18.03.2012

ARICILAR BAHAR KAPIYA DAYANDI HA::))

Bu hafta sonu arı karıştırmaktan yorulduk, hatta haşat oldu diyebilirim. İlk defa havalar 15 derece üstüne çıktı, kolonileri detaylı inceleyip not alma fırsatı yakaladım. Bazı kovanların 2-3-4-5 çıta yavru vardı. Hacıya kızıyordum

şu resmi doğru dürüst çek diye, oğlanda bizim kafayı uçurmuş.

Bazı kovanların kat atılma zamanı geliyor, fakat ben erkek arı bulur isem hemen bölmeler yapacağım.


Bazı kolonilerde yavru alanına yakın bozuk çıta var, bozuk gözlerde ne kadar faydalı imiş, doğmuş erkekleri görünce acayip sevindim, bazıları sapık mısın filan der diye de düşünmeden edemiyorum.


Cumartesi orman dönüşü, en zor işlerden birisini bitirdik. Bu kanalı açmak çok zaman alıyor, tek bıçakla açarsanız kanal civarı parçalanır, ilk defa üç bıçak takıp 9 kanal açtık. Başka türlü olur ise bir kaç kez ayar değiştirmeniz gerekir ve iş çok uzar. Birde bu işe giriştiniz mi aynı ayarda bitmesi gerekiyor. Yaklaşık ilk tur için yapılacak ruşletlerin kanal sayısı 600::((

Oturup saysanız bile bıkarsınız.


Daha önce 2 bıçak takıp yalpa veriyorduk yatar acayip ses yapıyordu. Şimdi ise birinci devirde sessiz bir şekilde bu işi bitirdik.


Hala ne yaptığımızı anlamayanlar var, taa Girit'ten Manos ölçü istiyor, hayret.


Bu tür işlerde önce siz kendiniz bir çıta yapacaksınız yada yaptıracaksınız. Çıta ortaya çıktıktan sonra gerisi kolay, çıtaya kutu yapılacak.


Bu hafta yaklaşık 150 tane ilk tur ruşet montaja geçiliyor. Erkekleri görür görmez

acayip bölmeler yapacağım. Bir çıta kapalı yavrulu arı, sağına soluna kabarmış petek, tak bir ana arı memesi, acayip koloni arayan var. Bu sene çok bal olacak bir çok kişi arısız kaldı.


Bu arada kıştan çıkan çiftleştirme kutularının beslemesi yapıldı. Bu hafta çok güzel olacak, buradaki her bir ana arı bir koloni demektir, zaten bu gün dört bölme yapıp ana arılarını kafesle verdim.


Yıllardır invert şurup kullanıyoruz, kutuları bile zehirleyip öldüremiyorum.


Bazılarının kovanında bile hala iki çıta kapalı yavru yok, çok şükür bizimkiler kar kış demeyip yollarına devam ediyorlar. Ana arı kutuları kışlatmak isteyenler, ana arı kutularını mutlaka arılıktan çıkartıp, arı kovanları olmayan bir yer bulmalılar. Arılıkta kışlatırsanız diger kovanların tacizleri kutuları etkiliyor, sonrasında bir sürü olumsuzluk sayabilirim, sonucu kutu kaybında bitiyor.


Bu gün en çok sevindiğim olaylardan birisi, 5 çıta yavrulu bir kolonide önlü arkalı erkek çıtasına yumurta atılmasıydı. Özel işlerde kullanılacak erkek üretimindeki damızlıklarımdan birisi, bundan sonra erkek attıkça, elinden alıp yeni boş çıta gireceğim ve elimizden geldiği kadar, beslemeyi artıracağım.


Çoktan beri hacıyı göremeyenler meraklanmış olacak ki bazı abilerimiz yav hacının mübarek yüzünü bir görelim dediler. Bu arı kışa bir çıtayla girip, bir çıtayla çıktı. Toplam 3 çıtası vardı ortadaki çıta yavru. Şurupluk bile bu gün konuldu, şurup şimdiye kadar poşetle verildi. Böyle zayıf bir koloniye soğuk havalarda kayık yemlikle şurup verin, arı bir iki tur sonrası yemlikte öelenler sayesinde biter. O kadar zayıf arı bu karda kışta nasıl polen depolamış hayret etmemek imkansız.


Alın mübarek bir yüz görün, yüz görümlüğünü isterse şaşmayın.



Günün bombası ise bizim yetiştirmeye çalıştığımız yeni arıcıyı arıların hedef seçip iki kaş arasından sokmasıydı.



Bu arılar benim pişirmeye çalıştığım aşa, soğuk su katıyorlar.

Arı sokması, gülsen olmaz, gülmesen olmaz. Birde bu işlere hatun dahil oldu, ben oğlumu sana böylemi teslim ettimdi. Bizi sokuyor bakan çeken yok::((

O kadar dedim maske giy diye beni dinlemedi.



İki gün içinde yaklaşık 70 den fazla arı taradık, ikimizde maske kullanmadık. Oğlum iki iğne ben bir iğne yiyip, haftayı kapattık::))

12 yorum:

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Kolay gelsin, kolay gelsin....
Sezonun mübarek olsun.
Mesleği öğrenirken elime çekiçle vurduğumda ustam, zanaat giriyor zanaat derdi.
Arıcılıkta da zanaat böyle girse gerek:)

Hadi tekrardan kolay gelsin:)

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Türk ufak tefek yol kazaları normaldir,vücudun onada ihtiyacı var.Verimli bir sezon dileklerimle.Kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali abi sağ olasın.Tüm arıcıların sezonu mübarek olsun, Allah herkesin kalbine göre versin inşallah. Enese de zanaat girmeye başladı, işin sevindirici yanı hala maske giymeyecem diyor olması::))
O kadar öğüt verdik, bak propolis bulaşır diye dinemedi::))

İlhami abi aslında Enes Emin'i sana iş güvenliği eğitime yollamak lazım. Sen bu konularda çok titizdin ama ne olduysa,maske yok, elinde çıtayla pozlar filan gördüm, sende yoldan çıktın gibime geliyor, bahar balınıda şortla bir hasat et, temelli bunuda kaybettik diyenler olacaktır::))

Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Abi kolay gelsin,hayırlı sezonlar.
Resimler çok güzel çıkmış,paylaşım için teşekkürler :)

Selamlar Saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet sağ olsın senin resimler gibi olamaz::))
Kafamın gene yarısı yok. Deklanşöre basarken birden basıyorlar, bazı resimlere bak nasıl bulnıklık ve resim içinde kayma var, birde bunlar askerliğini yapmış kişiler, tetik düşürür gibi yavaş yavaş basıp çekseler en kaliteli çekimi yakalayacaklar ama ne desek boş. Resimin içindekiler ve ortamı söylemek istedin sanırım, o şeylere herkes hasta beya, kıskananlar çatlasın.
Kal sağlıcakla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Enes'in bu halini çok tuttum::)

Bu yıl çok erkencisin.Erkeklerin yeterince olgunlaşması için,sıcaklık hala yeterli mi sence.Yoksam ufo felan mı kullanacan:)

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Hey gidi hey... Hacı abim bu bakışlarla on onbeş sene evveli kurtlar vadisinde rahat oynardı ama o tarihlerde bu dizinin çekilmemiş olması talihsizlik:/( şimdi ise kuzulara maskara olması bahtsızlık işte:/) yeni körükcüne gelince elalemin körükcüleri 100 arıya ulaşmış seninkine bak 12 den darbe almış.:/)ama olsun ba bozma moralini:/) sağlıcakla kal.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey bu paylaşım da istek üzerinemi hacı abi yi gördük.Yeni sezonda bol ballı geçmesini,paylaşımlarda hacı Seyithan abi yi görmek dileğiyle. Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slmlr.
Yusuf yeni körükçü benim gibi inat birine benziyoru, kime çekti bilmiyorumi bir tarafı laz, bir tarafı gürcü, bir tarafta Niğde::))
Erkekleri ufo olan yerden getirmeyi düşünüyorum, yakında beni sahillerin birinde görürseniz şaşmayın,20 koloni alıp, bir çıtaya bölüp 200 bölmeyle işe girmeyi düşünmekteyim, bundan dolay bir denize girip geleceğim::))



Muhteşem abi bir hacının dizilerde oynamadığı kalmıştı, hemen bir rol ver bari::((
Yav el alemin körükçüsünden bize ne,demek ki insanlar yaşlandıklarında böyle şeyler konuşuyor askerlikte falan filan gibi derken arıcılıkta da, başkasının şeyiyle gerdege girmeye çalışanlar oluyor, ne hikmetse bu tür kişiler kendilerini arılıklar da gösteremeyip, çene yapıyor.

Bizim körükçü hala maske giymezuk diye tutturuyor,demokrasiden başka yönetime geçeceğim galiba.
İnşallah bizde 24 den vururuz::))


Vecdi abi hacı yıpranmasın istedim, boyalı basın biliyorsun çamur yapıp körükçünün moralini bozabilir.
Sağlıcakla kalın.

yüksel özsoy dedi ki...

Kolay gelsn abı. Bu hafta arılarmn bulundu bolge sapancadan buyuk zaiyat heberlerı aldm. 250 kolonıdn 80 kolonıye dusenler varmş. İyiki bize inverti ögretinz ÜSTADIMZ. Selamlar.

miriliburak dedi ki...

Ali abi sezon başladı erkekleri gördük ya gerisi artıkın sırayla gelir.

Hacı bizim tosbanın kabuklarını naptı acep :))

Enes iğne yemeyi hakikaten göze almış :)

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yüksel özsoy, arı kayıpları dahada artacak, daha tam sonuçlar belli degil. Biz sadece bahara çıkan bölgelerden haberdarız, bir çok yerde kış devam ediyor. Arıcının derdi nedir bilemiyorum, şurup ve kek niçin verilir bunu bilmeyene nasıl arıcı denir onuda düşünmeliyiz. Arınızın açlık sorunu varsa bunu en kestirmeden şurup ile halledersiniz, ben arıyı oyalamak istiyorum diyenlerde kek vermeli.


Fatih erkekleri gördük çok şükür bahar geldi. Abi nerden bileyim, tosbağa kabunu::((
Enes yılmadı bundan sonrası kolay olacak inşallah.
Ben ona başka arılarda göstereceğim, sonra bizim arıları daha çok sevecek::))

Sağlıcakla kalın.