2.06.2009

HAFTA SONU ÇALIŞMALARIM

Buzdolabına misafir olan minik kovan.24 Saatlik buzdolabı sefası bitti, peşinden yatak odasındaki gardolaba aldım, tamamen karanlık bir ortam da 24 saat daha geçirdi. Balkona çıkardığımda ise 31 mayıs 2009 pazardı. Baktım anaarı geziyor birde heralde gardolapta yumurta atmış, buz dolabında o işi yapamazdı.
Kekini verip pazar günü mesayisine hacı abinin yanına gittim. Pazar gecesi bayagı geç geldim eve kutuyu kontrol edemedim 1 haziran pazartesi kontrolde sorunsuz anaarı geziyordu. Bu tur karniyolların verilecegi tüm kovanlara elimdeki karniyol işçilerinden verdim. Bu anaarıların ömrü yolda bitiyor. Hayatta kalanlarda ömürlerinden çok şey kaybetmiş olarak hayatlarına devam etmeye çalışmakta, tabiki işçileri izin verirse. Bu anaarıyı kabul ettirdim diye seviniyorsunuz iki gün sonrası bir bakıyorsunuzki anaarı yumurta attı işi garantiye alan işçiler anaarıyı degiştirmeye kalkıyorlar. Karniyolların son durumunu merak edenler var, 11 anaarıdan 6 fire var, şu an 3 tanesi sorunsuz devam ediyor, iki tanesini kafesleyip kapalı mekana aldım.
Bazıları son durumlara bayagı seviniyor, kına isteyen varsa ücretsiz gönderilir münasip yerlerine yaksınlar diye.
Memelekete ve arıcılara faydalı gibi görünüp, kambur olanlara, faydasız takozlara acayip oluyorum. Bu memlekette arıcıları yıllarca ben uyutmadım, egitiyorum diye.
Hafta arası hacı organik bahçe işlerine hız verdi, biraz geçmi kaldı bilmiyorum. Bu saatten sonra ekilen domatez ne zamana yetişir bakacagız, sabretmeyi severim. Hele bir yetisinde icabına bakarım.
Bu resmin önüne bir dikkat edin. Benim sehpalar 3 metredir. Hacıyı bazı konularda uyarsamda kafasına göre takılıyor. Pembe metroyada anaarı çıkmasıda zannedersem hacının işi. Hacı istedigi kovanı alır bazen 5-10 metre ötede bir yere koyar. Geçenlerde bir sırada pembe bir kovan var, bu nerden geldi dedim dediki alttaki oğulu buraya aldım. Bak abi böyle olmaz, bu kovanın arısı şimdi eski yerine gitmiştir desemde, vallah hiç bir arı gitmemiştir dedi. Sanki nufus sayımı yapıyor. Dedim abi gel bakayım, gittik bitişigindeki kovanda şampiyonun oğuluydu, dedimki bu oğul kaç çıta dediki 5-6 çıta kovanı bir açtık kata gelmiş. Dedim bak hiç gelmemişler. Şimdi gel getirdigin kovana bir bakalım. Taşıdıgı kovanda 5-6 çıtalık bir oğuldu. Gittik kovanı bir açtık 2 çıta arı kalmış. Bak abi dedim bu dıştakinde arı varmış ve arasına ham petek vermişiz, arılarda petegi kabartmaya başlamışlar.şimdi 6 çıta arıdan 2 çıta kalmış ve anaarısıda yok, muhtemelen anaarıda benim yeni yaptıgım pembe metroya girdi, çünkü ikiside pembe kovandı ve aynı sıraladalar.Bunları gözüyle gördü fakat bu yaşlılar kafalarına neyi takarsa başkası ne derse boş.



Bir ara dediki resme dönelim. Bu sırayı az az kaydırabilirmiyim dedimki abi tek kovan olsa sorun olmaz. Fakat bir sehpada 6 kovan varsa bunu en fazla 25-30 cm, az az kaydırmak lazım.


Bizim hacı az kaydırmış sehpadaki il metro sehpanın en sağında ilk kovandı. Ayrıca sehpada bölünen arılar var eşleşme zamanları ve yeni anaarılar bulunuyordu, hepsini kestirdi.Sırayı 3 metre birden kaydırmış anlayacagınız. İster istemez moraliniz bozuluyor. Hatayı görüp uyarıyorsun, adam hala uçuruma gaz basıyor.




Hafta aarası ilhami abinin arılıktaki kutuları getirip memeleri dagıttık. Çok gözde fire oldu. Bazı gözler bir haftada yalancıya kaçmış, arılandırma yapılırklen yavrulu çıta olmalı yoksa kısa sürede yalancıya kaçıyorlar. Daha önceden bildiğimize göre kovanda kapalı yavru varsa o kovan veya arı yalancıya kapılmıyor.Bunun süreside en aşagı üç hafta, bu gün bölsen böldügün kovanda ki yumurta en geç 3 haftada çıkacak. Yani yalancıya kaçabilmesi için arıların en düşük üç haftaya ihtiyaçları var.

Cumartesi günü kek yaptırmaya gidecektim, Zafer abide anaarı istiyordu, dediki Sultanbeylide buluşalım. Kek yapılırken bayagı bir muhabbet oldu.

Bu sıralar arıları keklemem lazım, çünkü nektar kesilmesi oldu yavruyu kestirmemem lazım. Önümüzdeki son 10 gün atılacak yumurtalar Trakyada tarlacı arıcı olacaklar. Bu nedenle kek verdim ormandaki kovanlara.
Kek dükkanında bir sır tezgahı herkesin ilgisini çekti. 1,5 cm ağaçtan yapılmış iki parça ve hafif. Ayrıca iki kişi sır alabiliyor.
Ortadan ikiye ayrılıyor rahatlıkla takside falan taşınır. Zafer ve Gürol abiler ölçüyü alıp aynısını yapmaya gitmişlerdi, yakında sır tezgahının yeni resimnlerini görürüz.


Cumartesi günü İlhami abinin arılıktan getirdigimiz kutuların memelerini koparıp yeni memeler verdik. Tabiki dünya anaarı öldürdüm hacının içi gitti, çogu memeleri koparırken elimde doğuyor bende yok ediyorum. Bu meme çok ilginçti, içi komple süt doluydu sanki, sadece uç kısımında anaarı pupası vardı. İşin garibi bu kutu bu meme varken yalancıya kaçmış hemde 9-10 gün sürede.
Oğul verecek kovanlardan birisi. Kovanın muslukta yatarlar. Artık bu kovanı ne yaparsanız yapın, normal çalışmasına çekmek imkansız.
İçerdede aynısıdır. Kovan duvarlarına salkım yapıyorlar. İçerde ham petek olmasına ragmen petekte örmeyip, pinekleyip duruyorlar. Bu sene işi sonradan çözdüm, artık anaarı memelerini oğula meyledenlere yaptırıyorum. Madem ogula gideceksin gel bakayım buraya deyip anaarıyı 3-4 çıtayla başka yere ver memeleri karınları doya, meme beslesinler. Son turun meme besleyicileri, kestane yolcusu. İçlerinde kapalı yavru kalmadı 10 çıta arı alayı tarlacı, üstüne bir 10 çıtada başka kovanlardan derledimmi olay tamam. Oğula gidecek arının içide aynen önü gibi kovan duvarlarında salkımlar oluyor. O resmi çekemedim makinayı alıp gelene kadar hacıda körük vurmuş içerdeki pinekleyen salkım dagılmıştı.

Bir posta daha arıyı ormana attık. Cumartesi ve pazar çok yogun geçti, kek verildi, anaarılar kutulardan toplandı, anaarı kutusu acayip, minicikler ama işleri o kadar çok ki. Yaz yaz bitmiyor. Anaları aldıktan sonra birde kutulara kek verdik. Peşindede ormana gidecek kovanları hazırladık.Pazartesi günü mesayi bitimi anaları alınan kutuların memelerini dagıttım.
Hacı abinin kovanlardan birisi herkesi aşıladı, eski hacının malzemelerinden olan kovanları, bir kovanın alt tahtası aralıkmış, arallıktan herkese bay bay yaptılar.
Nihayet nakliyeci Aydını bu cumartesi boş bulabildik. Pazar günü çalışmayan nakliyecilerden bu::))

Hem iş yok diye ağla, hem tatil yap.

Aydın'da bu yılın aşısını oldu.

10 Kovanda geçici iki anaarı denemelerim var. Bir tanesi anaarıyı kesip memeler yapmış. Arasından havalandırmalı tahtayı alarak tek anaarılı sisteme geçirdim, tabiki memeler temizlendikten sonra.
Arıcılar olayları çok iyi takip etmelidirler. Bu resimde kovanlardaki erkeklerin işelerine son verilmiş oldugunu görüyorsunuz. Bu iş durup dururken olmaz, nektar kesildimi böyler olur. Bundan dolayı kovanlara mudahale olarak kek verildiki yavru gidişatı devam etsin diye. Sadece önümüzdeki 10 gün daha sorunsuz yavruya devam edilsin yeterli.
Geçici iki anaaarılı kovanların üstlerinde güzel yumurta vardı. Zaten çıkmaya yakın kapalı yavrular verilmişti üst katlara, çıkan yavruların yerlerini yumurtalar almaya başlamış. Zaten kafesten anaarılar yeni çıkmıştır. Bu sistemde kovanlara geçici nufus patlamaları yaptırılabilir. Tabiki elimizde patlamaz inşallah, nufus fazlalıkları. Bu işin ayarı zamanla olacak. 2007 Şile kestane bal sagımında arıların ayarını acayip kaçırmıştım.
Buradaki yumurtalar Trakya da tarlacı arı olacaklar. Bunları üç sene öncesi kimseler hesap kitap edemiyordu. Bol ahkam kesiliyordu. Her geçen zaman bizi daha ileriye götürmekte.
Arılıgın etrafını gezerken bir kuş uçtu baktım yuvası orada.Ne kadar ugraşmış, elleri yok sadece ayak ve agızla yapılan iş ilgimi çekti. Öyle büyük parçaları işleyip düzenlemişki hayret etmemek imkansız. Heralde yumurta işlerini bitirip, kuluçkaya yatmıştı. Belki zaman olursa yavrularıda görürürz.
Ormanda bu civarda pamukleyen denen bir gül türü çiçek var. Acayip arılar o çiçekten polen çekmişler. Gene bir çok çıta polenle bloke edilmiş, kovan düzenlemmeleride ayrı bir iş ve verilen çıtalarla kovanı bölmemek lazım. Yoksa durup duruken sapasağlam kovana meme yaptırırsınız. Polenli çıtada kovanı bölen çıtalardan birisi. Bu tür çıtaları ya kata yada dış duvarlara almalıyız.Çıtaları ordan buraya alırsanız, içerde bir karışıklık oluyor. Anaarı polenli çıtaya gelip geri dönüyor, polenli çıtanın anasız bölümüne attıgınız yavrulu çıtada ise anaarıyı uzun süre göremeyen işçiler anasız kaldık diye meme yapıp durup duruken kovanın başına iş açıyorlar.
Bu sene petekle alakalı ne resim nede haber yaptım, dikine takılmış ham petekler.Bendeki çıtalar standart degil boyu 24 cm. standar çıta 25 cm olmalı. Zamanında öyle başladık devam edip gidiyorum. Petekler içine sıfıt giriyor.Çok malzemeniz varsa onlara kıyamazsınız, bu saatten sonra tüm malzemeleri iptal edip 25 cm lik çıtayamı dönüyüm.
İlk giden arıları bir hafata sonrası kontrol edebildim. İki anaarılı kovanların yumurtalarını gördüm, birinin ara tahtasını aldım.Kelerini verdim kafesleri toplayıp pazar geç vakitte gebzeye geldim. Zamansızlık en büyük sorun, topladıgım anaarıları gönderenmedim, zaman olsa otobüse verilecekti olmayınca ertesi gün kargoya verdim. Otobüs işine dalsanız ormandaki arılarımın işi kalacaktı.Araç sorunu olunca birde ormana körükçüsüz geldim. seneye bol zamanımız olur inşallah.::))
Gebzedeki arılık çok rahatladı. Gitiginde ne yapacagını biliyorsun. Zaten Gebzede kalan katlı kovanlarda oğulla boguşuyor, arılıgı kontrol altına aldık ama gelin bana sorun neler çektiğimi. Şu ana kadar toplam oğul sayısı 9. En son bir oğul daha çıkmıştı. Saldırgan bir arı vardı. Nasılsa o gün o kovanı ormana atacaktım. Bol bol karıştırıp anasını çaktırmadan aldım. Hacı abiye dedim bana gazete getir. Ne yapacaksın diyor,dedim bu kovan gazete okuyacak::))

İki kat gazete koyup, bıçakla çizikler attım.Üst kattı koyup oğulu hemen buraya silkeledik. Kovan çok aydınlandı, yarısı aşagıdan yarısıda yukardan okumaya devam ederlerken kendilerini gece yarısı ormanda buldular.

Bu işi yaptıgınızda mutlaka üstteki ogul bölümünde havalandırma olsun. Yoksa kısa sürede gazeteyi delip geçemiyorlar ve ogul sıcaktan yıgılıp kalıyor hepsi ölüyor.

9 yorum:

Besim ERÇAKIR dedi ki...

Ali bey çalışma paylaşımlarınızı ilgi ile takip ediyorum saf karniol arısını nasıl alabiliriz hiç olazsa iki üç tana damızlık olarak almak istiyorum Afyon sandıklı da arıcılık yapıyorum
teşekkürler

Unknown dedi ki...

Ali abi çalışmalarını ilgiyle izliyorum çok teşekkürler.
İşlerinde başarılar dilerim,kolay gelsin.
Selamlar saygılar.

muhteşem turunç dedi ki...

Yav haksızlık etme senın furkanı dusun yenge ne uğraşmıştır yarım saat uyutabılmek ıcın bıde yıllarca mılletı uyutanlara laf edıyon cok zor bı ıs o:))

Unknown dedi ki...

Ali abi senin hacının kovan yerini değiştirme işine ama güldüm aynı sorunu bende babamla yaşıyorum d.yorum kovan yerifazla değişmez yarın yine aynısını yapıyor.Kolay gelsin.

Besim ERÇAKIR dedi ki...

Sayın Ali bey Lütfedip cevap verdiğiniz için sağolun..iki üç isteyişimin sebebi sizin sitenizde gelen f1 ve saf karniollerle ilgili olumsuzluklardan bahsetmeniz ve hepsinin sağ olarak kovanlara verimediğini belirttiğiniz içindir.almanyadan kime,nereye başvuracağım elinizde olan veya üretmiş olduklarınızdan gönderme imkanınız varmı tekrar teşekkürler

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Besim bey damızlık saf karniyol hemde iki üç tane istiyorsunuz::))

Bu anaarıları Almanya'dan temin edebilirsiniz. Çok kolay, bunları yaşamak gerekiyor, yaşamazsanız kıymetini bilemezsiniz.Bende yokki iki üç tane saf.Elimizdekiler F1 ve bunlarada saf demek olmaz, saflığı orana vurursanız %95 saflıktaymış, geçenlerde bakanlıktan bir link atmıştım %90 saf analardan anaarı üretebilirsiniz diye. İnşallah kendimiz saf üretirsek ilerde herkeste olur şimdilik biraz isteginiz zor.

Mehmet ben bir şeyler yazdığımda buralarda bazılarına birşeyler oluyor ve saçmalamalar başlıyor.Geçmişteki suçlarını ve kabahatlarini gizlemek için çeşitli çamura yatmalar başlıyor. Anlattıklarına bakıyorsun, bilimle ilimle alakası olmayan saldım çayıra mevlam kayıra yöntemi.

Muhteşem abi dedigin gibi uyutma işi zor birr iş, ama öyle bir uyutuyorlarki anlayamıyorsun hemde yıllarca.

Şimdi bu Almanlar salak onun için karniyol arısını tercih ediyor. Bu arının üstünde yıllarca çalışıp bir yerlere getirmişler.Yeniden yazayım anlamayana ne yazsan fayda etmez zaten.Bu arı en büyük özelliği ogul vermemesi, her sezon güçlü kalabiliyor, güçlü oldugundan ne zaman nektar bulsa anında kovan bal doluyor,Anaarıyı degişecekse oğul vermeden anayı yedekleyip önceki anayı yok ediyor, sakinliği zaten var, şimdi bu arıya karşı çıkanlara ne demeliki, denecek tek kelime var ahmak. Zaten bir söz vardı ahmaklar için, ahmaklara yanıldıklarını anlatmaya çalışmayınız çünkü anlamazlar, ilerde kendileri yanıldıklarını zaten anlayacaklar demiş bir büyük.

Geçmişte birisi kafkas ve karniyol anaarı almış ve bana anlatmıştı. İki çeşit anaarı var, fakat hangisi ne ırk belli degil, satan kafese bir bakmış demişki bak bu karniyol, öteki kafesede kafkas demiş. Olaylar bundan ibaret bu memlekette kimde karniyol varki, geçen sene Pınarhisarda italyan melezi dediler simsiyah arıydı ana bile nasıl italyansa. Hala duruyordur merak edenler gidip görebilir siyah italyan anaarıları.

Şimdi bazı şeylere karşı çıkarken elinde deliller olmalı, sen bu arıyı kullandınmı yok, yada birisi sıradan anayı verdi birde isim koydu bu isim karniyolda olabilir. Sonrada saçmala dur, çünkü Almanlar salak biz akıllıyızya, yada şunu niye kimse hiç kendisine sormuyor, neden Almanlar kafkas kullanmıyor bu kafkas o kadar iyiyse,Almanyayla Türkiye kovan başı gelire bir göz atarsanız daha iyi anlaşılır ne demek istediğim.Demekki bir sürü bu arının eksisi varki adamlar kullanmıyor. Biz ne görürsek en iyisi o diye yeni gelin gibi her şeye sarılmaya bayılıyoruz.Yav nereden nereye geldik, yeni gelinde nereden çıktı şimdi.

Emrahcıgım bir sen degil Muhteşem abide acayip gülmüştü o işe anlatmıştım resimi görünce hepten kırılmış.::)) Babana söyle arıları gezdirmesin anaarı kayıpları olur oğullarda. Anaarı eşleşmeye gidecek, geldiginde kovan yok yerinde, gidip başkasına girer ve ölür.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Besim bey bu arılar gelirken yolda çok hırpalanıyor, bazılarıda bunu anlayamıyor ve diyorki çabuk bitiyor, peki bu arılar Almanya da niye bitmeyip 40 çıtada çalışıyor.

Hala bu gün itibariyle iki anaarı kafeste bekletiliyor, birisini dün gece evin balkonuna getirdim ve yeniden kafese kek koyup arılar anaarıyı çıkarsın diye bekliyorum. Analar çok hırpalandığından işçiler kolay kabullenmiyor. Zaten bu iş zor 11 anaarıdan şu an elimde 5 tane sağ kaldı. Bu sag kalanların hiç birisini kimseye vermiyecegiz. Bende ve doktorumda olacaklar. Bir daha ortada kalmak istemiyoruz.

Anaarı konusu benim ürettiklerim elimde hiç durmuyor,yavruyu kapatan gidiyor.Bir sürü kişide anaarı bekliyor, inşallah siz de deneme imkanı bulursunuz. Şu an itibariyle üretiklerimi kendi kovanlarıma bile veremedim, kovanlarımın çogunun anası eski. Denemelik 9 tane iki analı sistemde karniyol melezi var, birde eski kovanlarda geçen seneden kalma 5 karniyol melezi var.

HAKAN SAKINMAZ dedi ki...

ali türk
söyledikleriniz çok yerinde kafkasın birçok özelliklerinin yanında eksikleride bayağı çoktur karnıol arısını hiç denemedim ama muhakkak almanlar kulanmadı ise bir bildikleri vardır karnıol için söyeldikleriniz doğru ise kafkastan daha değerli olduğu ortaya çıkar denemekte fayda var
kafkasın bazı arıcıların aksine ben her bölgede çalışacağını savunuyorum
her bölgede kafkas arısı ve melezleri olsa iyi olur

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hakan kardeşim, benim arılığımda, kafkas, italyan melezi, Muğla, birde yıllardır buraların kalburcu denilen arısı var.Kılıç denilen çılgın ve saldırgan arılarda bazen oluşuyor.Ben yazılarımı yazarken bunların hepsini görmüşüm, kafkasla çalışmak çok kolay, çok geç gelişir ve oğul derdiniz filan olmaz.Kafkası son baharda başka kovanlardan yavru takviyesi vererek yaşatıyorum , sizin bölgeniz burası kadar sıcak olmaz ve kış sizde daha erken gelir, arı salkımada girdimi zaten ona bir şey olmaz tabiki yiyecegi varsa. kafkas sıcak bölgelerde çalışamıyor.

Muğlayı kalabalık tutamazsınız, birde saldırganlık yönü var. Yerli dedigimiz arılarda bir yerden sonra gene oğul veriyor, benim anlayamadığım arı italyan melezleri, devamlı yavru yapmalarına rağmen kovan arı dolup taşması lazım, bir türlü o durumu göremiyorum, bu kadar yavru ne oluyor soru işareti.

Arılarımız işlenip ıslah edilse şimdi bunların hiç birini konuşmayacaktık.Adamlar yıllarca buralardan arı götürüp onlardan başka ırklar üretmişler bizim kendi 5 ırkımızı burada ıslah edecek bilim adamlarımız malisef yok.

Karniyolda bizim memleketimizin arısıdır ve yıllarca kendi kendisine yaşamış fakat yaşadıgı bölge sepet arıcılıgı yaygın oldugundan birde dışardan aşırı degişik ırklarda buna karışmış oğulcu özelliklere bürünmüş ama sakinligi hala devam ediyor. Trakya arısının temelinde karniyol vardır.

İnsanlar bir şeye karar verirken işkembeden atmaması lazım, araştır incele sonra karar ver. Geçen sene elimde karniyol olmsına rağmen kovanlarımın anaarısını degişemedim. Neden degişemedim aman elindeki ırkı bozma, bizde olaya o gözle baktık. Fakat bu sene fark ortaya çıktı, elimde iyi gelişen arılarda var ama oğula gidiyor, karniyol ise hem güçleniyor hem ogula meyletmiyor. Ben yaptıklarımı paylaşıyorum isteyen istedigini yapar. İsteyende gelenek arıcılığı yapsın, ben arılarımı hiç kontrol etmiyorum diyenlerde niye fenni kovan kullanıyor anlamıyorum, diz kütükleri nasılsa bakmıyorsun karakovana devam et, hem de nostaljik olsun::)))