13.11.2009

KARAKOVANDA SON DURUM

8 Kasım 2009 pazar günü, karakovana yeniden bir mudahale yaptım. Arı ve hele anaarı ezmek birde önemli bir gözlem kovanında ne demek gelin bana sorun. Anaarıyı ezdikten sonra verdiğim kafesteki anaarıyıda kara kovandaki işçiler öldürdü. Bende İlhami abi ve Bilecik'li Sadettin abinin 7 kasımdaki ziyaretinde ikinci anaarıyı kafesle birlikte vermiştik. Ertesi günü kovanı ters düz ettim. Arılar ne oldugunu şaşırıp tekrar kovanda panik başladı, nedenide kovanın öbür ucundan başka uca sürüldüler.
Arıların ezilmemesi için kapakla arılar arasına naylon koydum, anaarı ezilmelerine son::))
8/11/09 alınan resimlerde birisi daha, karakovanla alakalı ayrıca bir resim serisi oluşturuyorum. Şu ana kadarki tüm resimleri seri olarak yüklendi. Birde zaten resimlerin artık orjinallerini yüklüyorum, eskiden bir resim yüklemek için o resmi kesip, isim verip yüklüyordum, bunlara sebep ise sitenin limitinin dolması. Şimdi resmi bir silinecek blokta yükleyip htlm sini taşıdıgımda dev gibi resimler bloga yük olmamakta, bunu öğrenmek çok uzun zamanımı aldı, limiti dolan eski bloguma zarar vermiş olduk.
Eski sitemde hiç yayın yapmama rağmen bu blok 50 bin üzeri tıklama aldı bir senede. Bazıları yolunu biliyordum havaları atıyordu, atsınlar bakalım, bilgi yüklü eşek çok memlekette. Bir şeyler bilip, bunu dillendirip başkalarına öğretmeyenlerin alayı bu konumdadır, bazıları bilgileri bazıları diplomaları yüklenmişler bekliyorlar. Birde bununla övünüyorlar, övünün be sizi ...... sizi...
Geçtiğimiz cumartesi ve pazar günü agırlıklı olarak sağlam kalan kutulardaki arıların kontrollerini yapıp, yiyecek sıkıntısı olanların sıkıntıları giderildi. Kutularda ve kovanlarımızda hala yavru faliyeti devam ediyor. Yanlız bundan sonra kutulardaki yavrulu çıtaları güçlü olan metro kovanlara alacagım ve yavrulu çıtalar yerine gene metro kovanlardan ballı çıta verecegim.
anaarı çiftleştirdigimiz kutularun bazılarının hemen bölmelerini acilen lazım oldukları için çıkartıp üç bölmeli kutuları iki bölmeli hale getirmişiz. Her bölme şu an 5 şer çıta aldı, bunu bir ay önce düşünmüş olsaydık çok süper olacakmış. Bu kadarda kutu gözü ve anaarı kaybı yaşamayacaktık.
Arıcılıkta bir aylık süreler o kadar önemliki, polen ve bal geliyor ve önünüzdede bir aydan fazla bir süre var.
Biz Muğla Milas'a gitmeden, ormandaki arılıkta bir filim çektim ve aralara petek girdim. ve petekleri girdikten sonraki hafta sonu Muğla'daydık ve bakım ertesi haftaya sarktı, yani 14 gün sonra çekilen filimide o eski filimin altına attım. Birde aynı kovandan bir filim daha çekeceğim ve kapanışı yapacagız. Ben o kovanlara mudahale yapmasaydım olacakları üç haber aşagıda kovanların blokesi ve olacaklar adı altınta yazıp çizdik. Vehbi Koç'un bir lafı vardı, çeşme akarken testinizi doldurun diye, arıcılıkta yapılacakları zamanında yapmaz iseniz, testiler boş kalır.
http://aricilikfilimleri.blogspot.com/2009/10/purende-son-durum-sahane-10100029.html
Geçtiğimiz pazar günü Gebze'deki işleri bitirdikten sonra ormandaki arıları görmeye gittim. Arıların arasındaki çalışma dikkatimi çekti, bunu yapan karıncalar, olaylara bakış açısı çok önemli. Belki yav bu resimdede ne var denilebilir, fakat bu toprak yıgınlarını minicik karıncalar yaptılar, kovanlardaki ballarda zerrecikler halinde toplanıyor, bıkmadan usanmadan çalışmanın ürünleri.
Ormandaki komşumuz Çerkeşli köyünden ve Bebze Bal üreticileri birligi üyelerinden Mitat Akdoğan abi.
http://www.gebzebalbirligi.com/gebzebal/
Bu sene bir türlü ormanda denk gelemedik, kovanları çok zayıf ve çok kanatsız arı var dedi. Üç gündür arıları taşımakla uğraşıyormuş son postayada ben denk geldim. 27 kovan kalmış, 7-8 kovanı kenarından açıp baktık, 3-4 çıta ortalamalı arısı var ve 10 çıtalık alanda çalışmışlar ve dolayısı ile kovanların gelişmesi ve çalışması düşüktü. Akşama arıların içeri girecegi süreye kadar benim kovanları sıradan bir geçtik. Mitat abi arılarımın içine girer girmez dediki bizim arılarda bu ses yok. Maşallah benim arılarımda çok geriye gitmesine ragmen çök iyi atak yapıp toparladılar ve şu anki durumları belkide ormandaki en güçlü arılardandır. Hiç dengeleme yapmadım. Trakyadan gelen anasız kovanım vardı sadece ona 2 çıta kapalı verdim arılgın en zayıfı ve Mitat abi o kovanı gördüğünde bile bende bu güçte arı yok dedi. Mitat abinin kovanlardada şu an itibari ile hiç yavru yok, benim kovanlarda ise yavru faliyeti iki çıtaya gerilemiş ve yavru miktarı az olsada devam ediyordu.
Hava karardı ve son kalan kovanları Mitat abiyle yükledik. Seneye görüşürüz diye espiri yaptı, dedimki böyle görüşeceksek hiç görüşmeyelim. Arıları bir dahaki seneye bu halde olmayacak inşallah, benim kovandaki sıkıştırmaları görünce çok şey anlamıştır.
Mitat abinin ormanda 90 kovanı vardı, bunlardan üç tanesi sönmüş, bir kaç tanede son posta yüklediğimizde çok hafif kovanlar vardı. Civarımdaki arıların büyük bölümü gitti. Yaklaşık 4 arılık kalktı buda en az 500 kovan civarıydı. Bende bu ayı bitirmeyi düşünüyorum, güçlü arıları mahallenin ortasına koyarsam sorun çımmasını istemiyorum. Hemde kutuları taciz ettirmemiş oluruz.
9/11/09 Pazartesi günü İlhami abi bende bulunan emanet kovanını almaya gelmiş. Mesayi bitimi arılıga gittim bir baktım kendisi arılıkta.Bendeki kovanı istediğim noktaya geldi, bir sürü kış arısı oluştu yavru faliyetide devam ediyor. Artık bu kovanı söndüremezsin diye ilhami abiye teslim ettim. Ben zaten karakovan için gitmiştim, hemen son durumuna baktım ve hala anaarıkafesteydi. Minik kovayla invert şurup veriyoruz, gidip gelemez isem diye plastik yemliklede iyi bir takviye yapmışım şurup bittiginde arılar strese girmesin.

10/11/09 Salı günü çekilen bir foto. Anaarımız kafesten çıkarılmış ve salkım gayet güzeldi.
İki gündürde gidemiyorum, son görüntü süper, invertle zehirlemeye vede gözlemlemeye devammm.............

8 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Görüyorum ki kütüğü hala söndürememişsin.İnvertleyip söndüreceksin diye bekledik ama nafile :)) Yakmayı denedin , o da olmadı.Son yöntemin ne olacak:))

muhteşem turunç dedi ki...

Abi biliyosun ana arı ezme konusunda seni yeteri kadar kızdırdım. Göbeğim çıkıyodu gülecem diye artık bu konuda sana bir şey demiyecem:) amaaaa bildiklerini saklayanlara bu kadar yüklenme. Çünkü malum ata sözü derki kötü komşu adamı mal sahibi eder... Onlar olmasa biz nasıl niye araştıracaktıkki..Kutuların arılandırılmasını nasıl yapacaktıkki. Daha bir sürü söylenecek şey var ama onlar bize gerekli o nedenle bırak oynayalım onlarla:) sonra koca kış boyu sıkıntıdan patlarız:)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,karakovan normal düzene girmiş gözüküyor.Biz sevindik ama üzülenler olmuş.Düşüncem dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun,kimsenin kovanı sönmesin.Başkasına ölüm isteyeceğine canan saglık iste diye ata sözümüz var.Bizler Suriyeli kardeşlerimizin başına israil füzesi düşsün diye dileğimizmi oldu.Ya bu Suriyeli müslüman değil,ya da maskeli iki kimlikli biri.Medeni cesaretten yoksun olanlar ancak kötülüğün paylaşımını paylaşır.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s Yusuf.
kara kovan nedense sönmeyip direniyor, geçen seneki kütükte çok direndi ölmedi bende ülkenin bir ucuna yolladım orada infilak etti, o kadar oğul vermiş ki, köylüler adını fabrika kovan koymuşlar.::))

Konuları lütfen karıştırma yakmaya çalıştıklarım balkondaki saf karniol arıma verdiğim takviyelerdi. Ben normalde safa duman vermem ama kattaki arıları dördüncü günü açtım, arılar 4 gün hapisti bereket gene de sokmadılar. Bizde yöntem bitmez bizim ufkumuz geniş::))
Çapsızlarla beni karıştırma.

Muhteşem abi ne kadar iyisin, bereket hiç bir şey dememişin, birde deseydin ne olurdu bilemiyorum.

Abi bildiklerini saklayanları burada da öbür dünyada da rahat bırakmayacağım, onu geç. Madem biliyorsun, gereğini yapacaksın, eşekliğin alemi yok. Bu o kadar önemli bir konu ki kitabımızda bir ayetle üstüne basılmış. Herkes sadece bu ayeti kendisine uygulasa her konuda dünya lideri oluruz.

Zaten bende bunlar için gereksiz demiyorum, bunlar bize zaten lazım.

Vecdi abi bir şeyler konuşabilmek için konuşmuyoruz. Elimizde bilgiler var, her şeye muhalefet edenlerin elindeki nedir, ellerinde bunların kuru inatları var, bir ara Muhteşem abi bir şey demişti, abi aslında bazı şeylere karşı çıkmayacaklar ama Ali Türk derse hemen karşı oluyorlar demişti.::)) Buyrun sizde söyleyin ama elinizde delilleriniz olsun. Lafla peynir gemisi yürümüyor.
Vecdi abi işin sonuç bölümüne gelinirse kimin ne yaptığına bakacağız, özellikle Şenol derki abi bazı kişileri kandırabilirsin, o kananlar ilerde doğruları görecek ve kandırıldıklarını anlayacaklar, ben kimi kandırdım ki, birileri yamuk yapmışsa yolumuzuda ayırmışız, benimle son üç sene içinde kim msn konuşması yapmışsa hepsinin kaydı var. Bize yağ çekenler çıkarları bitince aleyhimde atıp tutmakta. Bana atıp tutanlar geçmişte bana attıkları yorumlara baksınlar, dün iyi idikte şimdi ne oldu demezler mi adama. Herkes benim bitip tükenmemi bekledi, ben 4 senedir tüm bilgilerimi paylaşıyorum, hep bunu diyeceğim, diğer bloklarıda herkes incelesin, ben bir arıcıyım ve sıradan haberleri tarayalım, amatör bir arıcının veya usta birinin işine yarayacak ne var bir görelim. Blokların alayı ortada buyrun, benim bloklarımda ortadadır.
Bu arada kara kovanda işler yolunda bu gün tekrar gidip bilgileri fotoladım, yarında yeni yaptığım yemliğini götüreceğim, inşallah sorun yok, ve petekler örülmeye başladı. Sizde sağlıcakla kalınız.

UĞUR GÖK dedi ki...

S.A.
Ali abi yeni kütük çalışmaların kolay olsun.Sonucu merak etmiyoruz çünkü geçen sene rüştünü ispatladın abi.Konu bildiklerini paylaşmayanlardan açılmışken şahsım adına söylüyorum çevremdeki arıcı arkadaşlara sizlerden öğrendiklerimi ,duyduklarımı ve uyguladığım her yöntemi anında paylaşıyorum arıcılığa yeni başlayan arkadaşım bile kovanlarını sıkıştırdı mesela.
Blokta haber meselesine gelince hep sizleri geriden takip ettiğimden sizden gördüklerimi uyguladığımdan çok başarılı sonuçlar alıyorum ama işte sizden gördüğüm ,sizin yayınladığınız görüntülerin benzeri olduğu için tekrar yapmak istemediğimizden yayınlamıyorum abi.Tereciye tere satmış olmayalım diye yani kolay gelsin işlerin abi

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ugur geçen seneki kütük tesadüftü, Şimdiye kadar olanların alayıda tesadüf aslında. Ali Şekerli bu seneyle üçüncü yılı invert kullanıyor,tesadüfe bakınki hala arıcı ve kovan kaybı yok.

Ben geçen sene son baharda tanıştım. Kütük kış boyu petek ördü ve baharda kovanlarıma ayrıcada yaz boyu anaarı üretiminde kullandım, işin garip tarafı hiç bir arıyı söndüremedim.

Bizim doktorunda ikinci senesi, bu sene sonbahar yüklemesini invert şurupla yaptı, gene ne tesadüfki kovanlar güçlü şekilde kışa girdi, balkondaki fakiride çok kısa aralıklarla haber yapıyorki gelişmeler görülsün, ne hikmetse desadüfün bu kadarınada pes, kışın doktorum kat atacak.

Bize akıl verip karşı çıkanlarda yaz boyu arı birleştirdi, kışa gelecek senenin arılarını hazırlıyoruz nutuklarıyla giriyorlar, ne hikmetse oradada bir tesadüf var, kovandaki arılar ruşete alınmış vaziyette, bu akılcılar fazla detaylı haber yapmasalarda bir yerlerden kendilerini ele veriyorlar, artık güven yitirmeyede başladılar. Bu kadar tesadüf bir arada pes yani::)))
Benim uygularımı takip edenlerin çok oldugunuda biliyorum.Genel olarak bir şablonumuz oluştu, 3-4 sene önceki gibi degilim.

Bu arada sen niye üstüne alınıyorsunki, ben kitaplar okuyup tecrübe satanlardan bahsediyorum haberde. Ama tecrübe malisef kitaplarda yazsada yaşadıgın gibi kalıcı olmuyor. Laflara degil işlere bakacagız, gerisi hikaye.
Tereciye tere sat abi, ben yayınlamışsamda sende yayınla, aynı konuda bir şablon çıksın, bunun tarihinde ileri geri değişiklik olur ama yapılanlar hep aynıdır, tere sat sat::) Fakat ara ara sırada bir görün bizde hayattayız diye, sağlıcakla kal.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Sayın bakanım bu kara kovan bu kış zevk vermeyecek gibi ama birileri zevklenmiş neşesi bol olsun belki kat atarda kar balı süzmeye ocak ayında misafirliğe gideriz , ilhami beyide kara kovanın icine itme adam sana yardım olsun diye gelmiş bir ana hüsranı dalmış kovana arıya degilde yemeye götür arkadaşımızı, Bu hacıda yeni galiba yine ballı bir arkadaş bulmuşsun hayırlı olsun kolaygelsin

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Aliosman abi karakovan ister zevk versin ister vermesin. Biz sonuçlarını paylaşacagız bakalım arıları zehirleyip öldürebilecekmiyiz, biz bazıları gibi işkembeden atmıyoruz, karakovan da geçen sene bir sürü gözlem yapıldı bunu bir başkası yapsaydı acaba ne olurdu, ben yapınca başka şeyler oluyor, sunuçta burda bir deney ve gözlem yapılıyor, işine gelen okur veya bilgileri alır, işine gelmeyende bunu yok sayamaz.