13.02.2009

KÜTÜK ÖPSÜN HEPİNİZİ


Sanal arıcılığın en önemli gündemlerinden birisi çoktan beri invert şuruptur. Bu öyle bir konu ki, anlayanında, anlamayanında, kullananın da, kullanmayanında bilmiş bilmiş yazılar yazdığı bir şey işte. Konu o kadar çekici ki sormayın, piyasadan silinip gidenlerin bile gündeme gelebilmek için toplantılar yapıp koltuk yapmaya çalıştığı invert ne meşhur şeymiş. Konunun merkezinde de iki tane Ali var, Ali’lerden biri Şekerli, birisi ise çok acılı gelebilir aman dikkat:J). İnvert şurupla alakalı yazılan bir bilimsel yazılımımız maalesef yok. Düşünün ne halde olduğumuzu dünya kadarda bilim adamımız vardı aslında. Bu konuyu maddeleyip yazılar yazmak daha iyi olacak sanırım.

İnvert şurupla sanki bal ürettiğim izlenimi çıktı.
İnvert şurupla beslenmiş ve kışı çıkarmış kütük yok sayıldı.
İnvert şurupla alakalı şüphelerin hiç biri şu an kanıtlanmış değil.
İnvert şurup hmf değerleri ve son halimize göz atış.
Sonuç


Şimdi öyle bir yere gelindi ki, nerede üçkâğıtçı ve hileci varsa bir araya gelip invert şurup üreterek bunu bala dönüştürüyor. Ayrıca bu invert şuruptan üretilen balların hem hmf si yüksek hem de kalitesiz bal oldular. Hiçbir üçkâğıtçı bu şekilde bal üretmeye kalkmaz bunu belirteyim, üçkâğıtçıların zekâları bu konuda iyidir. Kalitesiz yada seksiyon ballarının nasıl yapıldığını duyuyoruz yada okuyoruz. Seksiyon balları için çöpe atılan değeri 1 liranın altında satılan çöp şekerlerden, kar gibi petek ballar üretilip ayrıca bu ballar petekli olarak piyasaya sürülmektedir. Merdiven altı imalatı dediğimiz ballar ise zaten arı görmeyip atölyelerde ticari glikoz litre veya kilosu 80 kuruş olan malzemelerden yapılmaktadır.

İnvert şurupla beslenip bahara çıkarılmış bir kütük gözlem kovanı yok sayılmıştır. Hiç bir kimsenin elinde bu tür bir bilgi olduğunu zannetmiyorum. Çünkü ülkemizdeki üniversiteler ve bilim adamlarımız yurt dışındaki deneyleri tekrar edip, gene yurt dışı kaynaklarını tercüme ederekten arıcılık hayatlarını sürdürmektedirler. Ortada bir veri var, kış boyu invertle beslenen arıların ne durumda olduğu da ortadadır. Bu kovanı balla bile beslemiş olsaydım bazı sorunlar yaşaması kaçınılmazdı. Balla beslenen arılar zamanla bağırsaklarında biriken polen kalıntılarından kurtulmak için kış günü dışkı lamaya çıkıp soğuktan öleceklerdi. İnvert şurup verdiğimden dolayı bu hadise olmadı nedeni de verilen invert şurup tamamıyla enerjiye dönüşmüştür. İnvert şurubun en büyük avantajlarından birisi ise uzun süre beklediğinde bozulmamasıdır. Normal şurup verdiğiniz arı bunu çekemediğinde üç gün sonrası ekşiyip arının sağlığını bozacaktır.

İnvert şurupla alakalı konuşulan olumsuzlukların daha kesin kanıtları yoktur ve hepside varsayımdır. Olaylara bir başka açıdan bakıldığında çok değişik şeyler düşünebilirsiniz. Bizim ülkemizde insanların sağlıkları o kadar önemli değildir. Bunu herkes biliyor. Fakat Avrupa da bu böyle değildir. Avrupalı halkına öyle kalitesiz ve tehlikeli yiyecek yedirmez yedirilmesine de asla izin vermiyor. Bunları nerden anlıyoruz yaptıkları ithalat ve kendi üretimlerindeki titizlik ve bu titizliğe uymayanlara verdikleri cezalardan. Hele konu arıcılık olunca sizin üretmiş olduğunuz bir ürünün kovanlardaki arılara verilmesi aşamasında ruhsatınız bir işe yaramıyor. Bu arılara kullanılacak ürün her ne olursa, götürüyorsunuz üniversite onayladıktan sonra kovanlarınızdaki arılara verilmesi serbest olmuş oluyor. Avrupa bu invert şurupları madem sakıncalı ve halkına da zararlı niye bunlara izin veriyor ki. Bir başka konu invert şurubun arı ölümlerine nedene olduğu yönünde. Asıl arı ölümleri Amerika da olmuştur, Avrupa da koloni terk ve sönmeleri olmamıştır bunları birbirine karıştırmamak lazım. Bu konularda yazı yazanları elinde bir delil ve belge yoktur. Dönüp dolaşıp Ali Şekerli’ nin yazdıklarından anlam ve mana çıkarıp yazılar yazılmaktadır.


Şimdi yeniden invert şurup ve hmf değerlerine dönecek olursak. Bu konuyu gündeme taşıyanların derdi kek ve arı yemi satamadıklarından kaynaklandığını sanıyorum. Bu hmf nedir ve ne kadarı zararlıdır bunun ölçeğini yazı yazanlarda bilmiyor. İnvert şurup yapımında benin anladığım ise 117 derece sınırı şudur, 120 dereceden sonra şeker karamelleşmeye başlar ve karamelleşen şekerde arı sağlığını bozar, onun için 117 derece sınırı getirilmiş ki şeker karamelleşmesin ve sağlıklı kalsın diye. Bu hmf değerlerine bu kadar önem verenlerin hepsine bazı sorular sormak istiyorum. Bemvari usulü bal eritiriz hepimiz. Balın erimesi gereken nokta ise 45 derece olması gerekmekte. Benvari usulünde erittiğiniz balın derecesine hiç baktınız mı? Bir bakın bir zahmet 90 la 100 dereceleri göreceksiniz. Ben Gebze de arıcılık yapıyorum. Bu ilçede beklide yüzden fazla arıcı vardır. Bu yüz kişilik arıcı topluluğunun içinde bir bizim Kadir beyde var balı kontrollü eritme aleti. Bu sene ikinci sinide ben temin ettim. Nerede bizim çok bilmiş arıcılarımız bunlara bir cevap verin bakalım sizin kaçınızda bu alet var bu yazıları yazarken hani hmf yükseltmiyordunuz ya. Ben birlikte kasıtlı çekip yayınladığım antibiyotik resminden dolayı arşivlerden antibiyotikli keklerim bulunup linkler atılmıştı. Daha bir kaç gün öncesi hem de üniversite okumuş biri birde hoca lakaplı, sıradan ilaçları dizip yayınladı, bunlarda yetmedi iğrenç bir bidonla şurup verildi kimsenin gıkı çıkmadı, bana gelince mi milletin gözü açılıyor. Dünyayı dolaşan motorlu arıcının çektiği el arabası resmimize üzülürken birde iğrenç bidonlu şurup verilme resmini kendimiz dünya basınına verdik gitti. Bir ülkede arıcılığı gel bir sabote et denilse birine ancak bu kadar rezillik yapılabilirdi. Evet şimdi bu hmf le alakalı yazı yazanlar açıklasın bakalım kaçında ısı kontrollü bal eritme kazanı var. Öyle işkembeden atmak yok.

Sonuç bölümün gelecek olursak. Şu ana kadar yazılan olumsuz yazıların bir kanıtı yoktur. Ayrıca delil gibi gösterilen bilgiler çarpıtılıp arıcılara sunulmuştur. Bunların içerikleri önümüzdeki günlerde karşınıza gelecektir. Bu iş aynı ıslah işlerine döndü. Amerika ve Avrupa ıslah yaparken bize de derki aman arılarınıza sahip olun. Yani yerinizde sayın ve arıcılığınızı geliştirmeyin vardır bunun altında. Aynı konu bu sefer İnvert şurupta yaşanıyor. Aman ha arılarınıza İnvert şurup vermeyin diyenler batının uşaklığını yapıyor. Batılı bilim adamları inverti güya kötülerken Amerika ve Almanya da arılıklara tankerlerle, neden İnvert şurup sevkıyatı yapılıyor, bunu hiç kendinize sordunuz mu?. Herkeste burada oturmuş bunları yiyor ve ahkam kesiyor. Bizdeki bilim adamları zaten görevlerini yapsalardı şimdi buralarda olmayacaktık. Geçenlerde ünlülerinden birisi 14 derecede arıları felç etti ve kimseden gene ses çıkmadı, gene bir başka bir konuyu anlatı ve dedi ki Amerika dan gelen sonuçlar bunlardır dedi. Siz bu bilim adamlarımızdan daha ne bekliyorsunuz ki. Ayrıca bu bilim adamımız inverte karşıda çıkamıyor olumluda bakamıyor dışardan bir sonuçlar gelsin diye bekliyordur herhalde. İnvert şurup arıcılar için çok büyük kolaylıktır, kim ne derse desin. Daha bu iş çok su götürür, diyeceklerim şimdilik bu kadar değil ama son söz olarak kütük sizi öpsün diyorum.
Not:Bu yazının içinden yeni açıklayıcı yazılarım olacak, çünkü bazı şeyleri açamadım.

16 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali abi eline sağlık.Kurtlarını yine dökmüşsün.Sen yazdıkça bana da bir güven geliyor.Tabii kütüğü de unutmuyoruz.Atı alan Üsküdar'ı geçiyor,bazıları da tren bekliyor.Ne yapalım ,bakarsın geliverir hee.
Yalnız bir de şunun altına invert tarifi eklesen diyorum.

Şevket dedi ki...

Kağıttan bilim adamlığı ile bu gün geldiğimiz nokta kovan başına üretim miktarına bakarak anlaşılmaktadır.Bilim adına tercüme yapanların çalışmaları sahaya inmemiş ve ülke ekonomisinede verimlilik katmamıştır.Öz kaynaklara dayanmış Saha çalışması ve ıslah çalışmasına örnek olarak ne ürettiklerini ortaya koyamadan bilim adamlarımız KONUŞMAMALIDIRLAR.Ülkemize has ne kadar ayrı tip genetik özelliklerde arı tespitini yapamamış Bir ülke olarak bilgisi yabancı tercümeler ve yabancı finansal kaynaklı araştırmalardan çıkan ve neticelerininde ne kadar ülke ekonomisine katkı sağlayacağı tartışma konusudur.Bilim adamlarımızla ileri bir noktaya gelemediğimiz kovan başına düşen verime bakarak görmekteyiz.Bu konu da;her konuda olduğu gibi ülkenin sahipsizliğinine ve organize edilmemesine bir örnektir.Bu nedenle Sayın Mehmet Yükselin Almanya arıcılık uygulamalarıyla Türkiyeye tuttuğu ışık sayesinde Ülkemiz arıcılarından modern anlamda arıcılık,köhnemiş bilgilerden kurtulma ve verimlilik ilkesine dayanan talep ve araştırma istekleri sahadan gelmektedir.Bu noktada oluşan sancıda dünya modern arıcılığından geride kalmış birşeyler yapamamış ama yapma isteğinde ki bilim adamlarından gelmektedir.
Ayrıca kökü dışarda bazı bilim adamlarımıza da ayrıca dikkat etmek gerektiği düşüncesindeyim.Çalışmaları Denetlenmelidir.oktar babuna olayı unutulmamalıdır.
Sayın Ali bey yaptığınız birçok denemeden çoğu başarılı olmuş veya kimi hüsranla sonuçlanmış olsada sizin yaptığınız saha çalışması ve bilgi paylaşımı biz arıcılık sevgisine sahip insanlar tarafından takdirle ve ilgiyle karşılanmaktadır.
Yaptıklarınızı aşama aşama dökümante ederseniz belki bazı bilim adamlarımızada kaynak teşkil edebilir.
Sizin yaptığınız bu ve bunun gibi çalışmaları ve saygıdeğer bilim topluluğumuzdan da sahaya ve Ülke ekonomisine katkı olarak dönen çalışmalarını bekliyoruz. Arıcılık adına bu konuda herkesin yaptıklarını bu platformda gerekli medeniyet anlayışıyla ortaya koymaya devam etmelidir. Yaptıklarınız ve yapacaklarımız çalışmaların sonuçları na bakarak değerlendirmelidir.Herşey Ülke arıcılığının İlerlemesi içindir. Saygılarımla Elektrik Müh.Şevket Bayındır.

Hüseyin ALTIN dedi ki...

SELAMÜNALEYKÜM
SAYIN ALİ TÜRK
"MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR"
KENDİNE İYİ BAK
ALLAH'A EMANET OL

MehmetToPRaK dedi ki...

Kütahya ili emet ilçesinde oturmaktayım, abimden kalan kovanlara bakabilmek için bimecburi arıcılık öğrendim , henüz öğrenci aşamasındayım ve sizlerin bloglarındanda çok faydalanmaktayım.. ellerinize sağlık..
Yapılan işlemler başkalarının menfaatlerini baltalamakla eşdeğer olduğu için mümkün olduğunca rakip durumdasınız :)
Tam olarak bilmesemde dünya bor madeni rezervinde %70 türkiyede ve türkiye rezervinin %70 gibiside emettedir.. Yıllardır rağbet gören bu madenimiz şimdilerde içeriğinde şöyle madde var gibisinden uçuk kaçık yaklaşımlarla değeri düşürülmektedir , ilerleyen zamanlarda özelleşirde o zatı muhtemlerin eline geçicek olursa ki olması muhtemel dahilinde sanırım o zamandan sonra ya bi laboratuvar dosyasında karışıklık olmuş aslında çok değerliymiş diye nitelendirilebilir yani bir nevi elegeçirme politikası .....
Abim siz bir laborant arılığınız labratuvar dolayısıyla yaptığınız işlemlerin cevabını arılarınız en güzel şekilde vermektedir, yapılanlarda memnun olmalılarki herbiri turbo takmışlar gibi maşşaaallahhhh...
bereketiniz bol olsun... Mehmet

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ysuf kurt filan döktüğümüz yok, bureada gerçekleri yazmaya çalışıyorum. Ayrı bir yazıda bu invertin balın kalitesini ne kadar düşürüp hmf sinide ne kadar yükselmişim onu paylaşacam. Tarifler yeterli , asıl bu invert hmf yi yükseltiyor diyenler 100 derecede bal eritmekteler şimdilik kimseden ses yok.

Şevket kardeşim malisef bilim adamlarımız yetersiz. bak ıslahçı biri şurup işlerine başladı. Birde konuları çarpıtarak, bizim konumuz invert şurupla arıların beslenmesi, adam Konya Selçuk ünüversitesinin bir invertle bal yapma araştırmasının bazı bölümlerini alıp arıcılarla paylaşıp olayı çarpıtmıştır. Bizim konumuz arıların invert şurupla beslenmesiydi,karşısı sırf invert şurup kullanılarak üretilmiş balı örnek göstermektedir. Ayrıca ünüversitenin o konudaki makalesinin tamamını degil belli yerlerinden istediklerini cıbızlayı altınada kendi görüşlerini yazmıştır. Madem çok paylaşımcı makalenin tamamını tercüme edip görüş belirtmeden yayınlasın bakalım.
Bizim en büyük eksikliklerimizin biride bilim adamlarımızın saha çalışmamalarının çok az olmasıdır.
Yaptığım işler bazılarının işine gelmeyebilir ama yaptıklarım arıcıların menfaatine olan şeylerdir bunuda bir başka yazıda yazmalıyım, bazıları reklamla haberi karıştırmaya başladı çünkü.
Şevket Mehmet Yüksel konusunda çok haklısn, Ülkemize çok faydaları olmuştur, fakat onu sahada tutabilmek için doktorumla bayagı bir ugraş vermiştik şimdi sorun yok::))

Hüseyin taşlanmadan korkum yok isteyen istedigi kadar taş atabilir ama konuları çarpıtmamak lazım. Bize sataşanların derdi bazılarının çıkarlarına çomak sokulmuştur, bazılarıda yav bizde varız diye bizim görüşlerimize karşı çıkılmaktadır. Sonuçta bu işler bende bu işte varım demekle olmuyor, insanların icraatına bakıyor.

Toprak kardeşim bizde arıcılığı öğrenmeye devam ediyoruz. hayat doğuştan mezara ilim öğrenmektir.Çalışmalarıma devam edeceğim bu sene çok zor işleri kafaya koydum sırası geldikçe hep paylaşılacak. Yaptıkarım inşallah ülkemizin arıcılığına örnekler olur diye umuyorum.

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

eline sağlık baya uzun yazmışsın erinmeden okudum uzun yazıları pek okumam
işin aslı arıcı yemini kekini invertini bence kendi yapmalı
bunları parayla almaya kalksa ekonomik olmaz
inşallah bu işde yrine oyurur bir gün

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Bu kışın invert şurubun Ali bey 'in kara kovannında arınını kış boyunca gelişmesini ilgiyle izledim.Evde yapıllan invert şurubun arıyı öldüreceği,bal yaparsa HMF oranı artarsa insanlara kötü etki yapacağı yazıldı.Bildiğim kadarıyla invert şurubu Konya şeker fabrikası üretmekte.İNVERT ŞURUBU pazarlayanlar evde yapılan invert şuruba HMF artar diye kasırga yarayıldı.Fırtınanın adı İNVERT KARI.Şitdeti belli değil devamlı artıyor.Ali Osman agbeyin yaptıgı varroa için kovan taban tahtasının arıcılardan nemalananlar içinde daha büyük ebatta olanını yapmak lazım.inanıyorumki arıcılar bilinlendikçe sırtımızaki yük azalacaktır.gül dikensiz olmaz yola devam.

Şükrü KOCA dedi ki...

Merhaba Ali Abi,
İnvert tartışmasını millet çok uzattı. Siz gönüllü kullanıyorsunuz. Kimseye de zorla kullandırmıyorsunuz. Ama nedense invert karşıtı olanlar sadece kendi fikirlerini açıklamıyorlar. Kullananları da suçluyorlar bazen daha da ileri giderek küçümsüyorlar. Acaba böyle bir hakkı nereden alıyorlar sormak isterim.
Anladığım kadarıyla dünyada bile tartışmalı bir konuyu nasıl olup da ve hangi araştırma sonuçlarına göre karara bağlıyorlar. Bilimsel konularda yapılan araştırma sonuçlarına göre konuşulur. Karşı çıkanlar lütfen açıklasınlar hangi araştırma sonuçlara göre konuşuyorlar.
İnvert konusunda bilgi aktaran biyoloji bölümü öğrencisi olunca insan anlıyor işin ciddiyetini, O öğrenci işçi arıyla erkek arıyı fark edemiyor olabilir.
Sayın abi ne kadar haklısın bilim adamı öğrenci ve ondan arıcılar olarak medet umuyoruz. Bilim adamı yokk yok.
Ne diyeyim Allah bizi affetsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet abi bende uzun yazılardan nefret ederim ama konuyu anlatabilmek için bunları yazmam lazımdı. Ayrıca yazının içinden bazı konuları alıp tekrar o konuyu yazacam. Fakat inverte karşı çıkanlar biraz daha çıksınlar bakalım.

Vecdi abi bak kimseden ses çıkımıyor. Konu sadece çıkar ve bende bilirim olacak ama bir kaç gün içinde herkes gereken cevapları alacaktır merak etme.Hmf nin artıgı filan yok, bunu ayrı olarak yazacam ve gene herkesin görüşünü alacagım bakalım nasıl yükseliyor.

Vecdi abi arıcıların üstündeki asalaklar için tasarlamış oldugun kovanı çok merak ettim, modeli nasıldı:::))

Hasbi ortalıgı sulandırma. Senin yorumu kaldırıyorum.


Şükrü hocam ilk yorumların biride galiba atı alan üsküdarı geçti diye bir yorum var.Paylaşımcılarla şovmenlerin kimler oldugu her geçen gün dahada ortaya çıkmaya devam etmektedir.Birşeyler biliyorum havasıyla kenarda bekleyip ara sıra ortaya çıkanların hali bir başka oluyor.Birisi bana ne dese iyi biliyormusun, siz hurdacıdaki ağaçların reklamını yapıyorsunuzya. Ben haber yaparken ilk önce arıcının bir mamülü ucuza temin etmesini sağlamaya çalışıyorum. Bak bir ballık veya kat dedigimiz parça 4 liraya mal oluyor, hazırı 20 liraya. Bu konudada en hesaplı yemi arıcı kendisi yapıyor ve bunu bazılarına anlatamadık.Ama paylaşımlarımız yılmadan devam edecektir bu artislik yapanlar yapsınlar bakalım.Artislik yaptıları müdettçe küçülmeye devam edeceklerdir.

Mustafa Soylu dedi ki...

Gecenin bu saatinde bir yorum da ben yazayım dedim. Yeniliklere kapalı bir toplum olmamız için bu güne kadar çok uğraş vermişler. Hele yeni olan şeylerden nemalanamıyorlarsa bu savaş daha güçlü olmuş bu güne kadar. Ben amatör bir arıcı olarak sizlerden çok şey öğrendim ve uygulamaya çalışıyorum bir zararını da görmedim bu güne kadar. Gayretlerinizden dolayı sizi kutluyorum.Selamlar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali Osman agbeyin kovan taban tahtasını ,arılıgın taban tahtası aynı ,sadece teli farklı .Polenli değil. Masrafa gerek yok arıcı bilinçlenince karı artıyor.Kasırgadan sadece ses kalacak.Bu süreçte birileri nemalanacak, birileri keklenecek,birilerinede çamur sıçrayacak.Unutulmamalı ki insanlar çamurdan yaratildi.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Cebimizden nemalanan için geliştirgim kovan, ALİ Osman agbeyin kovan altlıgı ile aynı, harita ölçegine göre konuşursak,büyütülmüş hali.Bunlara gerek yok.Arıcı bilinçlenince gider azalacak,kazancı artacak.Nemalananların kazancı azalınca ,kasırganın sesi artacak.Birileri kazanınca,birileri keklenecek sezonu açtık,uyan arıcı kardeş. Birilerine çamur atılacak,çamur toprağın su ile karışmış hali.Çamuru silme kalsın,insanlar topraktan yaratılmadımı,gideceğimiz yer orası,UNUTMA gerisi hikaye.

Demirsoy dedi ki...

Afyon'luyum.Amatör bir arıcı olarak haklı olduğunuza canı gönülden inanıyorum. Arı beslemede artık hep invert şurup kullanacağım. Ben de bütün kış kütük kovanı takip ettim. Haberlerini sabırsızlıkla bekledim. Kütük kovan her şeyi anlatıyor zaten. Gayretlerinizden dolayı kutlarım. Saygı ve selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şimdi beni sevindiren en güzel olaylardan birisi çok degişik tanımadığım ve kendilerinin nereli olduklarını bilmediğim kişiler ben filan yerden seni takip ediyorum diyerek destek olmaları o ayrı bir duygu benim için. Birileri yalan yanlış yazarak sizi yerle bir etmek istiyor ve yanlız kalıyorsunuz yakın çevrenize bakıyorsunuz ordanda kimse destek vermiyor. Bir düşünün bu şartlarda nelerle boğuştugumuzu. Ülke arıcılıgına hiçbir katkısı olmayanlar beni eleştirebiliyor, kardeşim buyur sen neler yaptın. Sonuçta ben elimden gelenleri arıcılara ulaştırmaya çalışmışım. Bir yere gittiğimde bir yenilik veya arıcıların bilmedigi bir güzellik varsa ertesi gün manşet yapmışım.

Bu invert olayı bazılarının az para kazanmasına neden oldu.Onlar o yüzden karşı çıkmaktalar.
Asıl sanaldaki çok biliyorum diye karşı çıkanlar ise olduklarının üstünde kendilerini gösterirken bu hale düştüler.Bunuda şöyle anlatayım. Karga sıradan bir kuşmuş kendine hasda özellikleri varmış. Bir gün kekliğin sesini duymuş birde yakından izlemiş demişki bende keklik gibi ötecem vede onun gibi sekecem.(Kekliğin yürümesine sekme denir) Sonrasında ise kekliği taklit edeyim derken kendi özelliklerinide unutmuş ne onun gibi ötebilmiş nede seke bilmiş. Durum bundan ibarettir biz çok biliyoruz deyip inverte cepe alanların hepsi şapa oturmuş bulunuyor. Daha bu iyi günleri, yeni kapaklar yolda.

Bir şeyi uygularsın uygulamazsın herkesin kendi bilecegi iş. İnverte karşı yazanların alayının benden öğtrenecekleri daha çok şey var. Tabi bende başkalarından öğrenmeye devam ediyorum. Hayat ölene kadar öğrenmekten ibarettir.Yorum ve destekte bulunanlara canı gönülden teşekür ediyorum.

BÜLENT KINALI dedi ki...

HAYIRLI AKŞAMLAR PINARHİSARDAN.(HACININ KAHVEDEN)

Trakya dedi ki...

Abi kütük meydanda aksini ıspat edene eyvallah kolaygelsin.