18.06.2009

HESAP KİTAP İŞLERİ VE IRKLARIN FARKLARI

Bu resimdeki sayfalar, Sayın Ahmet inci'nin 1999 yılındaki anaarı üretimi kitabından alınmıştır. Ahmet İnci karniyol arısını tarif ediyor. Yazının başı ve sonu arasında çelişkiler var gibi. Fakat karniyol arısı 1930 yılından bu yana ıslah edilmeye devam edilmektedir. Oğulcu denilen karniyol arıları aslında şu an en az oğul meyli olan arıdır. Yaklaşık 80 sendirde ıslahı devam ediyor.
Dünyadaki en iyi huylu arı karniyol arısıymış. Zayıf mevcutla kışlarlar bölümüde günümüzde bitmiştir ıslah sayesinde kışında yaz aylarındaki gibi güçlü kalabiliyor. Belkide son bahara doğru mevcudu düşecektir ama kurak ve polenin az geldigi mevsimde kek vererek arıyı yavruya teşvik o eğilimi bitiriyor. Daha önce bir linkte yayınlamıştım, kışlaması kafkasa göre çok iyi. Ayrıca yiyecek tüketimide çok azmış. En önemli özelligi ise kısa sürede hızlı gelişmesi, bunuda günlük 2000 nin üzerindeki yumurta atmasına bağlıyoruz.Sayın İnci yazının sonunda oğula meylettirdi ama artıkbu arıyı biliyoruz bu arının oğul egilimi acayip düşük. Çiçekten çiçege(nektardan nektara) gidecek gezginci arıcılar bu arıyla kesin çalışmalı.Kafkas tabir yerindeyse tek atımlık baruttur. Senin ortasında güçlenir ve tekrar geriye gitmeye başlar, bana göre sabit arıcılar içindir kafkas arısı, tek bir nektar akımına hazırlan ve sezonu kapat.
Sayfanın devamında karniyolun özellikleri anlatılmaya devam ediliyor. Çevreyi çok iyi tanırlarmış, kovanlarını şaşırmıyorlar, yagmacı degiller. En önemlisi yavru çürügü hastalığına anayurdunda hiç raslanmamasıdır. Ayrıca neden yavru hastalıgına yakanlanmadıgınıda çözememişler.
Bu resimin ikici pragrafı asıl önemi dahada ortaya çıkarıyor. Avrupanın kısa ilk baharı ve bunu izleyecek uzun ve kurak yazı ve uzun süren bir kışta yaşayan bu arılarla arıcılık yapan Alman'ların kovan başı ortalamaları 85 kg. Yani bizdeki gibi Ege'den başlayıp, Erzurum'a doğru uzanan bir baharları yok Avrupalıların, ve süreleri çok kısa , bu kısa sürede bu arı harikalar yaratıyor.
Nasıl uyudugumuzun cümlesi ise, kitap 1999 da yazılmış diyorki, dünyada İtalyan arısından sonra en popüler ırk Karniyol arısıymış, 10 sene öncesi bu yazılmış ama kimse bu ırkı bizimle tanıştırmamış. 10 sene sonrası ben ve bir kaç arkadaş bunu anlatmaya çalışırken neler çekiyoruz ortada.
Buda bizim milli arımız kafkas, güya bizim diyorum bununda anavatanı Azarbeycanmış. Bu gün bile hala anavatanından anaarı getirilmekte Türkiye'ye.
İyi bir yavru yetiştiricisi diye başlasada bence bu imkansız, her gün karniyol arısından 500 yumurta fark yiyor. Hemen peşinden gelen cümle doğru, diyorki yaz ortasında nufus doruga çıkar. Güzelim bahar bitti yaz ortasında kafkas arımız hazır duruma geldi. kafkasın uysallıgı tartışılır, bazıları sakin bazıları dengesiz olabiliyor.
Acayip delik tıkama ve her şeyi bir yerlere tutturma hastalığı olan bir arı, propolist diye asfaltı bile toplayıp kovana taşır, bu günlerde bir kaç arım bir yerde boya buldu kovana propolis diye Gebze'de boya taşıyor.
Bu arının en büyük hatası ise bal buldugunda ilk kuluçkalıga depolamaya başlar ve yavru faliyeti biter. Bu sırada batı bölgelerimizde kış uzun süre gelmedigi için nufusunu uçarken bitirir en çok kış kaybı veren arı kafkastır. Oğul vermiyormuş, nasıl versinki gelişene kadar kış geliyor.
Bu yazıları kafkası elinde bulunduran ve kafkas hakkında tek söz sahibi kişi yazmıştır. Kovan şaşırması fazla, yağmacı bir ırk, amerikan yavru çürügüne çok hassas ve nosemayada en çok yakalanan bir arı kafkas arısı.Arı gelişemedikten sonra dili uzun olsa ne olur olmasa ne olur.
Burada bir parantez açacak olursam, kafkas kötü arımı, hayır fakat ıslah edilememiştir. Aşagıda attıgım linklerde göreceksiniz, Amerikalılar yıllar öncesi kafkastan yola çıkarak, 4 hat sonrası %200 verim artışı olan hibritler yakalamış, biz bunları ham olarak kullanıyoruz bu arılar işlense neler neler olacak.
Bu iş üzerinde düşünürken aklıma bir çizelge geldi. Karniyol arısı günlük 2000 yumurta atıyor, bunu devamlı hergün yapabilmesi için en az 6-7 çıtalık arılı bir alana ihtiyaç var. Çıtaların hepsi tamamen boş olmayacagına göre geri kalan yerleri, bu gün başladı diyelim yumurta atmaya, 21 gün sonrası başa döndüğünde ilk attıgı yumurtalar işçiarı olarak çıkmaya başladı ve anaarı sırayla gene sona kadar gitti. Tekrar başa döndü ve üç tur bu şeki,lde çalışsa. 126 bin yumurta ediyor. üç tur ise63 gün ediyor ilk tur kopmle öldü ve en zirvedeki nufusta bana göre üç turun sonunda olacak veya dört turda. Bunu matamatikçi arkadaşlarla veya öğretmenlerle bir hesap etmemiz lazım. Yani karniyol arı avrupada 20 çıta kuluçkalık verilmesinin altında bence bu olay var. Ayrıca bu sistemde kovan devamlı 80 bin nufulu kalabiliyor.
Bu işi kafkas arımızda yaptıgımızda, bir tur sonrası 11500 fark yiyor karniyoldan. ikinci turda yedigi fark 23.000 arıdır ve bunlar mütiş farklardır. İki aylık sürede yedigi far ise 35.000 yumurtadır, bunları bir şeyler söylerken herkes göz önünde bulundursun.
Birde başka bir hatamız ise, arımız 3 çıta bu arı nasıl gelişebilsinki. Üç çıta arının yavru alanı ne kadardır.En iyi anaarıyı koyun üç çıta arıya yapacagı şudur, her çıtaya 4000 yumurta atsa, 10 günde anaarı yumurta atacak yer bulamayıp 11 gün sonrasını bekleyecek, attıgı yumurtalar 11 gün sonra arı olarak çıksınki yeni yumurta atabilsin.
Bu hesapların iyice bir yapılması gerekiyor, ben matamatikten fazla anlayan biri degilim.
Aşagıdaki linkte anaarın üretim ve ıslahları var. Merak edenler okuyabilirler.En önemlisi ise hibritten ülkemizde anaarı yetiştirenler var en anlamsız üretim ise bana göre hibritten üretilen anaarıdır. Anaarı üretilecek damızlıklar saf olmalı, safı yoksa ne yapılacak, ıslah işindede saflan başlanmıyor aşagıda ki linkte ıslahında nasıl yapıldıgı var.
200 kovan arıyla başlanıyor, en iyi 50 kovandan anarı üretilip tüm 200 kovanın anaarısı degişiyor, her sene sezon boyu böyle devam ediliyor, beş yıl sonra sonuç hüsransa, işe tekrar devam edilecemiş. Sonra damızlıklar ortaya çıkacak.


http://www.tarim.gov.tr/uretim/Aricilik,Ana_Ari_Yetistiricilik.html



http://www.tarim.gov.tr/uretim/Aricilik,dam_anaari_uygesaslari.html

13 yorum:

hakan dedi ki...

ALİ bey gerçekten size hayranım ülkemiz için yaptığınız araştırmalar ve yazılarınız mukemmel bence kım nederse desın ben arıcılığı 2 senedır yapıyorum ve ben bu arıcılığı sizde öğrendim herşeyi okader net anlatıyorsunuzkı anlamamak mumkun değil bu yolda sıze engel olmak ısteyen cok farkındayız ama araştırmalırınızı kesınlıkle bırakmayınız bız sanalcılar olarak sızden daha cok şeyler öğreneceğimize eminim calışmalarınızda başarılar dılerim saygılar hocam

yalovalı arıcı dedi ki...

off off okumaktan yoruldum yaw delimisin nesin

cüneyt arıkın dünyayı kurtaran adam olması gibi sende arıcıları kurtaran adam olarak tarihe geçmek içinmi bu çalışmalar:))

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,karniyol arı kitaplarda yazıldığı gibi,üç dört çerçeve ile kışlayan arı değil,belirtmişsin,yumurta düzeyi mükemmel,kitap yazanlar alıntı yaptıklarını belirtselerdi daha iyi birşey yaparlardı.Daha önce bende ufak kovanlar yaptırdım.15 kilo bal verimi ortalamasından bahseden yetkililerin olduğu ülkemizde bizleri küçük kovan yapmaya itti.Bazı kimseler ise şekerli bala yöneldi.Artık tabular yıkılmaya başladı.Ülkemizde güzel şeylerde olmaya başladı.Bir abimiz litaretüre geçecek işler yapıyor.Bir kardeşimiz Modern arıcılığı ve Almanyadaki yenilikleri bizlerle paylaşıyor.Bir kardeşimiz yapay döllenme yapmaya çalışıyor.Merak eden beyin jimnastiği yapsın.

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ali Abi,
Tek kelimeyle helal olsun sana.Niye mi? Sanki bizim problemleri yerinde inceleyip raporunu oraya yazmış gibisin.
Çünkü Kafkas Kafkas dediler hadi bir kafkas getirtip deneyelim dedik bir sürü telefon trafiği,hesaba paralar yattı 2008 model bir kafkas aldık geçen yıl.
Bu yıl mı? Benim yerli arılar 2.ballığı doldurdu bu hafta 3.yü atacağım kafkasın ballığını daha geçen pazar koydum dahada 9.çıtadaydı.
Dediğiniz gibi kafkas kötü bir ırk değil ama alternatiflerini iyi analiz edebilirsek o kadarda cazibesi kalmıyor.Sonuçta sırf ticaretini düşünenler benim gibi binlerce garibanı aldatıyor demekki.
Abi sen şu korniyolları ürette hiç değilse hezimete uğrarsak ta
paramız yabancıya kısmet olmasın.
Saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yalovalı biliyorsunki beni sevende çok sevmeyende. Sevmeyenlerin neden beni sevmediklerini bir düşün.Bir çok tabuları yıkmamız çok kişiyi rahatsız etti. Bunun içinde ilk başta hocam diye tapılan kişilerin bir ammatör arıcı kadar bilgisi olmayışıydı.İnvert olayı arıcıların çok işine yarayacak invertle alakalı bir yazı yazacam bir bilim adamının eski bir çalışmasına cevap verip soruma cevap isteyecem. Anaarı işi benim ilk üretimimle birlikte herkes üretmeye başladı, bu iş her geçen sene kaliteyi getiriyor. Laflara baktıgınca yıllarca anaarı üretimi yaptım havasını atanların, sitelerinde bir tane anaarı üretimiyle alakalı yazı yok. Şimdi ise arıcılıgımız neden geri bunların sorularını kendimize sorup cevapları bulmaya başladık. Benim hedefim ülkeme arıcılık konusunda hizmettir. Bunu yıllardır yılmadan yapmaya çalışıyorum. Bu kafada şu an 4 kişilik bir gurubumuz oldu. Mehmet Yüksel,Ali Şekerli Muhteşem Turunç ve Ali Türk. MAMA gurubunu oluşturduk. İnşallah biz elimizden geldigince bilgilerimizi aktarmaya çalışacağız, bununlada kalmayıp dediklerimiz uygulamaları olarak karşınıza gelecek.

Vecdi abi olaylar ortada, numunemiz ise Almanyada Mehmet Yüksel ve yapmış oldugu uygulamalar. Hala bunları göremeyenleri kendi hallerine bırakmak lazım. Birde arıcı milleti bana ve benim gibilere bakış açılarında haklı, bir akşam Muhteşem abi dediki abi arıcılar o kadar kazık yemişki, sektörün içindeki söz sahibi kişilerden. Muhteşem abinin demesine göre bendende bir kazık bekliyorlarmış::))
Heralde kazık atmadığımızdan insanlar kazık nerede kaldı meraktan çatlamaktalar::))

Tuncay mesele benim karniyol üretmem degil, bu arıyı ülkemize adapte edip herkesin yüksek verim almasıdır. Yazıda işlenen konunun amacada bu. Bal demek arının gücüyle alakalı güçlü kalabilmesi için oğul vermemesi lazım. Birde hızlı gelişmesi gerekiyor, karniyolun o kadar çok artısı varki bunu bir kaç sene içinde görecegiz. Şimdi bazı sorunları aşabilmek için zamana ihtiyacımız var.Arıcılıkta en ideal verimi 80 binlik kovanlar veriyor, yazıdada belirttim bu arı hiç desteksiz 80 bin nufuslu yaşamını sürdürebiliyor.

Volkan Karuk dedi ki...

Sayın Ali Türk yazılarınızı bende çok faydalanarak okuyorum, çok teşekkür ederim. Karniyol ana arı nereden temin edebiliriz, yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Abdullah Bulca dedi ki...

merhabalar

karniyol hakkında ki yorumlarınızı okudum çok güzel bir çalışma. sayın muhsin doğaroğlunun bir konferansın da da türkiyede çalışacak en iyi ırkın karniyol oldugunu söylüyor

benim de arılıgımda ki ırkın %90 ı karniyol ve ben de çok memnunum. yalnız gerek benim olsun gerek başka arıcılarda olsun yüksek verimlilikte ki anaç karniyol anarılarına ihtiyacımız var. sanırım bir yandan karniyolun yeteneklerini anlatırken diğer yandan da bu konuda çalışmalar yapılmalı diye düşünüyorum

muhteşem turunç dedi ki...

Ne o be şunun şurasında iki hafta yok olduk. Ortalığı boş bulmuşsun töbe töbe küçüklerin aklı büyüklerin işine ermez demedilerdi sana:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sayın Bolkar, Ülkemizde bir çark dönüyor ve bundanda kimse şikayetçi degil. Her tarafta kafkas arısı oluyor, ben karniyol getirdim diye tüm ırkları tehtit edip sistemi anında bozuyorum. Sonrasındada bilende bilmeyende başlıyor feryada. Ülke arıcılığımızın geri kalmasında bence en büyük etken kafkas arısıdır. Bu arının gücü belli, Ülkemiz ise acayip flora zengini, tek atımlık barutu olan arıyla ancak bu kadar olur. Benim en büyük hedefim ise bu sene inşallah saf Karniyol arısını üretebilmek. Madem ıslah edemiyorsak, ıslah edilmiş arıyı ve damızlıklarını çogaltacagız.Bu iş bu kadar basit. Kafkasın oldugu yerde karniyolunda olacaktır ve bu arı kısa süreli nektar akışlarının hiç birisini kaçırmayacak. Yanlız karniyol olarak ülkemizde var olan arıların çogu çok ileri derecede melezlenmiş arılardır. Karniyol diye aldıgın arı adamı yiyecek, böyle saldırgan karniyol olmaz. İnşallah her şey yakında oturacak. Sonuçta Ülke arıcılıgımız kazanacak.

Vay vay Muhteşem abimi nihayet sepetlemişler.::))
Muhteşem abi yeniden geçmiş olsun, yaralı neferim hoş geldin.

Kenbiloğlu dedi ki...

Ali abi,

yazında belirtmişsin yapılan çalışmalarla kafkasın verimi %200 e çıkartlabiliyor.İşte eksiklik burada ülkemizde kafkas damızlık alıyorsun sıradan kafkas geliyor.Fakat almanyadan karniyol alıyorsun soy olarak birkaç nesil öncesi ve verimi belli.Benim kanımca ülkemizde karniyolda kafkasta belli yörelerde i yapar .Önemli olan kafkasta da ıslah çalışması yaparak verimi yüksek gerçek anlamda damızlık olan yumurta ,bal toplama,hastalıklara karşı dayanıklık ve kışlama da en iyi olan kafkaslardan damızlıkları üretmek bence bu ülkede birileri bunuda yapmalı .Çalışmalarında başarılar dilerim yaptığın hizmetlerden dolayı teşekkürler

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

abi çalışmaların bu işin üzerine eğilişin bir harika gecenlerde bana bir iki kelime söylemiştin bilmem hatırlarmısın okulla ilgili senin yaptıklarını görü uyanacakki arıcılar doğruları bulmak için çaba harcamak gerektiğini öğrenecekler yada biliyorlarsa çaba harcamaya başlayacaklar ki o zaman arıcılığımız tabiri yerindeyse uçaçak çalışmalarında başarılar diliyorum saygılarımla

ENARICI dedi ki...

Merhaba adaşım
Görmeden kesin inanmam
Herşey gönlünce olsun

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İsmail kardeşim yazımda belirtmedim bu haberde genelde alıntılara yer verdim. Biz bazı şeyleri ben yazdığımızda olmadık şeyler söyleniyor, bu seferde alın size başkalarının dedikleri dedim. Ayrıca damızlık, ıslah ve arı ırklarının bir bölümünü içren linkler attım.

Gelelim ıslah çalışmalarına, papagan bilimcilikte malisef yazıları tercüme edip bunları kitaba ve konferanslara dökmek kolay. İş ıslaha gelince bunun tercümesi ve takliti malisef mevcut degil. Adamlar yurt dışında 70-80 yıldır ıslah çalışmasına hala devam ediyorlar. Bizde henüz ne zaman başlayacagı bile meçul.

Sayın enarıcı adaşım, bizim arıcılar gördüklerinede inanmıyorki, amelelik kanımıza işlemiş.::)))

Yıllardır bilim adamı dediklerimiz arıları destekle nasıl 80 binlik oluştururuz onu anlattılar. Bahar ballı alamıyoruz dediler. Olaylar aslında ıslah ve ırklarla alakalıymış. Hiç uğraşmıyorsun yok destek yok birleştir yok tarlacı al, şimdi geldiğim noktaya bakıyorum ve gülüyorum. Bunu bilim adamları çözememiş, şimdi bakıyorum karniyol arısı zaten 80 binlik yaşıyor, görmnek istiyorsan Mehmet Yüksel'in kovanlarına bak. Millet görüyor ve hala inanmıyor işte.

Geçen sonbahardaki beslemeden sonra besleme yapmadı ve üstümüze iki sagım yaptı::)))

Ya bizzzz ............?????????????