27.11.2010

ARILARDA MELEZLEŞME VE İKİ TURDA NELER OLUYOR


Bu paylaşımda iki tur veya hat sonrası saf arının kızlarının ne kadar melezleştiğini göreceksiniz.
Konu forumda anadolu arısı ve gerçekler başlıgı altında işledim. Orada şimdilik kaynadı ama böyle bir çalışma şu ana kadar bizde yok.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=387.msg1805#msg1805


Bu bahsetiğimiz işler inanın arıcıların altından kalkacağı işler değil. Bu işler bilimcilerin işi ve sıradan yerlerde yapılacak iş degil. Bu işleri yapmak için kesinlikle izole bölgeye ihtiyaç var. Dünyanın gelişmiş yerlerinde hiç bir arıcı bizim gibi şöylemi yapsak böylemi yapsak diye düşünmez. Devlet gerekli çalışmaları bilimcilerine yaptırmış, siz sadece hangi arıyla çalışacağınızı seçiyorsunuz. Orada bilimciler arıcılarına bizdeki gibi iyi arılarınızdan anaarı üretin diye tavsiyede bulunmaz. Bala çalışılacaksa en basit ve kestirme yol F1 kullanma melezi kullanacaksınız bu iş bu kadar basit.

Gelin bir anaarı üretelim.
Bana göre yok ama hadi olsun elimizde bir saf Anadolu arımız var.

Birinci resim açılımı.

Bu resimde gördüğünüz %50 lik bölümün sol tarafı anaarı, sağ tarafı ise saf anadolu erkekleri içeriyor. Yani bu anaarı saf Anadolu arısı dedik. Saf arıların simgesi FO dır.(sıfır)
Şimdi bu saf arıdan bir anaarı üretiyoruz, ve izole bir bölgede degiliz. Anaarımız çiftleşip geldi ve aşagıdaki F1 anadolu arısı oldu.


İkinci resim ve açılımı.
F1 anaarımızın %50 si anadolu, bu arı serbest bölğeye çiftleşmeye gitti, sperm kesesini doldurup gelmesi gerekiyor. Sperm kesesi uyğun bir ortamda en az 8 erkekle çiftleştiğinde dolar. Bizim anaarıda erkeklerin en bol ve hazır olduğu döneme denk gelmiş. Başta Kafkas, İtalyan, Muğla, yerli, anadolu, İran, Suriye ve karniyol erkek arılarıyle çiftleşip gelmiş.
Saf arıdan anaarı üretip serbest bölgede çiftleşene F1 deniyor. Burada çok önemli bir konu var, saf arı %50 olarak karekterleri ve huyları iyi olarak elimizin altında, yani %50 lik bölüm iyi olarak banko. Diğer %50 lik bölüm ise çiftleştikleri ortamdaki iyiliklere kalmış. Resimdende anlaşılacagı gibi anaarımızın sperm kesesi dolmuşki 8 erkekte işi bırakmış. Şimdi bu anaarının adını biliyoruz, anası saf Anadolu arısıydı, bunada hiç çekinmede Anadolu F1 denir. Asıl iş bundan sonra başlıyacak, şimdi Anadolu F1 anadan anaarı üretmeye kalkarsak, 8 degişik anaarı çıkması garanti. Çünkü üzerinde çevrede bulunan tüm ırkların erkek spermleri var.

Gelin bir anaarıda bundan üretelim, bu üretecegimiz arı ise F2 olacak.
Üçüncü resmin açılımı.
Bu resimde gördüğünüz anaarı Anadolu arısının F2 si. Elimizde saf arı varken F1 üretimi için anaarının %50 karekterleri banko elimizdeydi. F1 den anaarı üretmeye kalktığınızda, anaarının karekterleri resmin sol tarafında %25 şe düştü, diğer %25 şi ise kafkas babadan( başka erkekte olabilirben yazımda, f2 üretiminde babayı kafkas seçtim). Gene en az 8 erkekle çiftleşip gelmiş.
Bakın F2 de nasıl bir acayip melezlikle karşılaşıyoruz.
Ben saf veya F1 dedigimde dalga geçiyor işten anlamayanlşar. Biraz anlasalardı zaten kesinlikle dalga geçmezlerdi. Saf hatlar bundan dolayıdırki tüm dünyada kontrol altına alınmış. Bizde ise önüne gelen her ürettiği anaarıya isim koyuyor.
Sanırım düşündüklerimi büyük ölçüde anlatmışımdır, şimdiye kadar bu olayı benim gibi izah etmeye kimse çalışmadı. Zaten bu anlattıklarımı birisi anlatsa herkes uyanacak, kimseyi kimseler kekleyemeyecekki.

Belkide bu tür yayınları bilimcilerimiz yapıp arıcıları aydınlatmaı gerekirdi ama nerde.

Buyurun hep birlikte iyi arılarımızla üretim yapıp verimli çalışmalarımıza devam edilim.
Bilimcilerimiz bize bunu uygun görmüş, bunun dışına çıkarsan, yada çıkabiliyorsan çık.

Birinci resim saf, ikici resim F1, üçüncü resim ise F2, gelinen noktaya bir bakın, saftan ne kadar uzaklaştık. Şimdi bu Anadolu arısı, diyenler, yada bende Anadolu arısı kullanıyorum diyenlere yeniden soruyorum, saf hattınızı nerden aldınız??????????
Bunu benim külahıma anlatın.

Örnekte verdiğim Saf Anadolu arısı iki tur sonrası Ana hattan geriye vucudu içinde %25 kaldı, hani suyunun suyundan anaarı üretip isim koyanlar anaarılara gelin birde burada isim koyun.
Bu melezleşme tüm ırklar için serbest bölgede aynıdır.
Bu melezlemeyi engellemek için izole bölgeler vardır.
Bu şemalarımı degişik paylaşımlarda degişik işlemler kullanarak yeniden kullanacagım.
Buradan Muhteşem abime, teşekür ediyorum.
Şemaya yazı yazamadım, tarif etmesi yetti sağ olsun::))
Doktorun has ı:=)))

6 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Biz maalesef değerlerimizi kaybettik.Saf organik bal diye arı yüzü görmemiş glikozlu bala satan esnafla ,ırkının tam olarak ne olduğunu bilmedikleri anaları saf diye satan arasında tek bir ortak nokta vardır o da para.Üzücü ama gerçek bu.Gerisi onlar için önemli değil.Ne yazıkki gerçek bu.

SLM ve Muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,en çok merak ettiğim bu adresi belli olmayan,damızlık ana arıların nerde nasıl ne şekilde saklanıyor,üretimi nerde,nasıl temin edecegiz,paylaşımcılar bizede bildirirlerse bizlerde alırız.Hayallerini paylaşmam ama bilgisi ve bildiklerini paylaşırlarsa bilğiye açığız.Yazıyı iyi okuyup daire grafiğini incelemeleri kendi yararlarınadırSaglıcakla kalın.

yalovalı arıcı dedi ki...

Ali abi kendini çok aştın :)artık takip bile edilemiyorsun yavaşla biraz....

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf A.s.
Bir çok degerleri kaybettiğimiz bir gerçek, fakat herkeside aynı kefeye koymamak gerekir. Bal üretiminde biz hobi veya ek arıcılık yapanlar doğal bal üretmekteyiz. Duyumlarım hiç iyi degil koloni başına bir çuval şekerle arıcılık yapanlar var, buna çok üzülüyorum. Üzülsende gerçekler degişmiyor.

Vecdi abi adressi belli olmayan damızlıkları bu işin okulunu okudugunu söyleyenler daha çok zikrediyor, dememkki bir şey okumamışlar. İki turdaki melezleşme ortada, kovanlar çorba gibi ülkede geziyor, birileri arılara isim koyuyor.Abi bu pasta grafigi bir stajer kız var ona yaptuırdım, içine yazı yazamadım, Muhteşem abi tarif etti, o işide öğrendim.::))
Bu olayı arıcılar öğrendiğinde artık bir çok şey yeniden başlayacak. Bu grafikleri bir çok haberde kullanacağım. Bu grafikten saf anadolu arısıda çıkar onuda belirteyim.

Yalovalı Yusuf::))
Beni güldürdün be, nerelerdesin sen.

İsteyen o kadar iyi takip ediyorki, takip etmeyenlerin demekki bana ihtiyacı yok.
Fakat bu melezleşme olayı, arıcılıkta acayip verim düşüklüklerine neden oluyor, bunu çok iyi bilmemiz gerekiyor. Öküzün altında buuzagılar arayacagımza sorunları çözmek için çabalasak daha iyi olacak. Benim paylaşımlarım ortada.

Kimseyede yalvarmıyorum aman beni izleyin diye::))
Kalın sağlıcakla.

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ali Abi,
Ben Anadolu'nun göbeğinde yaşıyorum.İlk arılarımı aldığım öğretmen emeklisi hocam bu arılar
Anadolu ama melez demişti.Demekki hoca konuya hakimmiş.Ben de ona "melez ama hangi ırkların melezi" diye sorduğumda:"etraftaki arıcılar kafkas analar getirtiyorlar,Erciyes Yaylasına Muğla'lı gezginci arıcılar geliyor böyle olunca ortaya hırçın melezler çıkıyor" demişti.
Kendisi 40 senelik arıcı tabii bense acemi.Bana o gün için arı olsunda ırkı falan önemli değildi.
Şimdi düşünüyorum senin şemaya göre bizim Anadolu acaba kaç kuşak melezlendi ve suyunun suyunun suyu kaldımı diye.Eski yazılarım da da 12 Mayıs 2008 de yazmışım "uslu ırk ana arı aranıyor" diye.
http://golbezliaricilik.blogspot.com/2008/05/uslu-irk-ana-ari-araniyor.html
Daha sonrasında bir adet kafkas f1 getirtmiştim.O sene acemi şansımın yaver gidişiyle kafkası 19 saat gibi kısa bir sürede kabul ettirdim.Ama kafkastastan 2008 ve 2009 da istediğim verimliliği elde edemedim.Yani bizim melezlerin yanına bile yaklaşamadı verimlilik konusunda.2009 sanırım haziran veya temmuz ortasında da anayı kaybettim.
Bundan sonra mı,(Muhteşem Abim kızacak ama) yola KARNIOL ile devam.
Saygı ve selamlar.
yola

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Tuncay bugün trakyaya git karniyol diyorlar ama içinde anadolu arısından mutlaka vardır. İçonadoluya git gene aynısı, mutlaka arılarımızın içinde anadolu arısından parçalar vardır, sadece anadlo degil tüm ırklar birbirine karışmış.

Ben istiyorumki kimse kimseyi kandırmasın. Birisi çıkıp Ben anadolu arısıyla çalışıyorum diyor, nerde bunlar belli degil. Bu işin içinden bilim adamları bile çıkamıyor, işe girişip sonuç alması 5-6 sene sürer. Bundan dolayıdırki arıcılıgın ıslah bölümü biraz hammallık ve çok emek istediginden kimse girmiyor.

Bu önlemler yıllar öncesi alınması lazımdı, her şeyin hayırlısı.
Kal sağlıcakla.