1.12.2009

21 KASIM 2009 ÇALIŞMALARIM

21 Kasım 2009 gününden görüntüler. Burası Gebze'deki anaarı ürettiğimiz arılıgımız.

En zayıf kovanlarımız burada bulunuyor.

Hacı bu kovanlar hiç gelişmedi diyor, içindeki anaarıyı alıp satarsan, kovanada yeni kapalı meme verirsen gelişir acele etme dedim.

Güçlü kovanlarıda anaarı üretiminde zayıflatıyoruduk, en az iki tur anaarı memesi kapattırıp üçüncü turda ise kovanın yerini degişip kapalı yavru takviyeleriyle de üçüncü turu bitiriyorduk, bu kovan geri gidiyordu hemde başka kovanlara yük olunuyor. Anaarı üretimindede bir sürü deneyimlerimiz oldu, bir iş ile ne kadar düşüp kalkarsanız o kadarda kendinizi geliştiriyorsunuz.

Anaarı üretim sonunda kafeslenecek anaarılar için gerekli aletlerimiz. Zımba ve kalem bir çok arılıkta vardır ama makas yeni yeni anaarı üretenlerde yerini almaya başlayacak.

Tabi anaarı işiyle uğraşırken başka şeylerde lazım olmakta. Banka kafeslerdeki anaları hazırlayıp bankalamadınız ise kafesteki anaarıyı çıkarıp boyamanız ve kanadını kesmeniz gerekecektir. Yani banka kovanlardaki kafeslerde sadece tek anaarı olur, yanında işçi olmaması daha iyidir. Çıkarttıgınız anaarıyı tutabilmek zor ve arkasından bakıp kalmamak için en ideal yöntem ise şefaf naylon poşetlerdir. Kafesten çıkarken anaarıyı tutma şansını düşük tutarkende sakatlanma riski çok yüksek. Onun için anaarıyı poşetin içine bırakıp orada tutmak çok kolay, hem sakatlanmıyor hemde anaarıyı kaçırıp arkasından bakmıyorsunuz.

Bu yöntem satın aldıgınız anaarıları kovanlara verirkende size lazım olacaktır. Kafeste gelen işçi arıları kafesten çıkarıp sadece kafeste anaarı bırakmak anaarı vermek yöntemlerinden birisidir ve kabul oranını dahada yükseltir. Hemde kafesle gelen işçi arılarda hastalık varsa kovanınıza taşımamış olursunuz, işçi arılar onun için kafesten çıkartılıp sadece anaarı bırakılır kafeslerde.

Yani anaarı aldınız ve kafesteki işçileri çıkarmanız gerekmektedir. Onuda en iyi gene poşette yaparsınız. Bunun için bir odadada yaparsınız diye tavsiye edilsede arılıklarda oda yok, araba içinde yapılabilir, yaz günüde arabaların camını kapattınızmı anaarı ve sizde pişerbilirsiniz.


Yapacagınız bir tane 5 kiloluk toz şeker poşeti bulundurmak, şimdiden hazırlayın seneye lazım olacak::))


Bu senenin son turfandaları, aslında bu konuya hiç girmesem iyi olacak, kanarya avcısına gittiler. İptal ettiğim ve birleştirdiğim naaarı çiftleştirme kutulardan arta kalan anaarılar. Kalitesi ise inşallah iyi olur, bende şu an iki kovanda anaarı var sperm bitti erkek atmaya başladılar. Onun içindirki sona kalmamak lazım bu anaarı işinde. Arılıkta ne kadar erkek olsada sıcaklıklar düşük gittiğinde erkek arılar ergenleşemiyorlar. Yani normal şartlarda 14-15 günde ergenleşip olgunlaşan erkekler, sıcaklıklar düştügünde 1 ayda bile olgunlaşamıyor.
Anaarıların kanatlarının kesilmesini bu sene ilk Ali Şekerli abimiz gündeme getirdi, arıcılıkta çok önemli konulardan birisidir. Kovanlarınızdan birisi ilk ogul verdiğinde siz 4-5 gün sonra gitseniz dahi anaarı az bir mesafe uçup yere kovacagı için oğulun kaçması imkansız. Gittiğinizde oğul yerde sizi bekliyor olacak. Ayrıcada hangi kovandan çıktıgı belli olur. Şunuda belirteyim bayagı zahmetli işlerden birisidir, kanat keserken anaarı ayagıda çok tehlike oluşturuyor. Ben bir gün kutulardan acil 20 anaarıyı, boya + kanat kesme + kafeslemek 4 saatimi aldı. Fakat bir iş yapıyorsanız gereginide yapacaksınız.

Almanya'dan gelen süni döllenmiş damızlık saf karniyol anaarılarımında kanatlarının bir tarafı 3/1 kesiktir.

Böyle bir damızlık anaarının kaybını oğul dolayısı ile düşünemiyorum.Kanat kesmenin önemini Ali Şekerli abimizin aşagıdaki linkinden okuyabilirsiniz. Kendisi Ülke arıcılığımıza büyük katkılar yapmıştır ayrıca ne kadar teşekür etsem azdır.

http://alisekerli.blogspot.com/2009/04/anaarinin-kanadinin-kesilmesi-ve.html Kanatın 3/1 i gitti, sorunsuzca özğür bırakabiliyorum. En fazla yarım metre öbür tarafa düşüyor.

Yanlız bu sistemde ülkemizdeki anaarıcılar tarafından şimdilik kullanılmamaktadır, ilerde bu uygulamada gerekecek.

Kara kovana polen akımı devam ediyordu. Ormandaki tüm pürenler geçmesine ragmen, Gebze'deki arılıgın civarında yanıp açamayan pürenler havaların iyi gitmesinden istifade edip geçte olsa açtılar. Tabi polen akışı oldugundada geceleri bayagı sogukta olsa arılarımız yavruyu kesemiyor.

Arılarımızın yavru alanlarını daraltmak için invert şurup vermeye devam ediyoruz. Tüm yavru alanlarının civarına şurup serpildiginde yeni yumurta atılamayacaktır. Zaten anaarıya bir yumurta kestirdignizde en az 4-5 gün beslendiğinde yumurtaya başlayabilir. Bunuda arıcılarımız bilmeyebilirler, şurdan yola çıkarak bunu görebiliriz. Kovanımıza yeni anaarı verdiğimizde kabulden hemen sonra yumurta başlamaz, belli bir süre beslendikten sonra yumurta başlar.

Arılıktaki 2008 karniyol F1 anaarımız. 39 nolu karniyol F1, kanatlarından birisi kopmuş bu seriden kalan 4 anaarıdan birisi. Yavrularına baktıgımızda renkli işçiler yok, büyük ihtimal saf bir karniyoldur. İnşallah bu bahara çıktıgıda elimizdekilerden uzak akraba bir karniyol oldukları için erkek üretiminde çok işime yarayacak bir anaarıdır. Fakat saf diyebilmemiz için ya suni döllenmesi gerekiyor, yada izole bir bölgede çiftleşmesi gerekiyor, bunlar olmadıgı için F1 diyoruz. F1 anaarıların ırkı neyse erkekeleride ırkının saf erkegi olurlar. Yani bu anaarının erkekleri saf karniyol erkegidir.
Bu anaarıyı Oktay bey baharda çaresiz kaldıgımda bana geri vermişti, bende kendisine 2009 model Almanya'dan gelen bir karniol F1 verdim.

Bu arıyı o kadar çok böldümki, başta bu sene gelen F1 karniyolalar için bölündüler. Sonrasında son gelen 5 tane saf damızlık karniyol için böldüm, o kadar çok bölündü ki, tabi hepsine yetmedi 4 tane safın ilk arılarını bu kovandan verdim.

O kadar bölmeme ragmen arı hala 6 çıta ful arılı, bir gün öncesi başka bir iş için bir çıta yavrulu ve arılı çıtasını başka bir yere götürdüm, yani bir gün öncesi gene bölündü. Şu an son durumu gene ful 5 çıta arısı kaldı bir çıtasında yavru var.

Bal durumu çok iyi yaklaşık yavrulu çıtası hariç tamamı balla dolu. Hacıya filimini çek dedim bakım yaparken aşagıda filim gelecek, kolumu çok güzel çekmiş.::))


Karakovan 21 asımda güzel polen çekiyordu.

39 Numaralı Alman 2008 F1 karniol kovanımızın son durum filimi.

21 Kasımdaki 2009 Gebze'deki arılarımızın uçuşundan bir filim.

5 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

İşin sırrını öğrendim.O kadar anayı boşu boşuna öldürdük.Ananın ölmemesi için en garantili yöntem ananın bağış kampanyasından gelmesi imiş te haberimiz yokmuş :)

Süper oldu.Kızların yeni kovnalarında salına salına geziniyor.

Bu arada,senin kanarya kasımpaşa da kaybolmuş.Görenler öyle söylüyor :)

SLM ve Muhabbetle.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

sayın arıbakanım kış geldi daha ana ilemi ugraşıyorsun aylardan aralık gebze akdenizemi indi anlamadım valla !!!yinede çok başarılısın kutlamak gerek tebrikler
kolaygelsin

UĞUR GÖK dedi ki...

S.A.
Ali abi bugünde anaarı boyamadaki en büyük sıkıntının çözümünü öğrendik.Çok sağol abi anaarıyı elimize alıp boyarken ya anaarıyı kaçırıyorduk yada çok sıkıp ana zaiatı(son anaarı boyamamda 1 anaarıyı kaçırdım daire çizerken havada yakaladım, birtaneside gitti hangi kovana girdiğini görmedim 6 da 1 kayıp )

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,arıların maşallahı var.Hacıya boş kalırsan,kalacagın yokda fotograf makinasını öğret.Bu konuda şikayet var,hacıya söyle.Sanki biz öğrendikde.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s Yusuf;
İşin sırrı o kadar basit öğrenilmiyor, belli bir süre tırmalamak gerekiyor, sende yeterince tırmaladın zaten, buna olgunlaşmada deniyor::))

Anaarılar inşallah sorunsuz bahara çıkartırda, bahara çıksın gerisi sorun degil. Benim Gebze'deki iki kovanda anaarı var fakat erkek atmaya başladılar. Anlayacağın sperm bitti. Şu ana kadar hiç bir yerden böyle bir şikayette gelmedi.

Yav kanarya kötü dagıldı, tıkır tıkır gidiyorduk ne oldu anlamadım, ama yukarısınıda toparladık, öyle alıp başımızı gittikmi işin tadı tuzu kalmıyor biliyorsun::))

Aliosman abi bizde hizmette sınır yok bilirsin. Biz laf degil iş yaparız, ama bu sene istediğim işleri yapmama rağmen hedefi tutturamadığım işler çok. Şu an en büyük sorun güçlü kovanları güçlü tutamıyoruz, o işin çözülmesi gerekiyor, sanırım biz genel olarak kovanlardaki çıtaları bal ve polenle bloke ediyoruz ve anaarıya hiç bir dönem yavru alanı istenilen düzeyde temin edemiyoruz, bunun içinde 20 çıtalık kuluçkalık tek eksigimiz sanırım.


Uğur; aslında tüm yaptıklarımız paylaşıyoruz diyorum ama bir çok şeyi paylaşamıyoruz. Kanat kesme işini Ali Şekerli işlemişti ama sen kaçırmışın demekki, poşet işinide ben o sisteme ekledim. Önemli olan mevcut sistemi dahada kullanılır hale getirmek degilmi. Bende anaarı kaçırdıgım oldu ve çözümüde böyle oldu.

Vecdi abi bu sene ülke genelinde bir acayiplik var. Görünen arılar Gebze'dekiler ve bu kovanlara sürekli darbe vurduğumuzdan en zayıf kovanlarımız. Bu baharda dananın kuyrugunu kopartacaz merak etme.
Hacının en son yaptıklarından kimsenin daha haberi yok, bazen beni çıldırtıyor kendimi zor tutuyorum. Sonuçta çok önemli bir kovana darbe vurdu, onu kurtarmaya çalışıyorum. Boşver filimi çekmesede olur,telafisi olmayan başka sakarlık yapmasında. Bile bile lades çok kötü bir şey, kalın sağlıcakla.