9.11.2009

KASIMDAN HABERLER

7 Kasım cumartesi, Saddettin Engin abi aradı. İzmit'ten yola çıkıyorum musaitsen yanına uğrayacagım diye. Bende nazlana nazlana hacının yanına gidecektim, anaarı kutularında ipin ucu kaçtı, işte çok büyük ve başlaması zor du.
Abi bekliyorum dedim yarım saat sonra İlhami abiyle buluşup kapı önüne gelmişlerdi bile.
Hafta arası çektiğim fotolardan birisi, bazı işaretler koymuşlar tarihi yapılardan Gebze'de bir kaç tane kaldı buda onlardan birisi. Tam Gebze Sultanorhan camisinin karşısındaki ev. Evin dışında en ufak degişiklik yapamıyorsunuz. Böyle tarihi yerlerde yeriniz olursa maddi olarak degeri yok, tapusu sizde ama bir şey yapma şansınızda yok, çarşının göbeginde olmasıda ayrı bir dert.

Bir iş hanının adres bilgilerini almaya gittiğimizde, iş hanının bir katının sürücü kursu oldugunu gördüm. Bizim şef yetkililerle görüşürken bende etrafı bir kolaçan etmişim. Degişik bir durum, yolarda arıcın içinde gider ikin aşağıdaki işlerden haberimiz yok. Yüzlerce parçanın ayarının birisini bozun arabayı çalıştırmak imkansız hale gelir.
Bu teknolojiyi ilk hayal edenleri hep düşünmüşümdür. Ortada bir şey varken onu geliştirmek kolay, düşünsenize tekerlek bile yok, biraz araç bilgisi olanlar için arabanın yakıt sistemini arabaya uyarlamak bile ölüm, avansı bir kaçsın veya az geç işlem yapsın aracınız uzun menzilli silahlar gibi patlamaya başlar.
Görevliler beni farkettiklerinde ben çoktan resimleri çekmiştim.
Trafik dersi bitti arılarıa döner isek, erkek arılar için durumlar son derece kötü. Bu günlerde anasız kovanlar haricinde tüm erkekler ölüme terk edilmiş durumdadır. Geçenlerde bir link atmıştım erkek arılarla ilgili, anaarıyı karbon gazıyla bayılttıgınızda, çiftleşmesine izin vermiyorsunuz, yalaşık iki hafta sonra yumurtlama başlıyor, tabiki dölsüz yumurta attıgı için tüm yavrularda erkek oluyor.
Uzun süre arılıgımda erkek üretmek için direndim ve artık direnmenin bir faydası kalmadı. Birde en iyi erkek saklama yeri anasız kovanlardır, içerde hem lazım oldukları biliniyor birede başı boşluk hakimya.Tornacı Nazmi abi suni dölleme cihazını bitiremedi, en son görüştügümüzde sorun anaarının iğnesini tutacak cımbızdaydı. Yani alet hazır fakat cımbızda takıldık. En son Zafer abi Nazmi abiyi ziyaret etti, demişki üç gün sonra biter, az daha düşünmek gerekiyor , Zafer abide sezon bitti , biraz kısa düşün diye espiri yapmış. Bana aletin son resmini çekip gönderdi, fakat bu seneye yetiştiremedik. Sorunlar üst üstte geldi, Nazmi abi dükkanı kapadı, başkasının tezgahlarında çalışıyor, babası rahatsız onunla ugraşıyor, bende her zaman gidip gelemiyorum. Benim açımdan en önemli hedefim vede projem bu sene bitirilemedi ve seneye sarktı. Hayırlısı olsun, seneye hiç eksik kalmadı, ilk iş saf karniyol üretmek olacak.
Karakovan salkımdaya, salkımın içindede petek örülmüş mü? ona bakacam ve karakovanı ön taraftan açtım. Baktım anaarıda kapakta, dedimki arasam bulunmazsın. Kapatırkende baktım, kapagın tam ortasında dedimki çok güzel yerde duruyor ve ezilme riskide yok. Kapagı kapatırken ses geldi, zorlada olsa kapatacam, bir daha açtıgımda gene arı sıkışmasın diye. Tabiki kapak kapanmadı ve yeniden açtım bir baktım bir topluluk var, içindede anaarı ezilmiş. Yani bu kadar terslik olur, hemen kovanlardan bir anaarı alıp kafesledim verdim.
Cumartesi Sadettin abilerle birlikte arılıga gidince ilk işim karakovana bakmak oldu. Görüntü berbat, salkım filan kalmadıgı gibi arıların hareketlerinde de ümütsüz olduklarını anladım, hemen kafesi çıkarıp baktım evet varan iki kafesteki anaarıyıda öldürmüşler. Bir kovanda bir anaarı kaybı yaşanmış sa ve bu çok tazeyse hemen anaarı vermeyin, kovandankilerin çogu anasız kaldıklarından habersiz yeni kafestekine ölümüne saldırıyorlar.Bir başka kovadanyeniden anaarı alıp kafesleyip verdim, son durum güzeldi, arıların güvenleri yerine geldi, pazar günkü görüntülerle birlikte pazartesi salı birlikte yayınlarım. Bu sefer anaarıyı ben ezmemde inşallah sorunsuz kabul edilir.Kapagı açtıgımızda karşımızda naylon takmışım, arıda ezilmiyor anaaarda ezilmez bundan sonra.Kapakla arılar arasında naylon var.
Sadettin abi bir sürü yer söyledi ugrayacagı, fazla durmadık arıların içinde. Bir yerde oturup konuşalım sonra sen işine bak dedi. Hemen geçen gün gittiğimiz kahvehaneye gittik. Güzel muhabbet ve fıkralardan sonra dagıldık. İlhami abi bir fıkra anlattı süper, dünyanın en agır şeyinin, soru ve cevabı, bomba gibiydi::)))
Sadettin abiyi ugurladıktan sonra bize hediye ettiği balı eve bırakıp yeniden arılıktayım. Kutu terklerinin en büyük nedeni açlık. Aç olmayan kutuların hiç birinde terk yok. Kutudaki arılar açsa, bunu yeni görmüşüm. Anaarıyıda geride bırakıp terk ediyorlar. Bu kutuda yiyecek kalmamış, yavruda var, çıkıştada ızgara var anaarıda çıkamamış ama işçiler yavru ve anaarıyıda terk etmişler. Kutuyu bir açtım, anaarı içerde geziyor, bir kaç tanede sarıca arı vardı. Buralara nasıl gelindi der isek hacı 25 gün Agrı'daydı, bende Ormandakilere ancak yetişiyordum günler kısaldı, birde Muğla Milas gezisi oldu. Fatura oldukça agır. Fakat kutu ve anaarı kayıplarının manevi tarafına üzülüyorum yazık oldu, benim için anaarı kutusu oluşturması sorun degil onada üzülmüyorum. Metro kovanlar bu iş için biçilmiş kaftan oldular, 10-15 metro kovan ve 500-600 çıta arılı yavrulu ve ballı çıta böl götür, bir hafta sonra kutular hazır. Nasıl arı bölüyorsanız metroyuda bölüp kutu oluşturuyorsunuz.
Yagmalanmış gözlerde var, büyük ihtimal bunlar anasız olanlar.
En temizi ise yagmalanmak, tertemiz çıtalar, biraz kutu dibine mum kırıntısı birikmiş.
Soguklardan kutuyu terk edemeyip, açlıktan peteklerde ölenlerde bunlar. Birileri hala doğuyor kimileri ölüyor. Kimileride balayında.
Buda yeni düğün yapanlardan, erkegin zavazingo hala temizlenmemiş. Hatta bir kutuda denk geldim daha yeni çiftleşip dönmüştü resim çekene kadar tekrar uçtu. Kalan tutuları daha çok çıta olanlar kutulara aktaracagız. Bu arada balkondaki saf karniyol 62 ye iki çıta arı getirdim, katla kuluçkalık arasınada elek teli koymuşum, safı kışa güçlü sokmaya çalışıyorum, inşallah sorunsuz birleştirmeyi hedefliyorum. Aradan elek telini aldıgımda da anaarıyı her ihtimale karşı iki üç gün kafeslemeyi düşünmekteyim.
Pazar günü ormandaki arılara kısa sürede olsa gidip geldim, yavru faliyeti iki çıtaya gerilemiş durumda, koca yemişlerden nektar gelmeye devam ediyor.

5 yorum:

TUNCAY HADİSE dedi ki...

ALİ ABİ,
MAŞALLAH İKİ GÜNDE ÜÇ ANA HARCADIN BOZUK PARA GİBİ.VALLAHİ ÜZÜLDÜM.
BAHARDA SAF ÜRETECEĞİM DİYORSUN.DAMIZLIKLARA BARİ DOKUNMA DA BİZE LAZIM MAZIM OLUR.
ANLADIKKİ SEN GENE KIŞIN BİLE ARIYA PETEK ÖRDÜRECEKSİN YATIRMAYACAKSIN HAYVANLARI....
ABİ ŞAKA BİR YANA DA HELALİN VAR BAŞKA SÖZE GEREK VAR MI?
SELAM VE SAYGILAR

muhteşem turunç dedi ki...

Heee Tuncay abi helali var gercekten, bu seneye kadar kimse kapakla ana arı ezip öldüremedi bizimki becerdi:==)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,bazı olumsuzluklar yaşamışsın,geçmiş olsun.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Yok öyle mazeret arge yapıyorum diye.Bal gibi de götürdün anayı.Biz anayı haklayınca kazma oluyoruz da seninki niçin eğitim zayiatı oluyor.Şayet öyle ise bizde ana kabullerde arge çalışması yaparken zayiat verdik diyelim:)).Bu konuda ne de olsa rekortmen sayılırım.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Tuncay kaç tane üç tane bir bilsen, terkedenlerin alayı ne hikmetse 1 kutuya bindirdi. Kutu oğul gibi her tarafındada yumak olmuş arılar he yumagın içindede anaarı var, herkes kendinden olmayan anaarıyı yok etmek için ugraşıyor. Yumakların içinden anaları alıp kafesliyorum. Anasını karakovan için aldıgım kovanşların üstüne veriyorum beklesinler, bir kaç güne kadar işler oturacak bazılarını yeniden kutulara vereyim diye, kafestede öldürüyorlar, kovanın birisine 5 anaarı verdim, ertesi gün baktım kafeslerdekilerden üç tanesi gene öldürülmüş. Üzülmemek olmaz ama bir bakımada iyi oldu, işler birden bitti, yoksa bitecegi yoktu, bahardan beri koş koş. Şimdi 25-30 sağlam göz kaldı, onları büyük kutulara alıyoruz. Seneyede bunları yaşamayacagız, kutu gözleri 4 çıtalı oluyor. Helalin var sözünü gelde bana sor, neler çekiyorum, hacı abi teknik işlerden anlamıyor, birde şunu yap dediğimi yapmayıp, kafasında yorumlayıp iş yapmıyormu, hepten hasta ediyor. Baharda çok önemli işler olacak inşallah. Saf üretimi ülke için büyük kazanç olacaktır.
Sağlıcakla kal.

Muhteşem abi ne olmuş kapakta arı ezildiyse. Benim tahminim anaarı intihar etti. Sen bu mevsimde hayvanın elindeki balı, poleni ve yavruyu ve petekleri al. Anaarı baktı tabaktada çok az invert şurup var, dediki bize bu yetmez, inegin haberi yokki karakovanın yan tarafında bir bidon invert şurup var.::))
Keşke ben anaarıyı ezmeyi becerebilseydim, intihar kokuyor intihar.........:::))

Vecdi abi çok sağol, baksana bizimkiler hemen göbek atıyorlar, baştada doktor. Yav hayvan öldü ihale bana kaldı, nerdende ezdik bilmemki. Sonuçta çok rizikolu bir şey benim açımdan, kimse istermi herkesin gözü karakovandan gelecek haberleri beklerken karakovan anasız kalsın. Üzgünüm dün akşam ilhami abiyle baktık arı güzel ve salkım olmuş (ilhami abi bendeki kovanını aldı)ve anaarı bugün çıkar kafeste az bir kek kalmıştı. Sende sağlıcakla kal abi.

A.s. Yusuf Ne mazereti, biz bir sürü egitim ve arge çalışması ve üretim deney yapmıyormuyuz, tabiki yapıyoruz ve tabiki o kadar egitim zayiyatı olacaktır. Bir başka arılıkta bu kadar çalışma ve ziyaret varmı, demekki yapılanlar arıcıların ilgisini çekiyorki, bir çok vilayettende ziyaretçi gelip gidiyor.Yalanmı söyleyelim işler yolunda diye::))

Kazmalarla beni kıyas etmemek lazım, kazmaların tek işi var anaarıyı kovana kabul ettirmek, ya bende böylemi. Hatta bazı kazmalara kovan ve arılarıyla anaarı verdik, kabul ettirilmiş anaları öldürenler konuşmaya devam ediyor, Allahım ne günlere kaldım::)))

yusuf sende sağlıcakla kal