26.04.2009

TRANSFERE DEVAM, YALNIZ TRANSFERE GELEN KOVANDAKİ ANAYA VE YUMURTALI ÇITALARA EL KONULUR

23 Nisan gününden resimler. 22 nisanda soğuktu 23 nisanda soguktu. Bu iki günlük soğuklarda arılar içerde ölenleri bile uzaga atamayıp geceleyin kapıya bırakıp içeri çekilmişlerdi. Bu gözlemler saatliktir, sabah erken gitmiştim arılığa, bir kaç saat sonra gitseniz arı uçmaya başlasa bunların hiç birisini yakalayamazsınız. Kovanlarımda hala kış arıları var, simsiyah ve kanatları yıpranmışlar ve hala hizmet etmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz iki yıl erken ilkbaharda kek verdiğimde bu tabloyu görüyordum. Bu sene erken ilkbaharda arılarımı kek vererek kırmadım.
Tüm kovan önlerinde arı ölüleri vardı, genelde ölenler yaşlı arılar ve bazıları erkek pupalarını sökmüş.


Arılıktaki en kuvetli kovan bu. Yaklaşık 18 çıtaya basıyor, birde hazır tutmuş anaarı memelerini verdik, bitirici kovan olayını üstleniyor. Hacıda bu kovan sürünün en iyisi diye ne zaman surup bidonunu eline alsa buna şurup basıyor. Erkek arıları sökmesine bir anlam veremedim. Bir başka kovan bu işi yapsa şundandır diyecegim ama bu kovana diyecek bir şey bulamıyorum. stok ve gücü çok iyi.
Bu kovan anasız alayı kış arısı ölsün diye bekliyorum ölmüyordu. Bunda arı ölümü normal ve hepsi kış arısı.
Tüm çıtaları alarak hazır kapalı meme vermiştim, dün baktım memeyi sarmıyorlar. Tekrar başka meme verdim birde çıta verdim artık. Memeyi yeniden sarmışlardı. Bu gün çok ilgin bir olay oldu::)
Bu kovan birden analandı.::))
Aşagıda hikayesi gelecek.
23 nisanda hava soguktu ben kendimi marangoza attım. 400 civarı çıta biçilmişti biraz daha tahta boylamıştım onlarıda biçeyim dedim. En son akşam oldu işi bitirdim ama bende bittim.
Önceki 400 çıtayada kanal açtım, biçilen çıtaların alayı yerde.Hem yorgunum hemde merak ediyorum. Acaba kaç çıta oldularki diye. Dükkan benim olsa bırakıp gidecegim. Fakat makınanın civarda boşaltılmalı. Artık kucagıma biraz alıyorum gidip sandalye oturup dizmeye başladım.
En sonunda dizim işide bitti saydım 900 küsür. Ohbe doğru eve::))
Bir kaç gün öncesi yumurta atılan metro çıtalarını katlı kovanlara aktarmaya başladım. Çıkmak üzere olan yavrularıda almıyorumki metrolar bir arı dolsun diye. Bir türlüde dolmuyor. Bu arada 17/18 nisanda yapılan iki tranferde tutan meme sayısı 77 adet. buda 26 adet anaarı kutusunun arılandırılması. Kum saatide çalışmaya devam ediyor yukardada kum azaldı::((
İlk tur çok zorlayacak, sonrası gel keyfim gel::)))
Yumurta atılmış çıtalar bu şekilde katlı arılarda bekletiyorum. Fakat ne yapsam yeterli degil.
Tüm hazır metro çıtalarını arılıga getirip bazı kovanların katlarındaki çıtaları aldım.Erzincanlı Vecdi abinin verdiği fikirde işime geldi. Metro yeterli kabartma yapamıyor sürede malum. Doktorumda çay demlemek için can atıyor bakalım sonuç ne olacak.Arıcının düldülü...
Bu kovan yaklaşık 15 çıta ve çok kaşınıyor. Gene bu gün alt katta 2 adet kapalı birde açık meme buldum, anasıda çok iyi kata bile çıkıp yumurta atıp alt kata inmiş. fakat kafaya taktıya oğula gidecek. Şu petekleri bir kabarsın, bundan sonraki turun başlatıcı kolonisi bu olacak. iki üç çıtayla anasını alayım , madem meme besleyeceksiniz besleyin diyecegim.
Kata çıtaları nasıl koyarsam koyayım, 26 çıta alıyor, üç kovanın katına bu şekilde çıtaları dizip 5 litre şurup verdim poşetle. kattaki yavrulu çıtaları başka katlı kovanlara verdim.
Bu esnada İsmail Taşer tekrak larva transferine geldi. Daha önceki turda çok az arı getirmişti. Tutmaz dedim 1 tane tutmuş. En az 5 çıta ful arı getir dedim gene bana ghöre gelen arılar yetersiz. işin garibi gelen kovandaki çıtalarda günlük yumurta vardı. Hemen yavrulu çıtayı benim anasız kovana verdim. Tekrar gelip öteki çıtayı incelerken birde ne göreyim yeni çıkmış bir anaarı.::)))
Hemen onuda götürdüm benim ölsün diye beklediğim anasız kovana verdim birde şurup püskürttüm arılara ve anaya.
Bu sefer transferi çok sütlü yaptım. İşçi arı az bari benim verdiğim süt, işçilerin 5-6 saatte salgılayamayacagı kadardı. Birde ben çok minik larvaları alırım bu resimdeki larva iki kıl kadar ancak vardır kalınlık olarak. C oldugunda biraz sanki yaşlanıyor bunu tranfer yapanlar bilir ve kapanma sürelerine bakıp anlarlar. Fakat C olanların tutması daha kolay.
Tranfere gelenler sayesinde zayıf arılarım güçlenmeye başladılar. Bu ismailin getirdigi kapalı yavrulu ve yumurtalı çıta.

Buda bizim yenigelen taze inek. Öyle bir dolaşıyorki çıtada sanki ezelden bu kovanın anasıymış gibi. Neden inek diyorum derseniz ismail gitti, Muhteşem abi aradı ne yapıyorsunuz diye. Bu gün gene satışa geldik orası ayrı mesele tabiki.
Bende telefonu hacı abiye verdim doktorumuz arıyor diye. Ne yaptınız filan derken hacı dediki, ismail inek getirip danayla degişip gitti. Ama nasıl gülüyorlar. Acayip espiriler vardı. Ben aldım telefonu dedimki abi tarnfer falan lazımsa bekleriz, böyle giderse zayıf ve anasız arım kalmayacak. Benim karnım agrıdı gülmekten.

9 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yav arkadaş sana ne oluyor hacı abiyle aramızda konuştuklarımızı hemen yayınlıyosun:))bak gene söylüyom teneke hazır ona göre:))

yalovalı arıcı dedi ki...

hacı abiyi tebrik ederim.bu olaya böyle bir örnek gösterecek çok nadir insan bulunur.nede olsa eski toprak ne günler görmüştür.Ali abi sende hacıların ışığı altında yürüyorsun o ışıklar bir sönsünde sen gör o zaman işlerin rast gidecekmi :))
birde çıtalara alttan kanal açmanın sebebi nedir

Unknown dedi ki...

Ali abi kolay gelsin çalışmalarını zevkle izliyorum,paylaşım için teşekkürler.
selamlar saygılar.

Anestis Ketsetzidis dedi ki...

VRAVO

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,fenerbahçe gibi transfere doymuyorsun.Fenerbahçenin haline bak,enjektör elde,aşımı var,yoksa bugünlerde yanlış anlaşılabilir hastalıkmı var.Sarışın almanların,kara kızlarına talib çok,Bol ballı , bol ana arılı sezon dilegiyle,tranferde bitmesin.

HAKAN SAKINMAZ dedi ki...

bloğunuzu inceledim
büyük arıcı olduğunuz belli
tespitleriniz çok yerinde
kolay gelsin size

hasbi akyol dedi ki...

ali abi ummadık yerden bir ana arı bulmak dediğin gibi çok garib bi olay .derlerya iyi olacak hastanın doktor ayağına gelir..yalnız benim merak ettiğim o anasız kovana ana verme sitilin ..şimdi bizde kovanlara ana verirken hem arılara hem anaarıya şurup püskürtsek ,direk atsak anaarıyı kovana tutarmı hemen acaba..yoksa bu anaarıdamı bi keramet var .ismail beyin gözünden kaçmış son zamana kadar saklanmış acaba kendini senin anasız kalan kovanamı hazırlamış..:))

HAKAN SAKINMAZ dedi ki...

bloğunuzu inceledim
çok değereli bir arıcı oğduğunuz aşikar
türkiye sizin gibi arıcılara çok muhtaç

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi o gün çok güldük, geceye ağlayacagım varmış.

Yalovalı hacı abi süper espirilere sahip fakat türkçe kıt.
Çıtaya kanal açmama sebeb benim çıtaların dıştan dışa 24 cm. Standar çıtalar 25 cm. gelir. Yaklaşık 8-10 sene öncesi o ölçülerde yaptık, şimdi tüm kovan ve katlarım o çıtalara göre. Ham peteklerin bir tarafından 1 cm kesecegime kanalda o fazlalıgı yok etmek içindir kanal. Yoksa dikine çekilen telli sistemde petek kanalsızda üsten yapıştırmadan duruyor arı direk tepeden örmeye başlıyor.Hacılar olmasa ayvayı yerim sen ne diyorsun be.

Mehmet çigim saolasın bende seni zevkle bekliyorum ne zaman bal sagacak diye.::)))

Komşu normalde kovanlarımda varroa yok. Yanlız bir kovanda sanki üretimi var, bu kovanıda ötekinin yanına yazıyorum, bu kovanlar demekki varovayla kardeş.

Hakan iyi arıcı olmaya çalışıyoruz. Bu çalışmamızda inşallah ölene kadar devam edecektir.

Hasbi kardeşim anaarı verdiğim kovan, kaç aydır anasız, en az 1 haftadırda çıtasız bekledi, hergün spreyle besledim. Verdiğim memeyi baştan sardı sonra memeyi açmaya kalmış ve anayı öldürmüştü. Tekrar bir ballı çıta verip, bir kapalı meme daha vermiştim o gün. Memeyi ismail aldı ben onun anayıda direk saldım kovana sprey bayagı bir uzlaştırıcıdır bu konularda.
İsmail in gözünden kaçabilir daha ismail bana göre yolun çok başında.