26.07.2010

25 TEMMUZ 2010 ÇALIŞMALARIMIZDAN SEÇİLENLER

Bu sene Gebze'de bu tarihte ilginç nektar akımları oldu. Uzun süren haziran yağışları ortamı bahar gibi yaptı.
Benim açımdan bu çok iyi oldu, kutuları beslememize gerek kalmadı, kutular kat atsak bal yapacaklar::))
Bu durumun en önemli ayagı ise anaarı üretimi için erkek ve erkeklerin çok olması. Ortam bahar gibi olunca sıkışan kovanlar oğul vermeye başladı, oğlulun oldugu yerde erkek sıkıntısı zaten olmaz. Çünkü bunlar açlık oğulları degiller, tokluktan oğullar başladı.
Erkek sıkıntısı olmayan yerdede kaliteli anaarı.
Akşamları ezan okunduktan sonra Gebze'deki arılıkta bal sagımına başlıyoruz.
Ortamın böyle olmasının bir başka avantajı ise ne kovanlar birbirine sataşıyor nede kutulara sataşan var.
Sadece bu sırada sarıca arılar hangi kovanı açsanız o kovana damlıyorlar.
Dün gezdik bu gün çalışma zamanı, daha evden çıkmamışım müşteriler kapıya dayandı anaarı diye.
Hemen arılığa geçiyoruz.
Hacı havasını attı tabi, gittiğimde semaverde çay hazır ve aç karnıma çayı dayadı.
Hemen çaydan sonra Nuh abimize 5 adet anarı topladık.
Nuh abimizin arıları agva'daymış, kendisi Gürol abimizin arkadaşı.
Karniyol F1 anaarıları pakatledik. Hadiyin yolcu yolunda gerek::)
Nuh abiler ailecek arıcı, madem arıcısınız geçin bakalım kovan başına bir foto alalım.
Bu arılıkta şu an itibari ile 80 civarında kovan ve 100 anaarı kutusu faliyette, bunların karşılıgı 100 kovan arı var demektir.
Yani bin çıta arı var ve siz arılıkta çok rahat geziyorsunuz çalışıyorsunuz, çayınızı içiyorsunuz, bizimki rivayetlere göre Trakyada arılıga plaj şemşiyesi koymuş, benim sitilimde bu diyor, Allah ne verirse hayırlısını versin.
Misafirlerimizi yolu tarif ederek yolcu ediyoruz.
Bir çok kişinin anaarı siparişini şu yumurta mevzusundan dolayı iptal ettim. Telefonda gönderecegin anaarılar çiftleştimi diye. Böyle bir soruyu soran niye soruyor anlamıyorum, yada kimin ağzıyla soruyorsun.
Hiç bir şerefli anaarı üreticisi, bu analar hazır diye size bakire anaarı yollamaz.
Zaten biz niye yumurta ve yavru bekliyoruzki, anaarı çiftleşmeden yumurta atmaz.(çiftleşmeden yumurta atan aanalar var, fakat bu arnaarıyı özel olarak 3 sefer bayıltacaksınızki yumurta atsın bununda niçin yaparız, attıgı yumurtadan da erkek olsun diye).

Böyle bir soruyla karşılaştıgımda kızıyorum, bunun karşılıgı sende şerefsizlik yapıyormusundur bana göre. Bu işleri yapan yokmu var elbette ama başkalarının yaptıklarıda beni ilgilendirmiyor.
Gürol abi benden geçen sene toplamda 30 civarında anaarı almıştı, bunlardan 5 tanesi kafkas F1, geri kalanı ise karniyol F1 di. Bu sene arılardan menmun kaldıgını söyledi, kestane bal üretiminde bazı kovanlardan tarttım 25 kilo bal aldığım karniyol arılarım var dedi. Ne kadar kafkas varsa onları elimden çıkaracağım demekte.
Zaten karniyolla çalışmak çok zevkli, yav arılıgınızda rahat rahat dolaşamayacakmısınız?
Gürol abinin balhasat ve sağım haber ayriyeten görüntülerin haberlerini bekliyoruz.
Memlekette 4 çeşit arıcılık yazıp çizen tipi var.
Çok yazanlardan bir tanesinin hiç bir uygulaması yoktur, önemli özelliklerinden birisi, blok ve forumları okur ve anında bir karma haber yapar ama devamlı yazar, ortada yaptıklarından bir eser yok.
İkinci yazar tabakası ise bunlar enteliz diye geçinir ve gene yaptıklarından eser yok fakat çok eser okuyup yazanlar takımı. Efendim litarütürde böyle falan filan yaptınmı bir şey yaptıgıda bunların yoktur.
Üçüncü bir tabaka var, bunlarda hiç olumsuzluk olmaz bardağın hep dolu tarafıyla ortaya çıkarlar, yaptıkları vardır ama detaya girmezler. Perde arkasında neler oldugunu söylemezler söylerlerse karizmalarına zarar gelir.
Dördüncü sınıf ise yaptıklarını olumlu veya olumsuz şekilde paylaşanlar. Bu sınıf tüm bilgilerini payşlaşır, yaptıklarını görüntülerle filimlerle ispat ederler. Bu kişilerin geçmişleri ve geldikleri yer hep ortadadır.


Hava çok sıcaktı bir kaç kez anaarı toplama işine ara verip ofiste mola yaptık.
Öğlen üzeri Gürol Tiryaki abimizi de yolcu ettik. 20 Adet Karniyol F1 aldı kendisi, Allah hayırlı uğurlu etsin.
Bu arada geçen sene gene anaarı almıştı, bir alt linki tıklarsanız geçen seneyede bakarsınız::))
Linki habere bağlantı vereyim diye arıyordum haberi okuyunca bayagı bir tebessüm ettim, Allah ne verirse hayırlısını versin.
http://bengittim.blogspot.com/2009/07/25-temmuz-2009-anaari-islerine-devam.html
Bu arada doktor kontrolünde olmak çok zor, bu hacıyla doktor beni arada götürecekler gibime geliyor.
Hafif şeyler yemem gerekiyormuş.
Bu gıdalarla ben nasıl forumda kalırımki.
Bunada şükür, tohumluk daha büyük salatalık bereket bahçede yokmuş::))
Suni tohumlama yapılan anaarıların daha çabuk yumurta atmaları için bayıltılması gerekmekte.
Körle yatan şaşı kalkar misali, kafeslerin karışmaması için kutu numarası ve sıra numarası karışmaması gerekiyor. Üstüne yazmama rağmen nasıl oldu bilmiyorum, iki tane aynı numara yazmışız, gerçi hep doktorumn işi bu işleri yapar iken beni lafa tutarsa olacağı buydu.
Bu arada Muhteşem abi bazı uygulamalar için karbon tüpünü Tekirdaga götürdü, hadi hayırlısı bakalım.
Arılıkta oğul çıkması yetmezmiş gibi dışardanda oğul geliyor. Gelen oğullardan birinde anaarıyı öldürüp, bir larva transferi kaptırdık, sonuç hüsran, hala anamız var sanıyor inekler.
İlk defa şahit olduğum hadiselerden birisi, kutulara bakım yaparken denk geldim, Gürol abide vardı. Memelerden birisini bozmaya kalktım bir baktım içinde erkek arı var. Erkek erektir, arı sütüyle beslensede demekki fark etmiyor. Makinayı çıkarana kadar hızlı bir şekilde sezaryanla doğum gerçekleşti.
Anaarı memesinden çıkan erkek arı, demekki işçiler anaarı için uygun olmasada, çaresiz kaldıklarında erkek larvalarından da anaarı yapmaya kalkabiliyorlar.
Arılık dalaktan geçilmiyor.
Tüm kovanlar böyle, kovanları bırakın minicik anaarı kutuları bile çoştu.

Anaarı üretimi yaptığımız arılıkta acayip malzeme gerekiyor. Sanki bahardayız. Ne petek yetişiyor nede çıta. Kovanlara kat atılacak, kat yok, kat yapıyorsun çıta yok, son 5 kilo petegim kaldı. Hacıya dedim tüm çıtalara mini etek giydir, bu sene petek filan yok.
Kutulardaki dallardan birisi. Bunları ziyan etmiyoruz. Küçük çıtalara aynen montaj yapılıyor.
Anaarı çiftleştirme kutusunun haline bir bakın. Kat atsak bir kat bal olur::))
Dün akşam arılıktan çıkmadan, sıkışık kovan arıyorum, anasını alıp meme besletmek için. Bu kovana denk geldim. Kovan dibinde dalak var, örtüde dalak var, son çıtanı bir önündede dalak var. Hacıyı çagırdım bu ne, dediki boydan boya dalak vardı, birisi yere düştü, biriside yavruluydu bozmadım, yanına erkek çıtası verdim::(((
Bereket bu görüntüleri doktor görmeden ben gördüm, rezil ederdi bizi.
Ben şimdi bu hacıyla neler çektigimi görüyorsunuz dimi, birde baştan ben degil onları sen yaptın demezmi::))



Bu günü sonlandırıyoruz, 5 tane Nuh abimize karniyol F1 anaarı verdim, bir tane meme beslettiğimiz kovanlara karniyol F1 verdim, 20 tane Gürol abiye karnol F1 verildi, 18 tanede pazartesi gidecekleri eve getirdim.

10 tanesi kahramanmaraş'a

5 tanesi bartına,

3taneside Yozgat'a yolcu olacaklar.

Bazen işten çıkınca direk eve gidip yatıyorum, ne kadar bıksamda son iki ayımız kaldı sezon tüm hızıyla devam ediyor. Dayan oğlum ne kaldı desemde aslında dayanacak gücüm her geçen gün azalıyor.

Bu arada yeni siparişleri 10 taneden fazla almıyorum.

Seneye çok kapsamlı anaarı üretimi düşünmekteyim, gerçi ne kadar üretirsen üret bu millete yetmiyor.

Bu arada iki tane anaarı vardı denemek için paketledim, 15 günü geçti hala anaarılar yaşıyordu.

Geçen birisi arıyor, Ali bey arıları kaldırdım, bir sürü arı var ertesi günü diyor. Bende ne olacak, dedim anaarı lazım.

Dedimki o arıların alayı tarlacı, anaarıya yazık edeceksin. Çok ısrar edince benim soykalardan bir tane verdim, birisi kaldı bu gün itibari ile 19 gündür kafeste yaşıyor. Fakat bir iki tane işçi ölmüş.

Benim açımdan bakıldığında deneyip söyleyeceklerim olacak.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Sevgili Ali abi,
Bu kadar isi nasıl yetiştiriyorsun, nasıl yetiyorsun, helal olsun. Bu arada bilseydik arıları ayçiçeğine Tekirdağ'a götüreceğimize Gebze'ye getirirdik. Müthiş bal geliyor maşallah .
Selamlarimla,

muhteşem turunç dedi ki...

Yaa artık böyle yakaladımmı affetmem anında haber olursun:)Yalnız haberın altlarında ana kafeslerinin yanında tek basına duran ustunde soyka yazan kafes kıme gıttı onu pek merak ettım..:/)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Saim abi bende anlamıyorum, benmi çok pratiğim, yoksa el alışkanlığımı , hacı bana sen çok acelecisin diyor, bu işleri hızlı yapmaz isen yetişmezki, 100 kutu 300 göz demek, benim anaarı kutularım 3 lü.
Gebze'de durum bu sene çok iyi, şansım yaver gitti, şu ana kadar daha 4 gözde terk yaşadık, kutuların %90 nı kendi kenisini bloke etmeye başladı, kutudan kapalı yavruları metro kovanlarıma götürmeye başladık.
Tüm kovanlarda dıştan içe doğru bal blokesi başladı blokeleri gidermeye çalışıyoruz, son 5 kilo petegede başlandı.

Muhteşem abi sen 10 gün önce gelecektinki dalak neymişti görecektin. Şu an arılık toparlandı, biz akımdan habersiz anaarı kutularına yumulmuşuz kovanları bir açmaya başladık aman Allahım::))

Dolaptaki soyka deneylik hala dolapta duruyor bir yere yollamıyorum üçüncü haftasını doldurmak üzere, F1 degil bende kimseye vermedim, versemde hediye giderdi zaten.
Kalın sağlıcakla.

Ahmet ACAROĞLU dedi ki...

maşallah ali abi korkuyorum kendi kendine nazar değdireceksin rabbim çalışanın emeğinin karşılığını hep vermiştir sende emeğinin karşılığını almaya başladın inşallah allah bol bereket versin...
senin gelinlik kızlar bu sefer sorunsuz kabul edildi çok şükür yumurta atmaya başladılar ilk yumurtalar kapanmak üzere inşallah ilk yavruarın çıkışıyla kendilerini temelli garantiye alacaklar bu sefer iyi fısıldamışsın anlaşılan kulaklarına artık ne söyledinse pek bi sevdirdiler kendilerini üvey kızlarına bizim burda "başlıksız gelen gelinin pek nazı sözü olmaz" derler onumu duydu nedir ali abi tekrar teşekkür eder hayırlı bol bereketli işler dilerim...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Abi; Hacı işi biliyor be ,hıyarın körpesinin tadı tuzu olmaz...

Hıyar yersen kart olanını yiyeceksin çekirdeği de bol olmalı,şöyle bir ısırdınmı suyu ağzına dolmalı yerken ağzın köpürmeli ki hıyar yediğini anlayasın:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ahmet ben kendime bakamıyorumki, nasıl nazar edeyim. Bu yazdıklarını okuyan bir güdümsüz çıkarsa başım belaya girebilir.
Anaarıların kabul sorunu aslında yok, ama millet macera peşine düşüyor. Bu kadar bilgiden sonra anaarı kestirilmez. Fakat memleket macare perest dolu.

Ali abi senmi anlatmıştın Trakyada dinlemiştim. Trakyalı kadın salatalık alıyormuş, pazarcıda ufak ve tazelerden seçiyor, kadın demişki şu sarı sarı olan ermişlerden de koysana diye pazarcıya kızmış::))
Demekki hacıda bu kadının kafada::))
Kalın sağlıcakla.