23.12.2008

KABAK TATLISI YERMİSİNİZ DESEM::)) ? ? ?

Bu sene kışın yarısı oldu hala kabakların tadına balmamıştık.Dün iş çıkışı belediyemizin yanındaki pazardan kabak aldım.Genelde mutfak becerim iyi desem yalan olmaz.Neyse kabağı dün gece, geç vakitlerde pişirecegimiz kadar soydum.Her şeyin püf noktaları var,kabak tatlısının olmazmı hemde bana göre çok.
Soyduğum kabakları ince ince dilimledim.Bunun nedeni ise kalın dilimlerin içine şurup işlemez tatlıyı yerken ağzınıza kabak tadı gelir,yani tatlınız kabak tadı vermemeli.::))
Sonra soyulmuş ve ince dilimlenmiş kabagımızın üzerine toz şekeri döküyoruz.Sabaha kadar belkemesinde hiç sakınca yok.Pek pis bogaz biri degilim ama,herşeyin kıvamında sı süper olur.
Sabah işe girdeken bir göz atıp birde resimledim.Şekeri tam erimemiş,bir kaç saat daha beklese kabak kendi suyuyla vıcık vıcık şurup içinde kalır.Ben öğlenleyin yemege geldim tatlıyı pişirmişler.
Tam kıvamında olmasada hemen bir tabaga bir porsiyon ayırıp yemegimi yerkende tatlıya kıvam verdim.
Tatlınızı ocakta pişirdikten sonra şurubu daha keskin olsun diye tencere kapagını açıp alevli ataşte kaynatıyoruz.Bunu yapmamızın nedeni şurup içindeki suyu uçurup,daha keskin tatlı lı severim.Kıvam bence oluştu.
Sonrada ocagı kapatıp işe gittim.Akşam içişlerinden de tatlı harika olmuş,taktiri duymak sevindirici olsu.Buyrun hep beraber afiyet olsun::)))
Bu resim ve aşagıdaki 15/12/2008 tarihinde çekildi.O gün arılar acayip polen getiren arılar.
Bu arıda pencere önündeki mermere konmuş dinleniyor.

Buradan aşagıdaki resimler ise 17/12/2008 tarihinde çekildi.Hava bu günde iyidi.İncelemeler yaparken yerde arı ölülerinden birisi ilgimi çekti.Elime aldım acayip polen toplayıp kovanın musluguna iniş yapamamış ve balkona konmuş sonunu getirmiş.İnceledim balkondan kalkmak için çok çabalamış ama başaramayarak ölmüş.

Son baharda arıların uçması bu nedenlerden dolayı hiç iyi degildir.Havanın iyi ve güzelligine aldanıp işe giden arılar aynı anda degişen sıcaklıklardan dolayı telef olurlar.

Kışı sert geçen yerlerde arıcılık daha kolaydır,arı salkıma girdimi mevcutlarını kaybetme riski yoktur,bizim buralarda ise risk çoktur.Birde yanlış beslemeleri buna eklerseniz dışarı çıkmayacak arı keki yediğinde zorunlu suya gider.Şimdi olanlardan haberimiz olmadığından gidip geliyor sanırız.Telef olanları bir tespit edebilseydik keşke.


Bazen hava iyi oldugunda uçuş oldumu bir çok arı balkonda hareketsiz duruyor.Alıyorum elime canlılık alemetleri var,nefesimle veya bir kavanoza koyarak ısıtıyorum başlıyorlar uçmaya.Neyse pazar gününden beri artık salkıma girdik çok şükür.Uçmuyoruz ve şimdilik telef olmak yok.Kütüktende bu kadar şimdilik.

4 yorum:

muratakın dedi ki...

Sayın Ali Türk:
Arıcıyız örnek olması bakımından başka bir pişirimi de şekerin yarısı yerine bal koyup fırında pişirmeyi denermisiniz.
Saygılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Bilmediğin işe burnunu sokmuşsun 1 kg kabağa 1 kg toz şeker koyacaktın tarifde ölçü vermemişsin.

Unknown dedi ki...

En sevdiğim tatlılardan biri valla bu gune kadar bizimkiler pişirdi ben yedim bu akşamda yine kabak tatlısı vardı.Üstüne çekilmiş fındık koydumu dahada güzel oluyor.Şimdi senin tarfiden bir kabak tatlısıda ben yapım bizimkiler yesin bakalım begeneceklerimi.kolay gelsin Ali abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Murat abi balla başka şeyler denedimde kabak tatlısını denemedim.Nasılsa bal çok şekere yazık etmemek lazım doğru söylersin.

Muhteşem abi,sen heralde bu işleri biliyorsun.Püf noktalarını söyleyiverseydin sadece şekermi eksikti be.Bu diplomalılara hasta oluyorum,kendilerini hatırlatmak için neler yapıyorlar.::))

Emrah'cım,sen boş ver kim ne derse desin::))
Şu an bu gün yapılmasına rağmen evde kabak tatlısı kalmadı.Ne demek istediğimi anla::))
Süperdi.