28.03.2012

MART AYINDA ARICILIK İŞLERİ

Arıcılık denildi mi baharda işler çatallaşır, geceler gündüzler birbirine karışır. Hele durup dururken benim gibi ani karalar verip bunları uygulamaya koyan birisinin halini düşünün. Enes Emin Askerden geldi, iş konusu karışık, dedim bu işi yaparmısın yaparım, al yap o zaman. 100 Ruşetle işe başlamasını düşünüyordum, elimiz bulaşmışken sayı 300 çıktı. Ruşetler daha önce bahsettim çok amaçlı, ister ruşet olarak kullanın isterseniz üç gözlü bölümler olabiliyor.


Malzemeyi alır iken yaptığım hesaplara göre iki yan çıkıyordu, atölyedeki hesap kitaplardan sonra her bir parçadan bir ruşetin dört yanı çıktı. İlk posta 150 tane parça almıştım. Şu an kasa haline geldiler. Çıkan fire ise bu kasnaklar, Cemil usta ancak bunları yakabildi::))


24 Mart 2012 günü malzemeciye gidip, ikinci posta malzemeyi aldım. Bu sefer 200 parça seçtim. Bir kısmını kapakların yanlarına biçeceğim, en az 150 ruşet daha yolda.


Atölyeye malzemeleri indirdik. Son malzemenin içinde 18 mm kalınlığında çok temiz kavak kontraları vardı onları da aldım.


Atölyede bereket bu ara iş yok ve montaj artıkça her taraf ruşet kovan olmaya başladı.


İrfan ustada bize yardımcı oluyor, mart ayı bitmeden ilk posta ruşetlerin tamamen bitirip buradan çıkaracağız inşallah. Çünkü en zor işlerden birisini bu gün bitirdik, ruşetlerin altına 10 mm kavak kontrası almıştım. 10 taneden 240 alt çıktı, her birisine 3 delik delinmeliydi, iki saatte deldik::))


Cumartesi malzeme işlerinden sonra Enes atölyede kaldı ben ormanı halledip geldim. Ertesi gün başka yerdeki arıların bakım ve kontrolleri vardı. Bu kovandan bir hafta öncesi iki çıta yavrulu bölme yapmıştım, ilk erkek yumurtası atan kovanlarımdan birisi. İlk erkek arılar 11 nisanda doğacaklar, 30nisanda ergen olacaklar. Hepsini kayıt etmek zorundayım. Damızlık erkek yetiştiriciliği ayrı bir iş. Gerçi bu sene ekibe görev dağılımı yapmam gerekiyor, tüm ağırlık bana yüklendiğinde bazı aksaklıkların önüne geçilemiyor. Erkek arı üretiminde çıta yanakları 45 mm yada 4,5 cm olmalı. Geçmişte beslenen erkekler ile beslenmeyen erkeklerin sperm oranında bariz farklar gördüm.


İlk atılan yumurtalar kapanmaya başlamış. Tamamen erkek arı olacak bir çıta.


Kolonide yedek olarak bir erkek çıtası daha var, onuda diğer yavru bitimine bekletiyorum.


Bir kolonide işler raydan çıkmış, yemlik altına iki taraflı dalak atılmış, yani petek örülmüş durumda. Bu kovanda dünya erkek çıkacak.


Yemlikte ki peteğin öbür yüzü, ana arı hala erkek yavru döşenmeye devam ediyor.


Ana arımız geçen sene üretilen ana arılardan.


Böyle bir durumda koloniyi ya böleceksiniz, yada kat atacaksınız. Ben bu yıl bu kadar olumsuz bir sezona rağmen ilk ilaveyi verdim gitti.


Yemliği duvara mı içe mi alayım diye bir süre karar veremedim ve duvar tarafına aldım, önüne kabarmış bir kaç çıta verdim.


Bir başka koloni, bu hafta sonuna buna da kat atarım. Bazı zeka sorunu olanlar bize güçlü arı lazım değil desinler, sonra sezon bitene kadar canlandırmaya çalışırken yeniden kışa giriliyor haberleri yok.


Bazı kişilerin ısrarlarına dayanamayıp koloni satmaya devam ediyorum. Bunlardan biriside Erkan, abi sendeki arıları kestanede denemek istiyorum diye tutturdu, ve üç koloni arı alıp pazar akşamı geri gitti.


Bu gün 2 saatte yaklaşık 700 delik delip, yarına ruşetlerin alt montajına geçilecek, tabi telleri zımbalandıktan sonra. Delikleri menteşe bıçağı ile açtık, iki delik düşünüyordum. 3,5 Cm çapında tek delik her bölmeye yeter kanaatine vardık. Bu alet olmasaydı, en az bir gün uğraşırdık matkapla delik deleceğiz diye, bileklerimizde kopardı.

Artık arıcılar için yatma zamanı geçti, çalışma zamanı başladı::))

12 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali abi kolay gelsin,ruşetlerin hayırlı olsun,tam çıta da girmesi iyi olmuş bencede daha kullanışlı böyle.Ekip çalışması güzel oluyor işler çabuk bitiyor haliyle sezonda başladı.
Hayırlı sezonlar,selamlar.

miriliburak dedi ki...

Abi ruşetler güzel duruyor hayırdır fazlalarını kışa mı hazırlıyorsun :))

Sana illüzyonist diyenler arı alırken senin satman uygun mu :)))))


Enesi yorma ;)

Selamlar saygılar :))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet çok sağolasın. En fazla 10 gün içinde ruşetleri arılandırmayı düşünüyorum, acayip koşturmaca olacak, hem hacıyı hemde Enesi çalıştırmam lazım. İşin büyük bölümünü biz yapıyoruz, monte işini Enes yaptı, Cemil ustayıda resim çekelim diye çalıştırmaktayız::)

Fatih ruşetler çok güzel olacak, sayı çok olunca hem iş çok oluyor, hemde acayip para tutuyorlar.Fazlalık ruşetlerin içinden çıta ile arı satılacak, çok talep var. En büyük sıkıntımız ana arı kabulüydü, bunu ortadan kaldırmayı düşünüyorum, alan kişiler sorunsuz yoluna devam etsinler.

Bize bir şey diyenlerin hali harap oldu. Olayın neresinden bakarsan felaket. Bir taraftan varroa dersleri vereceksin,bir taraftan millete akıl vereceksin aman güçlü kovanlarala kışa girin diye, bir taraftan ana arı kutusu nasıl kışlatılır onları yayınlayacaksın, işin garip tarafı kovanlarını bahara çıkartamayıp şapa oturacaksın. Koloniler şimdi neden öldü bunu kimse bu şahsa sormuyor, varroadansa sen bu işlerin dersini veriyordun, güçlü kovan derken ruşletle arıcılık yapıyordun, hava atmaya gelince 3 katlı resimler yayınlıyordun, invert şuruba karşı çıkıp kek diyordun, dedimya fotonun geneline bir bak elle tutulan bir şey kalmamış, egonu tatmin etmek için iş yaparsan sonucu budur.
Sağlıcakla kalın

cuneyt dedi ki...

ali abi ruşetlerin hayırlı olsun.Enes Emin'e bu işi yapması için destek olman çok güzel.Bizim buralarda arıcılığa kimse meslek gözüyle bakmıyor.Arıcılığı emekli veya boş adam işi olarak görüyorlar.Abi merak ettiğim bişey var kullandığın bu malzeme inşaat kalıbımı ?

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Cüneyt sağ ol. Arıcılığı meslek olarak yapmak için kapasite gerekli, Bir sürü kişi arı peşinde bahardan son bahara kadar koşturup duruyor, bunları göze alırsan arıcılık niye meslek olarak seçilmesinki. Az arıyla zaten meslek olarak yapamazsınız, bir çok arıcı, baharda arı satar ve kalan arısıylada bal ve polen toplayıp sezonu kapatıyor.
Ruşetlerde kullandığım malzeme 18mm kalınlığında ambalaj malzemesi.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

İyiki Cemil usta sanala takılmıyor.Şu hale bak '' iyi bu atölyede iş yok!!!''

Delik sayısında tasarrufa gitmeni anlıyorum da ,umarım havalandırma kapaklarının çalışma şeklini de düşünmüşsündür.Aksi halde bir taraf tam açıkken ,diğer taraf kapalı olabilir:)

Bu yıl çıkma tahtacı sana tenzilat yapıyordur herhalde.Ne de olsa artık abone sayılırsın:)

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Yaw erkek arı bal yapmaz:/) habire tüketir...ne işine yarar da üretirsin:/(...yoksaaa kolonide işçi sayısı artınca oğula gidiyor diye düşünüpde yapmış olmayasın...:/= hani bildiğin bi şey varsa de de bizde yapalım. Kolonilerin güzel görünüyorlar abi sağlıcakla kıal.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Ali abi kolay gelsin rüşetler güzel görünüyorlar arılandırıldımı dahada güzelleşirler inşallah,sağlıcakla kal abi.

Unknown dedi ki...

Ali abi ruşetlerin hayırlı olsun.Maşallah arılar tam gaza basmış başka arılar dibe vurdu nerdeyse bu sene zor canlanırlar.Kolay gelsin sağlıcakla kal.

adem yamak dedi ki...

abi o kasnaklardan güzel karakovanballı üretebilirdin hacı sobada yakıp yazık etmiş.alt deliklere çakacağın tel polenlik için kullanılan telden çakarsan iyi olur ince delikli çakarsan arı onu mumluyo. çalışmalarında başarılar dilerim

yüksel özsoy dedi ki...

Kolay gelsin abi. Erkekler 30 nisanda olgunlascak diyosun ya abi, ee ozamana kadar ana vermeyecekmısın biz karniyol bekleyenlere.mesala ben Nisanın yedisinde ziyaret etsem ? Saygılar bakanıma.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm .Yusuf
Cemil ustanın başka işi yokmu da sanala takılsın::))
Delik sayısı biraz aletin azizliğinden azaldı.
Diğer delikleri iki taraf delecegiz, birde ortadan deldik mi olay tamamdır,önceki, ana arı kutularımın büyük hali olacak.
Bu çıkmacıyı kalfamda dahil kimseye göstermedim, yerin kulağı vardır derler::))


Muhteşem kalfam sen işime karışma bir şuru hobici arı istiyor, erkekleri boya ana arı diye ver gitsin beya::)) Sen Kayseri'li isen bizde Niğde'liyiz::))
Hem erkek arı kovanı acayip kalablık gösterir, sana kaç defa söyledim, ustanın işine karışma diye.....

Serdar Ruşetler güzel olacak, daha bir sürü eksigi var, boyadığımızda hepsi süper duracaklar. İlk postayı bu ay çıkmadan bitirmeyi hedefliyoruz.

Emrah aslında bu arıyı üç yıl ben kışın denedim. Bendeki veriler hiç kimsede yok, arılarıma ben bu seneye kadar fazla birşey vermezdim,geçen hafta 7. invert şurubu verdik, onlarda inkar etmediler. Kek verseydim bu arının büyük bölümünü kırardım.

Adem abi, kasnaklar küçük bala kullanılmaz. Teli biraziri gözlü aldım, atltlara bir kısmı çakıldı bile.

Yüksel ben anacımıyım, arıcımıyım, benden ancak hobici olur. Hobicide kafasına göre takılır. Bu sene büyük ihtimal bir kaççıtalık bölmelerde arı satmayı düşünüyorum. Olmayan ana arıyı ziyaretle nasıl alacaksın onu merak ettim. Belkide o dediğin tarihlerde ben Gebze'de büyük ihtimal olamayabilirim.

Sağlıcakla kalın.