladım
Ali Şekerli:
bizim işmiz burada çok zor
Mehmet Yüksel:
evet hep kendiniz yapmak zorundasınız
Ali Şekerli:
yani arıcılık zor aradığını bulamıyorsun
Ali Şekerli:
kimse bir şey bilmiyor
Ali Şekerli:
yani zor dostum zor
Mehmet Yüksel:
abi paylaşmaya devam edeceğiz
Ali Şekerli:
inşallah
Mehmet Yüksel:
ben sadece uyguladığımı paylaşıyorum
Mehmet Yüksel:
öğretmiyorum
Ali Şekerli:
abi soracağız bilmediğimizi
Mehmet Yüksel:
bilmişlik asla
Mehmet Yüksel:
benim öğrendiklerimi
Mehmet Yüksel:
burada uyguluyorlar
Mehmet Yüksel:
almanlar
Mehmet Yüksel:
hepside aynı hareket ediyor
Ali Şekerli:
evet bizde kimse bir şey bilmiyor
Mehmet Yüksel:
iyi sonuclar alınmış
Mehmet Yüksel:
biliyor abi
Mehmet Yüksel:
ama sistem ayarı yapılacak
Mehmet Yüksel:
ince ayar
Mehmet Yüksel:
yani
Mehmet Yüksel:
türkiye burdan çok avantajlı
ALİ TÜRK:
ORADA HERKES AYNI ANDA MÜCADELE EDİYOR SANIRIM
Mehmet Yüksel:
bak halen yağmur yağıyor
Ali Şekerli:
avantaj?
Mehmet Yüksel:
evet
Mehmet Yüksel:
abi
Mehmet Yüksel:
ali abi halen çicek açtığını
Mehmet Yüksel:
söylüyor
Mehmet Yüksel:
burada
Mehmet Yüksel:
kış geldi
ALİ TÜRK:
abi açacakda daha göreceksiniz
Ali Şekerli:
anladım iklim demek istiyorsun
Mehmet Yüksel:
evet
Mehmet Yüksel:
doğa harikası
Mehmet Yüksel:
memleketimiz
Ali Şekerli:
evet o yönden haklısın
Ali Şekerli:
cennette yaşıyoruz
Not:Ülkemiz ne kadar büyük bir arı potansiyeline sahip.Ama şu an gelişmiş ülkelerde arı yemi olarak satılan,fakat bizde adı bile bilinmeyen o yiyecek malisef yok.Konuşmasın sadece suya sabuna dokunulmayan yeri burasıydı.

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

11 yorum:

Murat Çakır dedi ki...

invert şurup ve invert şeker bizde de var. Konya şekerin sıvı olarak sattığı arı yemi invert şeker, mehmetin deyimiyle parçalanmış şeker. Fondon şekeri ismiyle satılan da invert şeker.

Fakat Türkiye'de uygulanan kotalardan ve vergilendirmeden dolayı şeker çok pahalı. Şu anda invert şurubun kilosu 3 ytl. Sakkarozun kilosu 2 ytl yi geçti.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fiyat böyle olunca olmasıyla olmaması arsaında fark kalmadı::))

Baldan pahalı,reçelden ucuz bir şey demekki.

Ballı Baba dedi ki...

Ali merhaba, hatırlarsan bende blogda şuruplama konusunda yazdım. Konya çumra şeker fabrikası özel formule edilmiş olarak arı yemi adı altında 18 litrelik tenekelerde (24kg) satılıyor. Mehmet Yükselin dediği gibi kokusuz ve zaman içinde ekşimiyor birde kristalleşmiyor en güzel tarafı bu. Yurt dışında bazı ülkelerde renkli bazılarında renksiz satılıyor, bizdede yeşil renkli olarak satışta tenekesi 65 ytl ye bizim burda satılıyor...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi bende bu fabrikanın satış görevlileriyle Bursada konuştum,dedilerdiki şeker pancarından ürettik dediler di.Üretimde sorun yok,normal şekeride bu invertte çevirmek mümkünmüş.


Şimdi asıl sorun fiyatta çıkıyor.Dün akşam fiyatları sordum Mehmet'de dedki 28 kiloluk bidonların fiyatı,avrupa birlik teşvikiyle 20 yurodan veriliyormuş.Teşvik olmasa bile fiyatı 26 yuroymuş.Yani kilosu bir yuronun altında.Adamlar bir bidon başına 6 yuro teşvik veriyorlar.Diger teşviklerde neler var onu bilemiyorum.

Orada bahsedilen şurubun fiyatı bizim paramızla litresi 1,25 yenikuruş,yada 1.250 tl.Aradaki fiyata bakarsak durum ortaya çıkar.

Bu ürün bizde olsa ne olur olmasa ne olur.

Ayrıca herhes biliyor kuru şeker bizde 2 ytl.Fabrika da yerlere dökülen şekerleri 1,5 ytlden aşagı bulmak imkansızlaştı.Git bak bazısını arıya vermek mümkün degil

hüseyin cengiz dedi ki...

abi bu iş karışık benımde yarım cuval şeker gitti kaynat olmuyo tüp bitti en sonunda seker mısır nısastası şerbet bıraz karıştırdım mıkserle,çözün abi bu işleri

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hüsyin bir söz vardı su bulanmadan durulmazdı sanırım.Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor.Bu yemleri kendimiz yapacagız sanırım.Şu an hassas dereceler bulundu denemelerini yapan biri var.Yakında her şey ortaya dökülecek merak etmeyin.

Yada parası olan pahalı mahalı demeyip basacak parayı ne isterse onu kullanacak.

Bak tüp bitti diye yakınıyorsun,herkes bu konuda senin gibi duygusal merak etme.::))

Konu masaya yattı,ameliyat için doktoru bekliyoruz.Hasta elimizde kalmazsa iyidir.:)

Ballı Baba dedi ki...

Arkadaşlar yorumlarınız ve çalışmalarınız güzel. ancak Konya Çumra şeker fabrikası çok büyük yatırım yaparak arı yemi tesisini kurdu ben yerinde gördüm bu tesisi. Hiç kimse bu formulde üretim yapamaz. Şeker pançarından özel olarak üretiliyor arı yemi, içerisindeki bir kaç madde alınıyor ekşimeyi ve kristalleşmeyi engellediği gibi arının sindirim sisteminide bozmuyor. Murat ÇAKIR'ın dediği gibi bizdeki mevzuat gereği maliyet artıyor ama inanıyorum ki bakanlık çok kısa zamanda arı yemini özel olarak destekleyerek maliyeti düşürecek, karamsar olmayın. Bir yerden yanlışta olsa başlanması güzel şeylerin olacağına işarettir...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Arı yemi adı altında satılan yeşil renkli sıvı şurubun invert olduğunu öğrendik fakat çok pahalı.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Evet Ali abi invert şurup bizdede varmış,hemde Selahattin abi dediki 4 yıldır.

Bu konuyu işlememiz iyi oldu,yarın öbürgün birlik başkanları,bakanlıkta pazarlık yaparken dışardaki ve içerdeki durumu örneklesinler.

Ayrıca Selahattin abi hiç kimse bu formülde üretim yapamaz kısmına katılmıyorum,başkaları yapıyorsa bir başkasıda yapar::)))

Sonuçta insanlar yaptı.İlerde belki bu formüllerde işe yaramayacak.hergün bir yenilik çıkıyor.

Ballı Baba dedi ki...

Ali hiçkimse bu formulde yapamaz derken ev ortamında yapılanlardan bahsettim. Gittiğimiz fabrikada her şey el değmeden ve steril ortamda üretiliyor, hatta bizi içeriye almadan steril işleminden geçirdiler başlarımızı örttüler vs.vs. şimdi bu teknolojik ortamı hiç kimse evinde yapamaz dedim. Elbetteki bir model varsa o yapılır, adamlar pançarı sıvı olarak tenekeye dolduruyor, arkadaşlarımız ise mamul şekerden ürün üretecekse yine yapamazlar...
Fiyat konusunda ise bakanlık düzeyinde baskılarımız devam ediyor en azından KDV nin kaldırılması ve desteklemeye alınması gibi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bilimsel olarak bal gibi evde invert şurup yapılır. Her şey tesislerde yapılacak, ise evlerimizde yemek yapmıyalım, yemek şirketleri yemeklerimizi yapar gidip bizde oradan besleniriz.