16.10.2008

BUDA İSTABUL SEFAMIZDI

14 Ekim salı akşamı İstabul'dayım.İşleri icabı İstanbul'da bulunanSelahattin abimiz doktoru ziyaret etmiş.Banada sende gelirmisin dediler neden olmasın diye ziyaretlerine gittim.Mesayi bitmiş eve gidip yola çıkmam saat akşam 6 oldu.8,15 İstabul esenler otogarındayım.Abi ben geldim diye haber vedim beni arıyorlardı bende arkalarında yürüyorum.::)))


Akşam akşam dolaşmadık yer bırakmadık.Sonra yemek yiyeceksiniz diye bizi boş masaya oturtan doktor birde resim çekiyor.Selahattin abi garsona dediki bulaşıklar nerede,abi daha oraya gelmediniz önce bir şeyler yemelisiniz diye bize acıyıp bir şeyler getirdi.


En son künefe tatlısı götürdük.


Daha sonra ise saat 12 ye yer ayırtan Selahattin abimizi terminale götürdük.Veda zamanı gelip çattı.Ayrılmak zor ve üzücü oluyor.Bir alt resime bakarsanız ne kadar üzgün olduklarını göreceksiniz.


Selahattin abi gerçek üzgün olan,ya digeri.Hiç üzülmüş tipi varmı.Terminale Selahattin abiyi biraktık arabaya bindik ne dese begenirsiniz.Oh be kurtulduk.::)))


Selahattin abimizle bende vedalaştım.Boylarımız tutmadı ama bir alt resimde dengelendik.


Selahattin abi biraz yükseldi ben biraz aşağıya egildim,denkleştik sayılır.


Bu arada Selahattin abi sana bir kaç şeker veriyim demişti.Bende koyacak yer olmayınca lokantadan peçete almıştım.Peçeteyi öyle bir açmışımki,elindeki poşette kesin bu kadar şeker kalmamıştır.Şeker dediğime bakmayın özel bir ürün.Kendisi yakında açıklama yapar.


Bu gün 16 ekim karakovandaki arılarım petek örmeye başlamışlar.


Petek örme şekli ise kılıç dedigimiz tarzda.Ön taraftan geriye doğru petek örüyorlar.Ben bu şekilde beklemiyordum.Çapraz veya girişe paralel olsaydı daha güzel görünürdü ve bakımıda daha kolay olurdu.Bu tip petek ören karakovanlarda bal alırken hep sorun çıkar.Petegi bir yerden kesmeniz gerekecek.Kestiğiniz yerden akan bal oluyor mutlaka.Kalburcu olsaydı minik minik yuvarlak petekler örecekti.Balı alırkende sorun olmazdı her bir parça yekpare alınırdı.


Bir ay filan çok süper besleme yapmam gerekiyor.Belki genç arı takviyeside yapabilirim.Durumlar önemli.Şu an atılan yumurtalar 21 gün sonra işçi arı olarak çıkacaklar.Birde bu kovanda varroa mücadelesi çok basittir.Kapalı ve açık yavru yoktur,tek mücadelede varova sıfıra iner.


Not.Erzincan'dan arayan bir abim karakovanın hayırlı olsun diyor::))Başka demedik birşeyde bırakmadı.Bizim arılarımız kışlamaya geçti sen karakovana arı silkeliyorsun diyoru.Abi korkma vijdansız biri degilim bak yukarda kar gibi petek örüyorlar.

10 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Çoook sevindim be kılıç diye tabir edilen arıyı seçmişin seni bol bol öpecekler:))))

yusuf şimşak dedi ki...

Helal olsun be...
İşi çözmüşsün.doktorum bana yedirmiyor diyordun ama doktor ile beraber künefeleri kötürüyorsunuz.
Ali bey yoğun bir şekilde senin ve diğer arıcı dostlarının ( ki aşağı yukarı senin prof grubunu çözdüm sayılır )wep sayfalarından arıcılık bilgilerimi geliştirmeye çalışıyorum.Şuan için keşke imkan olsa da iki ay filmi geriye sarabilseydim diyorum.Lakin mümkün değil.
Yalnız şuruplama konusunda yeterli bilgiyi bulamadım.Açıkcası kafam biraz karıştı.Senin uyguladığın ölçü ve yöntemi bizimle paylaşırsan memnun olurum.Bu akşam şerbeti hazırlayıp yarın akşam da vermeyi düşünüyorum.Allah'a emanet olun....

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf kardeşim benim kovanlarımda bal var ve beslemeye gerek görmedim yani şurup vermedim.Kekle zaten besleme olmaz bizde arıcılarımız kekle besleme yapıyor bu yanlış.

Bir kaç kez yazdım,gene yazayım besleme konusunda Almanyadaki mehmet Yükseli takip edebiliriz,trakya ve marmara bölgesi olaraktan.Mehmet ne yaparsa 3 hafta sonrasını aynen yapın sorun yaşamazsınız.

Bizim bloklarımızın bu faydası var işte işi bilenlerin hagi bölgede ne yaptıgına bakmalı.Bu arada şunuda ilave edeyim her blogu olanda işi bilen arıcı degildir.Zaten bunuda yapılan işlerden ve arıcının aldıgı ürün ve arı södürmelerinden anlarsınız.

Filimi geri sarıp uygulama yapacagın yıllarda olacak merak etme.

Doktorla işimize karışmasan iyi olur sinirimi senden almayayım::))

Ayrıca doktor yedirmedi,garsonlar getirdi herkes kendisi yedi.::))



Muhteşem abicim,kılıç olduguna sevindin ama bu arılar karniyol melezi ve kimseyi öpmüyor.O kadar uğraştım beni hala sokmadılar.Sen çatla ve kendine dikkat et,birsi oralardan ihbar falan yapmasın ona göre.Kadıköye kütügü getirdiginde görüşürüz,son gülen iyi gülermiş::)))

yusuf şimşak dedi ki...

Ali bey...
Mehmet yükseli de takip ediyorum,eski arşivlerine varıncaya kadar inceledim.Arıyı kışlığa hazırlamak için yavrulatmak ,dolayısıyla da şuruplamak gerektiğini yazıyorlar.Ne yazık ki bir bilen olarak düşündüğümüz bir zatın tavsiyesi ile bugüne kadar iki defa kek verdim.HAfta sonu yaptığım kontroller de yavru olmadığını gördüm.Şurup vermem gerektiğini ve hatta geç kaldığımı söylediler.
Ayrıca 7 çerceveli bir kovanımın yağmaya uğradığını tesbit ettim.3 çerceve arı ve hiç bal kalmamıştı.Anayı da göremedim.Sence bu kovanı birleştirmelimiyim,ya da senin miller yöntemi ile ana vermelimiyim.
Künefe de gözümüz yok.Afiyet olsun demek te bize düşer.Ümraniye de ikamet ediyorum,yolunuz düşerse bizde ikram edelim isterim,sen ve doktoruna...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İşleri düzeltelim derken tekrar dağılacak.Şimdi bizim buralarda Trakya bal sagımından sonra arılarımız geriler.Hatta ay çiçek balına giren arı bitme noktasına gelir.Sen bu arının ballarını aldın nasıl gelişecek.O zaman yüksek miktarda kek vermnek lazım.Keki niçin veriyoruz dışardan nektar veya bal gelmiyor.Arı mevcudu düşük yavruda yapmıyor.Keki verdiniz içerde bir kek akımı başlıyor anaarıda bunu dışardan bal geliyor zannedip yanıltıyorsunuz.Başlıyor yumurta atmaya bu işlem ne kadar sürüyor eylül ayına kadar.Almanyada Eylül ayında kovanları şuruplama zamanıdır.Son baharın güzel günlerinde verilen şurubun suyunu uçurup çıtalardaki yiyecekleri sırlarlar.Bizde ise eylül gelmeden püren açar.Kekle beslenen arı zaten eylüle kadar toparlar ve pürendende kışlık yiyecegini çıkarır.Benim kovanlarımda bu sene 5 şer çıta bal bıraktım.Şimdide kendileri bir şeyler buluyorlar.Dolayısı ile beslemeye gerek yok.

Kovanda anaarı görmen şart degil.Yavru veya larva görürsen anaarı vardır.Diyelim içinde bu konuda şüpe var hemen diger kovandan açık kapalı ve yumurtalı bir çıta vereceksin.Verdigin çıtayada işaret olarak raptiye boya gibi bir şetylerle işaret koyacaksın.İki gün sonra bak o çıtaya anaarı yoksa anaarı memesi inşası başlar.

Ümranide ikamet etmen iyide her davet edene nasıl gidecemki.Sonra laf söz oluyor,yemek yemeye gitmiş felan diye.::))Ayrıca bu sene çok gezdim arılarımın kontrolleri gecikti.Tecrübe edinmek için çalışmak yetmiyor.Bazı olumsuzlukları yaşaman gerekiyor::)))

muhteşem turunç dedi ki...

Yaaa arkadaş usta mı yastamı anlamadım eğitimde görsellik işin % 80 nini oluşturur. Uygulama olmadan kuru kuruya anlat dur. Yapma böyle şeyler ekip olarak bir akşam üstü gidelim Yusuf kardeşimizin arılığına anlatırsın uygularsın sonrada aç dönecek halimiz yokya:)))

yusuf şimşak dedi ki...

Bilgiler için sağol...
Acemi olunca her konuda tereddüt yaşıyorum.Üzerimde arıları kıştan çıkaramama stresi var.
Kovanlarımın her birinde ortalama 6-7 çerceve bal var.Lakin kafamı karıştıran yeni yavru arılarımın olmayışı.Yanılmıyorsam senin arşivde okumuştum,eğer kovanda bu ayda yeni yavru hareketin yoksa istersen 10 çıta balın olsun kovan sönmeye mahkumdur diyorsun,yani süpriz değil.
o halde şimdi sence ben ne yapmalıyım.
yemeğe gelince ; senin güzergahın üzerinde olmam hasebiyle sizinle bir tanışmak,dostluklar inşa etmek isterim.Sen ve dostlarında şunu gördüm.Dünya ya aynı pencereden bakıyoruz.Bize bu alemde herşeyden önce insan lazım.OLur İnşallah ne diyelim....

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Arkadaş burası yorum yerinden çok foruma döndü::))


Muhteşem abiyi ne kadar sevmesemde yüzde doksan dokuz doğru söyler.Hani derler ya yiğidi öldür hakkını yeme diye.Sizin uyğulamalı bir eğitim görmeniz lazım.Bu böyle olmayacak soruların arkası kesimiyorki.:::)))))

yusuf şimşak dedi ki...

Muhteşem abi sana helal olsun.
Fakirin derdini anladın.

yusuf şimşak dedi ki...

Bilginin sonu yoktur.Üstelik benim gibi konunun emekleme noktasında isen var halimi sen düşün...
Ben sana emeklerken dünya da nasıl yaşayabilirim onu öğret diyorum.Soruları da olabildiğince az bir şekilde aralara sıkıştırmaya çalışıyorum.Öğrenecek o kadar çok şey var kiii.