22.01.2009

22 /01/2009 AYLAR SONRA ARILIKTAYIM::))

Bu gün öğlenleyin solugu hacı abinin arılıkta aldım.Tüm arıları birer birer gezdim.hepsinde uçuş vardı.
Bazı kovanlarda polen gelişi daha fazlaydı,bu arı yerli bir arım.Baharda ilk işim tüm iyi arılrımdan ikişer anaarı üretip Gebze'de sabit bırakacağım.Yıllardır ayıkladığım arılarımı korumaya alacağım.Bizim için en iyi ıslah ayıklamadır ve ben bu işi yıllardır zaten yapıyorum.Bunu dışardan arılığıma gelenler daha iyi anlıyor.Başkasının arılığında maskesiz gezemessiniz benim arılıkta maskesiz bal alınabilir.Bazen tek tük çılgın arıda çıkıyor.
Havalar soğukken ben önlerini açmıştım,hacı abi tüm kovanları gene tıkamış kafasına göre.Güçlüyüde zayıfıda daralmış.
Bu şampiyon,pek fazla uçmuyordu.Arılıktaki en güçlü arılardan biri.
Zaten arıların yiyecekleri vardı, birde arıları kontrol etmeye zamanda yok.Mudahale edilecekler belli.Birisi kutulara çıta üreten kovan.Kışa o kadar zayıf girdiki.Son durumu bu.Ortadaki çıtalardaki balları bitirmiş.Yanlarda iki çıtada bal vardı.
Zır boş çıtanın üstünde dolaşıyorlar.
Anaarıda burada.Bu kovanı açtığımda yalancıya kaçan kovandaki arıları bunun arka kısmına soğan doğrayıp, birleştirdim.Çıtalara biraz invert şurup döktüm.İki su bardağı kadarda kola şişesini kesip şurup koydum.Bu kovanın bir an önce faliyete geçmesi lazım.
Sonrası ise sosyeteye bakılmalı.Genelde kutular çok besin tüketiyor.Havalar bir ara açtığında bakmıştım ortadaki tüm çıtalar zır boştu.O dönemi hatırlarsanız bu kutuyada inver şurup verilmişti.Birde o dönemde salkımın merkezine en dıştan bir sırlı ballı çıta vermiştim.
Sırlı balla dokunmamışlar ama başkada bir şey kalmamıştı.Tekrar yarım litre civarında yemlikle üsten invert verildi.Artık bir şey olmaz.Baktığım iki zayıf kutuda diyeyim ne yumurta nede yavru vardı.Bundan sonra ne olur bilemem.
Sosyete anaarısı,havalar bir ısınsın yeni dağ tipi kovanlardan birisine tranfer edecegim bu anaarıyı.
Havaların bu mevsimde bu şekilde olması hiç iyi degil.Arılarımız yavruya yatar birde hava bozarsa hepsi gümler.Onun için arıları yavruya teşvikleyici işlerden uzak durulmalı.Sonrasında hacıyı Cemil ustanın marangoza bıraktım,daha önceden sipariş edilen lahmacunların başına kuruldu.
Dün beni hem doktora hemde Trakyalı Şenol'a telefonda şikayet etti.Beni aç çalıştırıyor diye.Hatta doktora dediki kış çıkana kadar senin yanında kalabilirmiyim. Ama doktordanda ses çıkmadı.Kimseye iyilik yaramıyor işte.Ben bu resimleri çekerken hacı diyorki makinaya sanki pil koydun numara yapma diyordu::))
Arılıkta batarya bitmişti,dinlendimi bir kaç resm daha çektiğinden habersiz.
Yoksa bu pozları verirmi sanıyorsunuz. Fakat Allahtan kork demek lazım,aç böyle çalışılırsa, tok nasıl çalışılır merak ettim.
Ben işe gittim mesayi başlamıştı.Akşama geldim yapılan işe bakın.Beyazları boyamış,hemde bir kaç kat.Ben gelince o arazi oldu bende dükkan kapanana kadar yeşilleri boyadım.


Kimsenin lafına bakmamak lazım,hani bir laf vardırya ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz diye.İş ortada,hacıya kalsanız iki gün geldiya işi bitirmiş.

8 yorum:

yalovalı arıcı dedi ki...

alo yazıları unutmuşsun trene bakar gibi resimleremi bakacağız çabuk düzelt

yalovalı arıcı dedi ki...

oldu çok iyi reklam yapıyon Halil Bilen abimizin başına gelenden haberin yok galiba.Birde açık açık öğünüyorsun arılarım çok sakin maskesiz bal sağımı yapılır diye.Ayyaşlara duyrulur :))
Arı dediğin saldırgan olmalı benim arılar gibi arılığa 150 metre yaklaşınca hemen saldırıya geçiyolar.
Hadi bakalım 2009 un ilk bakımıydı galiba daha yolun başındasın.
çoook çalışman lazım çoooooook.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf birisine uzaktan eğitim veriyordum aradada resimleri yükledim yayınlaya basmıştım.Ben genelde tüm resimleri yükler sonra yazılarını yazarım.Fakat bu işleri yaparkende bazen msn açık olmalı birileriylede görüşüyoruz.

Gelelim ikinci yorumuna.
Ben bu konuyu bir zaman haber yapmıştım.Mallarımızı korumak istiyorsak yüzlerce bekçide diksen başına gene koruyamayız.Burada hiç önlem almayın anlaşılmasın.

Malları korumanın yoluda zekatını vermekle oluyor.Zekat bazılarına göre hafif bir şeydir ama Allah için öyle degil.Dinin diregi namazla birlikte anılır ayetlerde.Bakara 43.“Namazı tam kılın, zekâtı hakkıyla verin, rükû edenlerle beraber rükû edin”.

Peygamberde derki; "Mallarınızı zekatla koruyunuz hastalarınızı sadaka ile tedavi edin, belaya dua ile karşı koyun"Kaynak Kutubis-sitte c.6 Sh.347–348.

Benim inancım budur,sizin malınızı Allah korumadıktan sonra gerisi bana göre boş.Şimdiye kadar bir olumsuzluk yaşamadım,ayrıca arılarım ölmüyor.İlerdede olumsuzluk olmayacak diye yazmadım bunları.Tedbiri alacagız gerisini beklemek düşer.Bu konu öyle az bir anlatımla olmuyor.

Bir ara bu konuda söz açılmıştı,Trakyalı Şenol'la bu konuarı görüştük.Biri başından geçeni anlatmış oda bana anlattı.Kapalı çarşı tutuşmuş, bunu anlatan adamda kapalı çarşıda süngerci, süngerin ne kadar yanıcı olduğunu herkes biliyor.Süngercinin tüm komşularının dükkan yanmış,süngercinin dükkana bir şey olmamış.Süngercide anlatımında demişki her sene her şeyimi hesap eder ve zekatını verirdim.Bu konuyu bu kadarla kapatıyorum çok uzun olur yüzlerce bunun gibi örnek verilebilir.Olacak olursa onun önüne geçmek imkansız.
İki sene öncesi,Şile'den arılarımı tarkyaya kaldırdım,başında bekçiside yoktu, bırakıp geliyoruz bize 70 km.dir.Bizim başkan arılarını Trakya'ya kaldırmadı.Ben arıları kaldırdıktan iki gün sonra başkanın üç kovanı çalındı.Hırsız daha önce gelseydi benim kovanlar başkanın kovanlarından 200 mt. daha yola yakındı.Olacak oldumu böyle ne desek boş.

Bazende bu işler öbür tarafta alacak anlamındadır, o işleri yapanları biz şimdi bilmiyoruz ama ahirette hırsız gelip mal sahibini mutlaka bulacak ve orada hesaplaşma olacaktır.Nerden bu yorumu attın bilmem ki Yusuf::)))

yalovalı arıcı dedi ki...

aynen öyle oldu nerden bu yorumu attımki :))bir söyledim bin ah işittim.
bende zekat hakkında bişeyler yazacaktım ama konu uzadı uzadıya gitmesin diye vazgeçtim senin açıklaman zaten özetlenmiş anlayana...

muhteşem turunç dedi ki...

Tamam Allah korkun var anladık da kuldan utanman niye yok o yaşlı başlı adama kuru kuru lahmacun yedirmişin bir ayran alamadınmı ondan sonrada sen anlat zekatı....

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi sana ne diyeyimki.Hacıya 5 lahmacun ye dedin dörtten fazla yiyemedi.Birde 5 tane yeseymiş,yerinden kalkamayacamıştı.Birde meyve suyu teklif ettik içmedi,iyiki onuda içmemiş.İşlerin durumu ortada.


Zaten ben bu hacıya bir türlü yaranamadımki.Trakya'da da böyle lahmacun kebap köfte yedirdim, illede mercimek çorbası diyordu birde limonlu olacakmış.Yav ben niye bunları yazıyorumki, sen hacının sana iltica etme istegini bir cevaplada sonra senle konuşalım.

Şükrü KOCA dedi ki...

Merhaba Ali Abi,
Abi sen hem iş yaptırıyorsun hem de fırça çekiyorsun. Olmaz böyle,

Burdan Hacı Amcaya seslenmek istiyorum. Doktor Abi kabul etmezse sen bana gel abi. Lahmacunun yanında kesinlikle ayran olur. Az çalışıyorsun demek kesinlikle yok.
Katları iki hafta oldu sipariş edeli. Hala ses yok. Bu işlerden anlayan Hacı amcalar aranıyor bilesin.
Selametle kalın

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şükrü hocam işçi çalıştırmak çok zordur.::))

İşçilere yüz verirsen astarda isteyebilirler,onun için işi begensende bir işveren olarak mutlaka bir kusur bulmak gerekiyor, mesala gözüyün üstünde kaşın var gibi::))

Ayrıca elemanımı ayarttmaya çalışmayın, fırça yesede ara sıra oda bana fırça atmaktadır.Dün dediki göze görünmeyen işleri bana yaptırıyorsun, sonrada her işi ben yaptım diyorsun, diye bana çıkıştı.Siz böyle yaparsanız durum dahada kötüye gidebilir lütfen yazılarınızı işçilerin tahrikine sebep olmayacak şekilde yazın::))