24.05.2010

ÇALIŞMALARIMIZ HER ALANDA TAM GAZ::))

Saim Gürel kardeşim bana bir gözlem kovanı yap dedi. İşin iyisi 6 ayda çıkarmış ama biz bu işi 2 ay sürmeden teslim ettik.
Kızı okula arı götürecekmiş, Allah herkese akıl fikir versin.
Birde gözlem kovanını sınıfta açın bari::))
Normal zamanlarda güneşliği çekip içerde çalışmalara devam ediyorlar::))

Anaarı işi çok acayip bir iş. Başka işler gibi efendim ben bu gün 3-5 saat daha fazla çalışıp şu işi yetiştireyim deme şansınız yok.
Hazır anaları paketlemeden birer damla su ikram edip sarıp sarmalıyoruz.
Bir çok aksilik çıkabiliyor, memelerden anaarı çıkmayabilir, anaarı çıkar çiftleşmeden dönmez,
Havaların soğuk gitmesi yağışlı gitmesi olumsuzluklara yeni süreler ekliyor.
Anaarı konusunda çok ilginç sorular soruluyor. Bunların başında gönderdiğin anaarılar safmı diyenler çogunlukta, memlekette saf varmı diye soran yok.
Bu ülkemnin arıcılık yüksek okulunda karniyol F1 üretiliyordu, şimdi üretilemiyor çünkü saf damızlık yok, ne hallerdeyiz görüyorsunuz degilmi.
Biz bir kaç kez Almanyadan anaarı getirdik. Getirmiş oldugumuz ilk iki posta anaarılar Karniyol F1 di.
F1 nedir bir çok kişi bilmiyor.
Şu an bile bir çok kişi Almanya'dan anaarı getirme peşinde, getirilecek anaarı ise karniyol F1. Benim üretmiş oldugum arılarda karniyol F1 dir ve bu tanım bilimseldir.

Bir başka soru gönderecegin analar döllümü. Bu soruyu soran neden soruyor bilemiyorum arıcılıktan biraz anlayan bu soruyu sormaması gerekir. Yada bu sorunun diger karşılığı üçkagıtçılık yapıyormusun demektir.Çünkü çiftleşmemiş anaarıları üçkağıtçılar satar.


Anaarı yumurtaya ne zaman başlar, ilk bunu bilmek lazım.


Normal şartlarda anaarı çiftleşmeden yumurta atamaz, yani yumurtaya başlayan anaarı döllü anaarıdır.
Bu ülkede karniyol damızlık sıkıntısı vardır, kim ne derse desin bu kesinlikle giderilmeli. Koskoca ülke tek bir ırk arıya mahkum edilmiş ve bu ırk güya gen kaynagı ülkeyi duman ediyor kimseden ses seda çıkmıyor.


Üretmiş oldugum karniyol F1 anaarıları teslim etmeye devam ediyorum. 5 isteyene 4, 3 isteyene 2 gibi kısıntıya gidiyorum talepleri karşılamam münkün degil, bakın böyle bir pazar var bunu anaarı üreticileride degerlendirsin, neden iş yok diye ağlanıyorlarki.
Bir posta anaarı bakın kaç vilayete gidiyor. Gölcük/Kocaeli-Kırşehir-Yozgat-Rize-Ankara-Amasya-Bilecik.
Aynı gün Sadri abiyede anaarı verdim, Muhteşem abi biz arılıktan çıkarken işlerini bitirip buluşma mekanına gelebilmişti.
Hafta içi özel işlerimizde devam ediyor. Önceden kafeslenmiş anaarıların kafeslerine kutudaki sıra numaraları veriliyor. Yapılan işlemlerden sonra anaarı bakşa göze verilirse öldürülüyor.


Sadri abi kafeslenmiş anaarıları üşümesinler diye koynuna alıyor::))

Erkek saklama çıtası, anasız kovanda daha önceden belirlenmiş ve boyanmış erkekleri besletmete. Kovandan alınacagı gün erkek toplamak zaman aldıgı için bir gün öncesi musait bir zamanda seçilen erkeleri bu anaarı ızgarası ile çıkışları kapatılmış çıtadan direk alabiliyoruz. Bu ızgara sayesinde işçi arılar kafesten geçip erkek arıları besleyebiliyor. Çıta alınırken işçileri temizlemek bayagı bir zaman almakta.


Aslında bu erkek işi yabancı ülkelerde ayrı bir sektördür.


Adamın işi sadece damızlık erkek arı üretmek.


Ayrıca erkekler konusunda br çok eksiğim var, henüz her şeyi çözmüş degilim. Yazılıp çizilenlere bakıldıgında bu erkek işi anaarı üretmekten daha zor bir iştir. Dışardan her şey basit gözüküyor, işe bir dalıyorsunuz bir sürü sorunn peşi peşine sıralanmakta.
Erkek üretimi belirlenmiş kolonilere yumurta atılmasıyla başlatılmış oluyor. Kapanan erkek pupaları anasız kovanlara alınıyor. Erkek çıtaları çıkışı anaarı ızgarasıyla kapalı anasız kovanlarda üretiliyor.

Bu yazıları yazarken şöyle geriye doğru bir düşündüm.


Neler yapmışım neler::))


İlk kovanlarımı 9 çıta yapmıştım 20 yıl filan önce, dış ölçüler tutuyor fakat tahtalar kalın olunca kovan içine 9 çıta alıyordu.

20 sene içinde üç sefer kovan yapmışım. En son yapılan kovanlar 10 senelik filan. Bu kovanlarda şimdilerde antivarroa diplik monte edildi.
Bu sene içinde, anti varroa diplikli kovan altına geçildi. Bu altlıklarında hemen hemen tüm aşamalarında çalıştım.
Anaarı üretmek için kovan ölçülerinde 4 çıta alabilen ve ortadan ikiye bölünen ruşetler yapmışım.

Sonra dört tarafa çalışan köpükten kutular yaptım, bir sene sonra bu modelden vaz geçmişim.


Peşinden aynı modelin çıtalarına sadık kalarak yeni anaarı kutuları yapmışım. Bunların içi 3 çıta alıyor ve kışın arı yaşatmak zor oldu ve bir sürü fire verdikten sonra yeniden her gözü 4 çıta alan ve3 bölmeden oluşan, bölmeler alındığında 13 çıta kapasteli yeni anaarı kutuları ve çıtalarını tamemen kendim tasarlamışım.
Geçtiğimiz iki sene içinde yapılan biri kütük birisi karakovan sonuçta ikiside karakovadı. Dillere destan oldular.::))
Kütügün tadını unutamayanlar elbette var, bir sene sonra bile mırıldanıp durmuştu::))
Sonrasında memlekette karakovan patlaması oldu.::((
Bazende bazı şeylere kızıyorum, adam çıtanın tüm tarifini ve resimlerini yayınlamışım yapamıyor, gelip model olarak çıta alıyor sonrada yazıyor bu çıtayı kendim tasarladım diye::))


Bu anaarı kutuları için her konuda destek sağlayan metro kovanlar geliştirdim ve hepsinide gene kendim yaptım.
Bir çok kişide bu metrolara sonradan hasta olup, degişik isimlerde üretti ve bir çok kişide faydasını görmüştür, anaarı üreten ve anaarı üretme kutuları olanların vazgeçilmezi olacaktır.
Bunlarla kaldık mı?
Almanya'dan karniyol anaarı getirdik, baktıkki bu işin her aşamasında bir sürü kişi zorluk çekiyor.
Bu karniyolları burada nasıl üretiriz sorusu kafama takıldı::))
Saf için ya izole bölge yada suni dölleme aleti gerekli.
İzole bölge içinde degişik fikirlerimiz oldu fakat suni dölleme aletini nasıl yaparım ona kafayı taktım.
Tabi ilk defa düşündüğüm bir şeyi ben yapamadım ve başka arkadaşlarım sayesinde aletin yapımı uzun bir zaman alsada başarıldı.
Başka böyle bir arıcı varmıdır diyede düşünmeden edemiyorum. Kovandan tutun, ürettiği anaarının kafesine kadar her şeyini kendisi yapan::))
Üreteceği damızlıklar için suni dölleme aleti yapan ve ya yaptıran varmıdır.
Bunların büyük bölümü sanal aleme girdikten sonra öğrendiğimiz bilgilerin hayatıma yansımasıdır.
Bazılarına göre bu degişim ikilemdir, sıkıyorsa buyurun birde siz ikileyin, kendinizle bir seferde siz çelişin ve ortaya bir şeyler koyun.
Ben 4 sene geriye gittiğimde sıradan bir arıcıyım, o zaman bile geleneklere bağlı degildim ama bilgi çok kısıtlıydı.
Allah sonumu hayresin ve her şeyin hayırlısını vesin::))
Nerde kalmıştık, arılıktan en son erkek arıları alıp çıkıp gidiyoruz.
Doktorumu bekletmek olmaz dimi::)))

10 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

"Ayrıca erkekler konusunda br çok eksiğim var, henüz her şeyi çözmüş degilim." :( yav benim bildiğim 47 yaşındasın ve erkeksin hala çözemedin ha:==)

"Çünkü çiftleşmemiş anaarıları üçkağıtçılar satar."
deme bak benim gibi biri çıkar seni ihbar eder derki SAAAATTTIN hemde şahidim var:) arıcı Salih abimize eşleşmemiş anayı kim verdi inanmayan ona sorsun:)
Hani sen demiştin ya dabak sevdiği deriyi yerden yere vururmuş diye eşte öyle:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi birde her şeye karışma be yaw.
Yav şimdi erkekleri karıştırma, bak seni hacıya havale ederim gülecem diye yerlere atarsın kendini.

Salih Arıcı özel sipariş verdi ve döllenmemiş istedi, bu tamamen anlaşmayla alakalı bir durum. Üç kagıtçılık hazır diye gönderilen anaların kız çıkmasıdır.::))

Bu gidişle bende seni sevecem gibi geliyor::))
Kal sağlıcakla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

İşlerin bayağı yoğun Allah kolaylık versin.

Doktorum;O ne vuruştu beee::)Ben hayatımda böyle isabetli atış görmedim.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s Yusuf Muhteşem doktorumuz bu sıralar iş arıyor, arılasrı sardı başıma şimdi işçi arıları bile sayabilirim havaları yapmakta.

Doktorun vuruşları zaten iyidir::))

Muhteşem abiyle, aynı zamanda seninde kurs hocan olur. Hocalarımızdan birisi ülkemizin en önemli anaarı üretilen yerlerinden birisinden , bir sohbette bilgiler aktardı. Bu bilgilerden birisi siz o kurumdan 50 tane anaarı istemişseniz 10 tanede çiftleşmemiş anaarı anında çakıyorlar, yani bu işin rajonu buymuş.
Sonra dölsüz anaarıyı kabul ettiremediğinizde size soruyorlar nasıl oldu, siz ne anlatırsanız karşı taraf size öyle olmaz böyle yapacaktınız deyip suçlu hep arıcı olmalı. Aynı durum aynı yerden benimde başıma geldi, gelen analardan birisini kovan konrolünde yandaki kovanda bulmuştum. Ben atıyorum bir numaralı kovanı gelecek anaarı için ayarlıyorsun ve gelen anaarıyı kafesle veriyorsun. Bir bakıyorsunki yandaki kovan kontrolünde bir yumak arı var, yumagın içindede beyaz boyalı bir anaarı, zavallı buraya nasıl gelir, bir düşünün bakalım::)))
Kal sağlıcakla.

Ahmet ACAROĞLU dedi ki...

ali abi maşallah allah kolaylık versin tam gaz devam gibi görünüyo durumlar. suni döllemede allah utandırmasın bayabi yol almışsın ilk damızlıklar deneme sürecinde bildiğim kadarıyla onlarıda ufaktan ufaktan paylaşıma dahil edersin bundan sonra gibi geldi bana inş durumlaarı yakında görürüz..
bu döllenmemiş ana meselesine gelince bak bu beni baya kıllandırdı senden gelen iki gebze f1 kovanlardaki 3 günlük dinlenme süreci sonunda salındı birkaç saat sonra kontrolde sıkıştırıldıkları görülünce tekrar kafeslendi kafeslerin kek kısmı açıldıikinci 1-2 gün sonra analar kek bölmesinden çıkarıldığı görüldü analar yine sıkıştırılıyodu belki yumurtlatma sıkıştırmasıdır diye ellemedim sabaha birini kapıda ölü digerini gece yağan yağmur birikintisi içinde yarı canlı buldum anayı kesen kovana 10 tranfer yapıp 5 gün önce kapmıştım detaylar malüm forumda yarı canlı bulduğumu kafesleyip büyük ihtimalle ölür diye kovana geri vermiştim bu gün baktıgımda ana hala yaşıyordu bende 1 çıta başka bir kovandan genç işçi sirkelediğim çiftleştirme kutusuna verdim bakalım onlara kabul ettirebilecekmiyim şimdi bu çiftleşmemiş meselesi olunca bak kıllanıverdim birden :):) tabi bu işin şakası bu gün o kovanın yalancıya kaçtığını farkettim yalancı ana her göze 2 3 yumurrta doldurmaya başlamış bile tahminim bu yüzden kabul ettiremedim f1 leri 1 ini kaybettik malesef inş diğerini bu 1 çıta genç işçiye kabul ettirebilirim yoksa nasıl olur hiçbir fikrim yok böyle olmasını istemezdim ama elden gelen bu vermezse mahmut neylesin sultan mahmut....

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ahmet bir sen degil bir çok kişi kafasına göre takılmaya devam ediyor. Anaarı verdiklerime diyorumki kafesin kek bölümündeki küçük deliği açın bu delikten anaarıya işçilerin ulaşması ben kendim defalarca denedim 4-5 gün sürer. Anaları alanlardan ertesi gün telefon geliyor abi birini kesmişler ikisi kovanda dolaşıyor. Hayret ediyorum bu işi nasıl başardın diye. Abi diyor kek bölümü kuru gibi geldi ıslattım diyor::(( Bir günde anaarıyı kafesten çıkarıyorlar.

Bende eger çiftleşmemeden anaarı yollayacak olsam bahamende hazırdır, derimki bu arıların feromen kokusu farklı ondan kestiler ve hiç kimseyide bekletmem, yaparım transferi çıkanı millete yollarım.

Kıllanmana hiç gerek yok, bir çok kişiye söyledim bu arıları zayıf arılara kabul ettirin diye, bir çok kişi anasız kovana vermeye kalkıyor yapacak bir şey yok. Bir çok kişide hiç sorunsuz kabul ettiriyor bu işi bir türlü çözemedim. Kal sağlıcakla.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Ali abi bu kadar işle başa çıkıyorsun hayretle takip ediyorum maşallah allah kolaylık versin,seninde belirttiğin gibi en fazla iki çıtalı genç arılı kovana kabul ettirmek daha kolay oluyor bunu öğrenmek gönderdiğin analardan toplam 8 tanesine maloldu ama öğrendik,selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Serdar Mehmetle görüştüm anasız kalmış kovanlara bile bu anaları kabul etirmeye kalkmış. Anayı kestiler o kovanlara larva tranferi yaptım larvaların üstü günlük yumurta olmuş dedi. Yani yalancıya kaçmış veya sorunlu kovanlara bu anaları vermekle çok yazık ediliyor. Bu anaları en iyi kabul ettirme yöntemi arılıkta arı bölünecek ve bir gün aynı arılıkta beklesin, tarlacılar eski kovana dönecektir kalan arıya bu anaları kabul ettirmek daha kolay. Biz bir sürü yöntemn denedik, bir sürü anaarı kestirdik. Fakat eşekten düşenleri kimse dinlemiyor, sonra bende eşekten düştüm diyenlere ne diyeyim.
Kal sağlıcakla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey ana arı kabulünde karniyol biraz daha dikkat istiyor.Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar,ana verilen kovan zayıf olacak,tarlacı arı az olacak,gözler kapalı olacak,şurup ve kekle tarlacı meşgul edilecek kovan rahatsız edilmeyecek,bunları sen bizden daha iyi biliyorsun ama bilmeyende seni suçlayabilir.Saglıcakla kalın.

Arıcı 07 dedi ki...

Ali Bey;Beni Unuttun bekliyorum.Azaltmak yok.^3 tane f1istiyorum.Bana tlf.la çağrı bırakırsın uygunj olduğunda.