6.04.2009

4-5 NİSAN 2009 KONTRÖLLERİ

Misafirim olan karakovanım diyeyim, her an yola çıkabilirmiş. Haber geldiginde paketlemek için bende hazırlıklarımı yaptım. Bu havalandırma o karakovana 1 hafta yolculuk yapsada zarar vermeyecek inşallah. Asılda ilk karakovanı yani kütük kovanı yaptıgımda düşüncem bu havalandırma olan yere cam takmaktı. Balkona bir geldi kütük bir daha başka iş yapamadım. Gittigi yerde havalandırma için konulmuş tel sökülüp cam takılabilir. Kovanın gözlemide hiç açılmadan yapılır.
Cemil ustanın dükkana tamir için gelen bir radyo ve plak çalar. Getirenin babasının babasındanmış vay be dedim sonra bir düşündüm babasının babası dedesi be::))
Bir zamanların en havalı malzemelerinden. Bazı köylerde sadece agalarda olan radyoları bir düşünsenize::))

Cemil usta, Tunç'un karakovanı yapmış.
Bizim Erzincan'dan gelen karakovan orjinalinden biraz daha uzun. Bu çakma karakovan::))
Tunç Cemil ustaya bu malzemelerden karakovan yap dedigi nota bir baktım. Notun arka tarafını bir çevirdimki, ana buda ne ::))
Bir kovan bakım çizelgesi. Demekki müdürler böyle çizelge yapıyor, her şey düşünülmül çok detaylı. Tunç bu ne, saat, dakika, saliseyde yazsaydın bari.

Bu konu geçenlerde arada kaynadı, arıcılığımız için çok önmli, bu resimlerde ip uçları var. 27 Martta Muhteşem abinin kutulardan çekilmiş resimlerdir bunlar. Resimleri incelediğimizde martın sonu gelmiş ve hala kış arıları çalışmalarına devam ediyorlar. Bu ne demektir diyenler olabilir. Bu şu demektir kutular kış boyunca invert şurupla beslendi, normal şuruplada beslense belkide aynısı olabilirmiydi bilmiyorum ama bu kutulara kek verilmedi ve sonuç karşımızda.
Sizde bir kovanlarınızdaki arıları bir inceleyin kış arıları duruyormu. Kış arıların ömürlerinin erken bitmesinde biz arıcıların hataları çok fazla. İlk defa bu sene kek vermedim, kovan musluklarda ölü arı olmadıgı gibi, hala kıştan çıkan arılar işlerine devam ediyorlar. Bunun en iyi iki örnegide iki adet yalancıya kaçan kovan hayatlarına devam ediyorlar.
Kek vermiş olunsaydı bir çok arı suya gidip gelemeyecekti ve bu tablo olmayacaktı. Elimizdeki kadroyu uzun süre kullanmak için bundan sonra bunlara dikkat edilmeli.
Yalancı anaarılı kovanda petek örme işi devam ediyor. Benim anlamadıgım bu yaşlı arılar bu petegi nasıl örüyorlar.Öğrendiklerimizle sahadaki bilgiler çelişmeye başladı. Kafamada bu invert takılmaya başladı kütükte invertle beslenmişti kış boyu petek işi durmadı.
Anaarıda yumurta atıyor yalancılarda, dün bu kovana iki adet kapalı yavrulu çıta verdim. Yeni işçiler çıkınca yalncıların beslenmesi bence azalır diye düşünmekteyim.
Metro kovanlarım hizmete girdi. Yakında anaarı işleride başlıyor. Dünya iş beni bekliyor. Bu sırada şurup yüklemesi yapılması gerekiyor. Bu sistemde çok işçi arı boguluyor, içine ne koyarsan koy pet şişeye tırmanıp çıkmaya çalışanları izledim. Ugraşıp uğraşıp yorulup şuruba gömülüyorlar. Bu akşam pet şişeleri alıp poşetle şurup vermeye başladım.
Bu arada bazı kovanlara kat atmaya başladım. Unutmadan şunuda not edeyim örülü peteklerinizi kontrol edin, ag kurdu mafetmesin. Artık kükütmü yaparsınız sirke asidibmi bulursunuz, peteklerinize zeval gelmesin havalar ısınınca ağ kurtlarıda devreye giriyor.
Bu gün kontrollerde bir kovanda kanatsız arılar gördüm. Hemde bir çıtada üç tane, hayret başka kovanlarda yok, yerlerde kanasız yok sanki bu kovan özel.
Bu arada daha önceden bazı kovanlara boş çıta vermiştim, doğal vorroa mücedelesi için degil tabiki. Bir erkek arının eşleşme olgunluguna ulaşabilmesi en az 40 gün olmalı. Erkek arı 24 günde çıkar, 15 gündede ergenleşir. Nasıl tarlacı yumurtadan tarlaya kadar 40 gün gerekiyorsa erkektede durum aynısıdır. Bir anaarı bir erkelede işini görebiliyor. Kaliteli anaarıların en az 10-12 erke arıyla çiftleştigini yabancı kaynaklardan okuyoruz. Anlayacağımız şudurki ne kadar çok erkek arı o kadar kaliteli anaarı denmektir, kaliteli anaarının bu erkek ayagıdır sadece. kontröllerde italyan melezini tehtit eden işçilerin marifeti ortada. Ayagını denk al demişler.
Geçen son baharda ürettiğimiz karniyollardan biri, 37 nin kızıydı aynı anasına benziyor.
Hacı abinin bozuk çıtaları inceliyorum her taraf meme, dedimki bunlar iş olsun diye yapmışlardır.
Memenin İçini açtıgımda iş olsun olmadıgı anlaşıldı.Memenin içinde yumurta dimdik duruyordu.
Bir başka çıtada anaarıyı degiştirmeye çalışan bir gurubun çalışmasını ödüllendirdim. Çıtadaki arılarıyla birlikte bölmüş oldugum iki çıta arıya bu çıta hediye edildi.
Belkide bu sene güzel olan beşinci gündü. Hep hafta sonrarı bozuk gitmişti. Bende şurubu basıp geçmiştim. Dün ve bu gün daha detaylı inceleme yapınca görüntüler acayip. Yemligin altına bir dalak yetmiyor. Duple dalak faliyetleri başlamış. 7 çıta arının biz çıta istiyoruz feryadını duyamamışım::))
O artık 10 çıta.
Arılar fazla dagılmasın diye bazı çıtaları sola almıştım, yemlikte ortadaydı. Bu kovanı zamanında yakaladım. Petek örme işlerinin başı sayılır. Yemlik iptal edildi, çıtaları 10 na tamamlandı. Yakında kat ister, dünya yavru var.
Buda 39 karniyolun yemlik altı. Erkek yumurtası atılmış ama ben bunu kestim. Kendim boş çıta verdim. Verdiğim boş çıtayı örüp erkek yavruları kapandıgında çıtayı kafes içine alıp erkekleri kontröllü çıkaracagım. Bu arının erkekleri saf karniyol. Bu sene bol bol erkek boyayacağım. Bunları ilerde hep birlikte görecegiz.
Kat atacagım kovanlardan birisi, Önceki kayıtlara göre kata gelmesi gerekiyordu. Baktımki eski kayıtlarla son durumda anormallik var. Anaarıya yol vermeye çalışıyorlar. Bu kovan anaarı ürettigim kovanlardandı 28 numara. Memeler kapanınca arı oğul verir diyorlardı anaarı kovanda memelerde kapanmış, bu kovanı ikşer çıta olarak hemen böldüm. İnşallah çıkacak anaarılar anasına çekerse çok iyi olacak. İş bitimi son kovandı acayip süprüz oldu, Seyit abide kovanı mafettin diyor, bölmeyip oğul peşinde koşalım o beni mafetsin dimi::))

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Wonderful pictures! Your bees look so strong and healthy!

Thank you for sharing!

Small Footprints
http://reducefootprints.blogspot.com

muhteşem turunç dedi ki...

Abi bak kimseyle dalga geçmeyecen bu sana ders olsun demek kulakların duymaz olmuş yaa vah vah ne kadar üzüldüm bilemezsin:)) bak benim gözümün görmemesi ile dalga geçmenin sonucu bunlar hemde iki dalak birden atmışlar ha vay be:))

Unknown dedi ki...

Maşallahı var Ali abi arıların,37 nin kızının rengi her şeye değer.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Small Footprints,
pictures of happy and satisfied I had a bee.
I would also thanks to you.

Muhteşem abi ben kimseyle dakga geçmiyorumki::))
Sen gidecegin evin anahtarını unutup birde bunu bana anlatırsan gülmeyeyimmi yani::))
Havaların durumları ortada, bende herkesten çok istiyordum kovanın durumları nasıl diye.

Ayrıca bu sene dört kovanım anasız kaldı biri karniyol onu saymassak hepsi yaşlı analar. Oğula giden arıda yaşlı ve arılar bu sene anaarının perfomansını begenmediklerini anlamışım.Fakat faal anaarının işine devam edebilmesi için kovanı anında dagıtmışım.

Emrah gerçekten arılarımın maşallahı var, bu sene ilk defa şubata kadar açmadım ama çatladım desem inanmassın. Fakat geleneklerimizden kurtuluyorum.
Anaarının rengi zaten hoşuma gitti, birisi görünce içinin yağları erisin diye resimledim di::)))

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey hesabıma göre,bizden bir ay ileridesiniz.Bir aydan önce kat atmamız mümkün degil.Ana arı damızlıktan aşagı kalır tarafı yok.Metro kovana şekercilerin kullandığı,turbo şurupluktan yaptırsan arı daha hızlı gelişir.Güzel bir sezon geçirmen dileğiyle.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi bu sene havalar bir türlü müsade etmedi. Dahada ileri olabilirdik, şubatta iyi günler vardı, martta toplam 5 gün bile olmadı arılara bakım yapabşilecegimiz. Fakat arılarda acayip kapalı yavru var, arı kışa nasıl girerse baharada öyle çıkıyor. Son baharda bu sene dengeleme yapmadım. Şimdide kata gelenleri bozmayacağım anaarı üretiminde bitirici kovanlara ihtiyaç var. Katsızları kendi arasında dengeledim sayılır.

Metro kovanların aşırı petek örmesi gerekiyor, petegin üstüne şurup vermek daha iyi oldu. Her gün şurupları kontrol edilmeli.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...
Sayın bakanım birileri istiyor diye illaki arıları öldürecekmisin .!Bırak hayvanları yaşasınlar.Birilerinin inadına.
Bizde senin yolundan arıları nasıl daha çabuk öldürürüz diye habire invertliyoruz...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf ülkemizde arıcılık konusunda yeni oluşumlar yavaş yavaş oturuyor. Arılarımızı öldürmek gibi bir niyetimizde yok. Bu invert şurup sayesinde bir çok arıda daha güçlü ve sağlıklı yaşayacaklar bunu ilerde daha iyi görecegiz.
İsteyen istedigini uygulasın, biz yolumuza devam ediyoruz. İki gün öncesi bir arkadaşım söyledi Beykozda 30 kovan arıyla kışa girmiş, şu an 3 kovanı kalmış. Dün telefonla Şile'den Muratla görüştüm 20 kovan arıdan 8 kovanı kalmış. Yani bunlar çok üzücü sonuçlar, ben herşeyimi paylaşıyorum, hala bunları anlamayıp başka şeyler yapanlar varsa sonuçlarını herkes gözden geçirip doğruyu bulacaktır. Sonuçta benim kaybım yok ama geleklerine devam edenlerin kayıplarıda ortada.

Birde olumsuzlukları hiç paylaşmayanlar var. Bu da arıcıları olumsuz yönde etkiliyor, bardagın hep dolu tarafına bakmamak lazım, boş yerlerinede bakmalı. Güneş çıktı, yağmur yağdı, bugün çamurluydu gibi paylaşımlar haber degil. Paylaşımların içinde bilgi yok, sadece sloğanlada bilgi paylaşımı olmuyor.