8.02.2012

ANADOLU ARISI, BİRİLERİNE BATTI

Bundan önceki paylaşımda Anadolu arılarım'dan bir nebze bahsetmiştim. Zaten olayın başında dedim ki ister inanın ister inanmayın, bazıları kıyameti koparmış tabi ki, gelen haberler böyle::))). Bazı şeyler vardır üzerinde yıllarca uğraşırsınız sonuç hüsranla biter. Bende Anadolu arısı üzerinde yıllarca çalıştım, hatta bazılarına zarf bile attım varsa ilk ben alacağım veya bir göreyim gibi kimseden ses çıkmıyordu bende araştırma ve çalışmalarımı devam ettirdim.

Anadolu arısı


Anadolu arısı var, hemde bende safları mevcut size ne oluyor ki. İstediğim kadar istediğim sayıda saf üretme gen kaynağım ve bilgim, becerim var. Siz yırtın bir yerlerinizi, ayrıca birilerini inandırmak zorunda da değilim, bu benim meselem.


Gelelim 5 şubat 2012 günü yaptığımız işlere. Bazı işleri yavaş yavaş geriden gelenlere devretmeye başlıyorum. Ben daha başka konulara daha çok zaman ayırmak istiyorum.


Hafta sonu hava güzel olunca bazı kolonilerde daha detaylı inceleme yaptım. Yavru durumu başladı, zaten şubat'tanda bir haftayı yedik bile.


Bal durumlarını uzun zamandır merak ettiğim kovaların tespitleri yapıldı.


Yerlerde kar var, arılar yavruya yatmış durumda.


Karı geçip çayıra iniş yapan polen derlemiş bir arı dinleniyor. Yaşamla hayat arasındaki 10 santim mesafe, 10 cm geri konsa kardan bir daha kalkamazdı.


Bu karda bu arılar nerelerden polen topluyor bilemiyorum. Uzunca bir aradan sonra, en az 10 gün hiç uçmamışlardı, hava açar açmaz anında işe girişiyorlar. O karda kışta yavru faaliyetini dışarı çıkmadan devam ettirenler vardı, çünkü yeni kapanmış ve kapanmaya yakın yavrulu çıtalar vardı.


Benim yeni ekip, iyi bir ikili oluşturacaklar inşallah. Bu sene ikisi birlikte koşuşturacak.


Bir çok kişinin hayal bile edemediği tablo. İş bitmiş son kovan şuruplanmış ve kapanış fotosu arılıktan...


Arılıktan çıkıp Zaim abinin bahçeye enginar ektik. Enginar fidesi veren abi, bu enginarlar çok cinstir, bir tane ocaktan 28 tane kafa alan biliyorum dedi. Rekor denildi mi ben dayanamam hedef ilk etapta 29 olacak.


En çok zevk aldığım konulardan biriside hayvanlarla uğraşmak. Eğlenip deşarj olmak hayvanlarında hakkı. Kimisi ahırda anırır, kimisinin kulübesi bile yok, sokaklarda her gelen geçene havlar durur.


Ben bu tür hayvanlara iş veririm. İşi gücü olmayan bu hayvanlar verdiğim işle uğraşırken bende kenara çıkar onları izlerim. Bu hayvanların bazıları kendisini dev aynasında görür ama işleri olmadıklarından ne verirsem onunla idare ederler. Hayvan deyip geçmeyin onlarında akılları vardır, kendilerine öğretilenleri ezberler, bazı hayvanlar beni harfiyen takip eder, sonuçta hayvanda akıl olur ama fikir olmaz işte.


Evet hayvanları boş bırakmamak lazım. Onlara iyi davranmak lazım, dünyada her mahlukatın mutlaka bir işi vardır diye düşünürüm hep, yoksa Allah niye yaratsın ki. Tezek böceklerinin bile görevi var.

Ben işime bakıyorum, çene değil iş yapmak için çalışıyorum. Kevan yürüyor, kervan kendisini yalnız hissetmemesi için itlerin sesine ihtiyaç var. Atalar it ürür kervan yürür diye boşuna dememişler.

En son horoz pes edip bahçeye kaçtı, tutamadım, bir tutsaydım neler yapardım neler.
Öteki hayvanlar mı merak ediyorsunuz, hala verdiğim şeylerle uğraşmaya devam ediyorlar::)))

17 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi hayvan sevgin hiç eksilmesin ne denir:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi ne yapayım, peşimi bırakmıyorlar bizde hayatta kalsınlar diye elimizden geleni yapmaya çalışıyorum.Bu hayvan sevgisi çok acayip bir duygudur sende bilirsin, üç tavuğu yaşatacağım diye yaptığın masrafları çok iyi anlıyorum.
Sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Ali abi o kadar seviyorsun hayvanları ama hala ses yok bizimki çok üzgün ve yalnız garibim neler anlatıyor neler. :))

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey gençler fena ısınmışlar.Maşallag diyelim.Horoz kimin,f kaç acaba ,ne hırçın.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih hayvanları çok severim, onlarında sevgi ve şefkate ihtiyaçları var. Hayvanlar fikirsiz olsalar da bazı insanlardan daha iyi anlar yapılan iyilikleri.

Senin horuzun durumuda ayrıca beni üzüyor, gelde bunu doktor efendiye anlat, oda hayvanları çok sevdiğinden midir nedir, bir tavuğu veremedi gitti.Horuz için ayrıca dua ediyorum merak etme::))

Vecdi abi inşallah gençler beni sollayacaklar. Allah bizimkileri ve tüm gençleri nazarlardan korusun.

Abi horoz bayağı bir melez, f kaç olduğu belli degil. Üzerinde biraz çalışıp saflaştırmam lazım. Bu iş arı işi gibi değil, horzdan havayı alıp, tavuktaki yumurtaya nasıl vereceğiz. Bildiğiniz gibi tavuktaki yumurtaya, horoz hava basıyor.
Üzerinde çalışırsak bu işi de çözeriz inşallah.

UĞUR GÖK dedi ki...

Ali abi anadolu arısından neden rahatsız olmasınlar ki? Yıllardır Anadolu arısı vardır bir yerlerde dediler ve ithal (kafkas ve italyan )anaarılar ile hem çalıştılar hemde millete sattılar.Anadolumuzun gerçek arısını buldunya ne mutlu bizlere.Anadoluya yakışan ,çok iyi uyum gösteren bu verimli ırkımız ülkemizde hızla yayılıyor ve arıcılarımızın üretimleri hızla artıyor.Yolunuz -yolumuz açık olsun abiciğim.
Bu arada erken bahar bakımıda tamam gibi görünüyor.Çırakların maşaallahı var .

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Uğur bizde her işte böyledir, iş yapmaya geldimi kimseyi bulamazsın, yıkmaya geldimi adamı kovan gitmiyor.
Biz sanal aleme gireli 6 sene filan oldu, bizim bilimcilerimiz nerede ve ne degişti, biz ise ne yollar kat ettik, her şey ortada, 6 sene önceki arıcılık kitabı ile bu günkü kitap arasında bir fark göremeyeceğin gibi, kitapların alayı Nizamettin hocadan kopyalanmış, 30 sene önceki kitaba bak, fark yok. Tabi bunları yana yana koyduğumuzda gelinen nokta ortada.
Elemanlar yetişiyor, bazı işleri onlara yıkacağım.
Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Abi öz anadolu arısı bu olsa gerek,benim arılarım yerli diyenler bir suru kovan söndürdü.Senin buldugun anadolu arısı bu karda kışda yavru faliyetlerine devam ediyor maşallah.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah birde öz çıkarma, biz bu safları oluşturmak için neler çektik, bu saf Anadolu arısı. Evet arılarımız her türlü olumsuz hava şartlarında yaşamayı başarıyor.
Sağlıcakla kal.

murat (erkan) dedi ki...

ali abi yapmış olduğun çalışmalr takdire şayan ,iyiki varsın abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Murat yapmış olduğumuz işler takdire şayan mı bilemiyorum, yada tartışılır.

Bir gurup var benim adımın anılmasından rahatsız oluyor. Beni küçük görüyorlar, bunlara varım ve tamam derim, olabilir, birisini sevmek zorunda değilsiniz.

İşin garip tarafı ben onları kaale almıyorum ve forumlarını en az 3 senedir bir sefer tıklamam okumam ama orada olanlar bir şekilde bana geliyor. Beni küçümseyen ve beğenmeyen kişilerin yedikleri içtikleri de Ali Türk, hayret etmemek imkansız. Bu nasıl iştir anlayan beri gelsin.
Şimdide Anadolu arısı bende nasıl olurmuş, sizde olamayan başkasında varsa olmuyor mu yani::))
Sağlıcakla kal.

demircioğlu dedi ki...

durmak yok yola devam :))))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Demircioğlu yola devam ediyoruzda başımıza iş alacağız. Yaptıklarımı ya panter Sibel hanım efendi öğrenirse, demezmi hayvanlara fazla yüklen me diye...

Gerçi kendimi savunurum, bak verdiklerimle nasıl ilgilendiler filan diye, dört gözle benden çıkacak Anadolu arısı haberini bekleyen o kadar çok mahlukat varmış ki anlatamam::)))

Sağlıcakla kal.

Günaydın Elektronik dedi ki...

mrb ali bey.
benim biraz kafam karıştı ben yeni arıcılığa başlamış biri olarak.sizi takip ediyorum.geçenlerde okuduğum yazınızda karniyol arılarından bahsettiniz tam karniyola ısındım sizden safını alayım diye düşünürken şimdide anadolu arısından bahsediyorsunuz şimdi ben napıyım karniyolmu anadolumu yapayım arılığımı ama karniyol la ilgili yazılarınızı şimdi bulamıyorum tşk..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Siz ne zaman karniol melezsi kullandınızda safını almaya karar verdiniz benimde şimdi kafamı karıştırdın.

Tüm yazılarım aynen duruyor,hem blogumda hemde, arıcılık bilgi merkezi = aribakani.com.forum da.

Siz arıcılığı bir yapın, daha sonra ne yapacağınıza zaten karar verisiniz merak etmeyin.
Sağlıcakla kalın.

ariciahmet dedi ki...

Ali bey bu hıddet ne senı tam kızdırmışlar.
2012nın ilk anaları hangi ayda çıkar erken üretim olursa almayı düşünüyorum.
Hayırlı çalışmalar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ahmet abi birilerinin işi olmadığı için iş arıyordu, iş verdik sesleri kesildi.
Ana arı üretimi erkek arılar çıktığın da başlanıyor.
Şu an yerlerde kar var. sağlıcakla kal.