27.02.2010

BAHAR GELDİ FAKAT HAVALAR HALA NAZLI

Ay yıldız şeklinde bir görünüm. Normalde bu resim yatık, yüklendikten sonra böyle dönüyor.
Bu gün 5-6 kovan hariç tüm kovanlarıma bakım yaptım. Çok şükür sönen kovan yok. toplamda 5 anasız kovanım çıktı, bir kovanda daha önceden yağmalanmıştı.Yukardaki çıta ise bu gün 2008 yılında Almanyadan gelen karniyol F1 in kovanından alınıp, saf karniyolun birisine destek olarak verildi.
saflardan birisi 3 çıtaya parça parça yavru atmıştı. Tüm yavrulu çıtalarını alıp bu çıtayı verdim iki tarafınada ballı çıta verdim. Arılar kendisini bir çıtada toparlasınlar, birde bu yavru çıktıgında iyice toparlayacaktır.
arılıktaki iki saf hacı sayesinde direkten dönmüşlerdi son baharda...
Şu an itibari ile tüm saflar sağ ve durumlarıda iyi.
Dışardan gelen anaarıları yol ve x ray ışını bitiriyor. Bunları yazar iken başımızdan geçenleri bir çok kişi biliyor.
2008 yılında Almanyadan ilk posta 14 karniyol F1 getirmiştik. Arılar yaz sıcagunda kekleri erimiş olarak perişan bir şekilde bize ulaşmıştı.
Bu 14 karniyol F1 den şu an 4 tanesi yaşıyordu sonbahar itibari ile. Diğerleri bir seneyi doldurmadan gittiler.
2009 yılı, 1 saf 10adette F1 olmak üzere ikici postayı getirdik. Bu arıların bize ulaşması gene yaz sıcagında 9 gün sürdü. Başta saf geldi,ğinde ölmüştü, gene kekler erimiş anaarılar perişandı.
11 adet anaarıdan şu an itibari ile sadece F1 2 tane kaldı.
Daha sonra 5 adet saf süni döllenmiş karniyol damızlık getirdik. Bu seferki yöntem eskisi gibi olmadı. Kutudan alınan saf karniyollar, bir gün sonrası havaalanına getirilip 3 saat sonerasında bize teslim edildi.
Hepside sorunsuz kabul edildi. Bir tanesi Muhteşem abimde bu gün aradı, saf ve f1 lerde sorun yok kışa nasıl girdilerse öyle çıktılar dedi.
Biz bir şeyler yazar iken atmıyoruz, emeklerimizin yayında paralarımızıda kaybetmişiz. En son bizim edindiğimiz tecrübeleri görüyorsunuz.
Bir çok kişiye göre, boşuna uğraşmayın bu arı burda olmaz deniyordu.
Bu sene bakacağız olacakmı olmayacakmı.
39 nolu karniol F1 i geçen sene o kadar parçalayıp böldüm ki sayısını bilmiyorum. Gelen 5 adet saf arının 4 tanesini bunun parçalarına kabul ettirdim. Kışa genede 6 çıta girdi, şu an 3 kapalı yavrusu var birde bu çıta larva ve yumurta dolu. Sıkıştırmasını kaldırıp 9 çıtalık alan verdim birde erkek çıtası vardı hazır, yumurta atsın ditye çabalıyorum. Elimizdeki safların en uzak akrabası bu. Suni dölleme çalışmalarımızda benim için önemli.
Diğer analardanda çapraz erkekler oldugunda gene sorun çıkmıyor. Yeterki ürettiğimiz safların kızı ve erkegi aynı anaarıdan olmasın.
İnşalalah bu sene saf karniyollar üretilecek.
İnşallah bilim adamlarımız doğru söylüyorlardır, bir arı bir bölğede 5 yıl tutuulursa o bölgenin ekotipi olur diyorlardı. Safları ürettiğimizde 5 degil 15 yılda tutarız. Bu resim bir üstteki resmin bir parçası.



Ormandan gelen kovanlarımdaki varroa mücadelesinde varroa dökülmedi. Gebzedekilerde varroa var. Arı sırtındaki varroayı ayaklarıyla düşürmeye çalışıyor, fakat yetişemiyordu. Zaten bu günkü kontrollerde laktik asitle varroa mücadelesine devam edildi.

Elimizdeki balları Gebze'deki arılarımıza vermeye devam ederek tüm kovanlara mudahale edildi.

Zayıf kovanlarımız bu şekilde kışa şıkıştırılarak sokulmuştu. Geçen hafta bir kovanın unutuldugunu görmüştük.

Geçen hafta laktik asit uygulaması yapmıştım. Hafta içi asitle sürekli temas halinde olan elimin üzerindeki derilerin öldüğünü gördüm. Herhangi bir acı ve rahatsızlık vermedi ama sağa sola takıldıkça sinir ediyordu.

Bu hafta eldiven kullandım, eldivende o kadar nazikki, nereye dokunsak bir parçası orada kalıyordu. Labaratuvar eldiveni, çok nazik::))

Arıların durumu berbat, hiç bir şey vermiyorum şu hale bakın.
Gelelim arılarımızın durumuna.::))
Maşallah diyecem diye söz verdim hacıya. Aman bu resimlşeri yayınlama dedi::))
Durumlar gördüğünüz gibi, geçen hafta 3 çıta civarında olan arılarım daha hiç bir teşvik yapmama rağmen 4-5 çıta yavruya çıktılar.
Arılarınıza kek verin kek, belki yavruya yatarlar::)))
Bu kovanda tam 5 çıta yavru vardı, 4 çıtası ful kapalı. Zaten 8 çıta olarak kışa girmişti.
Bir çıta kapalı yavrusunu bir kovanım var arıda sperm yok, erkek atıyor, atsın bende ona böyle kapalı yavrular veriyorum. Kovan anaarının icabına bakana kadar birlikte çalışacağız, ben menmunum.
Yavru durumu 4-5 çıtaya çıkan arılarda erkekler kapanmaya başlamışlar.

Yavru durumları çok hızlandı. Bazı şeyleri hatırlamak ve bazılarınada istediğiniz kadar konuşun diyorum. Karniyol hakkında istediginiz kadar konuşma hakkınız var, ilerde o konuşanlarla görüşecegim. Benim hatırlatmalarım ise bu arı bu şekil gelişirse ve giriş dar olursa yada kat geciktirilirse tabiki oğul verecektir. Karniyola oğulcu diye bunun için denmekte.
Bir başka konu, arının şu anki durumu bu ve ben daha teşvik filan yapmamışım, içindeki ballan bunu yapıyorlar. Şimdi kat koyup bir kat üzerine ızgara kodugunuzda bu arı kısa sürede bal toplayıp aşagısınıda kilitlemekte.
Benim bloke yazılarımla dalga geçenlerlede ilerde görüşecegim. Bu arı tek başına 80 binlik nufus yapıyor. Bunu bilim adamıyım diyenler çözemeyip, iki kovanı birleştirin diye akıl veriyorsa ben ne yapabilirmki.
Madem güçlü arı istiyorsunuz, bu arı size bunu çift kuluçkalıkta sunuyor.
Arılarınıza kek verdiniz şurup verdiniz, yaptırabildinizmi bu kadar yavruyu.
İnşallah bu arılarımız 20 gün sonra kata çıkacaklar, geldiğimiz yerleri görüyorsunuz.
Bu gün Cemil ustayada ugrayıp altlıklar için hesap çıkarttırdım. 1 metre küp ağaç fazlasıyla yetiyor, tüm kovan altlarını degiştireceğim.
Karakovanın sıkıştırmasını kaldırdım oda firen yapmıştı. Geçen hafta gene invert şurup vermiştim. Biraz da eskisi kadarda olmasa sıkıştırmıştım yedinci petegi tırmalama başladı. Bu kovanda gaza bastı gibi.
Hafta arası teşvişkleri aldık, hemen gidip şeker aldık. Anaarı üretiminde yaz boyu kullanmak zorundayız.
Hacıyla başım belda::))
Bu şekerle çay içilir diyor.
Yav bu şeker yerlere dökülmüş çay içilirmi diye şekerleri kurtarmaya çalışıyorum.
Ayrıcada bir posta şurup yap, hava bozdugunda tüm kovanlara mudahale yapalım dedim.
Bu gün süper çalıştım yaklaşık 60 kovanı açtım, balı eksik olanlara çıta bal verdim. Hava ise 12-13 dereceydi. 39 numaralı karniyol sol gözümün önünden soktu. Arılıkta akşam üstü birde sol kaştan sokulduk. Dedim artık yeter, işe son verdim.
Hacı hemen Muhteşem abiye yetiştirdi.::((
Tabi bu kadar kovana bakım yapıp birde laktik asit uygularsan, bu sıcaklıkta olacağı buydu. Yakında doktor ahkam keser, maske kullan diye::)))
Ben maske kullanmıyorum, karniol kullanıyorum::)))

Birde poşetle şurup nasıl verilir onu uyguladım. Bu kovan 39 nolu karniyol. Bu kovana acil erkek attırmam gerekiyor.
Bunun için bu kovanda 3 kapalı birde açık yavru vardı, sıkıştırması kaldırılıp 9 çıtaya çıkartıp birde erkek gözlü petek vermişim.
Aynı zamanda hafta içi birliğimizin kurulunda arıcılara soruyorum arıları kalmamış. Şimdi şurup verin kalanlara bari yardımcı olun diyorum, adamlar şurup olumu diyor. Şurup olmadığından o kadar kovan söndürüyorsunuz.
Bakın iki dakkada nasıl şurup yapıp birde sevis ediyorum.

Bu arada bir soru soruyorum. Türkiyedeki kovanların kaçı hangi ırk diye. 10o kovan varsa 80 tanesi kafkastır, yıllardır dünya arı sönüyor bu ölenler kim acaba, hiç düşündünüzmü.

Forumda eski filimlerimi yayınlıyorum. Haziran ayında kestaneye gitmişiz arılar hala 10-14 çıta arasıydı. Daha şimdiden arı 20 gün sonra kata çıkacak, haziran ayınada 3 ay var yav::)))
http://www.aribakani.com/forum/indekx.php?topic=192.0
Burayı tıklarsanız geçmişten bu günlere neler degişti göreceksiniz.

Not. bu kovanları bu sene ormandan geldiğinden beri ilk defa açtım. Ballarına zaten güveniyordum. Ne kek verdik ne şurup, ne ilaç nede başka şey.

13 yorum:

Ahmet ACAROĞLU dedi ki...

ali abi hayırlı olsun arılarınla baya hasret gidermişsin baksana seni çok özlemişler iki gözündende öpmüşler saygılı çocuklar tabi valla ben daha siftah edemedim ne deyim artık darısı başıma....

hasbi akyol dedi ki...

s.a ali abi maşşallah diyelim .hem çalışmaların için hemde arılar için ..bu zamanda ben 1 çıta tam yavrulu kovan göremedim 3 e çıkarmışsınız .bu iş olayın anasındanmı yoksa ali babasındanmı ? :))

yalovalı arıcı dedi ki...

bu arılara maaşallah demekten başka söz gerekmez
bir işi başarmanın yolu inanmaktan geçermiş demekki olmaz diye bir şey yok yanlış öğrenimlerin cezasını çektik durduk yıllarca
arıcılık ufkumuzu açmak için didinen emek veren gerçek arıcı dostlarına teşekkürlerimizi bir borç biliriz....

Unknown dedi ki...

Aliciğim; süper görünüyo maşallah diyelim,işlerin yolunda gitmesi halinde bu arılara martta kat atman aşıkar,allah nazardan saklasın,kolay gelsin.

muhteşem turunç dedi ki...

Kaştan sokulmuşda gözden sokulmuşda biz napalım be yav Temelin hesabı olduk biz be:=)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ahmet sağolasın, hasretin ötesinde bu güne kadar son bahardan beri karakovan ve kutular hariç kovan açmamıştık. Geçen hafta 30 civarında kovana bakılabildi ertesi gün hava sogudu ve yağmıştı. Bu hafta sonuda çok şükür ormandasn gelen 5-6 kovan hariç tüm kovanları açılıp laktik asitte yapıldı. Bahara çıkmış arıları hazır eilimizde çıta ballar varken açlıktan öldürmeyelim diye çabaladım. Akşam olmadan işleri ve ilk tur laktik asit uygulamasınıda bitirmiş oldum.

A.s. Hasbi bazı ırkları aylardır besleyerek yavru yaptırıyorlar. Bizim arımızın yavrusuda ve gelişmeside iyi diyenler şu ana kadar neler yaptı yazmıyorlar. Ben geçen hafta açmaya başladım kovanlarımı. Ayrıca kafkasın atacagı yumurta ve gelişmesini bakanlığın sitesine girip arı ırklarının özelliklerinde göreceksiniz. Bu iş ırkla alakalı. Bende geçen hafta 3 çıta yavru vardı bu hafta 4-5 çıtalara çıktı yavrulu alanlar. Kovanlarda sorun yok ama klutularımın %90 nı son bahardan beri kaybettim. Yeniden onları doldurmak için 30 tane 10 çıtalı arıya ihtiyaç var::))

Yusuf arıyı zaten geliştiriyoruz önemli olan devamlı gelişmiş tutmak. Nektardan nektara geçişlerde arı devamlı güçlü kalırsa işe yarayacak. Bu sene o işide hallettikmi olay benim açımdan kapanacaktır inşallah. Yanlışları ben bu işi bilirim diyenler yapıyor arkadan gelenleride yanıltıyor, bak gelişmiş ülkelerde besleme diye kışın kek diye bir şey yok. Ben besledimmide bu kovanlar böyle oldu. Bir çok konu var buraya gelmekte. Geçen sene sonbahardan önce güçlü arı diyenler vardı, kovan birleştirdiler sonuç ne oldu, kovandan ruşete düştüler, baktılar kutuya düşecekler hemen göç ettiler::)))

Salih abi gerçekten süper, bahar balını bundan sonra alacağız inşallah. Arıcılıkta her kaçan fırsat bir sene sonra kapınıza gelir, o zamanada kim öle kim kala. Şu kovanları devamlı güçlü tuttugumuzda o kadar çok nektar kaynagımız varki. Her sağımdan sonra geri gitmek arıcılığımızı çok olumsuz etkiliyor. İnşallah devamlı ilerleme kaydediyoruz.


Muhteşem abi iki hafta içinde 100 kovan üstünde çalışıldı belki dahada fazla açılıp kapatıldı, surat maskesi dahi takmadım, dün biraz hava sıcaklıgı düşüktü ikisi kafadan birde elimden olmak üzere toplam yediğim iğne 3 tane. Sen gerçekten temelin hesabına dönmüşün maske ve eldivenle kaç iğne yediğini bilmiyorsun.::::))

Kalın sağlıcakla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,seyithan abinin aklıda çay da.Başka şeker kalmadımı arıların hakkına göz dikiyor.Arılara diyeceğimiz yok ,maşallah dan başka.Karniyol dan vaz geçen olursa ,arılğından çıkarmak isteyenlerin dikkatine talipli çok.Sglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Ali abi maşallah bahar balını benden önce alacan gibime geliyor,başarılar dilerim selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi bende anlamadım bu hacıyla başım belada. Gerçi başımızın belada olmadığı kimsede kalmadı ya ::))
Arılıkta üç çeşit koloni var, ormandan gelenler güçlü, anaarı üretimindekilerin anasını alıp meme verdiğim için anaarı kutusu gibi çalıştılar bunların içinde 2-3-4-5 çıta olanları var. Birde damızlık karniyollarım var onlarında yumurta atışını azaltmak için başka yerden de kapalı yavru verip sürekli blokede tutmaya çalışıyorum. Kendimiz saf karniyolları üretene kadar rahatsızlığım devam edecek. Dışa bağımlı olmak istemiyorum, zaten yeterli desteği aldık, gerisini ben halletmeliyim.
Karniyolu akıllı arıcı arılığından çıkarmaz, dünyada bu arı ikinci sırada, dünya yanılıyor bizimkiler akıllı herhalde?
Ondan sonrada arı geliştireceğiz diye amelelik yapıyorlar.::)))


. Mehmet bir şeyler yaparken birisini örnek almalısın. Bizde şu an itibari ile bilimcilerimizde dahil örnek alınacak arıcı yok. Örnek alacağın kişi senden iyi olmalı. Bende seni örnek alıp, Almanya’daki uygulamaları akşamları salkımda hep sorduk tartıştık. Bir kaç eksiğimiz kaldı, kovanların altını elek telli yapacağım, birde çift kuluçkalık tüm eksikliklerimizi tamamlar, gerisi bizim kovan yönetimine kalacak. Zaten arıyı güçlendirmede sorunumuz yok, sorun güçlü arıyı senin gibi güçlü halde tutamıyoruz, çıtalar bloke oluyor bizde uyanamıyoruz arı geri gidiyor, toparlanana kadar sezonu yiyoruz. Bir geri gittiğinde arının ayara getirilimse en aşağı 40 gün yaz ayında 40 günü beklersen ayvayı yiyoruz.
İnşallah bu sene bahar balını alıp, diğer balları sırayla toplamak.
Geldiğimiz nokta 4 yıl geriden bakıldığında süper, yeterlimi dersen çok yetersiziz. Senin bana ve ülke arıcılığına katkıların tartışılamayacak derecede büyük.Kalın sağlıcakla.

Hasan ARABACI dedi ki...

slm ali abi sezonun hayırlı ve bereketli geçmesini diliyorum.hasan ben bartın dan 3 senedir takip ediyorum sizi videolar olsun paylaştıklarınız olsun çok faydasını görüyorum.ali abi ücretini ödeyerek saf karniyol bulabileceğim bir abimiz varmıdır.yardımcı olursanız sevinirim.çünkü 5 senedir bu işi yapıyorum ve hangi ırk arıyla çalıştığımı bilmiyorum.çünkü satana sorsan kimse kesin cevap veremiyor hepsi anadolu melezi kafkas melezi...vb şeyler söylüyo.532 434 71 75 den çaldırırsanız dönerim ben size abi.allah bol verimli bir sene versin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hasan Arabacı saf karniyol bulman çok zor. İnşallah bu sene benim en önemli projem bu olak.
Ben olmasamda artık Tükiye'de Karniyol olacaktır.

Artık bazı kişiler haricinde bir çok kişi olaylara objektif bakacaktır.
Zaten yakında başka bilgiler paylaşacam ıslan ve damızlıklarla ilgili. Başka ülkeler nasıl ve hangi arılarla çalışıyor görecegiz.

Anaarı üretimi bu ayın sonuna başlayacak, ama üretim F1 olacaktır. Saf işi o kadar kolay bir iş degil.Kalın sağlıcakla.

Hasan ARABACI dedi ki...

s.a ali abi. bartın dan hasan ben 3 senedir takip ediyorum video ve bilgilerinizi gerçekten çok teşekkr edrim bizimle paylaştıklarınız için.ali abi benim bir problemim var.5 sene önce başladı arı merakım vede öyle devam ediyor ama bu 5 sene içinde bir türlü hangi ırk arıyla çalıştığımı öğrenemedim satıcıya soruyorum yok anadolu kırması yok kafkas kırması kimse kesin bişey söyliyemiyor.benim senden ricam beni saf karniyol arısı satın alabileceğim birine yönlerdirebilirmisin.532 434 71 75 çaldırırsanız ben sizi ararım abi.allah sağlık içersinde bol verimli sezon geçirmek nasip etsin.

Hasan ARABACI dedi ki...

önceki yorumum yayınlanmış görmedim ali abi ben de tekrar yazdım sonradan fark ettim .abi bu F1 nasıl temin edebilirim tlf konuşma şansımız varmı acaba