7.04.2009

KÜTÜK KOVANA VEDA ETTİM

Bu sabah işe gitmeden sonkez kütük kovanı açtım. Yazın çadırda tenekelere bal doldururken teneke düşen arılar oluyordu. O arıları kaşıkla alıp bardakta topluyordum. Hafta içi ilk defa kütüge donmuş bal verdim. Bardakları pırıl pırıl yapmışlar. Artık bundan sonrada besleme yapılacak yerde kalmadı. Bardaklarıı alıp elimdeki kartonla az duman verdim hemen geriye çekildiler.
Aylar süren gözlemlerimiz artık bitti. Son kez tabagına invert şurup doldurdum. Dün akşamleyin haber gelmişti ve bu gün saat 16 gibi yolculuğu başlayacak.Hava gayet serin olmasına ragmen, tek tük işe gidenler olmuş hiç vakit kaybetmeden önünü ve arkasını kapattım.
Sonrasında mutfaga alıp iyice deli bağlar gibi ip ve telle arka kapagını bağladım. Daha sonra evin girişine bırakarak işe gittim.
Öğlen yemege geldigimde kovanın ısısı bayagı yüksekti, bendaha önce öndeki delikleri kapatmıştım. Hemen evde olan havalandırma telini keserek hazırladım. Delikteki tıkaçları çıkartırken bir elimlede açılan yere teli kapatıp raptiyeledim. Sonrasında daha serin olan apartman boşlugundaki merdivene aldım. Daha apartmandakilerin yeni haberi oldu balkonda arı oldugundan::))
Harekat saatini bekliyor, bu arada üç çeşit renkli raptiye aldım. Bu raptiyeler arıcıların işine yarar. Bazı bakmak istediginiz çıtalara belirlediginiz renk raptiyeyi takarsanız dersinizki beyaz raptiyeli çıta erkek gözlüydü, efendim kırmızı raptiyeli çıtada anaarı memesi vardı gibi not olabilir.
Saat 16 da Gebze terminalindeyim bir arkadaşın arabasıyla arıyı getirdik. Otobüs saatinde gelmedi.
Otobüs beklerken aklıma arıya su vermek geldi gidip bir su alıp havalandırmadan içeri biraz su döktüm. Sanki biraz rahatlamışlardı yada bana öyle geldi. Beklerken otobüs geldi gidip durumu izah ettim. Şöför dediki olaydan haberim var, bıktım dedi. Yeni arı sahibi şöförü çok taciz etmiş aman unutma ne olursun şu işimi gör diye.
Kaptan plotumuz Kasım bey dediki burasını ona ayırdım yetermi dedi, abi yana yatmasın başka bişiler getir. Hemen bir çuval ve bir çanta getirilidi. Bir yerdende soruyor arılar bu kovandan çıkmazmı diye. Çıkmaz çıkmaz dedim. Bir kavanozda bal verdim yolda yersiniz diye::))
İşi tatlıya bağladıkya, yardımcı plot poz vermeye geldi beleş balı duyunca::))
Benim yanımdaki arkadaşım geri dönüş yolunda üzüldünmü dedi kütükten ayrıldıgına, dedimki yok.
Yav şimdi bu yazıları yazarken biraz koydu gibime geliyor, oyuncagını kaybeden çocuk gibi hissettim şimdi kendimi.
Kütük yeni sahibine hayırlı olsun, Giresun / Görele'ye inşallah yarın sabah 6-7 gibi varacakmış.
Kütügüm yeni yerine tabir yerindeyse gelin gitti.
Koca kış boyu herkesin meraklı bakışları arasında bizi bahara taşıdı. Arkasında bir sürü yenilikler bırakıp gitti.
Kütük kovandan ayrılmak bu kadar beni duygulandıracagını sanmıyordum.

13 yorum:

Unknown dedi ki...

abi üzülme be canın sağ olsun bu artık sende hobi olsu balkon güzeli olmadan olmayacak inşallah bu yıl yeni bir balkon güzeli oluşur inşallah.
allah yeni sahibine hayırlı uğurlu etsin.

hasbi akyol dedi ki...

s.a __ali abi; şu ünlü kütüğün bizim memlekete yolladığını okuyunca sanki lotodan büyük ikramiye çıkmış gibi bişey oldu ..demekki bizim buralarda uçacak.. şimdiden hayırlı olsun vatana millete ve göreleye...

muhteşem turunç dedi ki...

Ben biliyorum o kütük nereye, kime gidiyor. Hiç için burulmasın yeni sahibi en az senin kadar duygularıyla besleyecek onu.

yalovalı arıcı dedi ki...

kızını gelin eden bir baba gibi düğün gününü anlatmış ve mutlu sonla günü tamamlamışsın.üzüntülü olman çok doğal arı başka hiçbir mal yada canlıyla aynı değere gelmiyor.bu günlerde hala karar veremediğim bir konuda bu yüzden.köyden bir arkadaşım benden arı satın almak istiyor bir türlü tamam diyemiyorum kendi el emeklerimle yetiştirdiğim arılarımdan 5 kovanını bir başkasına değeri ödensede vermek çok zor geliyor bana.senin durumun dahada zor olmuş kütüğün ayrı bir özelliği vardı tabi kütük hakkında haberler hakkında yazılan yazılar çekilen resimler anılarda kalacak.yeni sahibine hayırlı olsun

BOZÜYÜKLÜ ARICI dedi ki...

BAKANIM,ben bile duygulandım valla.
Böyle durumlarda ne denır onu bıle aklıma getıremedım,yeni sahıbine hayırlı olsun.
BELKİ SANA BERDEL GELİR,BELLİMİ OLUR BU İŞLER...

(yuksek yüksek tepelere ev kurmasınlar,aşrı aşrı memlekete kız vermesınler)

Sen bu türküyü çok söylersin,gibime geliyor.

SAGLICAKLA KAL...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Asım abi bu üzülmekten öte bir şey. Eve gelip haberin yazısını yazana kadarda bir şey yoktu. Sonra garip bir durum yaşadım, hanım yemege dedi ben ise kendimi zor tutuyorum. Çaktırmadan mutfaga geçip yemegi yedim, bir uzanmışım sat 12 gibi uyandım.

Hasbi a.s.
Bundan başka büyük ikramiye kütügü yoktu ki, ve sizin İle çıktı::))

Muhteşem abi, Bakım konusunda haklısın. Bu sabah aradığında sesindeki mutluluk güzeldi, senin janterde arı öldürdügün sese hiç benzemiyordu be::))

Yalovalı kardeşim bu kütüğü ölsün diye bekleyenler olmuştu, bizde yaşatmak için çaba sarfetmiştik, demekki oradan acayip bir hal doğdu bana. Haberi okuyanların çogu bizde duygulandık diyor zaten. Fakat benim kızım yok demekki kız babasının işleri çok zor. Fakat bu işler duyguyla olmuyor, kızın varsa ben onu çok severim kimseye vermem diyemedigin gibi, arı işindede duyguyu bırakıp parayı almana bak derim. Nasılsa arın var birde kovanları kendin yapıyorsun böl bir daha çogalsın. Sonunda kütükten kurtuldum birisine çaktık gitti::))

Yav sadettin abi beni yine ağlatacan::))
Abi dediğin gibi yeni sahibine hayırlı olsun. Bu sabah ben onu arayacaktım o beni aradı. telefondaki ses gayet mutluydu dedim işler yolunda. Bahçeye getirip açmışlar yakında haberlerini okursunuz.
Berdel nedir bilmiyordum sözlükten baktım, karşılıklı kız vermek gibi bir şeymiş.Bunuda öğrenmiş olduk.

Sadettin abi yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar türküsünü ben söylemeyeyim.O türküyü kız ana ve babaları söyler.

Bizim gelin, yerine ulaştı, şimdi uçuyorlarmış.::))

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Sen elinden geleni yapmış ve sonunda başarının mutluluğunu yaşıyorsun varsın bu tarihten sonra arkadaşta üstüne düşeni yapsın arıya çok deger vermiş gibi görünme bakamazlar gözü kaldı denir bence o gittiği yerde daha rahat edecek çünkü senin gibi karıştırmaz arıyı huzursuz etmez, sana doktor yeter artar bile .

melisettas dedi ki...

YOU HAVE LUCK IN THIS BEES
AND FROM ME MENY WISHES
KOSTAS MPOUKOUVALAS (MELISETTAS)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Kütük karakovana yeni yerinde nice sezonlara saglıklı ulaşması dilegiyle.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aliosman abi bizde bu işin sonu ne olacagı belli olmadan girdik. Sonuç güzel bitti. Emrah kardeşimize güzel bir hediyeye dönüştü sonuçta. Emrah bu kütüğü ne kadar önemsedigi yaptıgı haberden belli, inşallah bol bol oğul alır arılarını çogaltır.

melissettas? Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα σεζόν.

Vecdi abi saolasın, inşallah kütük yeni yerine sağlıklı ulaşmış. Emrah kardeşte bayagı heyacanlanmış gözüküyor.

melisettas dedi ki...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΛΙ ΤΥΡΚ

OKTAY dedi ki...

Üzülme be kardeşim. Senin kızın bile yok. Ben ne yapayım. Hem 2 kızım var hem de yakın bir zamanda ben de bir kovanı gebzeye gelin gönderdim. Beni kim teselli etsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ne desem acepki, birinin kovanını getir kendininkini gelin et::))

Oktay seni saim abi teselli eder merak etme.

Gebzeye gelen gelini merak etme Nasrettin hocanın kazanı gibi yavru yapacak inşallah. Yanlız kazan yavruladımı alıp birdaha kimseye verme::))