Bu sene ilkbaharda arılarıma kek vermedim. Şu ana kadar iki sefer invert şurup verildi. Geçtigimiz iki baharda kek vermiştim ve keki verdikten yaklaşık 10 gün sonrası musluklarda acayip arı ölüleri olurdu. Hatta arılar ölemeyip musluktaki tahtada bitkin vaziyette kıvranırlar ölebilmek için. Bu sene böyle bir durumla karşılaşılmadı. Birileri inverttenmi oldu diye içinden sorabilir. Sıvı beslemeden oldu, invertte verilseydi invert olmayan şurupta verilseydi ölümler gecikecekti. Ölümlerin gecikmesi bir iki posta genç yavru çıkmasını saglar buda kovanın baharada çok güçlü olması demektir. Yazılarımın bir yerinden tutarak bana karşı yazı yazanlar, kendi yaptıkları icraatları bir göstersinler sonra bazı şeylere karşı çıkılsın.
Bu seneki hedeflerim ise yüksek bal verimi alınılacak şekilde kovanlarımı hazırlyacağım.
İlk defa kapsamlı olarak anaarı üretecegim.
Saf karniyol anaarılar üretecegim.
Ömrümüz olursada bunları hep birlikte görecegiz.
Yüksek bal verimi için iki analı kovan sistemine geçecegim. Yurdumuzda bu uygulamayı yapan yok gibi. fakat anlatmaya gelince herkes iki anaaarılı sistemi güzel anlatırlar. Anlatılan ve yazılanları okudugunuzda yada dinlediginizde bunların bu işi yapmayıp sadece tercümesini yapmış oldugunu göreceksiniz. Defalarca okudum sistem bir türlü anlaşılmadı, zaten şimdiye kadar anlayan olsaydı kitaplardan uygulayanlarda çıkardı. Bizim gibi yazanlar ise anlamadığını anlamış gibi yazı yazmaya çalışanlardır. Fakat bu işi ne pahasına olursa olsun tüm kovanlarımda uygulayacagım araştırmalerım devam ediyor. Yüksek bal alabilmek için kısa süreli zamanlarda en ideal sistem iki anaarıdır.
Bir başkalarıda diyebilirlerki koloni destek sistemi yap. Koloni desttek sistemi yapmaya gerek yok.Neden yok derseniz siz kovanlarınıza tarlacı aktaracaksanız iki kovanı yan yana koyun, iki üç gün sonrada birini alın. Alın size koloni tarlacı destek sistemi. Ne çıtalarla ugraşıp duracağımki, çıtayla ugraşacaksam iki anaarıyla ugraşırım. koloni destek sisteminde kovanlarınız devamlı yarısı ıskartaya ayrılır. Ben arımı Trakya'ya ayarladım diyelim koloni destek sistemiyle, geriye kalan kovanlarımın yarısı ne halt edecekler.
Bu sırada anaarı kutularının çıtaları büyük bölümü bitti, her tarf çıta şimdi tellenmesi petek takılması kaldı.
Ayrıca normal kovan çıtalarıma başlayamadım, çıtalara başlayamadığım gibi katların tahtaları bile alınmadı. Yalovalı Yusuf kardeşim çıtanın yanak dediğimiz parçalarını bugün biçmeye başlamıştı. İlk etapta bin çıtalık yanak istedim. Süre ise merak etmeyin daha işler yetişir.::))
Marangozun her tarafı bu esnada kutu çıtası. Nerede boşluk bulursak çıtalandırıyoruz.
Baharda lazım olacak en önemli malzemelrden biriside petektir. Henüz kat ve çıtalarım olmasada ham peteklerim geldi.
Bu seneki trakya takvimin bu. 20 Mayısta atılacak yumurtalar ayçiçekte tarlacı arılar olacaktır. 20 mayıstan itibaren iki anaarı yumurta atarsa balı kırdım.
Hedefe adım adım ilerlemeye devam edilecektir.
Not:Trakya'da ayçiçekler 1 temmuzda açmaya başlar, temmuz ayının 20 de genelde bal sagımları yapılmaya başlar süremiz bu kadar kısadır.
10 yorum:
abi allah yolunu açık etsin düşüncelerinde muhaffak olmayıda nasip eder inşallah temel peteklerin hayırlı olsun güle güle işle
Ali bey;sende bu azim ve belli bir plan ve pogram içerisinde hayal gücünü geliştirip ürettiğin projeleri hayata geçireceğini rahatlıkla söyleyebilirim,hayal etmek başarmanın yarısı sayılır ve tabii sonuçları buradan paylaşacaksın.
Sivi şurupla ilgili söylemlerine aynen katılıyorum;geçen seneki arıların şişip kalması sanırım nosema dandı bu hastalığın oluşumuda kalitesiz beslemelerde ortaya çıkıyor bende öyle bir sorun olmuyordu demekki baharda arılara verilmeyecek en kalitesis yem kek olduğudur.
Birde iki analı denemeni merak ediyorum,inşallah sen bir dene bakalım sonuç ne olur.Ama şahsi fikrimi sorarsan;Ben derimki bir kovanda iki kraliçe omaz çunki içerideki bütün otorite ve düzen o koloninin ana arısının salgıladığı ve tek bir kokuyla alakalıdır eğer iki anayla olacak olsay dı bu mucizevi hayvanları yaratıp bizlerin hizmetine sunan cenabi allah onları bir ,iki, hatta üç analı olarak dizayn etmezmiydi ,?ne dersin?tabiiki çalışmana saygıyla bakacağım olumlu bir sonuç alırsan o deneyiminden yararlanacağımı belirtmek isterim.
Ali abi sen bu sene ıkı analı sıstemı dene seneye bendde denerım ne olur ne olmaz cuvallanacaksa sen cuvalla:))
Ali bey malzeme tamam.İki analı sistemdede başalı olacağına kanaatimtam.El yapıyorsa bizim insanımızda pek ala yapar.Damızlık ana işide dahil.Takvim güzel olmuşta,tatil günlerini ve bayram günlerini yazmamışsın.
Merhaba bakanım,arılıktaki arıları ne kadar beslesende erkekleri kesebılıyorlar vede erkek gözlerine yumurta bırakmıyor ana.
Damızlık erkek kovanların analarını geçici olarak alıp,başka bir kovana nakledersek.anasız kovanlar ana uretmıye kalkacagından,erkek arılara ıyı davranıyorlar.
Tabi damızlık erkek kovan ne kadar çok olursa 15 gunluk bu süre çok ıyı degerlendırılıyor arılar tarafından.
Başarılı bir yıl geçirmeni diliyorum,saygılar.
Asım abi temennilerin ve petek alımındaki yardımına ayriyeten teşekür ederim.
Salih abi benimkiler hayal degil, bunlar dünyada yapılan şeyler bende planımı yapıp uygulamaya geçiyorum.Sıvı şurup olayını daha önce herhalde kek vermek kolayımıza gidiyordu ve şurubun önemini bilmediğimizden kaynaklanan hatalarım olmuştu. Fakat bu sene kek olayını bitirdim. Bugün birde arılarımın yarısına çıta çekip bakabildim daha kış arıları duruyor ve mütiş bir yavruyla karşılaştım havaların hemde bu kadar bozuk ve kapalı gitmesine ragmen.
İkianaarılı sistem bir çok yerde kullanılıyor. Bazı şartları yerine getirmek gerekiyor.Her kovanda iki ızgara kullanılıyor, iki anaarının arasındaki mesafeler önemli. İki analı sistemde kovanları haftalık kontrol edip kapanan yavruları aradaki katlara alıp anaarıların bulundukları yerede yumurta atılması için boş veriliyor.
Biz iki anaarıı sistem olurmu derken Almanya'daki arı sütü üreticileri bir kovanda dört anaarıya yavru yaptırmaktalar. İnşallah bu sene bu işi çözecegiz. Geçen sene Ali Şekerli abi uygulamış fakat hesapta hata yaptım dedi. Süreler bu işte çok önemli.Sonuçta kimse bir şey kaybetmeyecek, kazanırsak hepimiz kacanacağız, kaybeden varasa oda ben olurum.
Buyrun böyle dosta can kurban.::))
Muhteşem abim kobay'ı bulmuş, hayır duası yapacagına çuvallayacagımın peşine düşmüş::))
Vecdi abi daha malzemeler tamam degil. Bu bir kısmı, fakat bu işler çok duygusalaya dayanıyor. Hazırladığımız duygusalları Malzemeye dönüştürdüm. Bayram ve tatilleri unutmuşum abi, istegini hemen yerine getirip il girişe iki resim daha attım. Tatil ve bayramlar tamamdır.
Sadettin abi uyarıların için teşekürler. Fakat bir şeyi açıklamak istiyorum Mugla ve karniyol arıya boş petekleri ver kekide ver bak bakayım erkek yapıyormu yapmıyormu.
Sizin dediginiz sistemde erkeklere işçilerin devamı ihtiyacı oluyor. Anasız kovanlar erkeklere dokunmazlar.Larva tranferi yapılmış memelerin beslendigi kovanlarada erkek yumurtalarını beslete bilirim. O dönemlerde kek çok işe yarayacak süni olarak nektar akımı sağlamış olacagız işte. Kurak dönemde bizim anaarılarımız bırakın erkegi işçi yavrusuda yapmıyor kek o zaman devreye girecektir.
Ali abi
iki analı koleni yapıcan çok güzel fakat gezginci arıcılık yapıyon 4 kat 5 kat isttiyor iki analı kovan nakilleri nasıl yapıcan bunun için korniyolada gerek yok bizim eskişehir yerli arısı bunu biz istemesekte yapıyor iki ana arası 80 cm oldumu sorun yok benim bir hattımda bu var analı kızlı çalışır sezon sonunda yaşlıyı öldürür gençle kışa girer bu arılardan 3 er cıta arılı kapalı yavrulu cıta aldım kafkaslara takviye verdim şimdiden önlem almassam buyıl 7 katı görürüm nasıl taşıyacam benim tavsiyem önce dene birkaç kovanda sonucu kendin gör tüm kovanlarınla deneme sonuç istediğin gibi olmassa cektiğin çile yanına kar kalır inşallah düşündüğün gibi olur
Ali abi hedeflerine ulaşmada allah kolaylıklar versin bereketli bir sezon geçirmeni dilerim
Yürü Ali Abi kim tutar seni
İlk uygulama olduğu için belki bazı aksaklıklar olabilir ama ben inanıyorum siz başarırsınız. Allah yardımcınız olsun.
Bu arıcılar adına çok büyük bir deneyim olacaktır. Daha sonraki yıllarda birçok arıcı uygulayacaktır.
Birol madem bu arıcılığı yapıyoruz kovan 1 katlıda olsa arabaya konuyor iki katlıda olsa arabaya konuluyor. Sonuçta 4 katlı oldugundada arabaya konulacaktır. Normalde kovanı iki kişi kaldırıyorsa bu kovanıda dört kişi kaldıracak. Yüklemede en fazla iki saat fazla ugraştırır belki o ugraştırmada olmayacak, çünkü üst üstte kovan koymayacağım. Bu sistemde alınacak bal kovan başı 100 kilo civarıdır. Belki bu sene bunu yakalayamam elimde örülmüş petek fazla yok. Seneye kovan başı 100 kilo üstü alınacaktır.
İki anaarılı sistemde benim tercihim karniyoldur. Günlük yumurta atma dünya ortalaması 2000,sıkıştıgında oğul meyili çok az ve sakin.Kovanda bu hesaba göre günlük 4000 yumurta atılsa. 20 günde atılan yumurta sayısı 80 bindir.Bunlar şimdilik masada yapılan hesaplardır ve mayıs 20 ye kadarda zamanım olacaktır alt yapı için.
Mesafe ise ilk başta ben sıfırdan başlayacagım.
Serdar senin içinde bu sezon hayırlı olur inşallah.
Şükrü hocam aksaklık konusunu bir kaç kovandan hemen anlaycagım. Ali Şekerli abimizin yayınladıgı bir aparat vardı onunla işe başlayacagım. O aparatı alıp ızgaraları koydugumda sorun yaşarsam o aradaki aparat kalacak, ben aparatın ızgara bölümünü elek teline dönüştüreceğim tabiki arının ısısı kata çıkacak fakat aşagıdan üstteki anaarıya mudahale olmayacak. belli zamanlardada yavrulu çıtalar anaarıların oldugu bölümden aradaki katlara verilecek.
Bu sistemde dünya ortalamasının üstünde bal verimi alagaım inşallah bunuda bir kovanda degil tüm kovanlarda yapacagım.
Yorum Gönder