26.07.2009

25 TEMMUZ 2009, ANAARI İŞLERİNE DEVAM

Bu hafta herkesin bu konuda muzdarip oldugu , çalışma programlarını degiştiren düğün ve sünnetler nedeniyle Trakyayı gelecek haftaya bıraktık. Haftaya inşallah Trakya'da sağım işlerini ve Trakya'yı bitirmeyi planlıyorum kafamda. Bu arada doktorda yolumuzu gözlemeye başlamış benim balları ustam ne zaman sagacak diye::)) Gelecezgiz, ustanın işine karışma, istersen bu haftada bir ziyaret daha yap Gebze'ye::))
Bu pazar çok yakın iki akrabamın düğünü oldugundan planı yaptım. Gürol abiyi aradım abi bu hafta geldin geldin yoksa hafta içine kalırsın haftayada yokum dedim, hemen cumartesi gelirim dedi iyide oldu bu iş aradan çıktı.
Çoktan beri ismail'e sözüm vardı, larva tranferi için onada cumartesi geleceksen gel, yoksa bundan sonrası ne zaman nerede olacagımız belli degil dedim oda cumartesiyi seçmek zorunda kaldı::))
Gürol abi saat 11 gibi geldi. Onu arılıga getiridim, yeni arıcılardan daha üç sene olmuş başlayalı Zafer Anlayışlı abimizin arkadaşlarından. Başkada hiç bir arılıga girmemiş, bir çok şeyide yeni gördü. Güzel anılarını anlattı::))
Birisine çıta bal satmış, ertesi gün şikayette bulunmuşlar, ballar kurtlu diye::)))
İyiki analı çıtayı vermemişsin deyip gülüyoruz.::)))
Birde belgesel çekmeye kalkmışlar kızıyla, daha ben belgesel çekmemişim size ne oluyoru beeeee.
Kamerayı açıp arılıga girmişler konuşma başlayacak arılar bizi bir sardı diyor::)))
maskede yok ikisinde, belgeselcinin büyügü diyorki kızım sen aşagıya kaç ben ormana giriyorum::)))
Güzel bir gün oldu.

Gürol abiyle anaarıları kutulardan birlikte topladık. Anaarılar zaten yumurtaya başladıklarında ilk işim kanat kesmek. Peşinden ise boyamak. Notlarımda hazır boyalı diyorsam o kutudan gidip hemen anaarıyı alabiliyoruz. Kantsız olması çok işimize yarıyor, Ali Şekerli abim tavsiye etmişti, bende biraz üstüne düşmedim, sonra bir kaç hazır anaarıyı elimizden kaçırınca ::))
Anaarının kanadının üçte birini hep kesiyorum artık. Tabi eşleşip yumurtaya başladığında::))
Bunun bir başka iyiliği kutu terk edemiyor etsede farketmez kutudan fırladıgında en fazla yarım metre bile uçamıyor. Aynısı kovanlar içinde geçerli, siz yoksunuz ve arı oğul verdi. Anaarınında kanadı kesikse kovandan fırlayıp yere çakılacak, peşinden gidecek arılarda anaarının kondugu yere konmak zorunda. Üç - beş gün sonrada gitseniz anaarı yerinden kalkamayacagı için oğul yere bağlı bir şekilde duracak orada.
Bazıları yazık niye kesiyorsun kanatları diyordu böylede bir açıklama yapmadık, bizim bildiklerimizide herkes biliyor zannediyoruz, biraz geç oldu bu açıklama.
Kontrollerde Vecdi abiye kovandan anaarı vermiştim geldiğinde. Kovanların anaarıları çıktımı ne yaptı diye açtıgımızda, karniyol F1 anaarı çiftleşme uçuşundan yeni gelmiş, sanki iştima oldugunumu duydun be bu ne hal.::)))
Çoktan beri kullanılmış kafeslerler işimzi görüyorduk. Hazır çıkma kafesler bitti, daha önceden biçtiğim Yalovalı Yusuf kardeşimin odun dedigi ıhlamurlardan çıkan yüzlerce kafesi bir türlü oyamadık.Cemil usta ben biçerken bir boy daha fazla alabilmek için ölçülerle oynadı. Bu seferde istedigimiz bıçagı zor bulduk. Kafesin genişligini ben 3 cm yapacaktım. Şu an 2,6 cm. en yaygın bıçakta piyasada kilit bıçagı 24 lük. Bende 24lük kullandımmı bazılarının sınır dışına çıkacağım diye 22 mm bıçak alaraktan oymaya başladım. İlk turda sağ sol delikleri delip, sonra üçüncüyü deldim. Acayipte kurumuşlar çapak filanda olmadı.
İlk etapta şimdilik bunlar yeter deyip işe son verdim. Bıçaga kafesi bayaıgı bir bastırmak gerekiyor elimin içi şişmiş, bu sıralar iyice nazikleştikmi ne. İki üç saat çalışmaya el şişmemesi lazım be.
Buda ilk kafes üretimim. Burada şunuda belirteyim, anaarı yollarken, kafesteki işçi sayısını artırmak uzun yolculuklarda çok işe yarıyormuş herkesin haberi olsun. Almanyadan gelenlerde sorun oldugunu bildirdiğimizde anaarı üreticisi bir dahaki sefere işçileri çogaltırım demişti. Bu aslında bir ip ucu, demekki işçiler fazklalaştıkça konfor artıyor.
Ürettiğim ilk kafesler 4 adet anaarıyla Şile'ye gitti. Aynı gün Gümüşhane'ye anaarı gidecekti, yeni kafeslerle güvenemeyip eski kafesle biraz daha fazla işçi koyarak yolladım.
Biz arılığa geri dönecek olursak, anaarı toplamanın ortasında hacı abi yemek hazır dedi. İşi yarıda kesip sofraya geçtik, sofra beklemezmiş, bencede beklememesi lazım. Resim alacam hacı gene nazlanıyor, Gürol abide dediki, yav hem nazlanıyorsun hemde poz veriyorsun demezmi.::)))
Dedim bu ne be, bu sofrayı gören anaarı almayacaksa bile buraya anaarı almaya gelir. Başımı belaya sokma diye uyardım hacı efendiyi::))
Bu esnada karpuz kovanların üstünde yendi arılıgın ortasında, yemekte ismail yoktu, karpuz yerken abi bazıları habire karpuz espirisi yapıyor dedi, hayırdır ne espirisi deyince biraz açıklama getirdi. Bende dedimki şeytan iş bulamadığında çocuguna tecavüze kalkışırmış, demekki iş bulamayanlar var.
Gelenler akşam oldu hala gidecekler, misafir kovulmuyorda. Tarih neydi bilmiyorum ama daha önce 3 anaarı daha almıştı Gürol abi. Kek yaptırmaya gitmiştik, o gün teslim etmiştim.Onların üçüde tutmuş, anladığım kadarıylede güzel bakımları yapılıyormuş. Arıcılıkta ilgi çok önemli.
Nihayet akşam yaklaştı ve hava kararmaya başladı bizde hemen uğurlamak hazırlıklarına başladık. İsmaile yaptıgımız larva tranferi malisef tutmadı. Bu İsmail beni öldürecek. Güya 4 çıta arı getirecekmişti, yani dört çıta arı bölmüş, ben bıdı bıdı etmeyeyim diyede gelirken başka kovandan gene takviye etmiş ama. Zaten kovanı açınca bir sürü bıdı bıdı yaptım. Tutmayacagını bile bile tranfer yaptırdı bana. Gidecekleri vakit kontrol ettik, hiç biri tutmadı. Bu işin kuralını bir yerini atlarsan bu iş olmaz. Sonra iki gün öncesi yaptıgım tranferi gösterdim, 26 tranferden 25 tanesi tutmuş. Her taraf sorun, bir yerden karniyolu deneyecem diyor, bende diyorumki bu arıların yaptıgı anaarılardan ne kadar kaliteli anaarı üreteceksi ve bunu deneyeceksin benim içinde risk, bunuda kendisine izah ettim. Bu larva tranferide bitiyor bu sözümüde yerine getireyim artık kimseye larva yok, doktorda buna dahil.
Oh be paketi aldılar gidiyorlar::))
İsmailin kovan Gebzede kaldı, ben kendi kovanlarımda memeleri tutturup en az üç gün besletip onun kovana alacagım memeli çıtaları, İsmail götürünce ne yaparsan yapsın artık. Misafirler güle güle yeniden bekleriz::)))

5 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey yeni kafeslerin hayırlı olsun.Erzurum daiftar vakti,herkesin çorbaları gelmiş,ezan okunmasını bekliyorlar.O sıra yoldan geçen turist işaretle yemek gelmiş niye bekliyorsunuz diye durmu anlatmaya çalışmış. Biri turistin yanına gidiyor,demişki dinizin kıymetini bilin ,bakın müslümanlar ne çekiyor.Ramazan değil ,diğer işleri sonra yaparsınız.Sağlıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Ah benım ustam alttakı bal sağımı yapacağımız yer, sır alma teknesı ve hatta cerceve tasıma cantası bıle yaptım sana. Geriye sen calısırken bana foto cekınmek kalıyor:)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi çok şükür işlerin hepsine bir şekilde yetişiyoruz. Her şeyi kendim yapmam biraz beni bıktırıyor, elimdede geliyor şunu yap demekte olmuyor. Bu kış marangozdan çıkmayacam gibi, yeni anaarı kutuları yapılacak bir sürü kat yapılacak. Kat dört tahta onda sorun yokta kutu adamı bitiriyor. Dünya parça oyuncak gibi, topla topla bitmez::))
Belkide bir ilki daha başlatırım, kutuyla anaarı isteyenler var, hazır kabul ettirilmiş, kabul ettirme sorunu yaşayanlara özel::)))

Muhteşem abi, niye zahmet ettin be sanki 100 kovan arın var, senin işin adı sağım. Elimizi vursak biter. belkide resim çekmeye bile vakit bulana kadar iş bitmiş olacak.::))

arıcı polis dedi ki...

ali bey kolay gelsin karnıyoldan bir kaç da olsa biz istiyoruz

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Polis arıcı herkese bir yetişebilsem. Üretim kapasitem düşük,bu sene 200 kutu gözünde üretime geçtim. Öncelik ise daha önceden listeye girenlerde. Bu sene böyle geçti sayılır, gelecek sene 400 kutu gözünde üretim yapmayı düşünüyorum. Bu sene olmazsa seneye alırsın ne yapayım. Kendi kovanlarımın anaarısını bile tamamen degişememişsim. Elimde bekleyen anaarı olsa ilk kendi kovanlarıma verecegim.

Artık bu saatten sonra üretilen anaarılardanda arıcı gözüyle baktıgımda ne kadar kaliteli olur onu bilemiyorum. Artık kovanlarda erkek üretmeye çalıştıgım halde eskisi gibi erkek arı yok.

Fakat burası Türkiye kışa kadar erkek arı olmasada herkes kaliteli anaarı üretir.