14.05.2009

BU İŞ OLACAK

Dün akşam ilk denememizi yaptık. malzeme olarak ayarladıklarımız işimizi görecek, eksigimiz yok. Fakat malzemelerin hepsinin hareketli olması bizi çok zorladı.
İlk olarak daha önceden hazırladığım kutudaki kafesleri işaretlemek oldu.
Hangi anaarı hangi gözün, kafesin üstündeki işaretten anlamak için sayıları çizdim.
İlk denemeyi üç anaarıda gerçekleştirecektik. Ayrıca bu iş sınırlı süreyle olmayacak, bir dahaki uygulamayı tam güne çıkardık.
Uygulamayı bizim dönerci Cahit'in iş yerinde yaptık. İşyeri üç kat, bodrum giriş ve zeminden oluşuyor nereyi begenirseniz orada çalışın dedi. Bu işi gündüz tam gün yaparsak yeni mekan bodrum kat olur sanırım. En çokta erkeklerden sperm alınmasına güldük, torbadan erkek çekiyoruz. Aynı tombala çeker gibi oldu, bunda sperm yok çek bir daha.
Karbon gazını ilk işçi arılarda denedik, süreleri ölçtük. Verilen miktar ise suya verdiğinizde çıkan kabarcıkları sayabilmeniz gerekiyor. Şahane bir yardımcım var, kendisi çok utangaç biri, suni dölleme dediğimde yüzü kızarıyor, her tarafından ter boşalıyor, suni tohumlama derseniz ancak kendisine gelen biri. İlerde kendisi izin verirse orjinal resimleri sizlerle paylaşacağım.
24 nolu kutunun 1 nolu gözündeki anaarı. Kutuya verdiğimizde hala kendinde degildi. Uygulama yapıldı sonucu şimdilik bilmiyorum ne oldu. Vakit çok ilerledi ve diğer anaarılar kutularına bırakılıp işleme son verildi.

Eksiklerimizi gidermek için önümüzde uzun bir zaman olacak, bu sıkışıklığın içinde birde bu işe zaman ayırdık. Bir dahaki sefere tüm parçalar bir tabloya monte edilmiş olarak çalışmaya başlayacagız.

13 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın bakanım .

Bunlar ne pozlar böyle.40 yıllık profosör gibisin maşallah.Sen çalışadur biz teban hazırı bekliyoruz.Allah kolaylık versin.

muhteşem turunç dedi ki...

Yav ayıptır yaklaşık iki yıldır körükçülüğünü yapıyorum bir gün olsun benim için şahane bir yardımcım var demedin bu adamı çok merak ettim..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s.Yusuf poz işlerini aslında hiç düşünemedik.Profösörlerden ne gördükki onlara benzetiyorsun beni::))

Muhteşem abi körükçülükle bu iş birmi. Bak bilim adamlarımızın ünüversitelerinde aletleri var. İmkanları olmasına rağmen başarısız oluyorlar. Düşünsene dönerci dükkanında süni dölleme çalışması. Bu işi başardığımda sadece suni döllemeyi degil suni dölleme aletinide yapmış olacagız.::)))

Olayın acayip boyutları olacak, İnşallah bu sene bu işi çözeceğim, yalnız olay dışardan bakıldıgı gibi basit degil.

Fazla merak iyi degil, sana ne şahane yardımcımdan.Körükçülüğü hacıda yapıyor zaten::))

Unknown dedi ki...

Ali abi,bilim adamı gibisin maşallah sonu hayırlı olsun başarılar.

Nihat YILDIZ - Ardahan dedi ki...

Sn. Ali Bey
Sana Profösürlük yakıştırması dalında ve yaptığın girişimin yanında az bile kalır sen ORDÜNALÜST PROFOSÖRSÜN gerçek profosörler gibi görevlerini ve bilimi unutup makam ve siyaset için yapmıyorsun. inşallah başarılı olursun.

TUYSAL dedi ki...

Kolay gelsin Ali Bey. Zahmetli, heyecanlı ve meşakkatli bir iş olmalı.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,ana arı üretme çabalarına,yapay döllenmiş ana arı çalışmalarını eklemişsin.Kutlarım.Hayırlı olur.

UĞUR GÖK dedi ki...

Ali abi kolay gelsin .Allah utandırmasın İnşaallah arıcılığımıza yeni bir çığır açacaksın .
Bu arada abi dikkat tebrik edenlerin yanında seni eleştirenler çekemeyenler imkanı olduğu halde yapmadıklarını senin yaptığını görünce ateş püskürenler olacaktır ama bunlar senin şevkini kırmasın gönlümüz seninle başarılar .

Şükrü KOCA dedi ki...

Merhaba Ali Abi,
Bir işe başlamak işin yarısını bitirmek sayılır. Bu işe başladığınıza göre yürü kim tutabilir seni.
Allah kolaylıklar versin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yorumlara cevap vermeden bir açıklama yapayım. Bazı kişilerin defalarca yorumlarını silmeme rağmen hala yorum atıyor. Madem bu işi o kadar biliyorsan niye ortaya çıkıp paylaşmıyorsun. Aletlerim yetersizmiş, nerden biliyorsunki yetersiz oldugunu. Anaaarıya girecek malzemenin kalınlıgı 1.5 mm olması lazım, giren parçanın iç delik çapı 0.80 mm.bunlar orjinal mikro ölçümler. Benim kullandığım uç bundan daha ince.1.2 mm. delik çapı 0.60mm.Anaarıya verilecek sperm 8-10 mikro litre ve bunu bir seferde içine alabilecek uçlar buldum.

Biz bu işi yaparken hazır ekipmanımız yok toplama malzemelerle yapacagız ve herkeste görecek.

Emrah bir şeyleri yapmaya çalışmak önemli, diploman olup yattıktan sonra ancak o diploma mezara gidecek.

Çıldırlı, girişimci biriyim.Ordinalyüz bölümüne katılmıyorum, fakat yorumuyun son bölümü güzel, bizim bilim adamları bilimi bilmiyorki unutsunlar. Yabancı eserleri çevirip bunu yazıp çizmekle gelinen nokta ortada. Bilim adamlarımızın varmı bir ıslah çalışması yada ürünü, yok gerisi hikaye.Arıcılıkla ilgili makalelerin altına bakın dünya kadar eserin içinden çevirileri içeriyor.Kitaplarda aynısı.Lafa bakmayacağız, kim ne yapmış işlerini göstersinler. Görüyorsunuz paylaşmak çok kolay, sıkıyorsa çıksınlar ve yaptıklarını paylaşsınlar. Birsi var 4 senedir ıslah der artık kaç sene daha diyecek görecegiz.

Tuysal,
İşin zorlukları yanında bazı sıkıntılarım var onları şimdilik yazamıyorum. Neden bu işi yapmaya çalıştığımı ilerde geniş olarak paylaşacam. İşin zorlugu ortada öyle basit bir şey degil, fakat birileri yapıyorsa bizim neyimiz esksikki onlardan.

Vecdi abi bu hafta sonuna kutuların arılınadırmasını bitirip, arılarımı Trakya bal sezonuna hazırlayacam.Bu hazırlık iki anaarılı olacak, araştırdım benim düşündüğüm sistem Almanyada sıkça uygulanan geçici iki analı sistemmiş. Zaten bir ay gibi bir kovanda iki anaarı çalıştırıp birisini geri çekecegim.Anasarı işleride mayıs sonuna tam oturacak.

Ugur kardeşim beni isteyen istedigi kadar tenkit edebilir. Tenkit edenlerin ne yaptıgına bakmak lazım. tenkitler beni zaten yıldırmış olsaydı şimdi burada olmamam gerekiyordu. Ben alman teknisyen kadını izledim, anaarı üretiminde acayip ufkumu açmıştı. Önemli olan bir işi başarmayı kafanıza koyduğunuzda iş bitmiştir. İyi dileklerin duaların ve uyarıların için saolasın.

Şükrü hocam işe başladık eninde sonundada bu işi ölmedikten sonra yapacagım. İnşallah süre uzun olmaz.Beni zaten tutmaya çalışan yok ki, yarışta yanlız gidiyorum.

Bu adara dün akşamdan beri anaarı ne oldu diyenler var, fazla meraklanmasınlar. Anaarı öyle rahat yatıyorduki kutunun dibinde, bu dünyadan göçtü anlayacagınız.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Bakanım selamlar,

senden ayrıldıktan sonrda karşıda olduğum için internete giremedim.bu Akşam eve geldiğimde her zamanki gibi ilk baktığım sitilernden biri olan sitene baktımtki bizim bakan suni döllenme işine başlamış.Bazıları bölme bile yapamazken, meme kesip kutulara veremezken, veya benim gibi larva transferkinde bile başarılı olamazken kurs bile almadan öz güveninle bu işe başlaman bile takdire şayan.
Daha çok övücü sözleri hak ediyorsun ama Şımarmayacağını bilsem bile bazı ön yargılı ardkadaşlarımız yağ yapıyor diyeceklerini tahmin ettiğim için bu kadarla yetiniyorum.
daha öncede ifade ettiğim gibi tüm kalbimle başarılı olmanı canab-ı Allah'tan dua ediyorum.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafar abi herkes sonuçta hak ettiği övgüyü alacak, sen ister öv ister döv ister söv. Yapılanlar ortada en iyi kararı kamu oyu verecek. Millet kim ne yapıyor bunu görüyor. Kimin neler paylaştıgınıda görüyoruz, beni şımartma bak kötü olur::)))

Fakat bu işi başardığımda çok şeyler kazanacagıız. Herkes olumlu yönde tetiklenecek.

Karniyol anaçları kaybettiğimizdeki üzüntümüzü hiç kimse bilemez. Bu tür bir anaç içinde paha biçmek zor, hadi paranla dedigim anaarıyı bana bulsana. Bu dışa bagımlılığı inşallah önce kendi adıma bitirecegim.

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

ALİ abi tek sözüm seni tebrik etmektir imkanları olup depolarındaki malzemenin sayısını bilmeyen kendilerine şu malzeme sizde varmış verinde kullanalım dediğinizde depodaki paslı malzemeyi esirgeyenlere örnek olmasını daha önemliside her arıcının imkanı ölcüsünde kendisini geliştirebileceğini seni örnek alarak anlamasını diliyorum