31.08.2011

ARICILIK VE TRAKYA SEZONU BİTTİ




Kani Başoğlu.

İki senedir Marmara Ereğli'sine kapagı attık:))

Salih abi tanıştırmıştı(emlakçı salih başakşehirli), Kani bey tüm işlerimizle gerek duyuldugunda ilgilenir. Sağ olsun önümüz bayram tatili cuma günü aradım abi biz bayramda arıları kaldıracagız, oradan çıkışımızı alabilirmisin diye. Kendisi tüm evrakları hazır etti. Biz bayramda gidecektik hacı bayrama bu işi bırakmayalım, oğlanın araba İstanbul'dan boş gelecekmiş, boş gelmesin gidelim atıp gelelim dedi. Bencede fena olmazdı hazır araba. Bir terslik oldu, araba fabrika bahçesinde oldugu için fabrikada tatil dolayısı ile kapalı, iş yattı. Ertesi güne başka araba bulundu bu seferde arife günündeyiz.

Sabah çıkıp Erğliye varıldı, muhtarımız evraklarımızı verdi. Bunlar yetmezmiş gibi kaç kişisiniz, üç kişiyiz, birer Trakya karpuzu birerede en büyüklerinden Trakya kovanu verdi, bunları afiyetle yiyin diye.

Vedalaşıp arılıga geçildi.


Arıları sıradan bir kontrol ettim iki kovanda acayiplik vardı.


Kovanlarımız alttan havalandırmalı ve sıcaklarda çekmeceleri biraz açmışltık.


İki kolonimizin altına dışardan arı gelip barınmış, birisinde petek örmeler filan başlamıştı.


Körügü yaktık, hemen boş kovan hazırladık. Bu oğul çok güçlüydü, keşke bunun filimini çekebilseydik.


Hacı abiyle duman verdikten sonra arılı koloniyi yere vurduk, tabi koloni çıkışı kapatıldı ve Gebze'de açıldı. Ne kadar kovanı yere vursakta arıları tam dökemedik, fırçamızda yoktu, otlardan fırça yapıp tüm arıyı yere süpürdüm ve eski koloni zaten ağzı kapalı ve altıda açık arkaya aldık.


Yerine ise yeni koloniyi koyduk.




Koloni altında salkım olan arılar, artık petek örmeye başlamıştı, bu kolonideki işleri bitirdik. Sehbadaki arıyıda altına çıtalar sürerek aldık, arıya hemen ballı çıtalar verip kalanıda kendisi kovana giriş yaptı.


Bu işler acayip zaman harcıyor, öteki koloniye hiç dokunmadım önce acil işleri yapmalıyız. Sıradan arıları çaktık, zaten katlar çakılıyıdı arıları bıraktık birde almaya gittik. Sadece kapakları yeniden çakıp muslukların ayarlarını yapmamız gerekiyordu. Hava sıcak ve oruçluyken bu işler zor. İş bitmeden kalfamız geldi. Çakım işi bitmek üzereydi, bitirin gidelim, abi kovan önleri ayarlanacak, yav gece yaparsınız. Püsküllü bela, yav gece niye zaman harcayalım hazır olsun filan, baktık olmayacak megersem beni bahçesinde gezdirip bir şeyler yiyemediğimi görüp süründürmekmiş derdi.



koloni altına giren oğul arı, arıcılık videoları Ali_Turk

O zaman dedim şu kovanın altındaki arıyıda alalım. Hemen bir boş kovan ve daha önceden ayırdıgım ballı çıtada kovana konuldu, ve kalfayla arıyı kovana vurup eski kovan yerinden alındı ve yeni koloni eskinin yerine konuldu, eski kovanın muslugu kapatılıp akşama hazır vaziyette iki koloni kenarda bekliyordu.

Hadiyin gidiyoruz.

Yorulmuşum bahçede biraz yattım, sonra horuzu ziyaret ettik, bahçede bu sene bayagı bir meyve sebze vardı, ama yiyemedik. Tüm hacının yüzünden beyaw. Ben bayramdan sonra arıları getirecektim. Kalfayı elimden aldı da denilebilir.

Bu esnada hacının oğlanlardan biri, Çorlu'dan yabani armut getirmiş. Hacı doktora soruyor buralarda yabani armut varmı. Muhteşem abida şu aşagısı eskiden bizans bağlarımış armut var dedi.

Bir gittik bizim kalfa uyuyor be. Bademler, üzümler, incir çesitleri hepsi organik. Oruçlu oruçlu topladık, doktorda bizim yerimize toplarken hep yedi, bu hacı için bu oğlu için, bu ustam senin için derken balkon trıpleks oldu.


Allah herşeyin hayırlısını versin::))

Sonra hacıya dedi çuvalı ben taşıyacam, olmaz filan derken çuvalla birlikte çuvalladı ve düştü, tabi o sahneyi çekemedim, çünkü bende dolu bir armut poşeti taşıyordum dilimiz damagımız kurudu ama iftara kadar acayip armut, badem, incir ve züm topladık.


Kalfa yuvarlandıktan sonra baktım Fatih çuvalı ben alayım deyince hiç sesi çıkmadı, pil bitti, sana kim dedi o kadar armut ye diye, pis bogaz diyecem olmayacak şimdi.



Ve 2011 yılının son iftarını Trakya da yapıyoruz. Sonunda kalfam ustalık belgesini alacagını düşünerek horuzu kestim dedi. Kes kes alısın belgeyi, acelen ne ::))




Sanki kelege geldik bak şimdi jeton düşüyor, bana ilk önce iki but vermişti, bitirdigimde ise tabagıma gene but koydu, benim gördüğüm horuzun iki budu vardı?


Tepside hala butlar var, bu ne biçim iş....


İnsan demekki açkende sağlıklı düşünemiyoru::))





Çaylarıda içip geçiyoruz arılıga, arı yüklerken çalışanlar çift olmalı. Bir kişi acayip zorlanırsınız, iki kişi en ideali, geçte olsa her işi yaparsınız. Üç kişinin yaptıgı iş iki kişininkinden biraz fazla olur, 4 kişi ise işleri acayip hızlandırır, 6 kişi olursanız, arabada dizim yapan üçbuçuk atmaya başlar.::))

Gezginci arıcılık hep, çile yüklü olur.

Bu arada bizimkinin bet beniz gitmiş arı yükleyecem diye, hala ustam belgem demeye devam ediyor......

Belaya kaldık, Allah ne verirse hayırlısını versin.

Bu arada arife günü girişilşen işin bir kısmı gece bayram oldugu için bayramın ilk saatlerinde yoldaydık, gece 4 te arıları indirdik, 5 te eve girmiştim, ne bayram ne bayram::)))))

Durumlar fena degil, bal sagımı var bayramda bu işide bitirmeliyiz.



Herkese hayırlı bayramlar, bayramınız mubarek ola.

4 yorum:

adem yamak dedi ki...

ali bey doktor size marketten hazır tavuk alıp horozu kurtard. allah ne verirse hayırlısını versinı galiba nede olsa kayserili . allah ne verirse hayırlısını versin bayramınızı kutlar işlerinde başarılar dilerim adem yamak.

muhteşem turunç dedi ki...

yaw arkadaş sana yaranamadık:/( üç kişi gelmişiniz dörtlüye adam arıyonuz belim ağrıyo numarası yapsaydım görürdünüz gününüzü:/) bide danalar gibi çalıştım siz daha yola gıdeceksınız ındıreceksınız dıye yaranamadık dimi:/( ayrıca ne sandın ya o horozu sana yedırırmıyım ben be:/) sağ salim gitmişiniz sevindim sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Sevgili Ali abi,
Bütün meyvaları inşallah talan etmemissindir. Bizede bişeyler birakmişsindir. Ustalığı vermedin gitti muhteşem abiye, yediğin horozunda hiç bı hatırı yok.Sen prof.lara giciksin ama doktorum Ordinaryüs Prof.lugu hakediyor.
Selamlarimla,

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Adem abi dediğin gibi kelege gelmişiz aç aç farkedemedik be. Zaten butlar yumuşaktı, horuz budu sert olurdu, demekki kasaptan işi halletmiş bizim doktor. Seninde bayramın mubarek olsun.

Muhteşem kalfam, o ne biçim söz yaranamadık filan, kalbimi kırıyorsun. Biz seni pişiriyoz beya. Belge alanların halini görmüyormusun::))

Yanlız şunda hatırlatmakta fayda var, horuza kıyamıyon, belge peşindesin.Abi dediğin gibi sağ salim geldik, cuma günü sagım var inşallah.

Saim abi ne meyvası, sen bahçeye girip meyva filan arama, az aşagıya in, dogal ve yabani hayatta neler var, badem, incir, üzüm, armut, bögürtlegen, bizimkinin bahçede aç kalırsın. Ustalık öyle basit olay degil ve hemen verilmez be.::))

Proflara gıcıksın kelimesi iyi olmamış, açıklama getirmem gerekiyor, bizi yıllarca uyutup masal anlatanla gıcığım.Dünyadaki gelişmeleri takip etmeyip, arıcılıkta bizi geri bırakanlara gene gıcığım. Ben gerçek bilim adamlarının ellerinden degil ayaklarından öpeyim, yeterki gerekli çalışmaları yapsınlar ve oturdukları yerden masallar anlatmasınlar.
Bu işlere bizimkini zaten karıştıramayız::))
Hepinizin bayramı kutlu olsun kalın sağlıcakla.