31.01.2009

YENİ YILIN BİR AYI BİTTİ

31 ocak 2009, yeni yıldan bir ay uçup gitti.Bü gün öğlen yemek saattinde hacıya bir baskın yaptım.Bahçeden telefon ettim nerdesin ve ne yapyorsun diye evde yatıyorum dedi.Sen evde yat biri bahçene girmiş deyince geliyorum dedi. Biten anaarı kutularımızı hafta içi arılığa nakletmiştik.Hacı abi hepsini güzelce istiflemiş.
Marangozda kalan kutuların musluklarınıda iki gün öncesi bitirip, başka işlere yöneldim.
Kapak tahtalarını boyladım ve montajına geçtim.Heralde yakında kutu işlerinin tüm işleri bitirilmiş olacak.Biraz çıta işi uzun gibi dursada, işe başlandımı iş eriyip gidiyor.
Arılıktaki depoda arılanmayı bekleyen anaarı çiftleştirme kutularım.
Hafta içi Seyithan abi memleketi Agrı'yı arayıp hava durumlarını sormuş akrabasına.Akrabasıda demişki tükürsen yere düşmeden donar.Bizimkide demişki benim kaysı burada çiçek açtı.
Ayın son gününde birde ben göreyim dedim kaysı çiçegini.Ağaç tam açılamamış, açılsa zaten bir kaç gün sonra ebesini dedesini görür diyorum içimden.
Arılıktaki kontrollerde musluklara bakılıyor, bulunan ip uçlarındanda yorumlar çıkarılır tahminler yürütülüyor.Buradaki arı ölüsü yeni doğmuş ve kanatsız, kovanları bir türlü oksalik asitle sıradan bir geçemedim.Birde bu sene hiç yavrusuz bir dönememiz olmadı sanırım.Bu arı ölünsünden yola çıkarsak 21 öncesi yumurtaymış diyebiliriz.Ama bu ip uçları bizim için çok önemli şeylerdir.Birde bu kovan son turda yetişen sakat bir anaarıya mahkum,anaarı işçi arıdan daha küçük, baharı bekliyoruz.Bu arada bu izlenimler alınırken hava 5 derece ve bazı kovanlarda gidip gelenler var.Karniyolda gidip gelenler vardı.Yerlilerde gidip gelmeler vardı.Gerlenlerde de polen filanda yok.
42 nolu arı bu daha önceki kışlarda en kalabalık kışlayan arımdı.Kızları aynısı olmadı.Ama bundada hareket var.
5 derecede ne yapıyorlar, dışarda işleri ne? Demekki içerde yavru var ve içersi 35 derece.
Benim 3 nolu şampiyonda dışarı gidip gelenlerdendi.
Arılıktan ayrılırken aldığım resimle bu habere son vermeden bazı şeylerin altını çizmem lazım.
Her sene baharda ben kek veriyordum, kekleri verdikten sonrada acayip arı ölümleri oluyordu. Bunuda kıştan çıkan kış arılarının ömrünün bittiğine yormaktaydım.Şimdi anlaşılıyorki kek verdiğim arıların ömrünü ben kekle tüketiyormuşum.
Yurt dışında bahar beslemeside yok fakat içleri bal dolu ondan dolayı besleme yapmıyorlar.Bizim arılarımızın içinde o kadar stok yok.Baharda stoksuz arıları beslemek istiyorsanız şurup verin.İllede kek verecem diyenlere diyecegim ise şudur tüm kovanlarınıza kek vermeyin.Keki verdiğiniz kovanları takip edin göreceksinizki 10 gün sonrası musluk arı ölüsü dolmaya başlayacak.
Daha önceleri bunu bir türlü anlayamamıştım.Kek verildikten sonra arılar sanki ölmek için yarışıyorlar, sizde gözlemleyiniz.

7 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

zavallı hacı abi kara kovandan çıkmayı nasıl becerdin der gibi bakmış :)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yok be Muhteşem abi, evde yapıp stokladığım invert şuruplarıda götürdüm.Bana diyorki bak ben olmazsam yemlikler burada::))

Artık pozda vermiyor, nazlanıp duruyor.

Bu sıra iyice arazi olmaya başladı iki gün çalıştı, adamımın ayarını kaçırdınız.Sorumlularıda biliyorum. Yurdun her yerinden hacıya tranfer teklifi yapıldı::))

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

valla doktorum sen bu bakanı ınvert şurup yerıne kekle besledın galıba kara kovanda
suya yanmışkı,dışarı çıkmış..


muhabbetınız bol olsun,ufak tefek şeylere kırılmayın,bak yınede yorum ve cevap atılmış..(muska etkisini gösterıyor yavaş yavaş)

saylıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

sadettin abi ne muhabbeti,aramız iyice açıldı.Artık bize muskanın ne sıcagı nede sogugu filanda fayda etmez.

Gülüşan ŞENGÜL dedi ki...

bn aksaray ortaköyden gülüşan şengül.14 yaşından beri arıyla uğraşım var.şu an 60 kovanla ancak ilgilenebiliyorum.esnaf olmamdan dolayı ancak bu kadara bakabiliyorum.sizde acizane fikrim bazı yanlış uygulamalar gördüm.akıl yaşta değil başta,yada çok okuyanmı bilir çok gezenmi polemiğine girmek gibi bir niyetim yok.ilerde inşaallah bunları açarız.sizin kaç yıldır arıcılıkla uğraştığınızı sormakla kabalık etmiş olmam herhalde.teşekkürler

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

"Fotoğrafa bakıyoruz 3 -5 yada 10 kovan arısı var adamın, bilmediği yok uçuyor" Bu yazıyı sizin sitenizden alıp buraya yapıştırdım.
Arıcılık arıcılıkta uzman olan veya olabilmek için kovan sayısımı gerekli.
Benim arıcılığımı soruyorsun ben 45 yaşındayım ve evimizden hiç bir zamanda arı eksik olmadı.130 kovanla çalıştığım zamanlarımda var.

Polemige girmek istemiyormuşun, iyiki girmiyorsun::))

Madem ben yanlış yapıyorum siz doğruları yazın, bu işler atmakla olumuyor buyrun.

Ben gelenek arıcılığımızla alakalı bir hatam olduğunda da ben bunu daha önce yapıyordum bakın şurada yanlış yapmışım diye de yazan biriyim.Şimdiye kadar siz nerdeydiniz?.Bazı şeyler oturduktan sonra ortaya çıkıp akıl vermek çok güzel oluyor değilmi?.

hüseyin cengiz dedi ki...

neymiş yanlışlar merak ettik