5.12.2010

2010 ARALIK AYI İLK CUMARTESİDEN PAYLAŞIM


Hikmet Usta;
Yeni körükçüm::)
Belediyeyeden arkadaşım, 3-4 çıtalık bir arı verdim başımız belada.
Benim arım ölmesi, bir bak.
sanki kendi arılarıma yetişiyorum birde başka yere arı bakma gidip geliyoruz.
Arıyı götürdügümüz yer Tübidakın sınırI, orada dayısının evi var, dayısIda bundan beter bak bu arıyı buraya bıraktın ölürse karışmam ha::))
Hani derimya belaya kadık diye, aynen öyle oldu, Allah ne virirse hayırlısını virsin.::))
Hikmet'in arıyı kontrol edip tekrar kendi arılığımızdaki işlere devam ediyoruz.

Bu Tavuk ve yavruları bir zamanlar bir kaç günlüğüne bizimdi.::((
Ne hayeller kurmuştum ama nasip değilmiş.
Yazın Suni tohumla işlemleri için sürekli gelip giden Muhteşem abi, dediki bana civciv lazım, anasıda olacak.
Ne yapacan dedim yazlıkta kızım oynasın, kışında keser keser yeriz deyince hemen işi bağlamak için araştırmalar yaptık.
Bir anne tavuk ve 12 yavru civciv bulduk.
Sahibinden istedik biraz nazlandı, kedi bir kaç yavrusunu yemiş.
Bu seferde tavugu ne zaman alacaksınız demeye başladılar.
Uzun pazarlık sonrası 50 liraya anne ve 7 civcivi aldık. Hacı diyor aldıgımız kişi baksın, Muhteşem abi gelene kadar, civcivlerden gene kayıp oldu. Baktım komşu getirip parayı geri verdi.
Ne hayeller kurmuştuk, halada yenecek kıvama gelmediler ama arılıgın civarında gördükçe yazınki hayallerin suya düşününü hatırlarım.


Bu gün hava süperdi, yarına ise büyük düşüş olacakmış.
Bu gazı alınca ilk iş olarak anaarı kutularının bal stoklarını artırmak için yükleme yapmaya devam ettim. Hala polen geliyor.
Tam kutuların işi bitecekken Hikmet geldi. Bizim oraya gidip hemen gelelim. Dedim kutuları bitirmeden hiç bir yere gitmem. Önce kutuların kontrolü bitecek sonra bakarız.


Madem bekliyorsun ilk önce körükçü dediğin yapılacak işleri sırayla yapar::))
Biraz resim çek bakalım, boş durmak varmı.

Bir çok çıtaya kapagı delinmiş pet şişeyle invert şurup püskürttüm. İlave olarakta ikişer bardak gene invert şurup verildi.
Saim abinin verdiği bidon gerçekten pratik oldu. Bu bidon antifiriz koymada kullanılıyormuştu.

Kutularda yavru faliyeti normal, bal durumları sırlı olmasada çıtalar fule yakın bal doldular.
Kutuları bitirince bir çay içip hemen arı bakmaya gidip geliyorum.
Hikmetin arılara bakıp hemen geri geliyoruz.
Arılıktaki 80 civarındaki kovanın zaten bayramdan öncesi anaarı ve yavru kontrolü yapılmıştı, sıkıştırılmış kolonilerin son durumlarına bakıp hem yavru hem bal kontrolü yaptık.

Körükçümüz böyle giderse süper yarınada geleyim dedi ama yarına çok az iş kaldı, gerek yok dedim.
Arka planda hacı yardırıyor, boş petekleri depoya alırken, depodan balları bana getiriyor.

Altı elek telli olmayan kovanlarda yavru faliyeti daha fazla.
Bu koloniler hiç beslenmediler.
Bir çok yerde biliyorsunuz, bir sürü koloni sönme haberleri duyuyoruz.
Bir çok kişide şimdiden alt yapı yapmaya başladı, bizim buralarda çok kovan söndü bende kayıp verecem gibi açıklamalar yapılıyor.
Tabi bir karniyol söndüğünde hemen piyasaya çıkan kişilerden, ülke genelinde ölen yüzlerce koloni hakkında ses seda çıkmıyor.
Koloni öldüğünde karniyolsa haberdir, yoksa binlerce koloni sönmesişnin bir degeri yoktur.
Ben insanları yanıltıcı haberleri oldum olası sevmem. Niçin başkalarını insanlar kandırma geregi duyar, neden doğruyu söylemez.
Bakıyorsun işler yolunda degil, haberin içinde kıvranıyor nasıl yapsakta işi kıvırsak diye.
Ben beslemediğim halde arıların yavru faliyeti durmadı, kendi yaglarıylada kavrulmaya devam ediyorlardı, depoda duran balları sıkıştırma dışındaki boşluklara bu gün dağıttım.

En çok kortugum bazı ballar sırlı degildi hiç birisi bozulup küflenmemiş. Bereket ağ kurduda yok.
Hacı abi memleketine gidince işleri yetiştirememiştim, bayagı bir tırmaladım, o zaman ballara bakım yapma fırsatım olmamıştı.
Sonrada bayram tatili filan derken bu günü bulduk.
İlk olarak açık balları dagıttık, sonra sırlı ballara geçildi, hala elimizde kalan çıta bal var ama sırlı olanlar, ne kadar beklerse beklesin bundan sonrası kolay.


Gebze'de püren vardı ama orman gibi fazla olmamasına rağmen petekleri biraz agarttılar.
Yarına Ormandan gelen kovanlara gidilecek.
Onlarında bakımlarını köye gitmeden yapmıştım.
Hala varroa var ve yavru kesilmiyor.
Resim ve körük işini Hikmet yaptı. Bir ara baktım hacı hikmet in elinden körüğü alıp körük nasıl sıkılır öğretiyor. Belaya kaldım, hacıya kaç senedir körük sıkmasını öğretemedik ama şimdi başkasının körük kullanmasını begenmiyor.::)


Altı elek telli olan kovanlarda yavru daha az, siz çekmeceyi kapatsanız bile, gene bir çok yerden koloniye alttan hava giriyor.
Bizim kolonilerimiz çok havasız, karniyolu girişi dar koloniye koyup birde sıkıştırdınızmı, hayvanın istediği yavru ortamını oluşturuyorsunuz, yavru yapıyor bu arı manyakmı deniyor.
Amaaa şimdi kekle şurupla yavru yapmayan arıların sönmeleri başlayınca çareler aranmaya başlandı::))

Yavru etrafı ful açık bal, bizde yıllardır daha önceden bal sırlanmamışsa kendi haline kışa giren kolonilerimde merkezlerde sırlı çıta hiç olmadı, olmuyorda. Geçmişteki paylaşımlarada bakılabilir. Bu çıtada çok iyi bal var ama merkezde ve sırsız, arı devamlı uçuşta.
Civar çıtalardaki açık ballar, yavru çıkan yerlere çekiliyor.
Aralık ayından arıcılık paylaşımı.
Bu arada yakında inverti bir test daha yapacagım bakalım bu sene koloniyi sondürebilecekmiyiz hep birlikte görecegiz. Bu sefer arıyı aralık ayında cıs cıbıl bırakıyorum, Muhteşem abim bu gün gelmedi, gelseydi farklı bir haber görecektiniz::)))
İnvertçiler bekleyin yakında buradayız......
Laf degil, iş yapıyoruz.
Tüm koloniler maskesiz açılıp kapatıldı, sadece sol baş parmaktan bir iğne yedim, oda arıyı sıkıştırdıgım için.

8 yorum:

ÇELİK ARICILIK(Arıcılık Teknikeri) dedi ki...

Ali abi yeni körükçün hayırlı olsun.karniol arısının sakinliği,çalışkanlığı, kışlama özelliği ferdi olarak değilki herkes tarafından biliniyo olması gerekli.ama dezavantajı oğula meyilli olmasıdır. bu da arıcı tarafından sıkça kontrol edilerek önlenebilir. MUHTEŞEM abiye selamlar. EREĞLİYE GELMEYECEKMİSİNİZ AMA HANGİ EREĞLİYE???kolay gelsin saygı ve muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Hacının elindekiçıtada ne var be hayretler içinde bakıyorsunuz ikinizde:)Senin körükçüde çiçi çocuk be çıta tutuşu da ne kibar:)Ahh ah senin yüzünden 3 civciv 1 tavuk sahibi olamadık şimdi resmine bakıyoz:/(

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi elimizde ballı çıta çok, bazı kovanlarda yavru fazla olunca arının yatagına kapak yapmak için ful çıta istedim. Dünkü balları yatak dışındaki boş alana verdik, arı alttan gelip yatagına balı taşısın diye. Bazen hacı işinemi gelmez bilmiyorum, istediğimi yapmıyor, Allahtan hayırlısı, bu çıtayı ful ballı diye bana çakmaya çalışıyor işte.

Abi yeni körükçü arıcı degilki, belkide ilk defa bu gün eline arılı çıta aldı. Dediğin gibi çıta tutuşu güzel bundan arıcı olur diye düşünüyorum. Yıllardır arıcıyım geçinip hala çıplak elle çıta tutamayanları bir hatırlasana::))

Tavuk sanki gıcıklıgına gelip civarımda gezip duruyor, istiyorsan şimdiden parasını ver yeniden analı ve yavrulu tavuk araştırmasına başlayayım, tavuk hesabını istersen hiç kapatma.
Kal sağlıcakla.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

sayın bakanım selamünaleyküm;

sanal alemde arıcılığa merak sarıpta, senin yakınında bulunup senin eğitim tezgahından geçmeyen arıcı yok gibidir, tabi ön yargılı olanları kastedmiyorum ne mutlu banaki arıcılığa başladığım 2006 yılında beyaz kovan ve akabinde bloglada sen ve senin gibi arkadaşlarla tanıştım ve aramizda bir gönül bağı oluştu ve eminimki anadolunun uzak yerlerinde olupta aynı hisleri paylaşan çok arıcı arkadaşımız var. İnşallah bir gün onlarla bir vesile ile hep beraber tanışıp görüşme imkanımız olur.

bu arada sizleri hacı abimizi özledik be..
işlerde hafifledi bakarsın bir arkadşımızın arılığında toplanırız bellimi olur.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi, A.S.

Elimizden geldigince arıcılık pratiklerimizi resimle yazıyla filimle paylaşmışız. Birazda egitim karşıdakinle alakalı, bir söz vardı sen ne kadar analatırsan anlat, anlatıgın karşıdakinin anladıgı kadardır diye. Bunun tezgahtan geçmeyle alakası yok.

Bizde bazı şeyleri özlemedik degil hani, şu an iki yerde toplanma işi var ama nasıl yapacagız bilemiyorum. Herkesin boş zamanını bir noktada toplamak zor oluyor.
İnşallah toplanıp sohbet ederiz. Bal degilde bal kabagıda yiyecez gibi::))

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi,valla bizim elamanlar okul açıldı kayboldular sende ise eleman bol maşallah.Yaz başında bir arı almıştım kovan kapağını açasım gelmiyordu senin gönderdiğin f1 lerden birini verdim bu kovana rahatlık varmış yahu..))Allah kimseye saldırgan arı nasip etmesin diyorum.Sağlıcaklakal..

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,yeni körükcün hayırlı olsun,cesaretine hayran oldum.Arı söndürmekonusunda eksiğin var, invertle bu iş başarılmaz.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah elaman bol olsa ne olur, işin başında ben olmadımmı elemanların bir hayrı olmuyorki.Ben varsam zaten işleri yapıyorum, önemli olan ben yokken bişiler yapılması::))
Memlekette bol bol karniyol diye anaarı satanlar vardı, bir şeyin gerçegi varsa sahtesi anlaşılıyor. Bizde bir ara karniol diye analar almıştık, bazılarının kapagını açtınmı tepene biniyordu::))

Vecdi abi körükçü arı sorun demek, arı verdik hala bakımına ben gidip geliyorum, böyle körükçümü olur. Cesareti ise normal arılıkta akşama kadar yanında duruyor arı sokmadıgınıda görürsen sende cesaretlenirsin.

Kalın sağlıcakla.