8.10.2008

HER ŞEY TEKRAR EDER,ÖLÜM VE DOĞUM HARİÇ

Arıcılık devamlı aynı şeylerin tekrarıdır.Etrafa baktığımızda da her şeyin tekrarını görürüz.Bu tekrarlar her şeyde vardır.Her günün gecesi,gündüzü,öğleni ve sabahı vardır.Baharı,yazı,sonbaharı ve kışı.İnsanlarında mevsimleri var,çocukluk,gençlik,olgunluk ve ihtiyarlık mevsimleri.

Arıcılıkta da erken ilk baharda başlayan telaşlar geç son baharda en aza düşer.Her ilkbahar arı kovanlarının yeni doğumu gibidir.Kış salkımından çıkan arılar hızla mevcutlarını artırmaya çalışırlar.Kıştan çıkan işçiler hızla ölmeye devam ederken yeni işçiler hayata başlarlar.Belki de en şanssız arılar ilk bahar işçileridir.Yeni bir ailenin büyümesi bu ilk işçilerin büyük çabalarıyla devam eder ve bunların ömrü de az olur.Kış aylarına denk gelen arıların ömrü en uzun ve şanslılarda diyebiliriz.

Erken ilk baharda yavru faaliyetleri hızlanmadan ilk yapılacak işlerden birisi,varroa mücadelesi yapmaktır.Zaman ilerledikçe arı nüfusu kovan içi alanlarının genişletilmesi.Arıların nektar akımlarına hazırlanması için teşvik beslemesiyle,nektar akımına güçlü bir mevcutla sokulması.

Almanya’da ilk baharda teşvik beslemesi yoktur.Kışa girmeden gerekli bal stokları tamamlanan kovanlar, nisan ayına kadar kendi kendisine yetmektedir.Belki de bizim ülke arıcılığında en büyük hatamız,bal hasadından sonra kovanlarımızdaki arıları başı boş bırakmamızdır.Diğer bir hatamızsa güçlü kovan varsa onu bölüp kışa sokmamız.Henüz her mevsim güçlü koloni kavramının farkında değiliz.

Sonuçlara gelirsek,olumlu olan şeyleri tekrar ettiğimiz gibi,olumsuz şeylerin tekrarından da vaz geçmiyoruz.Her zamanki gibi akşam yatıp uyumaya sabah kalkıp akşamı uyumak için beklemeye bayılıyoruz.Neden gezerken uyuduğumuzu hala çözemedim.Çok uyanıklar bile öyle derin uykuda ki.
İnşallah gelişmiş ülkelerdeki arıcılık uygulamasını kısa sürede yakalarız.
Arıcılıkta her şeyi zamanında yapmak çok önemli,zamansız işler kaş yapayım derken gözü oymak olur.

NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

10 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Gelişmiş ülkelerdeki arıcılığı yakalamanın 3-4 yolu bulunuyor.1-Tarım bakanlığında arıcılık daire başkanlığı olmalı(Varmı yokmu Bilmiyorum)Bu bölüm çalışmalar yürütmeli.2-Yurt dışındaki gibi arıcılara destek mukabilinde kek ve arı yemi piyasada bulunmalı(Almanyada Kek 1EURO=2YTL,Mehmet yüksel yazdı.)3-Ülkemiz iklimine uygun Ana arı ve arı ırkları belirlenmeli.Ana arıcıların bu doğrultuda üretim yapması sağlanmalı.(Örnek;Akdeniz-yerli ırk Muğla veya İtalyan olmalı.İç Bölgelerde Kafkas ve diğer ırklar olabilir.)Ali Bey yazılacak çok şey var ama,yeter.Misafir yazar gibi yoru7m yazdık.

Sinan dedi ki...

Merhaba Ali abi, geçmiş bayramın mübarek olsun gene gönülden taşmış dökülmüş hem çokda güzel bir yazı olmuş. yüreğine sağlık. evet dediğin gibi biran önce silkinip üzerimizdeki ölü toprağını atmalıyız... Sağlıcakla kalın...Elinden geliyorsa her akşam yazıver bişeyler abi.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Türk,bahsettiğiniz konularda gelecek nesilin daha iyi araştırmacı,kurallara uyan,yaptığı işi sevecek sonuçta başarıda kendiliğinden gelecek diye düşünüyorum.Baksanıza her yıl bayramlarda kazalara ve sonuçlarına,bu oranı azaltırsak diğer konularda çok başarılı ocağımıza yürekten inanıyorum.Kurallara uynmazsak başarılı olacağımızı söyleyemeyiz.Kolay gelsin iyi çalışmalar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hayati bey genel arıcılık olarak her yerde eksik ve yanlışlar var.Tepeden tırnağa yapılanma gerekli.Biz sanalcılar bile yeni gelişmelere ayak uyduramıyoruz.Birde kendi başına anadan babadan arıcıları düşünün.Misafir yazarlık konusuna geleince,önemli olan konuya katkı yapmaktır.

Sinanın yorumunu yayınlamakta kararsız kaldım,çok yağ ve gaz içeriyor.Tanımadığın biri olunca aklıma bir sürü soru işaretleri geliyor.Sinan korsan yorumculardan biri çünkü::))Benden başka olumsuz ve olumlu yazı yazan yokki.


İlhami abi ilerleme var,fakat birden her şey güzel olsun bunu göreyim hevesi varya;

Tabi yılların yanlışlarını birden silmekte imkansız.Yanlışlar bendede çok.Bahsettigim konuları gelecek nesil anlamasın,çünkü gelecek nesili ben görmeyecem.Neden bizim nesil başarılı olmasınki.

Sinan dedi ki...

Merhaba Ali Abi 35 yaşındayım ve bu sene 2 kovanla başladım 2 ay önce böldüm 4 kovan oldu. Baharda ana arı üretip yine bölmeyi düşünüyorum ve bu senin ve diğer bloğ yazanların verdiği bilgilerle oldu. Yeterli tecrübeye ulaştığımda bende bilgilerimi elbette paylaşacağım. Her akşam bloğuna muhakkak bakıyorum ve diğer güncellenen bloglara. Hamdolsun Allah inancı içimizde var.senide öyle görüyorum. Ondandır ki senide Allah için seviyorum. beni tanımadığın için yağcılık gibi gelmiştir. Ama e-mail adresim var o kadarda korsan değilim.Tamamen samimi duygularımdır.Blog tabiki sizin isterseniz yayınlamayabilirsiniz. İnşallah en kısa zamanda msn görüşürüz. Selametle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ne güzel,inşallah görüşürüz.Karşındakini tanımayınca,yav bu kim ve ne demek istiyor fikri ağır basıyor.Genelde yorum atanların %99 tanıyorum.

HB dedi ki...

Ana üretip yine bölmek...

Vay beeee.... Süper planlama...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Herkes kalifiye arıcı,usta yorumcu,korsanlıgı begenmeyenler bile var.Ne günlere kaldık Allahım yarebbim::)))

muhteşem turunç dedi ki...

ya ben bu sinan kardeşi tanıyacam ama hayırlısı:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Nerden tanıyacan abi,gaz ve yağ içeriyor dedik yorumuna.Hemen duygu sömürü içerikli yorum attı,yüregim dayanmadı.Bende bir kaç ip ucu yakaladım gibi,Sinan'da bizden be oda Adem evladı işte.