7.03.2010

ZOR BİR SEZON BAŞLIYOR


2010 yılı arıcılık sezonu, yada maratonu başlamak üzere. Ben bir çok kulvarda sezona hazırlanıyorum.
Bu sene en büyük hedefim olan suni dölleme ve saf karniyol damızlık anaarı üretme çalışmalarım olacak.
Sadri abi eski aletin alt tablosu haricinde her şeyini yeniden tasarladım harika bir alet yaptım, 10 gün içinde teslim edecegim dedi. Merakla bekliyoruz, eskiden arkladaşlarım ne oldu alet derlerdi, şimdi ise Sadri bey aleti ne yapmış diye soruyorlar. İnşallah bu sene dönerci dükkanında bu iş olacak. Izgarayıda yakacaz, bir yandan suni tohumlama bir yandan kebaplar oldumu ben dayanamam zaten::))
2010 yılında bir başka kulvarım ise 50 kovanla gezginci arıcılık yapacağım. Şu ana kadar ben karniyolu yurt dışı gibi yada bazıları Mehmet Yüksel'i anmasada, onun gibi güçlü tutamıyorum. Eksiklerimiz nedir araştırıyoruz, bu sene tüm altlıkları değişiyoruz. Salı günü Saim abi altlıklarda kullanacagımız numune malzemeleri almış ne kullanacağımıza karar vereceğiz. Birde olan şeyleri degiştirip tasarlarım geliştirme yetenegim vardır, farklı malzemeler kullanabiliriz. Yani önümüzdeki hafta ful altlık işi var, sıfır kereste alacagız. Altlıklardan sonra ise çift kuluçkalık eksiğimiz var, onuda giderdikten sonra, ben ülkemizde Almanya'dan daha çok nektar olduguna inanıyorum, ırk ve kovan yönetiminde hatalarımız var, bunları giderdiğimizde neler yapılabilek göreceksiniz. Zaten 10 gün sonra kovanlarıma kat atmaya başlarım.
Dikkat ederseniz Almanyada Mehmet'in kovanlar kar altında biz burada arılarımız çok gelişti şu kadar yavru var derken, terzi hasanın karısının dediğine dönüyoruz, hikayeyi bilenler bilmeyenlere anlatsın.
Zaten kafkasla ilgili forumda bir yazı yazdım, dünyanın en hantal arısını hepimize yıllarca gazladılar, neymiş efendim yazın ortasında nufusu doruga çıkarmış. o nufusu al.....

Bir başka kulvarım ise anaarı üretmek.
Geçen sene son baharda bir çok kutuyu kaybettim, birleştirdiklerim bahara çıktı. Bende son tur 50 kutuyu, içerdeki bölmeler çıkacak şekilde tasarladım.
Kullanmış oldugumuz malzeme hurda tahtalardan oluşuyor. Budak mudak dinlemeyiz elimizden kurtulamazsın. Cemil usta bir mudahale etti kutunun haline bakın.


Ertesi gün işlem tamam, fıstık gibide olmuş. Şu an elimde eski ve yeni üç gözlü anaarı kutusu 110 den fazla. Süni döllemeler için daha degişik kutular var aklımda.
Anaarı kutularının toplanması aslında sinir bir şey, malzemeler hazır sadece 1 saatte 4 bilemedin 5 tane toplanıyor. Cumartesi hava bozuk, erkenden Cemil ustanın dükkandayım. Nasılsa dükkanın bir anahtarı bende.23 Tane kalmıştı cumartesi hepsini montajladım. Bu gün ise delikler delindi.
Boya bittiğinde akşam saat 8 olmuştu. Hacı ise çoktan beri kayıp gece kondu yapıyorlar, çok şükür bitmiş yakında banada faydası dokunur. Bu seneki kapasite bir turda 300 anaarı kapasitesi olacak. Şu an itibari ile kutular boş ve anaarı gözlerini doldurmak için en az 10 çıtalık 30 kovana ihtiyaç var. Anaarı kutularının gözlewrin doldurabilmem için gerek li arıcı çıta sayısı en az 320 adet olmalı.
Bununla kalsak iyi kışın kıramadığım kişilere arı sattım, en az 35 kovan. Allah sonumu hayreylesin::)))
Daha bitmedi bir sürü kişi kutuyla anaarı istiyor, bazısı çıtayla kabul edilmiş anaarı istiyor.
Halim duman olursa , gülecek çok dost vardır bizde.
Rakiplerimin gülmesi önemli degil, onların gülmesine ihtiyacım var. Rakiplerim olmadığında benim bir anlamım kalırmı::))
Geçen sene sadece arkadaşlarımın çevresine anaarı yetiştiremedim. Bana ulaşmak isteyen o kadar çok kişi varki. Birde hiç ben anaarı üretip satıyorum demediğim halde. Geçenlerde Saim Gürel diyorki abi sen geçen sene blogunda anaarı üretiyorum isteyen varsa diye bir yazı ve ilanını göremedim. İlana gerek kalmadıki. Birisleri forumu anaarı satışı yapmak için kurdu diyormuş, anaarı satmak için foruma gerek yok, benim blogum ülkemizdeki en önemli bloktur. Biz bloklardan geldik, geçen sene forumummu vardı. Bu sene hem işe erken girilecek, hemde inşallah talepleri karşılamayı umuyorum. Umuyorum derken Türkiye'nin karniol anaaarı ihtiyacını karşılamam imkansız. Güvenilir üreticiler bu konuda acayip iş yapacak. Geçmişte arıcıları kandıranlar bu günde kandıracaktır.
Anaarı kafeslerinin içinden kafes seçip, efendim bu karniol, bir başka kafes alıp buda kafkas anası diyen yetenekte pazarlamacılar memleketimizde çok, hatta alıp sattıgı anaları ben ürettim diye yalanlar söyleyerek.
Olaylara benim açımdan bakıldığında, işim kolay değil.
Birde her türlü işe benim yetişmem gerekiyor, şu hacı ince işlerden az bir şey anlasa süper olacak.
Geniş aile dizisinde ki cografyacı, diyiyor ya, yardır Mürsel diye::)))





Bu filimde ise imalatını yaptıgım kutunun, yapılış aşamaları var. Kapaklarını ve uçuş tahtalarını hacıya havale ettim bile::)))

9 yorum:

kamil35 dedi ki...

Ali hocam, ellerine sağlık. Yeni sezon hayırlı olsun.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Türk kolay gelsin,insanın doğasında var durduğu yerde durmamak ve rüzgarlara karşı mukavemet göstermek,başka ülkelerde iklim şartlarının zorluğuna rağmen bizden daha iyi verim alıyorlarsa yolunda gitmeyen veya uygulanan yöntemlerde yanlışlık var demektir.Şunuda kabul etmek lazım internetteki paylaşımlar sayesinde çok yanlıştan dönüldü,insanlar daha iyiye ve güzel hedeflere ulaşmak için arayış içindeler,eğer gelecek nesillere güzel yöntemler ,faydalı bilgiler bırakabilirsek bizlerden mutlusu olamaz.Bu konuda tüm arıcı arkadaşlara ve araştırmacılara başarılar diler saygılar sunarım.İyi çalışmalar.

Θεοδόσης Κατσαρός dedi ki...

I monitor your blog continually!
I wish you the best!

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

sayın bakanım selamünaleyküm;

Allah yardımcın olsun ve nazar değmesin inşallah.
bu işi zevkle ve gönülden yaptığını zannediyorum.
Öyle olmasa hem çalışıp hemde arıcılık yapıp ve yine kendi ekipmanını kendin yapman ve bunuda bizlerle paylaşman takdire şayan bir durum.
Tabi burada sevgili cemil ustamınzın katkılarınıda unatmamak lazım. Benimde seninki kadar olamsada bende kendi ekipmanımı kendim yapmak ve arı ile ilgili deneyimler yapmak istiyorum üstelik zaman yönümden bir sorunumda yok ama ne uygun bir arılıyım ve ekipmanımı yapabilieceğim bir atölyem yok.o bakımdan şanslı sayılırsın.

şu kovan altlıklarını bir yapta, bende 10 adet yapacağım için örnek alalım. Veya kendininkileri yaparken benimkileride arada yapıver be nasılsa harman zamanı ödeşiriz.:)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Kamil bey iki gün acayip çalıştım ve kenara kutuları attım.Şimdi bu kutulara 600 çıta gerekli, çıtalarda ince işçilik istiyor. Zaten akşamları mesayi bitimi marangoza kapagı atmaya başladık. İnşallah hepsi hallolacak.

İlhami abi gereken eksiklikleri gidermek için elimizden gelenleri yapıyoruz. Başarılı olacagıma inanmasan zaten bu mücadeleyi vermem. Bir yerde hata yapıyoruz, onlarıda tespit ettik. Başarıya ulaştıgımızda hem biz hemde Ülkemize bir çok konuda olumlu katkılar sunulacak.

Theodosis Katsaros;
Thank you, for your interest.

Zafer abi felaket zorlanıyorum, yatmaktan iyice hantallaşmışım. Abi bu işi zorla yapman zaten mümkün degil. Paylaşım konusunda yaptıklarımız 4 senedir başından sonuna kadar duruyor. İsteyen geçmişe ve şimdiki durumlara bakabilir.

Abi atölye yardımlar konusunda bir çok yardımcım var, Allah birilerini yolluyor ne yapayım. Ben Sadri beye sana şu kadar para gel şunu yap desem yaparmıydı. Demekki bana inanıyorki yardımcı olamk içinde çırpınıyor.

Kovan altlıkları konusu iyice karıştı. Ben kendime yapacaktım Saim abi banada yapalım dedi bende tamam dedim. Bir baktım Muhteşem abide tel alırken 20 tane fazla kestiriverin dedi, şimdi sen numune veya banada yapın diyorsun oh be ne günlere kaldım::))
Allah eksikliğinizi göstermesin.
Kalın sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi hayırlısı olsun allah utandırmasın. Arıya ihtiyacın olursa haber ver:)Dört çıtalı kutulara geçmen iyi oldu arı kolonisinin yaşaması için ve kışlama daha iyi oluyor tel konusuna gelince sanki sen kestirecekmişin gibi konuşuyon ayrıca kestirsen ne olurki arkadaşlık öldümü:)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey ,ana arı kovanların hayırlı olsun.Bu sene işin çok,iki kişilik çalışman gerekecek.Hacıyı iyi yetiştirmen belki işlerin azaltabilir.Allah kolaylık versin.Bol analı sezon dileğiyle,saglıcakla kalın.

adem yamak dedi ki...

alibey çalışmalarında allah kolaylık versin.
alt havalandırmayı deldiğin panç,ı biraz bilerseniz altta kopartma yapmaz.havalandırma deliklerine priç tel çakmanızı tafsiye edrim. teli bulabileceğiniz yerin adresi
ni veriyorum. dostlar nalburiye ilhancangın . tel 0262452 2208 karamürsel.3 çeşit tel var orta boyu en uygun olanı polenliğede kullanabilirsiniz fiatı kğ mı 20tl.marangoz lazım olursa 1 günlük yardıma gelebilirim. hayırlı çalışmalar. adem yamak

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi çok sağolasın, arıcının ömrü malzeme yapmakla geçiyor, ölünce bu arıcıları malzemeleriyle gömün deseler ayvayı yerim heralde. Bir depo malzeme oldu, halda devam ediyoruz.::))
Kaç kişilik çalışacagımı bende şaşırmış durumdayım.

Adem usta bıçagı bilesende nafile, delerken çiviye bir orta yapıyorsun::((
Teli bulmuşuz da birde pirinç telmi arayacaz.
Sen bir kaç gün sonra tel çeşitlerine bakarsın, tel deryası bulduk::))
Yardım konusunda teşekürler, bizim doktorda hep yardıma gelir, o geldimi işler daha çok sarpa sarıyor. Onun içindirki kimseye muhtaç olmamak en iyisi::))