7.05.2009

HAVALAR NİHAYET ISINDI, BUNDAN SONRADA SOĞUMAZ

6 Mayısn 09 şampiyon oğul verdi. Birç kaç kovandanda oğul çıkmıştı. Dün kovanların yarısını kontrol ettim. Bir çogu havaların dengesizliğinden oğula meyletmişler. Memeleri temizledim, kalan kovanlarıda bu akşam yetişebildiğim kadarıyla kontrol edecegim. Bu aradada hangi kovanlarda problem varsa kayıtlarını yapıyorum, dar vakitlerde sadece sorunlu kovanlara yönelirsek boşa kürek çekmiş olmam. Benim hedefim 20 mayıs sonrasında atılacak yumurtalar, şu an isteyen istedigini yapsın bakalım, ama şanzımanıda dagıttırmak istemiyorum, kontrollü gitmekte fayda var.Bazı kovanlarada kat verdik. Gece saat 10 filandı arılıktan ayrıldıgımda. Hava karardıktan sonrada çıta ve petek işlerine devam ediyoruz.
Kutuları dışarıya aldık daha tam kontrölleri bitmedi. Kaç gözde fire var bilmiyorum. Bir yandanda tranferler devam ediyor. şu an 24 anaarı memesi kapandı, kutuların eksikleri varsa onlar tamamlanacaklar, kalanlar arılandırılacak kutulara verilecek.
Dün Şile Korucu köyden misafirim vardı. Daha önceden anlaşmıştık bir ruşet arı ayarlayarak larva transferine geldi. Kendisi geçen sene bana çok yardımcı olmuştu. Şile'den Pınarhisar'a arıları yüklemeye üç kişiyle gelmişlerdi.
Murat kardeşin ilgisini çeken şeylerden biride metro kovanlardı. Bu metrolar kutu arılandırmak için ideal. Ayrıca kutuları beslemeyede yardımcı oluyorlar. Benim kutularda yemlik bölümü yok. Bu metro kovanlardan hazır ballı çıta veriyorum. Arıcılığımıza güzel bir sistem kazandırdım, bir sene önceki kutuların arılandırmasında çektiğimiz sıkıntıları ortadan kaldırdı.Her şeyiyle tasarım ve yapımı bana ait. Metro kovanlar anaarı çiftleştirme kutularının temelide denebilir. Kutulara her konuda destek veren bir sistem. Bu sırada tranfer için gelen kovanı açtık, arıların sakinlemesini bekliyoruz.
Murat Baloğlu, geçen sene tanışmıştık. Pınarhisara giderken arıların yüklenmesinde büyük yardımı olmuştu. hayret sene ne kadar çabuk geçmiş, Trakya ya şurada ne kaldıki. Geçen seneki Murat ve arkadaşlarının bizi uğurlaması alttaki linkte.

http://bengittim.blogspot.com/2008/07/ile-bal-saimindanpinarhisara-g-ettik.html
Gelen ruşetin yemliği el emeğiyle yapılmış bizim üst yemlik diye tabir ettiğimiz sistemnde çalışan bir kutu yemlik.
Transfer bittiğinde tekrardan şurubunu koyup kapagını kapattık.
Yemlik kapağı bir sürgüyle kapanıyor.
Sulu sistem larva transferinde yapılması gerekenler. Ben dün 1 mlgr arı sütü topladım. Enjektör pistonunu çıkarıp sütü arka bölümden enjektöredoldurmak daha kolay. Şimdi sütün miktarı belli, bu kadarda su çekilip.
Arı sütü kadar suyuda şırıngaya çektik. Sonrasında enjektör pistonunu sonuna kadar çekip çalkalamaya başlıyoruz. Arı sütü tamamen suyla karışıyor.
Toplam karışım bu kadar. Bu karışımla 100 tane bile larva tranferi gerçekleştirilebilir miktar yeterli yani.
Karışımı bir bidon veye içecek kapağına boşaltıyoruz. Çin kaşıgını süte batırıp çıkarın ve transfer için bekleyen çanakların içine dokunun. Kaşıktan çanaga geçen süt işlem için yeterli.





Süt bol oldugu için ben iki üç sefer süte kaşıgı batırıp çanaga gelip gidince bu kadar çok süt oldu.

İşin en ilginç bölümünü ise dün yaşadım. İki kovanda meme üretimi vardı. Kuvetli kovanda 17 tane tutmuştu. Kuvetli kovandaki memeleri zayıf kovana aktardım. yeniden 26 tane güçlü olanada larva transferi yaptımdı. Birde kendimden o kadar eminimki %100 bekliyorum. Dün çıtayı bir çektim % 0 ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Kovan oğula çok istekliydi, içindede çıtalarda kendi yaptıkları memeler var. Dün süt toplamak için yeniden bazılarını bozdum 3 tane bıraktım. Ayrıca yeniden 26 taransfer daha yapıp verdim şimdi kaç tane tutacak diye hiç kendimdem emin değilim, gene hiç tutmaya bilir.

Not: Murat Baloğlu telefon etti Ali tüm tranferler tutmuş diye. Ben sevinmedim keşke 10 tane tutsaydı. Çünkü ruşetteki arı 3 çıta ve 18 meme o ruşete çok gelir. Bizde biraz aç gözlülük var. Kalite konusu hala soru işaretleri dolu. Anaarının kalitesini ölçmenin en iyi yolu tartmaktır. görerek yok efendimkavun gibi kıçını koklayarak bu işler olmaz. Bazıları kaliteli anayı görünce tanıyormuş.

Anaarıların agırlıklarıyla alakalı bir liste vardı onu bu haberin altana link olarak atacagım. Bazı sitelerde yazar anaarı üretme izni olmayanlardan anaarı almayın diye. Katıldıgımız bir konferansta yetkililerden biri demiştiki, çalıştıgım vilayete 6-7 anaarı firması anaarı satışı yapıyordu. Bizde gelen anaarıları çaktırmadan tartmaya başladık. Sonuç ise hüsrandı. İşçi arıdan daha hafif anaarıları arıcıcılara satıyorlardı. İnşallah her yerde tartarlarda herkes rahat eder.(verdiğim örnekteki tartım işini yapan ise bir ünüversitedir.)

http://www.tarim.gov.tr/uretim/Aricilik,Ana_Ari_Yetistiricilik.html

5 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey ogul arın hayırlı olsun.Ana arının kaliteli olmasından bahseden bakanlık uzmanları,birlik başkanları her ne sebepten ise ana arı tartma işlemini yapmıyorlar.Besleyici kovanda kaç tane ana arı memesi var,olması gereken ne kadar.Bununda denetimi yapılmışmı.Şimdiye kadar hiçbir yerde okumadım.Okuyan varmı merak ediyorum.Arıcı ana arısını üretebiliyorsa,bundan mutluluk duymak gerekir.Engellere ragmen ,bu güzelliklerden mutluluk duymakgerekir.Bol ana arılı sezon dileğiyle.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi anaarı kalitesi arıcılığın her aşamasını etkiliyor. Hiç bir şeyde denetim olmadığı gibi bu işte denetimsiz ve bir çok anaarıcı bindiği dalı kesti. Şimdi anaarı üç günlük larvadan bile olur diyenler var, gerekçeleride nasılsa işçi arıda üç gün arı sütüyle besleniyor demek. Şimdi 10-12 saatlik larvanın daha baştan anaarı muamelesiyle beslenmesiyle aradan üç gün geçip anaarıya dönüştürülen larvanın kalitesini var siz düşünün.
Kalitesiz anaarı zaten yeterli gelişemediği için yeterli spermide bünyesinde depo edemiyor kapasitesi yokki etsin. Yabancı ülkeleri görüyoruz arılar kışın bile 20 çıta yazın 40 çıtada çalışıyor bu kaliteyle alakalı. Bazıları bunuda başka yerlere çekiyorlar, derlerki anaarı çiftleştirme kutularında çiftleşen anaarılar kalitesiz , buyrun almanyadaki arılarda anaarı kutusunda çiftleşiyor, kalite işi larvadan başlamalı.
Meme sayısına gelince 10 çıtalık arıya 20 meme dünyadaki en ideali. Bizde yüz memeye kadar çıkan var.

Oğul veren şampiyon gibi arılıgımda daha öyle bir anayla çalışmadım. karniyol arısından daha sakin bir arıydı.Ogulun içinde aramama ragmen kendisi yok, kızı vardı. 4 senedir ilk senesi hariç her kovana destek oldu, şu an bile kata yavru atmış durumdaydı. Fazlada meme yapmamış, üç tanene çıkmak üzere olanı kutulara aldım bir memede kendi kovanına bıraktım. İnşallah kızları anasına çeker.

yalovalı arıcı dedi ki...

ali abi arılar neden oğul veriyor şampiyonluk sıfatına erişmiş arı oğul veriyorsa ben ona şampiyon demem.acaba diyorum nazarmı değiyor.benimde geçen sene arılığımın şampiyonu dediğim arım oğul vermişti bal falanda alamadım sezon boşa geçmişti bu sene arıların resimlerinden yayın yapmıyorum sırf o sebepten.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi oğul veren arıyı sen tanımıyorsun. Bu dördüncü senesiydi, üç yıl arılıgın en iyi arısıydı. Nazar degecek olsaydı benim arılığımda arı kalmazdı, her şeyimiz ortada. Nazar vardır, fakat bazı arıcılar tüm olumsuzlukları nazara bağlayıp işin içinden sıyrılmayı gelenek edinmiş işte. şu an oğula meyleden çok kovan var, her akşam sırayla meme temizliyorum. Daha kovanların sonuna varamadım. Tüm kovanlar bakıldıktan sonra meme yapanlar yeniden elden geçecek.

onderharman dedi ki...

ben bi tek şampiyon tanırım
oda manchaster united