1.11.2008

SANKİ YAZ GİBİYDİ,BU GÜN HAVA

Arıcılık, işleri...
Sabah kahvaltıdan sonra hacı abinin eve gittim.Kütüğe şurup verip hacıyıda güya çalıştıracaktık arazi olmuş.Hemen kütüğün invert şurubunu doldurdum.Petekler bayagı geriye doğru uzadı.Bu arı kışın ölürse polensizlikten ölür.Geç aktarılmanın tek eksik yanı bu degil.Şu an içerdeki zinciride kopardık sayılır.Kovana silkelediğim günden beri 15 gün oldu hala petek örüyor.Aslında bu kovandan hıncımı alıyorum.Bu sene beni en çok uğraştıran kovandı.Numarası 13,dört sefer anayaptı ben verdim olmadı.En son yalancıya kaçtı,bende hazır meme vermiştim Trakya da.Anaarı çıktı eşleşti,bir tarafta yalancı bir tarafta anaarı yumurta atıyordu.Diğer karniyollar gibi bu bir türlü toparlamadı.Daha önce okuduğum kitaplarda eşleşen anaarıya kovan içindeki ilgi kaliteyi artırır diyordu.Bu yalancının üstüne kuma gelince ilgisizmi kaldı anlamadım gitti.O kadar uğraştım bir türlü üç çıtaya çıkamadı bende dağıttım gitti.Demekki bu yaz az uğraşmışız hala devam edecegiz.Şu anki durumu süper ama genç işçilere ihtiyacı var.Başka kovandan versem birde anayı kestirecem diye korkuyorum.Bakalım ne olacak.Nasılsa gözden çıkmış bir arıydı.Birde kovan söndüren arkadaşlara üzülüyorum,biz kovan söndüremiyoruz .Gözden çıkarsanda sönmüyor.Yalnız civarımda bir sürü kovan körletenler var.Haberleri gelmeye başladı.Dün biri benden bal istiyor ne yapacaksın dedim arılarım mafolmuş ne yapacaksın dedim kek dedi.Kos koca ayları yemiş uyandı ama çok geç.Arı körletenler bunları yayınlarlarsa çok iyi olur,başkaları bu duruma düşmez.Gizleyenler var.
Peteklerin aşağıya degilde geriye doğru uzuyor.
Şimdide her taraf kocayemiş oldu.Kocayemiş çiçekleride iki renk,pembesi ve beyaz salkımlı oluyor.
Kovanların önü arkası her tarafı kocayemiş olmuş artık.
Bu sıradaki kocayemişler beyaz çiçek veriyor.
Çoktan beri zaman oluyor hava olmuyor,hava iyi oluyor ben başka yerlerde oluyordum.Kovanlarımın durumu harika.Daha iyi olabilirdi ama hatamı biliyorum.Seneye Trakya sagımından sonra arıları kekle beslemeye almalıyım.Şimdi arı nufusu geri gittikten sonra yeniden ataga kaldırmak çok zor.iki üç çıta arıyı ne yaparsan yap süre belli ancak 4-5 çıta yapabiliyorsun.Trakya da beslense arı oradan 5-6 çıta gelse bunu bir turda 8-10 çıta yapmak çok kolay.Yavru zincirini hiç koparmamak lazım.Bizim bölğemizde dört sağım yapılabilir.Baharı kaçırıyoruz,Şile'ye ağırlık verirsen oradada arı bitiyor.Şileyi normal geçerek trakyaya gidiyoruz bala çalışan arı gene bitiyor.Pürene arı kalmıyor nedeni ise başıboşluklardan.Bu bölgede en erken kek ben verdim ama genede geç kaldım. Mevcudu iyi olanlar dıştan içe doğru çıtaları bloke etmeye başlamışlar.Yaptıgım kontrollerde sadece bir kovanda 4 çıta yavrulu vardı.Genelde arıların yavru alanları iki çıtaya düşmüş.Birde degişik kovanlarda iki varroa gördüm.
Bu tip yavrulu çok nadir artık varsada tek çıtada oluyor.
En ilginç çıta bu.Kata bal atan benim şampiyon.Kata işçiler çıkıyor diye anaarıda çıkmış.İki çıtaya yumurta atmış bir çıtadaki yumurtalar çatlamaya başlamışlar.Hemen silkeleyip adım bu çıtayı,hemen kafkası açtım tek çıtada el kadar yavrusu varmış.Yumurtalı çıtayı bir tarafına bir tarafınada çatlamışları evlatlık verdim.Madem kendisi çocuk yapmıyor,hazır çocuklara baksın.Anaarı kafayı yemiştir burada ne oldu diye.Bu aradada çıtayı silkeledim anaarı gene katta kaldı.Aslında elimle alıp aşagıdan kovana bıraksaydım iyi olacaktı.Katla kuluçkalık arasında naylon var ve işçilere verilen yoldan faydalanmış.Şampiyon şu an 15 çıta falan ve hiç bir çıtasını başka kovanla paylaşmayacam bu sene.Güçlüler güçlü zayıflar zayıf girecekler kışa.Şu anki durmlarıyla hepsi sorunsuz bahara çıkacak durumdalar.
Güçlü kovanlarda balla blokeler daha fazla olmuş.Aslında bu ballar bir Muğla lının eline geçse soyar sogana çevirir.
Bal durumları iyi.Yaklaşık 35 kovana bakım yaptım,daha 35 daha var.Gebze dekileri arada hallediyoruz.Arıların güçsüz oluşu baharı sonbaharı yazı her tarafı etkiliyor. Şimdilik hava süper ama ne kadar sürer bilemem.Kocayemişler kar yağdığında bile çiçekli olurlar.Bu gün bayagı yorulmama rağmen moralim süper.Arıların durumu iyi olunca insanda ister istemez rahatlıyor.Bu sene çok başıboş kalmışlardı.



Kocayemilerin açanı geçeni ve açacak olanları mevcut.Bu resimlerin orjinallerini yeni siteye atacam.Elimdeki resimleri silmeliyim çok dosya oldu.Ben her hafta sonu 200-300 civarı resim alıyorum ve o akşam gelir bilgisayara atarım.İçinden seçilenleri yüklüyorum lazım olur aslında bir şeyede lazım olmuyor.Güzellerini bir siteye toplayıp hepsini silecem.

1 kasımdanki karakovanın durumu.Resimi koyup dünkü filimi koymamıştım.



Not:
Arıcılık.
Arıcılık bilgi paylaşım forumu ve arıcılık bilgi merkezi.
http://www.aribakani.com/forum/

11 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

Kara kovana maaşallah yaz sonu yapılmasına rağmen çok güzel görünüyor.

SELAMLAR

Sinan dedi ki...

Merhaba Ali abi arıların çok güzel maşallah. Bugün bende açtım kovanlarımı fırsat bu deyip. gerçi her çıtaya bakmadım ama ne yumurta nede kapalı hiçbir şey göremedim. bunun sebebi soğugu hissetmesi olabilirmi? bende seninle beraber kek vermeye başladıydım bir ay önceki yavrular çıkmış ama devamı gelmemiş anlayamadım.
Kolay gelsin...

Üzeyir Okkan dedi ki...

Ali abi kıskandım gerçekten, bizim arılar yavrudan kesileli neredeyse bir ay oldu gerçi bunun sebebi aşırı soğuklar geceleri neredeyse sular buz tutacak ,ama gördüğüm kadarıyla sizde hala devam ediyor.
Kolay gelsin

Arıcı 07 dedi ki...

Ali bey Arı çama gidince yumurtayı azaltıyor.ancak 2-3 çıtada kurtcuk kalıyor.öyle olunca di
ğer petekleri ful süzüyorsun.Ama sonrada arıyı kaldıracağım diye çuval çuval şeker veriyorlar...Çok şey değişmiyorki.Baldan alıp,şekerciye vermektense balı arıdan normal almak daha iyi olmazmı?

Θεοδόσης Κατσαρός dedi ki...

Merhaba Ali
φώτο 1 να του κρεμάσης ένα σκόρδο για τα κακά μάτια.
Μ Π Α Β Ο !!!!

ariciahmet dedi ki...

Ali bey iyigünler
iddia edredimki bu ay da arı resimde görüldüğü gibi beyaz petek ormez, demekkı oluyormuş yöre farkımı cıns farkımı bilemem.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bünyamin abi ne yazı güz sonu koyduk be::))Eylülün 13 de arıları silkeledim,15 şinde minik dalak takmıştı.Buda bizim için ayrı bir gözlem oldu.Sıfırdan buraya geldi aynı oğul gibi.

Sinancım bende anlamadım,hayret .

Armagan arıcılık buralar güzeldir ama daha güzel yerlerde var.Mesala eğe bölgesinde arılar 15 gün filan salkımda kalır.Yanı kışı olmayan yerlerimizde var.Kıskanma sende bu tarafa gel::))

kokkini-melissa merhaba,hello kalemera,başka sizin dilden bu kadar.Bende seni izliyorum güzel haberlerini bekliyoruz.Hoşça kal.yorum için tehkyouu.::)))


Ahmet abi bir sen degil çok kişi hayret ediyor.Bir başkasıda dediki arı beslemeyle petek örmez diyorlardı demekki örüyormuş.Birde biz hep duymalarla iş yaparızya.Biri olmaz derse artık hayatta olmaz dimi::))

Korkuyorum kem gözlüler karakovanı çatlatacak::))) tu tu maşallah deyin.

muhteşem turunç dedi ki...

Bu arıya bi şey olursa polensizlikten olurmuş gibi numaraları boş ver gezmeyi bırak buna iyi bak aksi halde seni karakovan canavarı ilan ederim bilmiş olasın:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi ben gerekeni yapıyorum,karakovana işçi arı olup polende toplayamamki.

Ama dün bir kovana denk geldim,yarım çıta falandı nasıl sönmedi hayret.Resimlerini ve bir günde ne güce getirdiğimi bir kaç güne yayınlarım.

Ayrıcada kendini benle karıştırma.::))

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

merhaba ali beyarılarınız güzeldekoca yemişiniz daha çok etkiledi beni inşallah fedesinden bulurum bende koay gelsin

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet abi fidesi oluyormu bilmiyorum,yemişlerinin içinde çekirdekleri var.Birde bunların kökü derinde gibi.Ayrıca bir ara Selahattin abiyle püren konusunu görüştük bizde olmaz dedi.Yani yer ve şartlar önemli.Ben kocayemişi bir kaç kez sökmeye çalıştım köklü çıkartamadım.Ama gene deneyecem miniklerine bakmak lazım.