4.02.2011

ARICILIKTA, EKO TİP ARI MI::)))



Bir bölgede eko tip arı varsa bunların özellikleri ve karekterleri binlerce kolonide aşagı yukarı aynı olmalı. Böylebir bölğeye ne dışardan gezginci arıcı ve anaarı gelirse yukadaki tablo aşagıdaki hale geklecektir.
Bu iki tablonun hangisi eko tip arıdır.



Bu ikinci resim, günümüz eko tip arısı, belki daha da melezleşmiştir ::))
Resimin sağ tarafında eko tip arımızın ürzerindeki eko tip erkeleri görüyorsunuz, ancak bu kadar eko olabilir, akort biraz ayarsız oldu ama bu yeterli sanırım :))

Meşhur bir Nasrettin hoca hikayesi vardır.
Hoca Nasrettin evine 3 okka et almıştır, eti de sorumsuz hanımı komşu hanımlar yiyor. Akşama sofrada et bekleyen kocaya bulgur pilavı dayanmış. Hocada hayırdır aldığım et nerde demiş. Hanımı kedi yedi diyor, hoca kediyi tartmış 3 okka gelmiş. Diyor ki kedi 3 okka geldi, eti bu yediyse kedi nerede? Yok, bu yemediyse et nerede?

Bizim arıcılık araştırmaları aynen bu hikâye gibi, söylemde olanlar gerçekte yok.
Bilimsel olan makaleler gariplikler dolu::((


Eko tip ne demek?
Öncelikle eko tip yanlış biliniyor.
Eko tip denildiğinde bir bölgenin canlısı veya bitkisine verilen isimdir. Yani yıllarca korunup bozulmayan.
Bitkiler gezdirilemediği için bu kural geçerli ya canlılarda eko tip nasıl olmalı.
Aslında eko tip denildiğinde bölgedeki her ırk canlının birbirinin aynısı olması gerekiyor. Yani saf hatlar gibi düşünmeliyiz.
Eko tip arı denildiğinde iş daha karmaşaya biniyor.
Arıların melezlenmesi daha kolay ve kontrol altına almakta imkânsızdır.
Hele bölgeye binlerce koloni girip çıkıyorsa burada bu arı eko tip demek ne kadar doğru?

Size bir izole bölge söyleyeyim, bu bölgenin merkezinde saf arılar var, etrafındakilere aynı ırkın melezi deniliyor ve buraya arı giriş ve çıkışı yasak olmasına rağmen bu var sa….

Yılar öncesi gezginci arıcılık yokken her bölgenin kendisine özgü arıları olabilir. Bunlara eko tip dersin yerel arı dersin, yerli dersin. Şimdi neye dayanılarak bu isimler kullanılmakta.

Bilimcilerimiz hala bir sürü yerde eko tiplerden yerel arılardan bahsederken bunların delilleri neler?

Eko tip demek tüm ırkların melezleşmesinin adımı?
Arı tabir yerindeyse melezleşip çorba olmuş adı eko tip arı.

Bırakın eko tip arıyı, izole bölgede anaarı üretilen bir bölgemiz var, izole bölgenin merkezinde bir ırkın safı üretilirken, kenarlarında üretilene melez deniyor. Fakat burası güya izole bölge, ya serbest bölgelerde neler var?
İzole bölgede bozulup melezlenme varsa?

Şimdi gelelim meselenin özüne.
Bilim adamlarımız hala 40-50 yıl öncesi makaleleri dikkate alarak ülkemizde 5 ırk arı ve bir sürüde eko tip var demekte.

Ne hikmete ise yeni araştırma yapılıyor, bazı bilimcilerimiz gene aynı verileri çıkartıyor?

Gene ne hikmetse bazı bilimciler efemdim ırklar eko tipler yok oldu diyor. Biz bu bilgilerin hangisine inanacağız. Bu kedimi etmi anlamadım gitti.

Ülkemizde son 40-50 yıl içinde acayip bir gezginci arıcılık var binlerce, hatta milyonlarca koloni ülkemiz içinde cirit atıyor.
Tek bir ırk arı ülke geneline damızlık olarak dayatılmış.

Gelin bu pirincin taşını bir ayıklayın.

Yukarıdaki iki resim arasında hiç fark yok dimi, çünkü ikisi de birbirinin aynısı, ikisi de eko tip arılarımız örneği.

Şimdi Nasrettin hocanın arılarına ne oldu, hiçbir şey olmadıysa, eko tip arılar ve 5 ırk arı nerede?
Yok, oldularsa hala eski türküleri söyleyenler, kimleri kandırmaya devam ediyor.
Eko tip, veya ırk ne demek bunların kelime anlamları değişti ?
Eko tip mana ve anlam degiştirdiyse yeni tanım nedir?
bilen varsa bir açıklasında öğrenelim.
Eko tip arı varrr.
Yiyen varmııııı?
::))))

3 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,birinci daire grafiği 50 sene önceki eko tipin tarifi.2 grafik bugünün eko tipin tarifi.Yeni tanımın tarifi yapılana kadar eskisi geçerlidir. Saglıcakla kalın.

UĞUR GÖK dedi ki...

Ali abi yazılarınız ve paylaşımlar sonucunda memlekette bilim adamları ve nerdeyse bütün arıcılar yerli ırk , saf ırk, ekotip gibi kavramları öğrendiler.Kaçıncı melezi olduğunu satıcının bile bilmediği anaarıları bakkaldan ekmek alır gibi alıyoduk.Bu ana nın cinsi ne? İtalyan abi şöyle balcı falan... ha ver bakalım o zaman gibi alışveriş yapıyorduk.Hatta karniyol çok iyi tanınmadığından yine karışık cinste analar italyan kafkas diye satılıyor ve bunlar tercih ediliyordu.Şimdi seçeneklerde karniyolde çoğaldı ama kaçıncı melezi?.Artık tekerlerine çomak sokuldu galiba.
Son olarakta bütün verdiğiniz bilgiler den sonra yakınlarda üniversitelerde saf anaarı üretim çalışmalarına başladıklarını da duyabiliriz.
Çalışmalarında Allah kolaylıklar versin abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi dediğin doğru, yeni tanım yok, hep eksi bilimsel türkü geçerli demek ki.

Zaten bilimcilerimiz de kendi dediklerine kendileride inanmıyor, bir kısmı ırklar yok oldu derken bir kısmı 5 ırk ve eko tip lokal ırk türküsü mırıldanıyor::))

Çorbamızda kazanda, içinde tüm ırklar var. Yiyen ve içinlere afiyetler olsun.

Uğur ben yazılarımı bir yerlerden kopyalamıyorum, bu yazılar benim fikirlerim, şimdiye kadar böyle grafikli anlatım yoktu, anlatmak istediklerimi bu şablonla daha iyi izah ediyorum. Zaten bu grafikleri arıcı anladığnda olay biter ve kimse kimseyi kandıramaz. Bana görede olay anlaşıldı, yerli anadolu hatta ilçe arısı arayanlar şimsilerde yok oldular. Anadolu ve yerli arı varsa bende talibim::))
Ülkemizde herkes arıya istediği isimi koyup, koydugu isimle çağırıyor.
Arıcılıkta damızlığın önemini hala kavrayamayan o kadar kişi varki sorma.
Efendim bu ırk kestane balı yapmaz, yok bu ırk çiçek balı yapmaz, efendim şu ırk çam balı yapmaz mavalları hala devam ediyor.Bu sene kafkasçıların kestane bal hasatlarını gören oldumu, ben hasat filimlerimi yaynladım. Heralde bu sene birde çam balına gidecegim, ufukta o gözüküyor.
Gerçi ne yaparsan yap havlamalar bitmiyor, bitmeyecekte. Bir abim dediki her havlayana taş atmak zorunda degilsin, herkesin bir işi varmış...::))

80 bin nufuslu kovanların bal verimi anlatılırken orada hiç bir ırktan bahsedilmez. Sen en berbat arıyı 80 bin nufusta bir arada tut bak bakalım bal oluyormu olmuyormu, bu tüm nektarlar için geçerli.
Almanya'daki gezginci arıcılar, çam balına giderken Muğla'dan arı alıp çama girmiyorlar. Bu konuyu merakı olanlar bir araştırıversinler.
Ne balı olursa olsun, arınızın nufusu lazım.

Karniol arısının kötü yönlerini yazmıyormuşum.
Karniyol arısı, sokmuyor, çabuk gelişiyor, desteksiz 80 bin nufus yapabilen 2 ırktan birisidir, her dönem güçlü kalabiliyor, bazı ırklar gibi kışa girmeden sönmüyor, gene bazı kovanlar gibi kıştan bahara bir su bardagı çıkmıyor, polen ve bal toplaması çok iyi, en önemli özelliklerinden biriside yavru çürügüne yakalanmıyor, yagmacı bir ırk degil, kovanını şaşırmıyor, alın size biraz kötülüklerinden bahsettim.
Bunları arıyı kullanmayanlar nerden bilip anlasınki, bu işler kuru sıkı atmakla olmuyor.Ben eko tip yazısı yazıyorum, birileri olayı getirip karniola dayndırıyor.

Kalın sağlıcakla.