5.11.2008

ARICILIK; YADA ÇAĞDAŞ ARICILIK VE BİZİM GELENEKLERİMİZ

Birkaç gün önce bir yazı yadım dı.Biraz tepki aldık desem.Tepkileri de anlamak mümkün değil.En göze çarpan eleştiriler ise kendi kendimi yalanlıyormuşum.

Şimdi ilkokula gidersiniz öğretmen eliniz alışsın diye size çizikler attırır.Dik,düz,yatay gibi.İşi ilerlettikçe şekiller değişir daha sonra ise harflere geçilir.Okula gidemeyenlerde meraktan evde siz ne yaparsanız onlarda yapmaya çalışır.Biz de internetle tanıştıktan sonra bir şeyler öğrendikçe hatalarımızdan vaz geçmeye gayret gösterdik.Zamansız kekde verdik,keke antibiyotik ilaçta kattık.Çünkü bu bizim adetlerimizdi ,gelenek böyle oluyor hatta olması gerekir diye düşünüyorduk.Sonra kaynakları okumaya ve yurt dışını izlemeye aldık.Yerli kaynaklarımız yetersiz.İzlemek için başka ülkeye yöneldik,Almanya bunların başında,zaten başka sitelerde izliyoruz ama hiç şimdiye kadar kışın arılarına kek veren yabancı sitede göremedik.Almanya da arıcı ise bağlı bulunduğu eyalet birlikleri arıcılarına ne yapması gerekenleri bildiriyor ve onun dışına da arıcılar çıkamıyor.Siz ruhsatlı ilaç bile olsa Almanya da üniversite onay vermediği sürece o ruhsatlı ilacı kullanamazsınız.Yani bizdeki başıboşluk ve saçmalıklar orada yok.Bizdeki saçmalıklarıda arıcı bilerek yapmıyor,yaptığının doğru olduğuna inanarak yapıyor.


Şimdi neden ikiciye bu yazıyı yazmaya gerek gördüm.Kaç gündür araştırmadık yer bırakmadım.Kışın salkımda arı beslemek diye girmedik site bırakmadım.Her şey 14 derecede kilitlendi.Tüm kaynaklar diyor ki,hasattan sonra arıyı besleyin ve kışa genç nüfusla girin,hatta çoğu kaynaklar nedense geleneğimiz keki bilmiyor ki teşvik için bile son bahar gelene kadar şurupla az,az besleyin diyor.Tüm kaynaklarda ise gene 15-20 ve 30 kilo arası kovanlarda kışın balı olsun.Çünkü güçlü bir kolonide bu bal moral gücü bakımından önemliymiş.Arıların topladığı balın tamamını almak bir daha toparlanamayacakları şekilde strese yöneltirmiş.Ama kekle alakalı bir türlü kaynak yok.

Dedim ya bu 14 derecede ne varsa her kaynakta bu var.14 dereceden aşağı düşünce sıcaklık,arıların kaslarının işlevi azalıyormuş.10 derece altına indiğinde sıcaklık uçmazlarmış.En önemlisi 7 derece altına indiğinde ise mutlaka arı felç oluyormuş.

İnternet kullanımı bizim arıcılığımızda ilkokul oldu.İnternet kullanmayalı başlayalı saydım 29 ay olmuş.Bu süre içinde o kadar şeyler oldu ki,ilk olarak güçlü kovanlara sahip olmadan yüksek verimde bal alınamayacağını anladık.Daha sonra anaarı üretimi ve kalitesi geldi,bir zamanlar larva transferi öğretenlerin dövülmekle tehdit edildiği bir ülkede,bir senelik arıcılar bile kaliteli anaarı üretmeye başladılar.İki sene içinde öyle bir gurup olduk ki inanılmazdı.Sonra bu gurubu bazıları yolunacak kaz,bazıları da merdiven olarak kullanmaya kalkınca tekrar başladığımız yere döndük .Geri dönmemiz bizim gibi paylaşımcılara bir şey kaybettirmedi.

Çok şeyleri aştık,aşamadığımız konular ise bir türlü eski geleneklerimizden kopamadık.Bunlardan birisi arılarımıza ne zaman ne vereceğimizdir.Aslında artık bir şablon var ama bir türlü şablona inanamadık ve biz arılara kek vermezsek arılarımız hayatta kalamaz korkusu var içimizde.Bu korkuyu da zamanla yeneceğimize inanıyorum.Gaye arılarımızı beslemekse neden yarım kilo kekle bir hafta uğraştırıyoruz ve kışa giren arıları yoruyoruz.Bu kış arılarının bir tanesi bile o kadar önemliki.Aslında kek vererek arılarımızı rizikoya atıyoruz.Herkes istediğini yapabilir.Fakat bizim gibi birkaç adım öne çıkanların ne dediklerine ve ne yaptıklarına çoğu kişi harfiyen uyuyor.Biz geçen sene ilk invert kek ve şurup tarifleri verdiğimizde hemen bunu uygulayıp başaranlar olmuş.Arılarınıza salkımdayken kek verdiğinizde bu yavru ve hareket demek olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız.Soğuk havalarda yavruya yatan arıların su ihtiyacı olacak,su almaya giden arılarınız felç olup ölecektir.Bu konuda kaynak bilen varsa göstersin.Kış gelmeden tüm kaynaklar diyor ki kovanın kışlık balı yoksa karşılayın ve bahara kadarda bir şey yapmayın.


İkinci vaz geçemediğimiz ortada hiçbir şey yokken arılara ilaçlar verilmesidir.Şurupta kekte mutlaka bir şeyler katmaz isek iş yarım kalıyor hissi içimize oturmuş.Bazıları da ilaç denilince başka şeyler anlıyor.Malzemecilerde birliklerde kendilerine sunulanları yasal biliyor.Bunları ben bilinçli olarak bazen gündeme taşımaya çalıştım.Bazı direk antibiyotik tavsiye eden haberleri yayından kaldırttım.Bende bilmeyerek çok şeyler kattım.Geldiğim nokta ise artık keklerinize vitamin katabilirsiniz deniliyor artık onu bile keke karıştırmıyorum.Son bahar gelmeden yaptığım kekin 20 kilosu hala evinde durur.Yavru için teşviğimi yapıp artanı bahara kaldı.İçeriği ise sadece bal ve şeker.Ben bazı şeyleri aştım ama ya yeni başlayanlar ne yapsın.Malzemeciye gittiniz,benim 2-3 kovan arım var neler lazım dediğinizde önünüze bir sürü ilaç konuluyor.Gel işin içinden çık.


Bu yazı bir şekilde sonlanması lazım.Fakat o kadar çok sorunla karşılaşıyorsunuz ki.Sizin hiçbir bekletiniz yok.Anaarı üretimini öğretiyorsunuz sizi herkes anaarı üreticisi sanıyor.Yada bu bir şeyin peşinde diyorlar.Belki de sanal arıcılıkta benden daha problemli kişi yoktur.Karşıma almadığım kalmadı.Yıllarca herkes ne şişe nede kebaba dokunmuş.Arıcılık camiasına baktığımızda o kadar çok unvanlı bilim adamımız var ki.Arıcılıktaki yerimize baktığımızda da yerimizin burası olduğuna ben isyan etmişim.Zonguldak a gittik,tv programı var.Gündüz hem geziyoruz hem sohbet ediyoruz.Selahattin ağabeyinin bana söylediklerine bakın.Bunları aslında bana söylerken de diyor ki,ben birisini 5 kişiye sorarım 3 kişi iyi derse işlem tamamdır.Senin için bırak şu ameleyi,boş ver o salağı.Evet Bu yüzüme söylenenlerdir.Arkamdan neler söylendiğini bir düşünün.Peki bunları sıradan arıcılarmı söylüyor kesinlikle hayır.Bazılarının anaarı işini bozmuşumdur,bazılarının ilaç işine takoz koymuşuzdur,bazılarının kek satışlarını etkilemişimdir,bazı bilim adamlarına yatın bakalım demişimdir.Bunlara bir sürü nedenlerde eklenebilir.Salak geri zekalı ameleliklerin yanına birde magazincilik unvanımız oldu.Siz bana neyi uygun görürseniz ben oyum.


Sonuç bazıları ilk okulda verilen çizgileri çizmeye devam ederken bazıları harfleri öğrendi,yazmaya başlayanlar olmuş.Yerinde sayanlara da yazanlara da saygı duymak lazım.


Not:
Arıcılık.
Arıcılık bilgi paylaşım forumu ve arıcılık bilgi merkezi.

18 yorum:

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

sana kırmızı kurdele takıyorum,sayın bakanım..tum ıyı ınsanlar senınle olsun.

UĞUR GÖK dedi ki...

Ali abi diyosunki bu yazı bir şekilde sonlanması lazım .Vallahi bir okumaya başladım (son yazıların hep böyle), sonuna bakmadan inşaallah uzundur hemen bitmez dedirtiyor insana.
Abi çalıştığın yeri bize bildirde müüdürüne mesaj atalım haftada bir gün yazıların için izin versin.
İyiki varsın abi.Yaptığımız hataları görüyomuşun gibi tek tek anlatıyosun benim gibi arıcılar Ali Türk ,Murat Çakır, Murat Akın ve diğer üstadları adım adım takip ediyoruz.
SAKIN OLA Kİ BİRİLERİNE KIZIP DA BİZİ AYDINLATMAKTAN VAZGEÇMEYİN

Unknown dedi ki...

işte olay bu bundan ötesi olduğuna inanmıyom her şey ap açık ortada isteyen istediğini desin.daha gidilecek çok yolumuz var uygun adımlarla engel leri bir bir aşacağız inşallah. ellerine sağlık bakanım.

-TUTKUN ARICI- dedi ki...

Tamam onların prof, başkan,yılların arıcısı ünvanları varda bize ne vermişler biz en küçükleriz,sizin gibi blog eğitmenleri bizim için interneti KRAL ARI YETİŞTİRİCİLERİ açık öğretim ünüversitesine çevirdiniz,sizin gibi karşılıksız çalıştığına inandığımız arı dostlarına ŞÜKRANLA MİNNETTARIZ !!!

muratakın dedi ki...

Ali türk:
Biz seni bir yerlere uygun görüyoruz.
canını sıkma doğru olan yolda yürümeye devam et.
Saygılar.

Şükrü KOCA dedi ki...

Ali Abi meyveli ağaç taşlanır. Onlar da anlamışlar ki sizde birşeyler var. Onun için taşlıyorlar. Ayrıca hayatlarında hiçbir arıcıya karşılıksız birşey vermeyen insanlar sizin gibi insanlardan rahatsız olur. Adamlar sizin gibi arıcıları gördükçe küçüldüklerini anlarlar ve bunu sizin gibilere hakaretler ederek örtmeye çalışır. Arıcılık adına eksiklerimiz çok. Yapılacak çok iş var. yol uzun ve meşekkatli. Yaptığınız katkılardan dolayı teşekkür eder işlerinizde başarılar dilerim.

Trakya dedi ki...

Yazdıklarına katılıyorum abi eski dededen kalma arıcılık ile şimdiki arıcılık arasında çok fark olduğunu gördüm öğrenmenin yaşı yok düşünüyorumda internet olmasa bilgiler paylaşılmasa idi şimdi arıcılıkta nerde idik dedelerimizin uygulamalarını yapıyor olacaktık internette gezerek sanal ortamda tartışarak doğruları bulucaz ilk blogları hatırlıyorum da kaç kişi idik şimdi ise her bölgeden bir sürü bloglar var ner de ise anlık takip var bence çok yol gelmişiz sistemi oturtamadık ilerde eminim ki sistem oturacak bence herkes bilgilerini paylaşmalı artısı ve eksisi ile alanlar alır almıyanlar almaz kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sadettin abi kırmızı kurdele ne işe yarıyor.Sonra başımıza yeni işler almayalım::))

Uğur yazılar insanların birikimiyle alakalıdır.Birir arıcılıkla ilgili yazı yazacaksa ve bunları biryerlerden araklayarak yapıyorsa zaten yazı akıcılığını yitiriyor.Yaptıklarını aktaranların yazdıkları zaten belli oluyor.Ben o kadar çok yazı yazıyorumki ne olduğum belli.Ara sıra sahneye reklam için çıkanlar var.Birden zembille inen görgüsüzleri kastediyorum.Yazıları yazmak için gün ayırmamada gerek yok.Gerektiğinde devreye girip olumsuzlukları işaret ediyorum.Ama dediklerimizi uygulayan bir gurup var ve herkes kendi mevsimine göre hareket etmeli buda neyle ölçülüyor dereceyle.Dün gece doktorla şakalaşıyorduk iç anadolu eksiye düşmüştü,bizim bölgemiz gece 15 derece civarıydı.Bazen bu tür yazılar yazacağım zaman bende çok araştırma yapıyorum ayrıca öğrenimim artıyor.


Asım abi insanlar ben bunu bilmiyordum demesi kadar normal bir şey yok.Biliyorum ayakları yapsan bir gün bir yere tosluyorsun.Öğrenmeye devam ediyoruz.İnşallah daha iyi olacağız.

Halil İbrahim abi gerçekten bu sanal topluluktaki bilgiler bilim adamlarımızda yok.Varda yok ama,herkesin araştırması çantasında ve saklıyor mezara götüreceklerya.Sonuçtabilim adamlarımız memurdur,memurlarımızda sallayıp başını alıyor maaşını.::)))



Murat Akın abi biz seni bir yerlere uygun görüyoruz demiş akşam bayagı gülüştük,acaba neresi? Bir sürü soru işaretei oluyor::)))


Benim için sevindirici olan ise bu habere yorum atanların ikisi şu an faal öğretmen,brisi ise emekli öğretmen.Bir zamanlar bayağı bunalımlarım oldugunda Şükrü hocam devamlı destek olanlardır.Kendisine teşekür ediyorum.Ama o durumları aştım artık,ayarımı kaçırsalarda artık konumumu biliyorum.Şükrü hocam taşlayanlarda artık taşlamaktan yoruldu gibime geliyor.Birileri taş attıkça adam yürümeye devam ediyor.Daha üç sene olmamış bu yola çıkalı gelinen nokta bence yetersiz ve hatalarım var.Birde başka açıdan baktığımızda süper yere geldik diyebiliriz düne göre tabiki.


Can dostum Şenol.İnsanların görünüşte çok dostları olabilir.Bu dostlar kötü gününğüzde yanınızdaysa dosttur.Şenol kardeşim artık bir şablonumuz oluştu,nerde neyi yapacağımıza dair.Dediğin gibi isteyen istediğini yapsın.Beni sevende sevmeyende benden istifade etmiştir.Hiç kimseyede bu işi sana ben öğrettim diye hava atmnamışımdır doktor hariç::))

muhteşem turunç dedi ki...

Kafana benim kadar taş düşsün demek gelıyor içimden ama 90 kg yum kıyamıyom çoluk çocuk aklıma geliyor:))

muratakın dedi ki...

Sayın Ali Türk:
Birinci satır yuvarlak laflar ama ikinci satır iyi bir yere uygun gördüğünü açıklıyor.
Mesala: Doktorun yanına asistan desek doktor sevinir tersini söylesek sen sevinirsin bundan vaz geçtim. ikinizi de birbirinize düşürmek istemem.yazılarınızı okuyunca hacivat-karagöz aklıma geliyor.
şaka bir yana işini düzgün yaptığın sürece arıcıların kalbinde yer alacaksın yer orası.
Saygılar.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Hadi bir taş ta ben atayım.Doğru bildiğin yolda devam et.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ah be muhteşem abi,nerden başıma bela oldun ki.Bela olduğun yetmezmiş gibi koş birde başımıza taş ol ve düş,geç kalmıştın.::))


Murat abi teşekür ediyorum,ama bana doktordan bahsetme .Doktor lafını duydukça gına gelmeye başladı::))


Ali abi taş için sanada teşekürler ediyorum.

Büyükdereli Ayhan dedi ki...

Az bile yazmışsın . Doğru bildiğin yoldan ilerlemeye devam et . Çünkü yalnız değilsin.
Selamlar.

hüseyin cengiz dedi ki...

abi küstürmesinler seni kime soru soracam ben..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ayhan abi konu az yada çok yazmak degil.Önemli olan doğruları zamanında yapmalı.Arıcılıkta zaman çok önemli.Birde kaynaklarımızn tümünde rasladığım bir şey daha var,hepsi ağız birliği yapmış kışa 5-6 çıta arıyla girin diyor.Yurt dışına bakıyorsun adamlar katlı aryla kışa giriyor.

Hüseyin küsen kim küstüren kim ::)))Herkes bildigini yapacak,yaptıklarını paylaşan paylaşacak.Zaten kimin ne yaptığınada arıcıarımız karar veriyor,gerisi hikaye .

cuneyt dedi ki...

Ali abi senin için kimin ne dediği önemli değil, kulak asılacak şeylerde değil. ortada birşey var yaptıkların ve yaptırdıklarının doğru olduğu. iki senedir seni ve mehmet yüksel abimizi takip ediyorum allaha şükür sizden görerek yaptığım uygulamalarda hiçbir sorun yaşamadım, ayrıca koloni kaybımda olmadı.ben uyguladım, olmaz böyle! dediler sonradan eski alışkanlıklarını bırakıp benden yardım isteyenler bile oldu ve şimdi onlarda memnunlar gözü ilme ve yeniliğe kapalı olana da yapacak birşey yok.şimdi tek sorunumuz karniola geçmek. bir kere denedik olmadı nasipse bu sezon başaracağım.selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Cüneyt her isteyen istediğini yapma özgürlüğüne sahip. İsteyen istediği gibi arıcılık yapabilir. Biz yaptıklarımızı paylaşıyoruz, hata görür isek başkalarını uyarıyoruz.

Karniol konusunda ise denedik olmadı cümlesi yanlış. Ben karniol ana arı aldım kabul ettiremedim olmalı. Denemek bir şeyi alırsın kullanırsın ve olmaz. Sen bunu kullanma şansın olmadı, biraz sabırsızsın, bak sabırsızlık insanı ne kadar bekletiyor, bir kaç gün bekleyip sabredemeyenler bir ertesi sezonu bekliyor::))

Sağlıcakla kal.

cuneyt dedi ki...

haklısın abi sabırsızlık ettik.cümleyi yanlış kurdum yorumu okuyan arkadaşlardan özür dilerim. denedim olmadı demiştim.düzeltiyorum kovana kabul ettirmeyi denedim başaramadım.Allah' ın izniyle bu sezon bunu da aşacağım.selamlar.