23.04.2012

ARICILIK VE YARDIMLAŞMA

Arıcılar yardımlaşmalı ama yardım eden ben olmamalıyım::))

İşlerimin yoğunluğundan iki sefer izine ayrıldım, yağmurlar benim izine çıkmamı bekliyor sanki.

Hafta içi İlhami abim benim arlığa bir uğra dedi.20 çıtada çalışan kovanlarından birisinde ana arı memeleri varmış.

Geçmiş yılları düşünüyorum, haziran ayının 15 şi olmuş kestaneye gitmişiz, elimizdeki arılar 13-14 çıta olamıyordu. Bu resimler Nisan ayının 21 de çekildi. Arıların gücü, 20 çıta civarında, üçüncü katları istiyorlar, bir kovanın üst kat bal dolmuş, araya kat girdik.

Zaten oğula meyleden kovanda 20 çıtada iyice sıkışmış, bende param parça ediverdim, hazır kapanmış memeler, hatta memede öten bir ana arı vardı, elimizde doğdu.


İlhami abiyi çok seviyorum.

Hiç kariyer dedi yok.

ustam diyor başka bir şey demiyor.

İş bitimi pide ziyafeti vardı.

Birisi var arkadaş tutturdu illede ustalık belgemi ver diye, Allah ne verirse hayırlısını versin::((


İlhami abi çok iyi bir bahçıvan. Bir sürü enginar ekmiş meyve vermeye başlamış. Bu yıl bende enginar işine iddialı girdimdi::((


El alemin enginarı-na bakın.


Buda benim en baba enginar.

En iyisi yarıştan çekilmek, hazır yetiştiren varken niye nasibine engel oluyorsun, dimi::))

Benimkiler son baharda verebilirmiş, belki vermez, en iyisi tüketici konumuna geçmek.


Arılığa ağız tadıyla bir çıkamadık, bu güne kadar üç sefer traktörle çıktık. En son gene malzeme götürdük, yav muhtarı aramaya utandım, yüz kalmadı. İki günde bir yağmur yağıyor, bir türlü tarla kurumadı, yaz günü zincir taktık, o patinaj yapan araba neredeyse ahıra girecekti.


Bölmelere devam ediyoruz, büyük bölümü bitti, bizde bittik, ana arı memeleri kapanmadan dağıtıldı, nasılsa içeride meme yapacak bir durum kalmadı.


Enes Emin iyi gidiyor, beklediğimden fazla yol aldı. Baba bitti mi? diyor, bir arılığı devredeyim de yaz boyu iş bitiyor mu bir bak bakalım::))


Kıştan çıkmış bazı kutuların analarını Ege'den gelen kolonilere kabul ettirdim. Yumurtalar larvaya döndü.


Arılığın civarındaki bahar pürenleri açtı, her taraf bembeyaz ama arı konmuyor. Gebze yöresinde deli yılgın deniyor beyaz püren'e.


Bu gün bir daha kontrol ettim, acaba pürene konan arı var mı diye, sadece bu böcek vardı, ilk görüşte aklıma kolaya renk için üretilen böcek geldi.


Meşe ağacı bal veriyor, bu gün gene gidip kontrol ettim akşama doğru daha çok arı ziyaret ediyor. Sarı polenlerin çoğu meşelerden geliyor.


Bu ana arı kutularını kıştan çıkartabilmek için neler çektim, neler. İşler yoğunlaşınca üç hafta filan oldu gidemedik. Barı şunları bir toparlayalım diye, bahçelere dağıttığım ana arı kutularını toplamaya karar verdim. Ana arı kutusu kışlatacaksanız, arılıkta güçlü kolonilerin içinde çok zor oluyor. Bende ne kadar tanıdık varsa onları bahçelere dağıtı verdim, tabi bu arada bir sürü arılık oluştu...

Uzun süre gitmediğinizde durum içler acısı, arılar girip çıkmakta bile zorlanıyorlardı.


Ydi çıtaya sıkıştırılan bir ana arı çiftleştirme kutusu, 7 çıtası da yavruydu. Sıkıştırılma kaldırıldı, şurup ikram edildi, bir kaç güne kadar her yavrulu bir çıtası, ana arı gözlerine gidecek.

Bu kutu ise iyice raydan çıkmış durumda, hepsini toparlayıp arılığa götürdük ama gene müdahale edemedim. İşler arap saçı gibi, bu kutunun da her bir çıtası ayrı bir ana arı kutu gözüne verilip, bir meme vermek gerekiyor. Bir kaç güne kadar oğul vermez ise işlemi sonlandıracağım.



Millet kovanları kıştan çıkartamadı, kutu en son duvara dayanıp durabilmiş. Hiç ellemedim ama tüm çıtaları yavrudur. Bir haftalık bir yağış ve serin havaya denk gelse bu kutu açlıktan ilk sönme adayıdır. Madem müdahale edemedik, bir şurup verelim dedik, iyiki arının dili yok, içeriden çıkıp yenimi aklına geldi diyecek diye utandım....
Poşet ile şurup verdim.

12 yorum:

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm;

Ali abi senin durumlar hakikaten karışmış tez zamanda doktor müdahalesi gerekebilir.
Yalnız işler rayından çıkmış deyip ana kovancığına el koyabilir :))

Birde o kutuyu bu hale getiren anayı satmayı düşünürsen bana gönder ya da gelip alayım nasılsa motor hazır 2 saatte oradayım ;)

Zincirlerde çimlerin üzerinde pek çık durmuş yaw koca kış takamamışsındır :)))

Hayırlı günler...

muhteşem turunç dedi ki...

Avrupa birliğine girecez ya:) her şey artık belgeli oldu..İlhami abiyi benim bir uyarmam lazım, çıraklık yapmanın bile yazılı hale getirilmesi lazımken ben nasıl usta olacam::/(kutunun maşallahı var abi haftaya oğul verecek gibi ya hayırlısı olsun. Enese çalışmalarında başarılar..sağlıcakla kal.

evangelos naxios dedi ki...

Sevgili arkadaslar, tebrikler Ali ve İlhami !!!

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih işin boyutu büyük az iş degil, şu ana kadar 100 bölme verildi ve memeleri dagıtıldı, hemen peşinden bir 40 bölme daha yapmam gerekiyor,bu bölmeler arı olarak çalışacak veya satılacak, üç dört tur aşılama yapıldı,şu an geriden gelen en az 150 ana arı memesi var tumuş vaziyette, bunlara en geç 10 gün içinde yer bulmam lazım, ana arı kutularını devreye alıyoruz. Doktorun kendisine hayrı yokki bize mudahale etsin::))

O kutuyu o hale getiren ana arı satılırmı? Al elinden yavrulu çıtaları ver boşları, al sana yavrulu çıta, ana arı memelerini yavrulu çıtaya vermek daha kolay.

Yaz günü zincir takamadık, bir sürü uğraştık, bu meret kışın nasıl takılacakki::)

Muhteşem abi nere girersen gir beya, sen Avrupaya girdinde biz girmemi dedik::))
Kutu acayip olmuş abi, bu kutudan kovanlara destek bile verilebilir::))

Komşu sizede tebrikler.
Sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Görünen o ki tam dağıldın.Dağılmaya da devam ediyorsun.Seni toplasa toplasa bir Doktor toplar benden söylemesi::))

Muhtara söyle ,mekana acilen bir yol vurdursun.Yoksam böyle çim üzerinde ,zincir takmakla bu işler yürümeyecek.

SLM ve Muhabbetle...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Ali abi işler rayından çıkmış gibi görünüyor,yardıma gelirdim ama bu aralar arılı f1 de isteyen yok be abi:)sezonun bereketli olsun,sağlıcakla kal abi.

İlhami Uyar dedi ki...

ali bey herkese saygı duymak lazım,işini iyi ve severek yapanı takdir edip motive etmek gerekiyor,kolaylık ve başarı dileklerimle.

Unknown dedi ki...

Abi kolay gelsin,emek vermeden hiç bir şey olmuyor,işini zevkle yaptığın zamanda her şey güzel oluyor,ilhami
bey çok çalışkan çalışmalarından zaten belli oluyor ve bahçe işlerinde
çok usta kendisini tebrik ederim bu konuda.
Enes emin daha işin başında ama zamanla o da işleri kontrol edecektir,çalışmalarınızda başarılar dilerim,hayırlı sezonlar.

Hepinize Selamlar Saygılar.

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar sezona hızlı girdin inşallah sonuda iyi olur.Ana kutularının maşallahı var.sağlıcakla kal kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm. Yusuf görende yogun bakımdayız sanacak::))
Henüz doktorluk iş yok.
Yav normal şartlarda yolda sorun yok, sorun iki gün arayla yoğun yağan yağmur, bunada şükür. Yzın yağmur yagsada artık böyle toprağı doyuramaz keşke doyursada bizde zincir taksak::))

Serdar işler rayından çıkmadı, aşılanan memelri bile dağıtmışım, yolda olanların yerini hazırlamak gerekiyor.

Düne kadar kimse F1 bilmiyordu, millet saf peşine düştü.
Altın madeni ile nasıl külçe altın bir degil ise arıcılıkta damızlık degerleri her geçen gün anlaşılmaya devam ediyor.

İlhami abim benim, bende sana sayğı duyuryorum.Motive yapmada üstüme arıcı tanımam::))

Mehmet abim sağ olasın. Her iş için emek gerekli, emeksiz başarı beklemek imkansız.
İlhami abim ilginç kişiliği mevlana hoş görüşlü birisi, bunun yanında acayip disiplinli çalışmayı sever.
Enes inşallah bu sene bayağı tırmalayacak::))

Emrah sezonu erkene almak için dışarıdan arı getirmeme rağmen benim arılarımın erkekleri dışarıdan gelenlerden daha ileride. Ruşetlerin ikinci etaplarını biçtim, kanal ve montaj işleri var, şu ana kadar ipin ucunu kaçırmış degilim, zaten 15 gün sonrasına sistem işlemeye başlıyor, son 15 günü çok iyi çalışarak geçirmeliyim.

Sağlıcakla kalın.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey arılık yeriniz güzel habire mola veriyorsunuz.Keneye dikkat,oraya bir kümes gider.Bir yıl gürbulakda çalıştım,Dogubeyazit otobüsleri Erzincan 6.30 saatte gelirdi,İran otobüsüne binince 12 saat sürüyordu yolculuk.Aman aman iran otobüsleri gibi mola vermeyin.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi mola vermeden çalışılmıyor, sezon yeni başladığı için fazla yüklenemiyorum, acayip yorucu oluyor. Bulunduğumuz yerden her gün bir kaç koyun sürüsü geçiyor, kene için iyimi olur kötümü olur bilemiyorum. Abi kümesi ne yapayım, işi olmayanlar iş arıyor, bizim iş başımızdan aşmış vaziyette.
Sağlıcakla kal.