29.03.2010

2010 MART AYI PAYLAŞIMLARIMDAN SEÇİLENLER

Hafta sonu paydsotan sonra Cemil ustanın atölyedeyim. Kes biç olmadı, at kenara::))

Yok öyleydi yok böyleydi derken bir sürü kereste biçilip kenarı boyladı.

En son Trakyalı Şenolun kovan altlıgının kopyasını yapmaya karar verdik. Cemil usta düşündüğüm tüm modelleri begenmedi, diyorki ağaç var niye bölüp parçalayıp ağaçları zayıflatıyorsun.

3 Saatte nihayet modeli oluşturabildik.

Bundan sonrası kolay.

Altlığımız yanları bütün ağaçtan olup tamamı 7,5 cm olacak. Şenol çekmeceyi kovanın önünden yapmıştı onun planı ilerde arıları römorka almak, çekmecede bundan dolayı önde oluyor.

Bizim altlıklardaki çekmece arkataraftan açılacak.

Ağaçların bir kısmı altlıklar için boylandı, benim kardeşlerimden birisi bu sene benle çalışacak. Benim kopyam gibi birisidir, elinden her türlü iş gelir. Açağları o biçip boyladı. Anaarı işinide zaten bir yardımcıya acayip ihtiyacım vardı, kayıtları tutması bile bana yetecek. İnce işleri ben inşallah yetişirim.

Kerestelerimiz biraz yaş yada ıslak yaydık kurumasını bekliyoruz.

Cumartesi gecesi gece beni saat 4 gibi saim abiler aldılar Adapazar Ferizli'ye gittik. İşlerimiz yetmiyoruş gibi kışın başımıza iş almıştık, işte tam püsküllü bela gibi bir şey.

Kamyonun arılıga gelmesi sabah 6 gibiydi, arıların inecegi yere kamonun girmesi kolayda çıkmazı zor, traktör bile batıyor nasıl toprak nasıl çamur anlamadım gitti.

Arılar kamyondan traktöre oradan tarlaya taşındı.


Yaklaşık 210 kovan arı gelmişti. Arıcılıkta taşınmalardan sonra en önemli iş bir an önce kovanları yere indirip, biraz bekledikten sonra kovan girişleri acilen açılmalı.

Arıcılıktan anlamayanlar ne kadar size yardım etselerde mutlaka bir işi iki defa yapmaya bayılıyorlar. Resimdeki arkadaş o kadar ters kovan koyduki. Oğlu traktörün üstünden uyarıyor baba gene ters koydun diye.

İşin içinde oğlu olunca konuşmada konuşamadım.

Kovanın önünü arkasını bilememek bu kadarmı zordu?


Kovanların indirilip açılması yaklaşık iki saat sürmedi. Son postaya nimet abide geldi.

Bu arada önemli bir not düşeyin, Nimet abinin arıları buraya geldikten sonra 30 kovanı söndü. Sönme nedeni ise açlık, yazık oldu ama yapacak bir şey yok.


Biz işlerimizi bitirdiğimizde Nimet abinin annesi kavaltıyı hazır etmişti. Hemen sofraya kurulduk, hava 8 derece arılar uçamıyor çok rahatız. Benim arılar oturduğumuz yere 50-60 metre filan. Pazar günü aradım arılar nasıl saldırıyormu diye Saim abi dediki kavaltı yaptıgımız yerde mümkünmü durmak, ne oldu dedim senin arılar durutmuyor dedi.::((
Yeni gelen arıları Gebze'deki arılığa indirecektim, durum böyle olunca hemen başka planı uygulamaya koydum.
Bir arkadaşın arılıgı vardı, dedimki ben bölmek için 15 kovan arı getiriyorum, yerlerini bir unutsunlar hele deyince götür bahçede uygun bir yere koy dedi.::))


Ferizlide kahvaltı sonrası sağa sola bir göz attık. Her taraf çiçek ama bu sene sadece sıcak eksik.
Fındıklıkların içi hep ballıbaba çiçekleri. Ben Adapazarı'ndan ayrılıp Gebze'ye dönüyorum.
Arılığımdaki karakovanı uzun zamandır nadasa bıraktım ne yapıyor gözlemliyorum. Yogun invert zehirinden kurtulsun diye biraz kendi haline bıraktım. Yiyecek durumu iyice azalmıştı, garibanlık böyle bir şey işte. İki şurup ve biraz sıcaktan sonra ne hale geldi aşagıdaki resimnlere bakın. Bu resim cumartesiden.
Hacı bu sıralar biraz rahatsız ve tenbellik ediyor. Gene iki kova kaynamış suyla şurup yapıp poşetledik. Aşagıda gelecek tüm kovanlara şurup dagıtıldı.
2010/03/28 Pazar saat 15:30. Bu esnada ikinci tur şurubuda bitirmek üzere. Bu kovanın inverti arılıkta ayrıdır ve devamlı invertle beslendi, üzgünüz kovanı söndüremedik.
Bu sıralar invert karşıtlarından ses seda yok. Fil'ciler filan vardı fi tarihinde herkes şapa oturmuş vaziyette bekliyor. Bu işler duyumlarla kitap okumakla olmuyormuş demekki, kedilerde hep kasapları sabahtan akşama kadar okurlar ama bir türlü kasap olamıyorlar işte, sonuç bizim açımıdan sıkıntı yok, sıkıntı bol keseden bilmeden gaza gelip atanların kucagında kaldı.
Arılıkta öğleden sonra iki misafir birden ağırladık. Kahraman abi Gebze'den Erzuruma taşındı orada yeni bir ev yaptı. Buradaki malzemeleri bana al demişti bende araç olmadığından alamamıştım. Cumartesi gene aradı abi dedim imkanlar kısıtlı, senin kamyonetin var yükle getir. Pazar gün depoya gidiyor. Malzemelerin sağlamlarını birisi bir gün gelip toplamış gitmiş. Bizede bir kaç malzeme kalmış::)
Bir başka misafir ise Gebze Bal üreticileri birliğimizin son üyesi Ahmet Hafızoğlu'ydu. Akşama doğru ne oldu anlayamadık, hava birden bir bozdu, acayip rüzgar ve yağmur başladı, 20 kadar kovana 4 kişi birden mudahale ediyoruz. Birimiz kapak açıyor, birimiz şurup atıyor birimiz ise delik delip kapadık. Son 20 kovana sadece şurup verebildik, asit işi yarım kaldı.
Öğleden önce bazı önemli işlerin alt yapıları vardı onların hazırlıkları devam ediyor. İlk tur tutan memeleri kafesledim. Elimde 8-10 kutunun anaları hazır bekliyor, Muğla'dan gelen arıların hemen bölünmesi gerekiyor. Elinizde çok koloniniz varsa, yedek her anaarı sizin için bir koloni demektir.
Bu hafta ise gene 2008 yılında gelen karniyolun kovanında erkek arı boyama işlemi vardı. Bu haftanın erkek boyası sarı renkti. Renkleri sürekli degiştiriyorumki, hangi renk ne zaman boyanmış kayıt edildi. Sperm alınırken erkeklerin kim olduğu, hemde ergen hale geldiğini anlamak için, boya badana işlerine devam ettim.
2008 Yılında gelen 39 numaralı karniyolun kolonisi anaarıyı yedeklemişti. Bende olayı fark etmiştim.Hemen 39 numaralı karniol başka bir kovana alındı ve bundan sonra sürekli zayıflık rejimine mahkum edilecektir.
Kızı ise işi pişirmiş, resimde arkasında adres etiketiyle dolaşıyordu.
Pazar günü arılıktan çıkmadan bir daha baktık karakovan ne yapyor ki diye?
Karnı doyunca geriye gelip yeni petek örüyoruz diye isyanlarını dile getirdiler::))
Örün'be dedim kapattım.
Eve gelip az bir kestireyim dedim, senmisin kestiren, telefon geldi biz geliyoruz.
Gelenler Nimet abiyle Saim abiler.
Muğladan gelen arılarımı Gebze'ye oradanda Pelitli köyüne naklettik.
Bazı arkadaşlar neden arı aldığımı soruyor. Kışın bazı arkadaşlarım kovanla arı istedilerdi. Bende tamam dedim. Bu aradada ben hem arıcılık yapacağım, hem anaarı üreteceğim, hemde anaarı üretimde kovanlarım olması gerekiyor. Elimdeki düzenin bozulmaması için güya önlem aldık. Yaklaşık 1,5 ay öncesi para temin edip Muğladan kovan almak için girişimi başlattık. Bu gün yarın derken zaman akıp gitti. Biz ilk bu işe giriştigimizde 4-5 çıtalık koloniler kovanıyla 100 liraya rahat alınıyordu. Bir sürü terslik oldu, 2500 liraya 25 koloni alacaktık, şidi ise 3000 lirayı geçtik hala masraf çıkıyor, aldığımız kovan 15 tane. Henüz kovanların içini görmedim, fakat 8 çıtadan aşagı yok deniliyor. Anlayacağınız başımızdaki işler az geldi, kendimize yeni iş bulduk. Arılar saldırgan arılıgada indiremedik buda ayrı bir sorun.
Pazar akşamı arıları Pelitli köyüne indirip ağızlarını açtık. Hala kovanların üzerinde soğan çuvallları var. Bu gün pazartesi ve masayi bitimi araba ayarlayıp pelitliye gidecem birde kovanlara çuval örteceğim.
Kolonilerin hemen bölünmesi gerekiyor, bir kaç tanesini anaarı üretiminde meme üretmekte kullanıp kutularda yok edecegim.
Yarısının anaarısı zaten hazır, geri kalanlarda zayıflasa bu kadar saldıramazlar.
Mantıgımız ise parçala yok et olacak.
Dün akşamdan beri bu arada yağmur ara ara devam ediyor.









Laktik asit uygulaması misafirler geldiğinde biraz degişti. Misafirler gelmeden çıtaları aralayıp, çıta çekmeden aralara asit uyguluyordum.

Egitimlik bir çekim daha olsun diye tekrar çıta çıkarıp, laktik asit uyguladık.

Bazı arkadaşlarımız formik asit veriyor bu mevsimde formik koloniler için çok tehlikeli. Başta larvalara zarar verir, ikincisi anaarıyumurtayı keser, dahada kötüsü bu mevsimde anaarı kaybı koloniyi çok geri plana itecektir.Bizim yapmış oldugumuz uyğulamaları misafir diyorki 20 yıl öncesi onlar biz boş çıta veriyorduk demekte. Bizde hani geç kalmış sayılmayız. 20 yıl dediğin nedirki anında kapanıyor işte::))

Bu filimi yükledim diye ilk filimin aynısını yüklemişim.::))

Zafer abi çift dikiş yapmışın deyince filimleri bir tıkladımki gerçekten aynı filimi iki kez yüklemişim.

Yaşlıların yanında dura dura kafa kamadı haaa::))

Filimleri daha büyük ve kaliteli izlemek isterseniz forumdakilerin boyutları daha iyi, buraya filimi sıkıştırıp atıyorum. kalite bozuluyor, laktik asitleri baştan sonra tekrar okumakta fafda var, belki kaçıranlar olduysa yeniden aşagıdaki linkten hem filimlere hemde Laktik asitle alakalı bilgilere bakılabilir.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=86.msg878#msg878

11 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Hesapta bir şaşma olsa gerek.8 çıta arı 3.000 tl demek bana göre çok pahalıya maletmek demek.Ki senin gibi bir arıcının bu fiyatlara alım yapması beklenmez.Arıcılığa ilk defa adım atan birisi olsa ne ala.Yerinde olsa idim o arıları bu zamanda bu fiyata satıcının tezgahında bırakırdım.
Birde artık şu hacı abiye çekim konusunda iyi bir ders ver.Bu kadar çekimden sonra çercevenin içine girmesi lazım Hacı abi kovanı zor çekiyor.

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yav o adam nasıl kovanı düzgün koysun:) sen orda elde kamera beklerken:)Arıların hayırlı olsun bu arada..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s Yusuf 15 kovan arı 3000 binlirayı geçti. Fakat yapılacak bir şey yok, bazı hedeflerin varsa bunlar olacak. Yakında anaarı üretimine geçecegim, 300 göze arı konacak bunlar nerden gelecek. Şu an 150kutu gözü arıyla doldu kabul ediyorum. Kapalı yavrularda hariç. Benim arıları tezgahta bırakma gibi bir lüksüm yok.

Fakat biz arı södürmüyoruz başkalarınıda bizim gibi zannediyoruz. Müthiş arı ölümleri var ve herkes arı peşine düştü,arılar acayip fiyatlandı, sepet kovan bu mevsimde 2 çıta arı gelmez. Sepet arılar 90-100 liradan satılıyor onuda bulabilirsen. Hayırlısı olsun bakalım.

Muhteşem abi senin arıları kaçırdığımamı yanayım,komusyon alamadığımamı yanayım. İçim yanıyor içim::((
Abi adama oğlunun koyma tarifi yapmasını bir duysaydın onu kaçırmışım çekmeyi::))
İnşallah arılarım hayırlı olacak abi. Kalın sağlıcakla.

UĞUR GÖK dedi ki...

s.a.
Abi Maşallah.İşler hızlanmış tatlı bir koşuşturma var rasgitsin işlerin.Altlıkları çıkarmaya siz bile bayağı uğraşmışınız anlaşılan ,biz nasıl çıkacağız işin içinden Allah bilir .
Abi birde bi sorum olacak .Ben arılığa gidiyorum akşama kadar aç aç eve geliyorum yorgun argın açlıktan başağrısıyla.Siz nerden buluyosunuz her arılıkta mesai yaptığınız gün yemek ziyafetini? işin sırrı nedir acaba ?Aslında cevabı da biliyorum ya muhabbetiniz bol olsun.

yalovalı arıcı dedi ki...

kafama taş geldi bi yerden
demek herkesten arı istememek gerekirmiş :-)
haklı tabi 3 bin tl ye 15 arı al sonra hediye et ben olsam verirmiydim ?
bi düşüneyim...
o kadar çok arım olsada uğraşsam :(
kolay gelsin ...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s. Uğur aslında daha koşuşturma filan yok. Yakında ful çalışmaya başlarız.

Kovan altlıkları aslında numune vardı, numune dışına çıkıp başka şeyler yapmaya kalktık ondan çok uğraşıldı.
Ben altlığı yayınladığımda hiç düşünmeden gerekeni isteyen yapar. Ölçü belli birde önemli açılardan resim ve filimledimmi işlem tamamdır.
Yemek işi meslek sırrıdır, söylemem::))
Yemek işine ilgi duymayan yok, onun için bilinçli olarak biraz yemegi öne çıkarırım.
Bende genelde aç çalışıyorum, bazen öğlen yemegi 3-4 de yenir.

Yaklova'lı Yusuf hayırdır ne taşı. Sen benden arı istedin ben vermeyeceksem veremem derim zaten. Sanada söz vermişsem bunu karşılıksız yerine getiririm. Nimet abinin babası bu sene 16 milyar para verdi arıya, her sene arı öldürüyorlar.Çok şükür kaç senedir kovanım sönmüyor, bu sönmemede yapmış oldugum işlerin katkısı büyüktür onun bilincindeyim. Ben sana arı vermedim, verecegimde 5 çıta arı. Geçen sene dışlardan bir kaç oğul gelip kovana girdi, vermez isek bizden gider başkasının kovanına girer, yada ölür yada bir şekilde yok olur.
Sen böyle şeyleri kafana takma ve bu konuda beni konuşturma::))

Ayrıca buralara plan yaparak gelmedim, olayların akışına göre yolumuza devam ediyoruz.
4 sene öncesine git, blogumda hepsi var, bir larva tranferi yapabilmek için neler çektim, şimdi gelinen nokta, suni döllemeye dayandı::))

Unknown dedi ki...

Ali abi arıların hayırlı olsun
güzel organize olmuş,videolarda iyi
olmuş eline sağlık,selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet çok sağolasın. Artık yogun bir tempoyla çalışmaya başlamamıza az kaldı. Bu arada kısmet olur ise senlede bir ızgara partisi yapacagız durum onu gösteriyor. Izgara işinide çok iyi bilen birisi var,sağlıklı bir şekilde bizi besleyecektir::))

Videolar daha güzel olabirde, hacı çekimi bırakıp başka yerlere bakmasa::))
Hacı başka yere bakıyor, makina başka yere bakıyor. Kal sağlıcakla.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

sayın bakanım selyamünaleyküm,

haylırlı çalışmalar görünen o ki yavaş yavaş gaza basıyorsun Allah kolaylık versin.

bende nasip olursa işallah yarın ineboluya gidiyorum şenolun orada gördüğümüz altlıklardan yapacağım parçalar hazır demonte vaziyette hemen orada monte edip kovanları değiştirmeyi düşünüyorum çünkü bayağı rutubet vardı
.
fakat bir altlıkta niyle bu kadar takıldığını anlayamadım zaten numune önümüzde ona göre kendi düşündüğünü yapıver gitsin :)))

birde video görüntüsü çift dikiş olmuş herhalde anlamayanlara özel

hayırlı çalışmalar ve sezon dileklerimle..

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey ,sezonun gönlünce sezon geçirmen dileğiyle.Gözün önündeki arıyı kaçırdın.Taban altlıklarıda arılarda hayırlı olsun.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi, aleyküm selam.
Çalışmalar bundan sonra bitmez. İnebolu yolculugun inşallah olumlu geçer hayırlı yolculuklar diliyorum.

Abi parçalı düşünüyordum, enson şenolun modelde karar kıldık. 4 parçayla altlıkoluştu ve gezgincilikte sorun çıkarmayacak şeklegetirdik. Aslında videolar karışmış, forumdaki ikinci videoyu yükledim sanıyorum::)))

Vecdi abi sorma, fakat bir işikendin yapamıyorsan başkasıyla bu kadar oluyor bunada şükür. Bundan sonrada bu tür işlere bulaşmam bence çok iyi oldu.Temenileriniz için teşekürler, kalın sağlıcakla.